tatlidede

İş Zekâsı, Mobil ve IOT Uygulamaları

  • 30.12.2022 17:24
İş Zekâsı, Mobil ve IOT Uygulamaları

Küreselleşmenin etkisiyle hızla artan verilerin düzenlenmesi ve işlenmesini sağlayan iş zekâsıuygulamaları, pek çok sektörde pek çok kurum tarafından kullanılmaktadır. İş kurumları elde ettikleri verileri en düzenli ve en ulaşılabilir haliyle koruma gereksinimi duymaktadır. İş zekâsı uygulamaları sayesinde şirket veri tabanları en düzenli haliyle saklanır.

Günümüz akıllı telefon kullanımı son hızda artarken akıllı telefonların yapı taşları mobil uygulamalar da hızla gelişmektedir. Şirketlerin veri, reklam ve ürün takibi gibi konularda kullandığı mobil uygulamalar gün geçtikçe gelişmektedir. Bir marka veya şirketin, müşteri veya personellerinin elinin altında bulunan bir mobil uygulama sayesinde tüm işler olabileceği en hızlı halde halledilebilmektedir.

IOT uygulamaları yani nesnelerin interneti (Internet of Things), kullanılan cihaz ve nesnelerin arasındaki bağlantıyı internet üzerinden sağlayan bir teknolojidir. Bu nesneler en basit ev nesnelerinden, en karmaşık yapıdaki cihazlara kadar ulaşmaktadır. Günümüz internet kullanımının son hızda artmasıyla daha da fazla gelişim gösteren IOT uygulamaları, şirketler için özel olarak geliştirilmektedir.

Ayatechbünyesinde verilen çeşitli hizmetler arasında iş, mobil ve IOT uygulamaları da bulunmaktadır. Kapsamlı bir şekilde oluşturulacak bir iş zekâsı uygulaması, alanında deneyimli bir uzman kadro tarafından sağlanmalıdır. Aynı şekilde markanız veya şirketiniz için kullanacağınız işlevsel ve pratik bir mobil uygulama için yine uzman bir kurumla çalışmalısınız. Ayatech, uzman kadrosu ile mobil uygulama konusunda da sizlere yardımcı olmaktadır. Ayrıca veri tabanı kalitesini arttıran IOT uygulamaları konusunda da benzersiz projelere sahip olan Ayatech, markanızın hizmetinde!

İş Zekâsı Uygulamaları Hangi Alanlarda Kullanılır?

Şirket verilerinin depolanması, saklanması, analiz edilmesi ve sistematikleştirilmesini sağlayan tüm teknolojik süreçler iş zekâsı uygulamaları olarak adlandırılır. Sahip olunan iş zekâsı uygulamasının kalitesinin artmasıyla, karlılık ve rekabet süreçlerindeki avantajlar artış göstermektedir. Ayrıca iyi bir iş zekâsı uygulamasına sahip şirketler, müşterileri, ortakları ve veri toplama süreçleri ile ilgili her türlü bilgiye anında erişmektedir.

Günümüz şirketleri, hangi sektörde oldukları fark etmeden, en iyi iş zekâsı uygulamalarına talep göstermektedir. İş zekâsı uygulamaları kullanan sektörlere örnek vermek istersek; kamu, sağlık, enerji, telekomünikasyon, maliye ve finans gibi sektörleri gösterebiliriz.

İş Zekâsı Uygulamaları, İşletmelere Nasıl Yararlar Sağlar?

Kaliteli bir iş zekâsı uygulamasının ait olduğu şirkete pek çok faydası vardır. Şirketin gerek öne çıkma atılımları gerekse ileri dönem planları için pek çok fayda sağlar. Bu yararları sıralamak istersek:

  • En karmaşık verilerin bile kolay ulaşılabilir hale getirilmesi.
  • Gelir düzeyini arttırırken maliyetten tasarruf sağlama.
  • Kurumsal kararları ve stratejileri daha sağlıklı anlayabilme.
  • Müşterilerin daha iyi tanıması.
  • Rekabet konusunda avantajlı olma.

Mobil Uygulamaların Önemi Nedir?

Mobil uygulamalar, kodları akıllı telefon ve tabletlere göre hazırlanmış, rahat erişim ve kullanım kolaylığına sahip kodlardır. İletişim hızını maksimum düzeye çıkaran mobil uygulamalar sayesinde bütün kişisel veya profesyonel işlerimizi en kolay şekilde halledebilmekteyiz.

Kullanım kolaylığı ve konforunun yanında elbette ki şirket reklamları, tanıtım ve veri analizi süreçlerinde de ön plana çıkmaktadır. Mobil uygulamalar, bir şirketin müşteri memnuniyeti, müşteri talepleri, müşteri arttırma politikaları gibi konuları en yakından takip etmesini sağlamaktadır. Ayrıca personel arasındaki iletişim, en hızlı ve en güvenli haliyle mobil uygulamalar üzerinden yapılmaktadır.

Profesyonel olarak hazırlanan bir mobil uygulaması, sahip olduğu şirketin kar oranlarının artmasına önemli ölçüde yardımcı olur. Müşteri memnuniyetinde artış, hızlı ve etkili reklamcılık gibi pek çok konuda yararları vardır. Müşteriler hizmet aldıkları şirketin mobil uygulaması üzerinden ulaşmak istedikleri her bilgi ve eyleme anında ulaşabilmektedir.

IOT Uygulamaları Nedir?

IOT yani nesnelerin interneti, nesneleri birbirine bağlayan teknolojinin adıdır. Dijital makinalar, bilgi işlem cihazları, hayvanlar ve insanlar internet aracılığıyla birbirine bağlanmaktadır. IOT uygulamaları, her nesneye birbirinden farklı ve benzersiz bir kimlik yani UID tanımlar ve bu nesnelerin veri paylaşımı yapmasını mümkün kılar.

IOT teknolojisi ile insan müdahalesine gerek kalmadan merkezi yönetim mekanizması aracılığıyla nesneler arasındaki veri paylaşımı kontrol altında tutulur.

IOT Uygulamaları Hangi Bileşenlere Sahiptir?

IOT uygulamaları müşterilerinin günlük hayatını kolaylaştırma gibi alanlarının dışında pek çok farklı kurumsal alan için de kullanılmaktadır. Bu kurumlar; enerji, elektronik ve otomotiv olarak sıralanabilir. Birbirinden farklı sektör ve kullanım alanına sahip olan IOT uygulamaları temel olarak dört bileşenden oluşur:

Nesne: Birbirine bağlanan nesne ve akıllı cihazları temsil etmektedir.Elde edilen verilerin işlenmesi ve saklanmasında rol oynamaktadırlar.

Veri: İş sonucu elde edilen her türlü bilgi veri sınıfına girmektedir. Yapay zekâ tarafından işlenen veriler yapılandırılmış olarak adlandırılırken analize ve işlemeye uğramayan veriler yapılandırılmamış veri olarak adlandırılmaktadır. IOT teknolojisi veri işleme ve depolama konusunda mükemmel performans göstermeyi hedeflemektedir.

İnsan: IOT teknolojisi tamamen insan komutuyla çalışan bir sistem olduğu için, süreç içerisindeki insan komutu önem arz etmektedir.

Süreç: Veri aktarım ve bağlantı sürecindeki tüm aktivitelerin birbiriyle en uyumlu şekilde yapılması anlamına gelmektedir.

Şirketlerin gelişimi ve kar oranlarının arttırılmasında en önemli faktörlerden olan teknoloji ve doğru internet kullanımı, gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır. İş zekâsı, mobil ve IOT gibi dijital uygulamalar şirket gelişimi arttırma konusunda fayda sağlamaktadır.

 

 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz