tatlidede

Karaciğer Yağlanmasına Karşı 7 Etkili Önlem

Karaciğer Yağlanmasına Karşı 7 Etkili Önlem

Karaciğerimiz, biraz özen gösterdiğimize kendini hızlı bir şekilde yenileme özelliğine sahip organımızdır. Sağlıksız beslenmeden hareketsizliğe, şok diyetlerden alkole kadar günlük yaşamdaki bazı yanlış alışkanlıklarımız karaciğerimizde yağlanmaya sebep olabiliyor. Günlük yaşantımızda alacağımız bazı önlemler sayesinde karaciğerimiz korumamız mümkündür.

Şekerli yiyecek ve içeceklerden kaçının

Bisküvi, gofret, krema, mayonez, baklava, tatlılar ve meşrubatlara kadar pek çok ürünün içerisinde glikoz, früktoz veya mısır şurubu gibi tatlandırıcılar bulunmaktadır. Katkı maddeleri içeren hazır gıdalardan hem de beyaz undan yapılmış yiyeceklerden kaçının. Basit karbonhidratlar yerine (beyaz ekmek, pirinç, patates, mısır, pizza, makarna, cips, meyve suları, gazlı içecekler) kompleks karbonhidratları (tam buğday/ tahıl, baklagiller, taze meyve, yeşil sebze) tercih edin.

Her gün en az 45 dakika tempolu yürüyün

Gün boyu oturarak çalışıyorsanız daha fazla risk altındasınız. Gün içerisinde mutlaka hareket edin. Düzenli tempolu yürüyüş yağlanmanın önemli ölçüde gerilemesine yardımcı oluyor. Karaciğer yağlanmasında önemli bir mekanizma olan insülin direncinin azalmasını sağlıyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarında da koruyor.

Şok diyetlerden uzak durun

Karaciğer yağlanmasına karşı fazla kilolardan kurtulmak şart. Ancak kesinlikle şok diyetlerden uzak durun. Şok diyetler karaciğer, kalp ve böbreklere zarar verirken ölüme bile yol açabiliyor. Üstelik hızlı, kilo kaybı sanılanın aksine yağlardan kurtarmıyor, tam tersi karaciğere yağ asidi akımını arttırarak kendi başına karaciğer yağlanmasına yol açabiliyor.

Masadan doymadan kalkın

 İştah açıcı ve özendirici yiyeceklere karşı koymak kolay olmayacak. Ancak bir kereden bir şey olmaz diyerek midenizi doldurmak yerine gerek dışarda gerek evde masadan doymadan kalkın.

Alkolden uzak durun

Karaciğere en çok zarar veren ve karaciğer yağlanmasına yol açan temel etkenlerden biri alkoldür. Alkol sonucu vücutta biriken toksinler, karaciğer hücrelerine zara vererek siroz oluşmasını kolaylaştırıyor.

Mevsim sebzelerini tüketin

Sağlıklı ve dengeli beslenmeyle karaciğer yağlanmasını önlemek mümkün olabiliyor. Kırmızı etten fakir, balık eti, sebze ve meyvelerden zengin, tahıl ve süt ürünlerini içeren ve sağlıklı beslenme modeli olan Akdeniz diyetini uygulayın. Hayvansal yağlardan, işlenmiş etten kaçının meyveleri aşırıya kaçmadan posası ile birlikte tüketin. Yemeklere lezzet vermesi için katılan krema, mayonez gibi ürünlerden, hamur işlerinden, unlu ve şerbetli tatlılardan, abur cuburdan uzak durun.

Bitkisel karışımlara dikkat edin

Bilinçsiz olarak kullanılan bazı bitkisel ürünler karaciğere fayda yerine zarar verebiliyor. Açıkta satılan, nereden geldiği belirsiz, içeriği bilinmeyen ve laboratuvar şartlarında denetimden geçmemiş ürünlerin kullanılması karaciğeri iflasa götürebiliyor. 

Yorum Yaz