tatlidede

Kardeşliğin Şehridir Mardin!

Kardeşliğin Şehridir Mardin!
 
Tarih boyunca farklı medeniyetlere, farklı inanç ve fikirlere ev sahipliği yapmış olan Mardin, Dinlerin ve dillerin kesişme noktası, hoşgörü ve medeniyetin beşiği olmakla birlikte Dünya'nın da misafir odası olarak da tanımlanır.
 
Bu kadim şehrin kültürel renkliliği ve güzelliklerinin arasında Müslümanlarla aynı tabaktan yemek yemiş, farklı dine mensup olmasına karşın aynı annenin sütünden beslenmiş, aynı kültürün içerisinde yoğrulmuş, acı günde tatlı günde beraber aynı duyguları paylaşmış, Süryanilerin varlığı en büyük zenginliklerin arasında yer alır.
 
Yüzyıllardır barış, kardeşlik ve hoşgörü içinde birlikte yaşadığımız Süryanilerin Yaldo adını verdikleri Hz. İsa'nın doğumu olarak kabul ettikleri Noel Bayramı'nın kutladıkları bir günde  kadim şehrin kültürel zenginliğinin ne denli derin olduğunu bir kez daha öne çıkardı.
 
Pandemi nedeniyle daha az katılımlı ve protokol üyelerinin de davet edilmediği noel kutlaması her yıl olduğu gibi bu yıl da tarihi kırklar kilisesinde yapıldı.
 
Dualar yapıldı, tütsüler gezdirildi, yumurtalar tokuşturuldu ve gelenek olduğu üzere süryani çöreği müslümanların da bulunduğu kabul salonunda ikram edildi. Karşılıklı olarak bayramlaşan süryanilerin mutlu günlerinde yanlarında olan müslüman dostları, komşuları, arkadaşları da süryani kardeşlerinin sevincine ortak olup, bayram tebriklerini iletmeleri güzel ve samimi görüntülere neden oldu.
 
 
Aslında tam da bu değilmidir Mardin!
 
Süt anneliği tanımının en güzel yakıştığı bu şehrin zenginliği de bu değilmidir.
 
Dünya'nın hangi ülkesi ya da şehrinde müslüman bir anne sütten kesilmiş farklı bir dine mensup annenin bebeğini emzirir ki?
 
Dünya'nın hangi ülkesi ya da şehrinde neredeyse aynı evin odalarını paylaşacak kadar yakın, aynı avluda bir ve beraber kardeşlik hukuku içerisinde yaşayan, biri hiristiyan diğeri ise müslüman olan aileler aynı avluda bulunsun ki?
 
Dünya'nın hangi ülksesi ya da şehrinde Müslümanların mübarek ramazan ayında tutukları oruca saygısızlık olmasın diye O mübarek ay boyunca müslüman kardeşinin önünde yemek yememeye bir hiristiyan özen göstersin?
 
Dünya'nın hangi ülkesi ya da şehrinde bir hiristiyan, vefat etmiş bir müslüman dostunun evine ya da taziyasine gidip, okunan duaları saygı içinde dinlesin, fatihalara ve yapılan dualara el açarak eşlik etsin!..
 
İşte bu ve buna benzer bir çok güzel örnek ve etkileşimi günümüze kadar getiren kadim şehir Mardin'in güzel insanları kendileriyle ne kadar övünseler azdır. Müslümanıyla, Süryanisiyle bu şehrin zenginliğini bu denli samimi ve içten paylaşan farklı bir coğrafya olduğunu, ya da olacağını düşünmüyorum. O yüzden de bu güzel şehrin insanı olmak beni ziyadesiyle mutlu ediyor.
 
Mardin'deki bu güzelliklerin tarih boyunca sürmesi dileğiyle; Tüm Hristiyan Aleminin Hz. isa'nın Doğuşu olarak kabul ettikleri Doğuş (yaldo) bayramını kutluyorum.. 

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz