Jared Diamond kimdir? Jared Diamond kitapları ve sözleri
Abd'li Evrim Biyoloğu ve Popüler Bilim Yazarı Jared Diamond hayatı araştırılıyor. Peki Jared Diamond kimdir? Jared Diamond aslen nerelidir? Jared Diamond ne zaman, nerede doğdu? Jared Diamond hayatta mı? İşte Jared Diamond hayatı...

Abd'li Evrim Biyoloğu ve Popüler Bilim Yazarı Jared Diamond edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Jared Diamond hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Jared Diamond hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Jared Diamond hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...
Doğum Tarihi: 10 Eylül 1937
Doğum Yeri: Abd
Jared Diamond kimdir?
Jared Mason Diamond (d. 10 Eylül 1937). ABD'li evrim biyoloğu ve popüler bilim yazarı.
Pulitzer ödüllü Tüfek, Mikrop ve Çelik adlı kitabıyla tanınmıştır.
Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entellektüeli listelerinde, 2005 yılında 9., 2008 yılında 31. sırada yer almıştır.
Jared Diamond Kitapları - Eserleri
- Tüfek, Mikrop ve Çelik
- Üçüncü Şempanze
- Çöküş
- Seks Neden Keyiflidir?
- Düne Kadar Dünya
- Yükseliş
- Tarihin Doğal Deneyleri
- Gençler İçin Üçüncü Şempanze
- Silahlar, Mikroblar və Polad
Jared Diamond Alıntıları - Sözleri
- Ortak ideoloji ya da din, birbiriyle akraba olmayan insanların birbirlerini öldürmeden bir arada yaşayabilmesi sorununu çözer ve insanların başka insanlar adına hayatlarını feda etmeleri için kendi genetik öz çıkarları dışında gerekli güdüyü sağlar. (Tüfek, Mikrop ve Çelik)
- 19.yy başları ABD'sinde Lewis ve Clark kıtalar arası seferini ve Batı'nın Beyaz Avrupalılar tarafından keşfini ve fethini vurgulayan ama Amerikan yerlilerinin katli ve yerinden edilmesini ve Afrika kökenli Amerikalıların köleleştirilmesini görmezden gelen anlatılar; Endonezya bağımsızlık mücadelesinde Endonezya Cumhuriyeti' nin Hollandalılara karşı savaşlarını vurgulayan ama geniş Endonezyalı grupların cumhuriyete karşı savaşlarından bahsetmeyen anlatılar; 20.yy başları Avustralya'sında sadece Gelibolu'dan bahseden ama Aborijinlerin katli ve yerlerinden edilmesinden hiç söz etmeyen anlatılar bulunuyor. (Yükseliş)
- Algıladığınız bir şey sizde acı dolu bir duyguya yol açarsa, katlanamayacağınız acıyı önlemek için algılarınızı bilinçdışı bir şekilde bastırıyor ya da inkar ediyorsunuz... (Çöküş)
- Kibirli varlığımızdaki dramatik değişimleri bilime borçluyuz. (Üçüncü Şempanze)
- Bilgi güç demektir. (Tüfek, Mikrop ve Çelik)
- Küçümsemenin neredeyse evrensel bir hiyerarşisi mevcuttur. (Üçüncü Şempanze)
- Beynimizdeki genişlemenin büyük bir kısmı gerçekleştikten sonra, tas aletler yüz binlerce yıl boyunca ilkel halleriyle kalmıştır. Kırk bin yıl kadar yakın bir zaman önce Neandertaller, modern insanininkinden daha büyük bir beyne sahipti ama aletleri henüz yenilik ve yaratıcılık izleri taşımıyordu. Neandertaller hâlâ büyük memelilerin sıradan bir türüydü. Diğer bazı insan gruplarının, hemen hemen modern iskelet anatomisine sahip olduktan on binlerce yıl sonra bile kullandıkları aletler Neandertallerinki kadar basitti. (Üçüncü Şempanze)
- Ormanlar, su döngüsü konusunda temel rol üstlenirler ve o yoğun ormansızlaşma yağış miktarını azaltmak ihtimalini doğurur. (Çöküş)
- "Bir ülkenin bağımsızlığı genelde mutlak değildir... Tarihsel kaçınılmazlıklara boyun eğmek zorunda kalmamış tek bir devlet bile yoktur." Kekkonen (Yükseliş)
- Bütün insan toplumları özgündür (tekildir). Bununla birlikte, yine de bazı genelleştirmeler yapabilmemizi sağlayacak birtakım örtüşen kültürlerarası nitelikler de vardır. Toplumların, en az dört özelliği içinde birbiriyle ilişkili eğilimler vardır; nüfus büyüklüğü, geçim tarzları, siyasi gücün merkezileşmesi ve sosyal katmanlaşma. Nüfus büyüklüğü ve yoğunluğundaki artışla birlikte gıda ve diğer gereksinimler şiddetlenmeye başlar. Köylerde yaşayan çiftçilerin dönüm başına elde ettikleri gıda, avcı-toplayıcı göçebe kabilelerin elde ettiğinden fazladır. Diğer yandan modern devletlerde makineleşmiş çiftlikler ve daha yoğun nüfus tarafından yoğun bir şekilde sulanan arazilerden dönüm başına elde edilen ürün bundan da fazladır. Siyasi karar mekanizmaları, avcı-toplayıcı kabilelerin yüz yüze gruplarından siyasi hiyerarşilere ve modern devletin karar alıcı liderlerine doğru, artan bir şekilde merkezileşmeye başlar. Küçük avcı-toplayıcı grupların eşitlikçi yapısından büyük merkezileşmiş toplumlara geçtikçe insanlar arasındaki eşitsizlikler ve sosyal katmanlaşmada artar (Düne Kadar Dünya)
- "Evet problemim var ama problemim bir başkasının hatasından kaynaklanıyor. Diğer insanlar ve dış güçler hayatımı katlanılmaz hale getiriyor." Bu türden acındırma ve kurban rolü oynama eğilimleri, insanların kişisel problemleri ele almaktan kaçınmak için kullandıkları en yaygın bahaneler arasındadır. (Yükseliş)
- “Modern devletli toplumlarda sevgi, öfke, acı ve korku duygularının ifade edilmesi makul görülüp teşvik edilir, ama intikam duygusuna karşı bu hoşgörü yoktur. Bizler intikam duygularının ilkel duygular olduğu öğretisiyle yetiştiriliriz. Bunlar utanç duymamız ve aşmamız gereken duygulardır. Toplumlarımız kişisel intikamların peşine düşmekten bizi alıkoymak için bu inançlara karşı telkinlerde bulunur.” (Düne Kadar Dünya)
- İnsan cinselliği döllenmeden çok zevk almaya yöneliktir (Seks Neden Keyiflidir?)
- Cinsellik en yoğun zevklerimizin kaynağıdır. Ama aynı zamanda, çoğunlukla kadınlarla erkeklerin evrimleşmiş rolleri arasındaki çatışmadan kaynaklanan acıların nedenidir. (Seks Neden Keyiflidir?)
- "Neandertal" adı ilk iskeletlerinin keşfedildiği Almanya' daki Neander Vadisi'nden geliyor. Thal ya da Tal Almancada vadi anlamına gelir. (Üçüncü Şempanze)
- Kimi örümcek ve peygamberdevesi türlerinde, dişi çiftleşmeden sonra, hatta çiftleşme esnasında erkeği yer. Erkeğin bu yamyamlığa karşı çıkmadığı bellidir; çünkü bu türlerde erkek dişiye yaklaşır, kaçmaya çalışmaz ve hatta, dişinin, sperma fışkırtma işinin tamamlanması için karnına dokunmadan bedeninin büyük bir kısmını yemesi için başını ve göğsünü dişinin ağzına doğru eğebilir. Doğal seçimi hayatta kalma şansının azamiye çıkarılması olarak görürsek, bu yamyamca intihar hiç anlamlı görünmez. Aslında doğal seçim gen aktarımını azamiye çıkarır ve çoğu durumda hayatta kalma, genleri aktarmak için tekrar tekrar fırsat sağlayan stratejilerden biridir. Gen aktarma fırsatlarının önceden tahmin edilemeyecek şekilde ve ender olarak doğduğunu ve bu fırsatlar sonucu oluşacak yeni döl sayısının dişinin beslenme durumuyla bağlantılı olarak arttığını varsayalım. Nüfus yoğunluğunun düşük olduğu kimi örümcek ve peygamberdevesi türlerinde bu durum geçerlidir. Erkeğin bir dişiye rastlaması bile büyük bir şanstır ve bu şansı bir kez daha bulması pek olası değildir. Erkek için en iyi strateji, bu şanslı rastlantıdan kendi genini taşıyan mümkün olduğunca çok yavru üremesini sağlamaktır. Dişinin besin deposu ne kadar geniş olursa, yumurtalara aktarabileceği kalori ve protein miktarı da o kadar artacaktır. Erkek çiftleşmeden sonra çekip gitseydi, büyük olasılıkla yeni bir dişi bulamayacaktı ve dolayısıyla, hayatta kalmasının da bir anlamı olmayacaktı. Oysa dişiyi kendisini yemeye teşvik ederek, onun, kendi genlerini taşıyan daha fazla yumurta üretmesini sağlamış olur. (Seks Neden Keyiflidir?)
- "Endonezya'da gittiğim bazı yerlerde birbirlerine komşu Hristiyan ve Müslüman köyler gördüm ve bir cami ya da kilise görene değin içinde bulunduğum köyün hangi dine mensup olduğunu dahi anlamadım. (Yükseliş)
- Bu soykırım, modern seçkinlerin bilerek ve isteyerek, iktidarda kalmak için nefret ve korkuyu körüklemesi sonucunda oluştu. Bu ufak ve ayrıcalıklı grup önce, Ruanda'da gelişmekte olan siyasal muhalefeti bastırmak için çoğunluğu azınlığa karşı kışkırttı. (Çöküş)
- Almanya, geçmiş yenilgiler ve başarısızlıklara karşı sabır ve geçmiş başarılardan gelen güven için de bir örnektir. İki dünya savaşında aldığı yenilgileri atlatmahı başarmıştır. Sabır gerektiren başarıları arasında, 1871'de zirveye çıkan gerginliklere rağmen birleşme, yine 1990'da zirveye çıkan ağır itirazlara rağmen yeniden birleşme ve savaş sonrası ekonomik mucize vardır. (Yükseliş)
- İnsan toplumları bir dizi sebeple feci kararlar alabiliyorlar: problemi öngörememe, ortaya çıkan problemi algılayamama, algılanan problemi çözmeye girişmeme, problemi çözmekte başarısız olma. (Çöküş)