tatlidede
tatlidede

Kemalettin Kamu kimdir? Kemalettin Kamu kitapları ve sözleri

Türk Şair ve Siyasetçi Kemalettin Kamu hayatı araştırılıyor. Peki Kemalettin Kamu kimdir? Kemalettin Kamu aslen nerelidir? Kemalettin Kamu ne zaman, nerede doğdu? Kemalettin Kamu hayatta mı? İşte Kemalettin Kamu hayatı... Kemalettin Kamu yaşıyor mu? Kemalettin Kamu ne zaman, nerede öldü?
  • 04.12.2022 07:00
Kemalettin Kamu kimdir? Kemalettin Kamu kitapları ve sözleri
Türk Şair ve Siyasetçi Kemalettin Kamu edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Kemalettin Kamu hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Kemalettin Kamu hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Kemalettin Kamu hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Gurbet Şairi

Doğum Tarihi: 15 Eylül 1901

Doğum Yeri: Bayburt, Türkiye

Ölüm Tarihi: 6 Mart 1948

Ölüm Yeri: Ankara, Türkiye

Kemalettin Kamu kimdir?

1901 yılında Bayburt'ta doğdu. Babası, Kılıçoğlu Osman Nuri Efendi'dir. Çocukluğu babasının memur olarak bulunduğu Erzurum dolaylarında geçti.

1910'da dışarıdan sınava girerek orta birinci sınıfta öğrenim görme hakkı elde etti. Erzurum'da başladığı ortaokulu, babasının mal müdürü olarak bulunduğu Refahiye'de bitirdi. Refahiye'de iken Erzurum'un işgal edildiği haberini alan babasının kalp sektesinden ölmesi üzerine aile, Refahiye'den ayrılmak zorunda kaldı. Annesiyle önce Sivas'a sonra Kayseri'ye göç etti. Bir süre Bursa'da matematik öğretmeni olan ağabeyi Hüsnü Bey'in yanında bulundu, ardından İstanbul'a giderek öğrenimine devam etti. İstanbul Erkek Öğretmen Okulu'nda okuyan Kemalettin Kamu'nun, bu yıllarda yazdığı şiirleri Süleyman Nazif'in gazetesinde yayımlandı. İstanbul'un işgali üzerine ünlü "Gurbet" şiirini kaleme aldı[2] ve işgal altındaki şehri terkedip Ankara'ya gitti. İzmir'in işgali üzerineyse "Türk'ün İlahisi" adlı şiirini yazan şairin Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında yazdığı şiirler okul kitaplarına girdi, yurt genelinde tanınan ve sevilen bir şair oldu. Kimi şiirleri bestelenip şarkı veya marş oldu. İstiklâl Marşı seçimine de katıldı.

Çankaya isimli şiiri ile Cumhuriyete olan bağlılığını bir dini inanca dönüştürmüştür. Büyük tepki toplayan Çankaya şiirinin Yozgat milletvekili olan Ahmet Cevdet Taflıoğlu'na ait olduğunu söylense de bu şiirin Kemalettin Kamu tarafından 1934 tarihinde Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde yayınlandığı ifade edilmektedir.

Kemalettin Kamu, Ankara'da Matbuat Genel Müdürlüğü'nde çalıştı. Kısa süre sonra başyazar oldu ve ajansın 11 kişilik kurucular heyeti içinde yer aldı.

25 yaşında âşık olduğu genç kız ile evlenme hazırlığında iken bir anlaşmazlık sonucu evlilikten vazgeçti ve ömrü boyunca yalnız yaşadı[5]. "İntizar” adlı ünlü şiirini hayalkırıklığı ile sonuçlanan bu ilişkisi üzerine yazdı[1].

1933 yılında Anadolu Ajansı temsilcisi olarak gittiği Paris'te Siyasal Bilimler alanında eğitim gördü. Soyadı Kanunu çıkınca "bir ülkede yaşayanların tamamı" anlamına gelen Kamu'yu seçti. 1938 yılında öğrenimini tamamlayıp Paris'ten dönünce önce İstanbul'a, sonra Ankara'ya gitti. Şiirlerinin yanı sıra ekonomi ile ilgili çalışmalar da yaptı.

1939'da Rize milletvekili olarak meclise girdi. 6. 7. dönemlerde Rize, 8. dönemde Erzurum milletvekili olarak TBMM'de yer aldı. Bir yandan da Türk Dil Kurumu'nda "terim kolu başkanlığı" yaptı.

Bir süre sonra annesini kaybedince tüm sevgisini yeğenlerine verdi[5]. Ankara'da ani bir kalp krizi ile hayatını kaybetti. Ankara Cebeci Mezarlığı'na defnedildi.

Kemalettin Kamu Kitapları - Eserleri

  • Gurbet Benim İçimde

Kemalettin Kamu Alıntıları - Sözleri

  • Ben gurbette değilim , gurbet benim içimde... (Gurbet Benim İçimde)
  • Ben gurbette değilim Gurbet benim içimde (Gurbet Benim İçimde)
  • Odamda iki kardeş: Biri dün, biri yarın. Ve ben aralarında Bir köprüyüm onların! (Gurbet Benim İçimde)
  • Sevgilim senin de geçer zamanın, Ne şöhretin kalır, ne hüsn-ü ânın, Böyledir kanunu kahpe dünyanın, Dört mevsim içinde bir bahar olur! (Gurbet Benim İçimde)
  • ''Bir saat ileri... Bir saat geri... Var mı bu korkudan daha beteri? Üşütme alnımı, ey ölüm teri, Yaşama aşkıyla yanıyor tenim.'' (Gurbet Benim İçimde)

Yorum Yaz