tatlidede

Jon Elster kimdir? Jon Elster kitapları ve sözleri

Norveçli toplum ve siyaset kuramcısı Jon Elster hayatı araştırılıyor. Peki Jon Elster kimdir? Jon Elster aslen nerelidir? Jon Elster ne zaman, nerede doğdu? Jon Elster hayatta mı? İşte Jon Elster hayatı...
  • 07.12.2022 04:00
Jon Elster kimdir? Jon Elster kitapları ve sözleri
Norveçli toplum ve siyaset kuramcısı Jon Elster edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Jon Elster hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Jon Elster hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Jon Elster hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi:

Doğum Yeri: 1940

Jon Elster kimdir?

Jon Elster (d. 1940) sosyal bilimler ve akılcı tercih teorisi felsefesi alanında kitaplar yayınlayan Norveçli toplum ve siyaset kuramcısı. Aynı zamanda Analitik Marksizmin önemli savunucularından, neoklasik ekonomi ve daha çok davranışsal ve psikolojik alanlarda kamu tercih teorisi eleştirmenidir.

Jon Elster Kitapları - Eserleri

  • Ekşi Üzümler
  • Sosyal Davranışı Açıklamak
  • Marx'ı Anlamak

Jon Elster Alıntıları - Sözleri

  • Geleneksel Fransız kültürü, hem içki içmeyenleri hem de ayyaşları ayıplar. İtalya'da içkiden kaçınanlara duyulan güvensizlik, "Tanrım, beni içki içmeyenlerden koru" atasözünde ifade edilmiştir. Pek çok ülkede gençlerin oluşturduğu alt kültürlerde, alkolden kaçınanlar ciddi baskı ve alaya maruz kalırlar. Tersinden bakacak olursak, çok içmenin sosyal olarak dayatıldığı pek çok toplum vardır. Mexico ve Nijerya'da, çok icebilme yeteneğiyle gösterilen maço özellikler takdir görür. Devrim öncesi Rusya'da aşırı içme, genç memurlardan oluşan alt kültür de mecburidir. (Sosyal Davranışı Açıklamak)
  • Montaigne “Eylem ne kadar dikkat çekici ise iyilikten çok çekiciliğinden dolayı ifşa edildiğine dair bende uyandırdığı şüpheden dolayı ahlaki değerinden o kadar eksiltirim: Sergilenen iyilikler satılmaya giden yolun yarısındadırlar" demiştir. Bu sınırda, erdemli tek eylem asla gün ışığına çıkmayanlardır. Proust'un melek yüzlü büyük annesi Narrator bu ilkeyi öylesine içselleştirmişti ki bütün iyi eylemlerini bencil motiflere bağlıyordu. Erdemin bu kendini geri planda tutan özelliği olduğu kadarıyla, göze çarpandan fazlası da olabilir. Elbette başka sebeplerden dolayı, daha azı da olabilir. (Sosyal Davranışı Açıklamak)
  • İtibar kazanmaya çalışmak itibarını kaybetmektir. (Ekşi Üzümler)
  • "Bir yalan söyleyen yüzlerce yalan söyler." "Yalan söyleyen hırsızlık da yapar." "Bir yumurta çalan bir öküz de calar." "Küçük şeylere inanan büyük şeylere de inanır." "Bir kere suçüstü yakalanandan her zaman şüphelenilir." (Sosyal Davranışı Açıklamak)
  • Yüksek işsizlik oranı savaşlara neden olur. (Sosyal Davranışı Açıklamak)
  • Ne zaman ki bir kralın iyi davranmaktan başka şansı yoktur, o kral tacını kaybetmiş demektir. (Ekşi Üzümler)
  • Stendhal'ın Aşk Üzerine adlı eserinde söylediği gibi "Âşık olduğu andan itibaren en zeki adam bile artık hiçbir şeyi gerçekte olduğu gibi görmez. Durumlardaki şans ögesini kabul etmez olur ve olasılık anlayışını kaybeder; bunun mutluluğuna etkisini değerlendirerek ne hayal ederse etsin gerçek olur." Kayıp Zamanın İzinde adlı eserinde Proust mümkün olduğu düşünülebileceğinden daha fazla çeşitlilik ve dönüşlerle yüzlerce sayfada aynı konuyu ele alır. (Sosyal Davranışı Açıklamak)
  • Persuasion’ın sonunda Anne Elliott’ın ışık saçan aşkı, aşılmaz mutluluktur. Aksine utanç duygusu da bütünüyle yıkıcı olabilir. Voltaire "kişinin birlikte yaşadıkları için bir aşağılama konusu olması kimsenin asla katlanamadığı ya da katlanamayacağı bir şeydir" diye yazmıştı. (Sosyal Davranışı Açıklamak)
  • Eskilerin çok hassas oldukları bir ayrımı netleştirelim: insanların takdir ettiği prensler ile takdir edilmek isteyenler arasındaki ayrım. Buyurdukları zaman sevilmek isteyen tiranlar işte bu ikinci türdendir. Seneca'nın tragedyalarından birinde, tiranlardan birinin nedimi efendisine sorar 'Kamuoyunun sana karşı olmasından korkmuyor musun?' Tiran buna, kraliyetin en güzel yanının insanları kendini desteklemeye, hatta prensi övgüler yağdırmaya zorlayabilmek olduğu biçiminde cevap verir. Gerçekten güçlü bir adam, emriyle methiyeler düzdürebilir. Ne zaman ki bir kralın iyi davranmaktan başka şansı yoktur o kral tacını kaybetmiş demektir. (Ekşi Üzümler)
  • Stendhal'ın Aşk Üzerine adlı eserinde söylediği gibi "Âşık olduğu andan itibaren en zeki adam bile artık hiçbir şeyi gerçekte olduğu gibi görmez. Durumlardaki şans ögesini kabul etmez olur ve olasılık anlayışını kaybeder; bunun mutluluğuna etkisini değerlendirerek ne hayal ederse etsin gerçek olur." Kayıp Zamanın İzinde adlı eserinde Proust mümkün olduğu düşünülebileceğinden daha fazla çeşitlilik ve dönüşlerle yüzlerce sayfada aynı konuyu ele alır. (Sosyal Davranışı Açıklamak)
  • Kişinin kendi ruhumun efendisi olabileceği fikrimde kibir yatar tıpkı eylem sonucu ortaya çıkan her şeyin aynı zamanda eylemlerle ortaya çıkabileceği görüşümde bir tür düşünsel safsata yattığı gibi. (Ekşi Üzümler)
  • Çağdaş dünyada din bazen siyaset için ve siyaset de para için bahane olarak kullanılmaktadır. (Sosyal Davranışı Açıklamak)
  • Acı dayanılmaz olduğunda kendini öldürür. (Sosyal Davranışı Açıklamak)
  • Keşke pasta yemek istememeyi dilemesem. Pasta yemek istiyorum çünkü seviyorum. Keşke onu sevmeseydim. (Sosyal Davranışı Açıklamak)
  • Fatih ünvanını kaybedersin şayet fethettiğin ben, yok olursam nefretinden... (Ekşi Üzümler)
  • Unutulmak senin tarafından Üstündür başka zihinlerce Hatırlanmaktan Unutamaz yürek Düşünmediği sürece İnkar ettiğini Sayılmışım demek Hiçlikten çağrılmışım Bir kereliğine Hatırlanmak üzere Unutulmaya değer olmaktır Benim şanım (Ekşi Üzümler)
  • Tilkinin biri, Kimine göre Gaskonyalı, Kimine göre Normandiyalı Ölesiye aç kaldığı bir sırada, Yüksek bir çardaktaki asmada, Üzümler görmüş,kabukları kıpkızıl: Bal gibi olgun,besbelli Yemesine yiyecek,hemde nasıl! Ama yetişemeyince ne yapsın tilki: “Bunlar daha epekşi demiş”, ‘Uşak takımının dişine göre.’ Yakınıp dursa tilki, daha iyi miydi sanki? (Ekşi Üzümler)
  • Fatih unvanını kaybedersin, şayet fethettiğin ben, yok olursam nefretinden. (Ekşi Üzümler)

Yorum Yaz