diorex

101 Ahlak İkilemi - Martin Cohen Kitap özeti, konusu ve incelemesi

101 Ahlak İkilemi kimin eseri? 101 Ahlak İkilemi kitabının yazarı kimdir? 101 Ahlak İkilemi konusu ve anafikri nedir? 101 Ahlak İkilemi kitabı ne anlatıyor? 101 Ahlak İkilemi PDF indirme linki var mı? 101 Ahlak İkilemi kitabının yazarı Martin Cohen kimdir? İşte 101 Ahlak İkilemi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 07.07.2023 01:00
101 Ahlak İkilemi - Martin Cohen Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Martin Cohen

Çevirmen: Osman Çakmakçı

Çevirmen: Reha Kuldaşlı

Orijinal Adı: 101 Ethical Dilemmas

Yayın Evi: İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9786053328865

Sayfa Sayısı: 552

101 Ahlak İkilemi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Ahlak, önemli seçimler hakkındadır ve önemli seçimler ikilemlerdir. Kelime Eski Yunancada ‘iki boynuz’ anlamına gelir. İkilemin boynuzları… Sadece iki seçenek vardır: Var ya da yok, olmak ya da olmamak, doğru ya da yanlış. Hatta belki de yalnızca tek bir seçenek, ikilemin boynuzları arasında yolunu bulmak seçeneği vardır.

101 Ahlak İkilemi Alıntıları - Sözleri

  • Kendimizi başkalarının bizi gördüğü gibi görebilseydik, " köklü bir değişiklik kaçınılmaz olurdu ."
  • Çözümü görmemeleri değil mesele, sorunu görmemeleri .
  • Birini yanlış bir şey yapmadığı için övmek anlamsızdır .
  • Korkak davranmak kötüdür çünkü sizi bir şeyler yapmaktan alıkoyar .
  • İnsanlar içinde doğdukları toplumun kutsal kabul ettiği kitapları tercih eder ve bu kitap içinde de hoşlarına giden kısımları alıp gerisini görmezden gelirler .
  • " Kaderimiz genlerimizde yatıyor ."
  • "Birini yanlış bir şey yapmadığı için övmek anlamsızdır."
  • Bir şeyin yanlış olduğunu söylemeden önce, onun neden yanlış olduğuna dair sebepler sunmalısınız.
  • Belki de insanların kaderi yalnızca sevimsiz seçenekler arasında seçim yapmaktır.
  • " İyi niyet yeterli değildir ."

101 Ahlak İkilemi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

İkilemler: Yüz bir ahlak ikilemi, göze oldukça büyük bir sayı gibi görünüyor. Aklımıza gelebilecek temel konuları kapsamaya yeterli olabilir. Ve burada kapsanan çok sayıda konu var. Ancak ahlak derin bir kuyudur; bir kere kovayı içine daldırdınız mı, kovanın kuyunun dibine varıp varmadığını size belli edecek kesin bir ses duyulmaz. Aksine, kendimizi insan ruhunun derinliklerine inerken buluruz ve karşımıza çıkan manzara hoş olmayabilir. 101 Ahlak İkilemi, gerçek ve kurgusal hikayelerin, felsefi kuramlar ve tefekkürlerin bir karışımıdır. Sonunda çözümleri verilen mantık bilmeceleri içermez. Kitap neredeyse her çeşit ahlak konusuna ve etiğine değiniyor. O yüzden yelpazesi geniş bir eser. Her biri kendi başına okunabilir ve üzerinde düşünülebilir. Bu nedenle, bu kitabın size bir anlam ifade edebilmesi için onu temiz kafayla okuyun ve arka planındaki tartışmaları bütünüyle görmezlikten gelmekten çekinin. Şüphesiz okuduğum kitaplar arasında okurken en garipsediğim ve sorguladıkça bilinmezliğe çekildiğimi hissettiğim eserlerden biri oldu. Önermeme en büyük sebep zaten bu. Keyifli okuyacağınız kanaatindeyim. Keyifli okumalar. (Ramazan Öztürk)

Ahlaki İkilemler...: Parası ve sigortası olmayan bir babanın, kanserli oğlunun ağrılarını azaltmak için, eczaneye girip ağrı kesici ilacı çalması olayında, o babanın hırsız olup olmadığı konusunu saatlerce konuşabiliriz. Ahlak olgusu büyük duvar saatlerindeki sarkaç gibi; “mantık ve duygu” yönünde bir sağa bir sola gidip gelebilmekte… İngiliz felsefeci yazar Martin Cohen’in, incelemesini yaptığımız “101 Ahlak İkilem” kitabı yirmiye yakın dile çevrilmiş. Kitap, insanın olduğu her yerde doğabilecek ahlaki çatışmaları örnekleyerek, bu çatışmaları okuyucunun karar süzgecine bırakıp, ilgi uyandırmakta. Ahlaki eğilim toplumun “faydacı, hazcı yada iç güdüsel” olmasına göre şekillenmekte. Bu nedenle toplumlardaki benzer olaylara karşı gösterilen farklı tepkilerin kaynağının tespit edilmesi çok zorlu felsefik çalışmalara dayanabilmektedir. Bireysel olarak bakıldığında ise bazı evrensel nitelikte “ahlak” ve “etik” kurallarının dışında, kişinin kendi özünde olan ahlaki durumu, kimi durumlarda kişiyi bir tercihe zorlamaktadır. Kitap ahlak ve etik konularında verdiği örnek çalışmalarla okuru bu tartışmanın içine sokmakta ve doğrunun ne olması konusunda zihinsel bir egzersiz zorlamaktadır. Burada konulara ve örneklere çözüm bulmaktan ziyade okurun daha önce karşılaşmadığı bazı sorunlar karşısında kendini sınaması sağlamakta ve olaylar karşısında duygusal ve mantıksal birçok çıkarım için iyi bir zemin oluşturmaktadır. Bunun dışında kitap paradoks mantığından hoşlanan okurlar için bire bir özellik taşımaktadır. Paradoksun en bilinen örneği “Bildiğim tek bir şey var o da hiçbir şey bilmediğim” şeklindeki paradoksal cümlelerin, çok daha geniş anlamda konulara yayılmış hali kitapta hissedilmektedir. Keyifli okumalar... (Emre Can)

101 Ahlak İkilemi PDF indirme linki var mı?

Martin Cohen - 101 Ahlak İkilemi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de 101 Ahlak İkilemi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Martin Cohen Kimdir?

1964 yılında doğan Cohen, felsefe, bilim felsefesi ve siyaset felsefesi alanlarında çalışmalar yapmaktadır. Aralarında yirmiden fazla dile çevrilen Mind Games (Akıl Oyunları, çev. Algan Sezgintüredi, Aylak Kitap) ve Philosophy for Dummies’in de bulunduğu kitapların yazarıdır. Saygın bir çevreci olan Cohen, Times Higher Education’da iklim değişikliği politikaları üzerine pek çok makale kaleme almış; Avrupa Parlamentosu için çevreyle ilgili konularda raporlar yazmıştır.

Martin Cohen Kitapları - Eserleri

  • 101 Ahlak İkilemi
  • 101 Felsefe Problemi
  • Felsefi Masallar
  • Wittgeinstein'in Böceği
  • Akıl Oyunları
  • Platon’dan Mao’ya Siyaset Felsefesi
  • Kıyamet Makinesi
  • Wittgenstein'ın Böceği

Martin Cohen Alıntıları - Sözleri

  • felsefenin başka bir anlamı daha vardır: Değerlere ve insan hayatının anlamına dair bir arayış. (101 Felsefe Problemi)
  • ...tek gerçek güzel 'güzelliğin' kendisidir... (Wittgeinstein'in Böceği)
  • - "Hegel’e göre bir sınıfı diğerine baskı uygulamaya iten sebep maddi ihtiyaç değildir, bu davranışın sebebi insana has bir özellik olarak bir insanın diğeri üzerinde iktidar kurma arzusudur..." (Felsefi Masallar)
  • Karikatürün en üstün sanat formu olması, en az uğraş ve en yalın malzemeyle gerçeklik duygusu vermesine ve zengin çağrışımlar uyandırabilmesine dayanıyor. (101 Felsefe Problemi)
  • Paramız yoktu, mecburen düşündük! (Wittgeinstein'in Böceği)
  • " İyi niyet yeterli değildir ." (101 Ahlak İkilemi)
  • Tıpkı bir seferinde "Birleşik Krallığı yönetmek için yalnızca altı iyi ve dürüst insana ihtiyacı olduğunu, ama altısını aynı anda hiç bulamadığını" söylediği rivayet edilen Britanya Başbakanı Margaret Thatcher gibi, Platon da insan sermayesinin eksik olan en ciddi etken olduğunu saptamış, toplum için asıl çözümün eğitim olduğuna karar vermiştir. (Platon’dan Mao’ya Siyaset Felsefesi)
  • Ortaçağ İngilteresi'nde soylular, Kralı, Magna Carta (1215) adı verilen bir belgeyi imzalamaya mecbur ettiler; asıl dertleri kendi ayrıcalık ve zenginliklerini korumaktı, ancak böyle yaparak hukuk'un tek tek yoneticiler karşısındaki üstünlüğünü tesis ettiler. Ferman, sonraki krallar tarafından da 1327 ile 1422 yılları arasında kırk dört kez onaylandı; 1690'da yönetimin doğal hukuka ve belirli bireysel özgürlüklere saygı gösteren bir toplum sözleşmesi üzerinde kurulduğunu öne süren Hükümet Üzerine İkinci İnceleme'nin taslağını hazırlayan John Locke’un zihninde belirleyici olan da büyük ölçüde buydu. (Platon’dan Mao’ya Siyaset Felsefesi)
  • Buğday, Mısır'daki verimli Nil deltasından özel olarak yapılmış yük gemileriyle getiriliyor ve başkentteki devasa ambarlarda depolanıp pişirilmeye ve dağıtılmaya hazır bekletiliyordu. Sonraki yıllarda yönetim buna bedava kızartma yağını ve eti de ekledi. Ancak kadim Roma’nın en ünlü olduğu konu, bedava kitle eğlencelerinin hazırlanmasıydı. Bu da kitlesel biçimde gerçekleştiriliyordu. Kolozyum, -sıcak Roma güneşini uzak tutmak için zekice tasarlanmış kanvas bir çatı altındaki- 50.000 seyirci için hazırlanıyordu. Sonuçta, yine de bu olağanüstü mühendislik başyapıtları bile sosyal hoşnutsuzluğu ortadan kaldırmak için yeterli değildi. Bu kadar sıkışık koşulların içine yerleşmiş devasa nüfusuyla Roma, zamanının çok ilerisinde olmasına rağmen, fiziksel bakımdan iyi durumda olamayacak kadar büyük, zihinsel bakımdan iyi durumda olamayacak kadar işsiz güçsüzdü. Yavaş yavaş hem yozlaşmaya hem de huzursuzluğa yenildi. Yine de, bu özelliklerinden ötürü, burada -üzerinden çağlar geçmiş olmasına rağmen bugün bile kolaylıkla teşhis edilebilecek türden, ilk gerçek 'kozmopolit' toplum kurulmuştu. (Platon’dan Mao’ya Siyaset Felsefesi)
  • ‘Doğal hukuk’ fikri eski Yunanda da bulunmasına rağmen, Avrupalı yönetimlerin kendisine dayanak yaptığı zemin Roma hukuku olmuştur. Devlet adamı ve filozof Cicero doğal hukuku, doğayla uygunluk içindeki, herkes için geçerli, değişmez ve bengi olan gerçek hukuk, yani doğru akıl' diye özetlemiştir. Gerçek hukuk aslında ahlaksal yasadır, ona boyun eğmeyen yalnızca yasaya karşı gelmiş olmaz, bir haksızlık da yapmış olur. Doğal hukuk bütün dünyevi yasakoyuculardan üstündür. (Platon’dan Mao’ya Siyaset Felsefesi)
  • Yeni evliydik. Bakkala giderken bile hâlâ el ele tutuşurduk. Ona "Seni seviyorum" derdim. Ama o zamanlar onu ne çok sevdiğimin farkında değilmişim. Hiç değilmişim. (Kıyamet Makinesi)
  • Asıl mesele sadece ne olduğu değil, neyin kıyısından dönülmüş olduğudur. (Kıyamet Makinesi)
  • Çözümü görmemeleri değil mesele, sorunu görmemeleri . (101 Ahlak İkilemi)
  • Varoluşun beyhudeliği, varoluşun sergilendiği tüm formlarda ortaya çıkar:zaman ve uzamın sınırsızlığına karşı her ikisiyle de sınırlanmış bireyin sınırlılığında; gerçekten var olmanın biricik formu olarak şimdinin kısacık bir anında; her şeyin, varlık olmaksızın var olmadaki, bu süregiden oluştaki olumsallığı ve göreliliğinde; bir türlü tatmin edilemeyen sürekli arzuda; yaşamın dayattığı sürekli didinme zorunluluğunun hüsranında. Zamanın ve zamanda var olan herşeyin olumsallığı-ki bunu bizzat zaman meydana getirir-yaşama iradesinin, yani kendinde şey olarak asla yok olmayacak bu iradenin yaşam mücadelesinin beyhudeliğini tezahür ettiği tek formdur. Zaman, kendisi sayesinde elimizdeki her şeyin yok olduğu ve gerçek kıymetini yitirdiği şeydir. (Felsefi Masallar)
  • Belki de insanların kaderi yalnızca sevimsiz seçenekler arasında seçim yapmaktır. (101 Ahlak İkilemi)
  • "...İlkin sayı yaratılmıştır. İnsanların bildiği evren , birbirlerinden ayırt edilebilir şeylerden, yani bu sayede sayılabilir şeylerden meydana gelir." (Felsefi Masallar)
  • Tüm siyaset kitapçıklarının en ünlüsü, Mao'nun Küçük Kırmızı Kitap'ıdır. Kitap, milyonlarca insan için az ya da çok zorunlu tutularak yaşamlarının parçası olmuştur. Yalnızca satın alınması değil, okunması ve ezberlemesi de zorunludur. Aslında okuması oldukça keyiflidir; kısa, özlü ve vurucudur. (Platon’dan Mao’ya Siyaset Felsefesi)
  • Korkak davranmak kötüdür çünkü sizi bir şeyler yapmaktan alıkoyar . (101 Ahlak İkilemi)
  • Ortaçağ bilginleri, dogal hukuku Tanrı'yla ilişkilendirdikleri için dogal hukukun ilahi bir kökeni olduğuna inanmışlardır. Bu görüşün belirgin örneği Thomas Aquinas'ın Summa Theologica'daki şu ifadesidir: “İnsan ussal bir yaratık olarak Bengi Akıl'dan pay alır... ve ussal yaratığa bengi yasadan düşen bu hisse dogal hukuk diye adlandırılır." (Platon’dan Mao’ya Siyaset Felsefesi)
  • Marx ve Engels tarafından biraz zorlamayla yeniden ortaya konmuş 'insan toplumunun, dönemin teknolojilerine ve ekonomik yapısına bağlı olduğu düşüncesi', beylik bir düşüncedir. Platon neredeyse aynısını Devleťte söyler; Çinliler ve diğer yorumcular da bunu dile getirir. Ne var ki tarih, düşüncelerin yayılması ve insan bilincindeki değişimlerle de ilgilidir. Ortaya çıkışıyla işçilerde sömürü ve yabancılaşmaya karşı duyarlılık uyandırarak kapitalizmden sosyalizme geçişi hızlandırdığı düşünülen Komünist Manifesto’nun kendisi, çelişkili görünse de, bunun örneğidir. (Platon’dan Mao’ya Siyaset Felsefesi)

Yorum Yaz