tatlidede
tatlidede

İdeal Lider

İdeal Lider

Lider; kin tutmayan, sorgulayan ve çalışanlarının daima kendisine güven duyduğu kişidir. Her zaman önde değil, yeri geldiğinde arka planda durabilendir. Değişime açık ve prensip sahibidir. Zorluklara karşı mücadeleci, toplumun menfaatini bireysel menfaatlerinin önünde tutandır. Herkese eşit ama en önemlisi herkese karşı adil olmayı prensip edinendir.

Lider, idaresindeki kişiler ile sahip olunan imkânlardan eşit şekildeyararlanmadığısürece hiçbir şekilde kurumsal barışı ve toplumsal adaleti sağlayamaz. 

Liderulaşılabilir hedeflerin uygulayıcısı ve takipçisidir. Liderlik kavramı otorite kullanımından ziyade “Etkileme” sanatıdır. Unutulmasın ki “Yetki sınırlı, Etki ise sınırsız güce sahiptir”

İdeal lider; işe yönettiği kurumu ve paydaşlarını tanıyarak işe başlar. Tüm imkânları ve yetersizlikleri yerinde görerek uygulanabilir hedeflerle planlayarak işe başlar. Planlamanın her aşamasını paydaşları ile yapar, motivasyonu ve güven duygusunu en üst düzeyde tutar.

Bireysel başarı ve başarısızlıkları ön planda tutmaz. Asıl gaye çoğunluğun mutluluğu ve başarısıdır. Sorunları iyi analiz etmeli ve bu sorunlara uygun çözüm yolları bulmalıdır. Hiçbir işini gelişigüzel yapmaz, plana sadık kalır ve uygulama sonucunda mutlaka değerlendirmeyi paydaşları ile yapar. Başarıyı ödüllendirir, başarısızlığı ortadan kaldırmak için farklı yollarla ısrarına devam eder.

En önemli özelliği güven duyulan ve adil olan biri olmasıdır. Olaylara soğukkanlı yaklaşır, adalet terazini doğru şekilde tartar. Kin tutmaz, yalan konuşmaz, kendini ispatlama gayreti içine girmez. Başarıyı ekibine, başarısızlığı kendine yazar.

Dinleme yeteneğinin olmayışı, liderin başarısızlığını tetikleyen bir unsurdur. Bu manada liderin duyum ile hareket etmesi, olaylara başkasının gözü ile bakması hakkaniyetli karar almasına engel olur. Oysa dinlemek, iletişimde en önemli unsurdur. Sabır ister, dikkat ister, zaman ister amakesinlikle ön yargıları kabul etmez. Bunların yanında ideal lider;

İletişimde uzman

Örnek olma

Sorumluk alma

Gereksiz acele ve cimriliğe yer vermeme

Sürekli kendini kanıtlama derdinde olmama gibi özelliklere de sahip olmalıdır.

Yazımızı Hz. Ömer’in (r.a) şu meşhur sözü bitirelim.

"Yanlış yaptığımızda bizi uyarmazsanız sizde, uyardığınız halde sizi dinlemezsek bizde hayır yoktur." Hz.Ömer (r.a)

Dua ile…

#makamemanettir…

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz