tatlidede
tatlidede

Kafein Nedir? Faydaları ve Zararları

Kafein Nedir? Faydaları ve Zararları

Kafein, 1819 tarihinde Friedrich Ferdinand Runge adlı Alman bir kimyager tarafından keşfedilmiştir. Kafein uyarıcı etkilere sahip ergojenik bir destektir.

Bilinenin aksine kafein, yalnızca kahvede değil, enerji içecekleri, kola, çay hatta çikolatada dahi yer alıyor. Fakat yine de en yüksek kafein miktarı kahvede bulunuyor. Tüketilen maddedeki kafein miktarı, maddenin içeriğine ve miktarına göre değişkenlik gösteriyor. Örnek verecek olursak, bir fincan kahvenin içerdiği kafein miktarı, kahvenin cinsine, hazırlanma yöntemine göre değişebiliyor.

Kafeinin Metabolizma Üzerindeki Etkileri

Kafeinin metabolizmayı doğrudan etkilediği ispatlanmıştır. Uzun vadede düzenli kafein tüketen obez insanlarda yüzde 10, zayıf insanlarda ise yüzde 29 oranında yağ yakımına yardım ettiği, ayrıca da metabolizmayı yüzde 3 – 11 oranında hızlandırdığı görülmüştür.

Egzersiz performansını arttırmak isteyenler, spor yapmadan 30 – 60 dakika önce bir fincan sade kahve içebilirler. Sade kahve yağ yakımını hızlandırıp egzersiz performansınızı da arttıracaktır.

Kafeinin Faydaları

Metabolizma hızını artırıcı etkisiyle daha hızlı yağ yakmanızı sağlar. Kafein, en etkili ve işe yarar doğal yağ yakıcıdır.

Odaklanmayı maksimum seviyeye çıkararak gün içerisinde yüksek enerjiye sahip olmanızı sağlayıp işlerinizi daha kısa sürede tamamlamanıza yardımcı olur.

Spor yapan bireylerde kafein kullanımı, antrenman boyunca maksimum performans göstermesini sağlayıp spor sonrası ortaya çıkan yorgunluğu azalttığı görülmüştür.

Kafein, kalsiyum hareketliliğini artırarak kas seviyesinde performans artışı yaratabilmektedir. Başka bir deyişle kas kasılması gücünü arttırır. Kafein sporcularda daha pek çok olumlu etki yaratabilmektedir ve sporcular için çok önemli bir yere sahiptir.

Gün içerisinde alınan kafein, karaciğerde detoks etkisi yaratarak karaciğeri temizler ayrıca karaciğer yağlanmasını azaltır.

Her gün belirli bir dozda kafein almanın, inme riskini %22 oranında azalttığı görülmüştür.

Kafeinin Zararları

Herhangi bir sağlık problemi bulunmayan bireyler için kafein doğru miktarlarda kullanıldığı taktirde zararlı bir etkisi görülmez. Bireylerin yüksek dozlarda kafein alması durumunda ise aşağıdaki istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.

-Mide bulantısı
-Anksiyete
- Kalp atışlarının hızlanması
-Vücudun aşırı ısınması
-Diürez (İdrar artışı)
-Uykusuzluğa bağlı sinirlenme

NOT: Kafeinin bahsettiğimiz bu zararlı etkileri günlük kafein ihtiyacımızın çok üstüne çıkıldığı takdirde karşılaşabileceğimiz bazı durumlardır. Kafeini ihtiyacımız kadar alındığımız durumda yararlı etkileri çok yüksek olan mucizevi bir maddedir.

Ne Kadar Kafein Tüketmeliyiz?

Kafein ihtiyacı kişinin vücut ağırlığı, bünyesi, kafeine olan duyarlılığı gibi etkenlere bağlı olarak kişiden kişiye büyük farklılıklar göstermektedir

Pek çok çalışmada, yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarının günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve ya da 5-6 büyük bardak çay) olduğu belirtilmiştir.

Diğer bir yöntemle; Günlük ortalama tüketim kilogram başına 4-6 mg. arasında olmalıdır. Örneğin 70 Kg birinin günlük alması gereken maksimum kafein miktarı 420 mg. Dır.

BAZI POPÜLER İÇECEKLERİN KAFEİN MİKTARLARI

1 Fincan (200ml) Filtre Kahve: 135-200 mg

1 Fincan (60 ml) Espresso: 100 mg

1 Fincan (200ml) Cappuccino: 100 mg

1 Fincan (200ml) Hazır Kahve: 100 mg

1 Fincan Türk Kahvesi: 57 mg

1 Fincan (200ml) Kafeinsiz Kahve: En fazla 5 mg

1 Fincan (200ml) Demleme Siyah Çay: 20-110 mg

1 Fincan (200ml) Sallama Siyah Çay: 30 mg

1 Kutu (330ml) Kola: 30-56 mg

1 Kutu (330ml) Soğuk Çay: 70 mg

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz