tatlidede

Seher Vakti Nedir? Seher Vakti Ne Zamandır?

Seher vakti nedir? Seher vakti ne zaman başlar, ne zaman biter? Seher vaktinde yapılacak ibadet ve dualar nelerdir? Seher vakti ile ilgili hadisler, İslam’da seher vaktinin fazileti ve önemi. İşte seher vaktinin zamanı ve önemi...
  • 29.04.2021 15:14
Seher Vakti Nedir? Seher Vakti Ne Zamandır?

Seher vakti, tan yerinin ağarmasından biraz önceki zaman veya şafağın sökmek üzere olduğu vakittir. Yani imsaktan biraz önceki vakittir. Seher vakitleri ile ilgili hadisler ve hadislerin açıklaması...

Seher Vakti Nedir, Ne Zamandır?

Bu vakit gecenin altıda birine tekabül etmektedir. Bu altıda bir kısmının en son dilimi seher vaktidir. Yatsı namazı sonrasında gece başlar ve imsak vaktine kadar sürer. Bu süre 12 saat olursa seher vakti 2 saat olur. İmsak saatinden 2 saat öncesi seher vaktidir. Seher vaktinde kılınan teheccüd namazı en faziletli namazlardan biridir. Peygamberimiz aleyhisselam gece namazını düzenli kılardı.

SEHER VAKTİNİN ÖNEMİ VE FAZİLETİ

Gündüze nisbetle gece, gece içinde ise seher vakitleri daha faziletli zamanlardır. Dolayısıyla, cennete nâil olmak isteyen mü’minlerin bu kıymetli fırsatları değerlendirmeleri lâzımdır. Zira Cenâb-ı Hak, âhireti ihmal etmek istemeyen kullarına şu tavsiyede bulunur: “Gecenin bir kısmında O’na secde et; gecenin uzun bir bölümünde de O’nu tesbîh et! Şu insanlar, çarçabuk geçen dünyayı seviyor, istiyor ve tercih ediyorlar da önlerindeki çetin bir günü (âhireti) ihmal ediyorlar.” (İnsan 76/26-27)

Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- da şöyle buyurur: “Korkan kimse, geceleyin yol alır. Gece yol alan kimse de varacağı yere ulaşır. İyi biliniz ki, Allah’ın metâı çok pahalıdır. İyi biliniz ki, Allah’ın metâı Cennettir.” (Tirmizî, Kıyâmet, 18/2450) Allah Resûlü, bu temsîlî anlatımıyla, dünyada bir âhiret yolcusu olan mü’minlerin, tıpkı savaş zamanında tedbir alan ve böylece zafere ulaşan kimse gibi, vakit kaybetmeden tedbir almasını ve seher vakitlerinden istifâde ederek âhirete hazırlanmasını istemektedir.

SEHER VAKTİ YAPILACAK İBADETLER

Vakit kıymetli olunca, onda yapılan ameller de büyük bir kıymet kazanmaktadır. Seher vaktinde yapılacak ibadetler:

  • Namaz kılmak,
  • Kur’ân okumak,
  • zikretmek ve tefekkürde bulunmak gibi ibadetler, son derece faziletli amellerdir.

SEHER VAKTİ İLE İLGİLİ HADİSLER

1. Ebû Ümâme’den -radıyallahu anh- rivâyet edildiğine göre Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: “Aman gece kalkmaya gayret edin! Çünkü o sizden önceki sâlih kimselerin âdetidir. Yine o Rabbinize yakınlıktır, kötülüklere kefarettir (onların örtülmesine sebep olur) ve günahlardan alıkoyar!” (Tirmizî, Deavât, 101/3549)

2. Câbir -radıyallahu anh- der ki: Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in şöyle buyurduğunu işittim: “Gecede bir saat vardır ki, Allah’tan dünya veya âhiretle alâkalı bir hayır taleb eden bir Müslüman o saate rastlarsa, Allah istediği şeyi ona mutlakâ verir. Bu saat, her gecede vardır.” (Müslim, Müsâfirîn, 166)

3. Ebû Hüreyre’den -radıyallahu anh- rivâyet edildiğine göre Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: “Her gece Rabbimiz, gecenin son üçte biri kalınca: «Kim bana dua ediyor ona icâbet edeyim, kim benden bir şey istiyor ona vereyim, kim bana istiğfar ediyor onu mağfiret edeyim» buyurur.” (Buhârî, Tevhid, 35; Teheccüd, 14; Deavât, 13; Müslim, Müsâfırin, 168)

4. Ebû Hüreyre’den (r.a) rivâyet edildiğine göre Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: “Biriniz uyuduğu zaman, şeytan onun ensesine üç düğüm atar. Her bir düğümün üzerine vurup: «Gecen uzun olsun, yat uyu!» der. Şayet o kimse, uyanarak Allah’ı zikrederse, düğümlerden biri çözülür. Abdest alırsa, bir düğüm daha çözülür. Bir de namaz kılarsa, şeytanın attığı bütün düğümler çözülür ve böylece neşeli ve huzurlu bir şekilde sabahlar. Aksi takdirde sabaha uyuşuk ve tembel bir hâlde çıkar.” (Buhârî, Teheccüd, 12; Bed’ü’l-Halk, 11; Müslim, Müsâfirîn, 207. Ayrıca bkz. Ebû Dâvûd, Tatavvu, 18/1306; İbn-i Mâce, İkâmet, 174)

Editör: Meliha Güneş

Yorum Yaz