tatlidede

Karl May kimdir? Karl May kitapları ve sözleri

Alman Yazar Karl May hayatı araştırılıyor. Peki Karl May kimdir? Karl May aslen nerelidir? Karl May ne zaman, nerede doğdu? Karl May hayatta mı? İşte Karl May hayatı... Karl May yaşıyor mu? Karl May ne zaman, nerede öldü?
  • 18.05.2022 16:00
Karl May kimdir? Karl May kitapları ve sözleri
Alman Yazar Karl May edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Karl May hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Karl May hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Karl May hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Karl Friedrich May

Doğum Tarihi: 25 Şubat 1842

Doğum Yeri: Ernstthal, Saksonya Krallığı

Ölüm Tarihi: 30 Mart 1912

Ölüm Yeri: Radebeul, Alman İmparatorluğu

Karl May kimdir?

Karl Friedrich May (ya da Karol May), tüm zamanların en çok satan Alman yazarlarından biridir ve esas olarak Amerikan'ın Eski Vahşi Batı'sında geçen kitapları (Winnetou ve Old Shatterhand karakterleriyle bilinir)ile Doğu ve Orta Doğu'da geçen benzer tarzda kitaplarıyla tanınır. Ayrıca Almanya'da, Çin'de ve Güney Amerika'da geçen hikayeleri de vardır.

Karl May, Ernstthal, Schönburgische Rezessherrschaften'de (daha sonra Saksonya Krallığı'nın bir parçası) fakir bir dokumacı ailesinin beşinci çocuğu olarak doğdu. Babası Heinrich August May ve annesi Wilhelmine Christiane Weise olan May'in 9'u bebeklik döneminde ölen 13 kardeşi vardı. Okul yıllarında müzik ve beste eğitimi aldı.

May 1856'da Waldenburg'da öğretmenlik eğitimine başladı, ancak 1859'da altı mum çaldığı gerekçesiyle okuldan atıldı. Temyizden sonra Plauen'de devam etmesine izin verildi. Mezuniyetten kısa bir süre sonra, oda arkadaşı onu bir saat çalmakla suçlayınca, May altı hafta Chemnitz'de hapsedildi ve öğretmenlik lisansı da kalıcı olarak iptal edildi. Bundan sonra, May özel öğretmenlik, masal yazarlığı, bestecilik ve konuşmacılık gibi pek fazla başarı elde edemediği işler yaptı. May, 1865'ten 1869'a kadar dört yıl boyunca Zwickau'daki Osterstein Şatosu'ndaki bir bakımevinde hapsedildi. May, iyi halden hapishane kütüphanesinin yöneticisi oldu ve bu da ona geniş çapta okuma imkanı verdi.

Serbest bırakıldıktan sonra May, çeşitli karakterleri (polisler, doktorlar vb.) taklit ederek ve bir dolandırıcılık yöntemi olarak fantastik masallar uydurarak suç hayatına devam etti. Tutuklandı, ancak adli soruşturma sırasında suç mahalline götürüldüğünde, Bohemya'ya kaçtı ve orada da serserilikten gözaltına alındı. May, 1870'den 1874'e kadar dört yıl daha Waldheim, Saksonya'da hapsedildi. Orada May'e yardım eden Katolik bir Kateşist olan Johannes Kochta ile tanıştı.

Mayıs 1874'te serbest bırakıldıktan sonra May, ailesinin Ernstthal'daki evine döndü ve yazmaya başladı. Kasım 1874'te Die Rose von Ernstthal ("Ernstthal'in Gülü") yayınlandı. May daha sonra Heinrich Gotthold Münchmeyer'in Dresden'deki yayınevinde editör oldu. May, bu dönemde Schacht und Hütte gibi eğlence gazetelerini yönetti ve Geographische Predigten (1876) gibi kendi eserlerini yayınladı. May 1876'da istifa etti ve Dresden'den Bruno Radelli tarafından işe alındı.

1878'de May serbest yazar oldu. 1880'de Emma Pollmer ile evlendi. May bir kez daha parasız kaldı. 1882'de May, Münchmeyer'in işine geri döndü ve beş büyük romanından ilkine başladı. Bunlardan biri Das Waldröschen (1882-1884) idi. 1880'de May, 1888'e kadar kesintiye uğrayan Doğu Döngüsü romanlarını da yazdı. 1887'de Der Sohn des Bärenjägers ("Ayı Avcısının Oğlu") ve 1891'de Der Schatz im Silbersee ("Gümüş Gölün Hazinesi") yayınlandı. 1892'de yayınlanan Karl May's Gesammelte Reiseerzählungen ona finansal destek ve ün kazandırdı. May yazdığı hikayelere ve karakterlerinin hayatlarına derinden daldı. Okuyucular, May'e kitaplarının kahramanları olarak hitap ederek yazdılar. Almanya ve Avusturya'da konuşma turları düzenledi ve imzalı kartların basılmasına ve kostümlü fotoğrafların çekilmesine izin verdi. Aralık 1895'te May, Ziller kardeşlerden satın aldığı Alt-Radebeul'da bulunan Villa Shatterhand'a taşındı.

1899'da May, Mısır'a ve ardından hizmetçisi Sejd Hassan ile Sumatra'ya gitti. 1900 yılında ona Klara ve Richard Plöhn katıldı. Grup, Temmuz 1900'de Radebeul'e döndü. May, seyahatleri sırasında bazı duygusal dengesizlikler gösterdi.

Hermann Cardauns ve Rudolf Lebius, May'i Old Shatterhand efsanesiyle kendi reklamını yaptığı ve Katolik Deutscher Hausschatz ile birkaç Marian takvimi için yazdığı yazılardan dolayı eleştirdiler ve kınadılar. Ayrıca yetkisiz bazı kitap yayınları ve yasadışı bir doktora derecesinin kullanılmasıyla ilgili suçlamalarda da bulundular. 1902'de May, Im Reiche des Silbernen Löwen ("Gümüş Aslan Diyarında") için Chicago'daki Universitas Germana-Americana'dan fahri doktor ünvanı aldı. 1908'de Karl ve Klara May, Kuzey Amerika'da altı hafta geçirdiler. Albany, New York, Buffalo, New York, Niagara Şelaleleri'ni gezdiler ve Lawrence, Massachusetts'teki arkadaşlarını ziyaret ettiler. May, Winnetou IV romanını yazmaya başladı.

Amerika'dan dönüşünde May karmaşık alegorik metinler üzerinde çalışmaya başladı. “İnsanlığın sorunu”nu, pasifizmi ve insanın kötüden iyiye yükseltilmesini ele aldı. Sascha Schneider, Fehsenfeld baskısı için sembolik kapaklar hazırladı. 22 Mart 1912'de, May, Viyana'daki Akademik Edebiyat ve Müzik Topluluğu tarafından Empor ins Reich der Edelmenschen ("Soylu Adamların Krallığına Doğru") başlıklı bir konferans vermek üzere davet edildi. Orada Bertha von Suttner ile tanıştı.

May bir hafta sonra 30 Mart 1912'de kendi evi Villa Shatterhand'de öldü. Kayıtlarına göre ölüm nedeni kalp durması, akut bronşit ve astımdı, ancak Karl-May-Stiftung'dan Ralf Harder'e göre, May'in ölüm belgesi gerçeği içermiyordu. May, Radebeul East'e gömüldü. Mezarı, Athena Nike Tapınağı'ndan esinlenmiştir.

2014 yılında May'ın kalıntılarını inceleyen bilim adamları, aşırı miktarda kurşun ve diğer ağır metaller buldular ve ölümünün muhtemelen tütünün yanı sıra suda uzun süre kurşuna maruz kalmasından kaynaklandığı sonucuna vardılar.

Karl May Kitapları - Eserleri

  • Arap Çöllerinde
  • Kürt Dağlarında
  • Haydut
  • Bağdat'tan İstanbul'a
  • Ölümün Eşiğinde Sırat Köprüsü
  • Arnavutluk Yollarında
  • Mekke : Peygamber Şehri

Karl May Alıntıları - Sözleri

  • "En güvenlisi her zaman en iyisi değildir." (Bağdat'tan İstanbul'a)
  • "Allah iyi insanları asla terk etmez." (Bağdat'tan İstanbul'a)
  • Akıllı bir adam daima başkalarının hatalarını tamir etmeye çalışır. (Bağdat'tan İstanbul'a)
  • Kürdistan vadilerindeki yanan köylerin dumanları ve oluk oluk akan kanların kokuları hâlâ göğe yükseliyor. Öyle bir bölgede bulunuyoruz ki, yaşam, özgürlük ve mülkiyet başka hiçbir yerde burada olduğu gibi tehlike altında değildir. (Kürt Dağlarında)
  • Özgür bir Kürt bana hakaret ettiği takdirde, ondan silahlarımla hesap sorarım; çünkü o hiç kimsenin önünde diz çökmemiş olan bir babanın oğludur. (Kürt Dağlarında)
  • "Efendi'nin bana diyecek neyi olabilir?" "Efendim mi? Özgür bir kürd'ün efendisi yoktur. O benim savaşta liderim, fakat efendim değil. Benim lûgatimda böyle bir sözcük yoktur." (Kürt Dağlarında)
  • Daha düne kadar yaşamım ne kadar umutsuzdu ama şimdi yaşamaya değer. (Kürt Dağlarında)
  • T'u nja tjeta! Önce teşekkür, sonra intikam.. (Haydut)
  • Günün güneşi özlemesi gibi özlemiştim seni! (Arap Çöllerinde)
  • Düşmanlığın başladığı yerde akıl mantık kaybolur. (Kürt Dağlarında)
  • " Sen gidiyorsun, ben burada kalıyorum. Fakat düşüncelerim sana refakat edecek ve arzularım ayak izlerinde bekleyecek." (Kürt Dağlarında)
  • Kim birini tanımadan önce yargılamaya kalkışırsa, sık sık yanılgıya düşer; bu yanılgı da, aşağılanmaya giden yolun ilk basamaklarındandır. (Bağdat'tan İstanbul'a)
  • Aceleci bir yarış atı her zaman en hızlı olanı değildir! (Bağdat'tan İstanbul'a)
  • Kendini düşünmeye başladığın andan itibaren, sonun gelmiş demektir. (Bağdat'tan İstanbul'a)
  • Aslan,yelelerini kemiren bir fareye dikkat etmez (Haydut)
  • "Ancak cesaret sadece ihtiyatlı olunduğu zaman işe yarar." (Arap Çöllerinde)
  • "Efendi'nin bana diyecek neyi olabilir?" "Efendim mi? Özgür bir kürd'ün efendisi yoktur. O benim savaşta liderim, fakat efendim değil. Benim lûgatimda böyle bir sözcük yoktur." (Kürt Dağlarında)
  • ...Soylu Bir Çiçeğin Yetiştirileceği Toprakta Önce Yaban Otlarının Ayıklanması Gerekir (Arap Çöllerinde)
  • ...Soylu Bir Çiçeğin Yetiştirileceği Toprakta Önce Yaban Otlarının Ayıklanması Gerekir... (Arap Çöllerinde)
  • Yapılan bir iyilik asla unutulup gitmemeli, canlı kalması için her zaman anlatılmalı. (Bağdat'tan İstanbul'a)

Yorum Yaz