90 Dakikada Foucault - Paul Strathern Kitap özeti, konusu ve incelemesi
90 Dakikada Foucault kimin eseri? 90 Dakikada Foucault kitabının yazarı kimdir? 90 Dakikada Foucault konusu ve anafikri nedir? 90 Dakikada Foucault kitabı ne anlatıyor? 90 Dakikada Foucault PDF indirme linki var mı? 90 Dakikada Foucault kitabının yazarı Paul Strathern kimdir? İşte 90 Dakikada Foucault kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Paul Strathern
Tasarımcı: Melike Oran
Yayın Evi: Zeplin Kitap
İSBN: 9786059691581
Sayfa Sayısı: 120
90 Dakikada Foucault Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Kim Korkar Filozoflardan!
90 Dakikada Felsefe serisi gelmiş geçmiş en büyük filozofların hayatlarının en önemli anlarına ışık tutuyor. Usta yazar Paul Strathern, filozofların düşüncelerini, teorilerini ve hayat hikâyelerini eğlenceli ve herkesin anlayabileceği bir dille anlatıyor. Felsefeye ilgi duyanlar, bu seriyi ellerinden düşüremeyecekler.
90 Dakikada Foucault'da, "İktidarın olduğu yerde direniş de vardır" diyen filozofun babasıyla yaşadığı anlaşmazlıkları, yalnızlıkla geçen öğrencilik hayatını, hem kendini hem de bilgi/iktidar ilişkisini keşfedişini, Hapishanenin Doğuşu'nun ve diğer kitaplarının yazım sürecini okuma olanağı bulacaksınız.
"İyi yazılmış, anlaşılır ve bilgi yüklü… Bütün seri muzipçe bir nükteyle yazılmış. Okumadan duramıyorum."
-New York Times-
"Nükteli, aydınlatıcı ve şükür ki kısa ve öz."
-Wall Street Journal-
90 Dakikada Foucault Alıntıları - Sözleri
- Bir şeyler, inkâr edemeyeceğimiz bir şekilde meydana gelir ama bizim algısal donanımımız bu olayların yalnızca belli başlı sonuçlarını tecrübe etmemize olanak tanır.
- İnsanın varoluşu nesnel bir incelemeye uygun değildi: insanın varoluşuna, insanlık yoluyla yaklaşılmalıydı.
- Durkheim "Toplum diye bir şey yoktur" sözüne ksrşı çıkmıştı. O toplumun bireyden daha öncelikli olduğunu vurguluyordu. Toplumsal bütünleşmenin ancak ortak bir ahlakî inançla mümkün olduğunu belirtiyordu.
- İnsanın kendi içindeki iyiye ulaşabilmesi için içindeki kötüye ihtiyacı vardır
- "Bazen özgürlük de baskı kadar kısıtlayıcı olabilir" -Michel Foucault
90 Dakikada Foucault İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Bir kaç sene önce yine DnR da aylak aylak gezerken felsefe bölüme gitmiş ve Foucault' nun Entelektüelin Siyasi İşlevi kitabını almıştım. Heyecanliydim, ilk kez foucault okuyacaktim ve ilkler süreklilik için en önemli pekiştirectir. İlk atılımda başarılı olursaniz, ilk kez yediğiniz yemeği severseniz, ilk kez dinlediğiniz bir sanatçıyı beğenirseniz devami muhakkak gelir. Bunu çok iyi biliyordum ve belkide son kez foucault okuyacağımi düşünerek kitaba başlamıştm, kolay değil yeni Kant diyorlardi bu adam için ve ben Kanti hiçbir zaman tam olarak anlayamadım. Sonuç: kitabı aşağı yukari otuzuncu sayfasinda yazari tam olarak anlayamadığım için biraktim. Belki yanlış kitapla yanlış bir zamanda başlamıştım. Belkide o sıralar hep uykum geliyordu yada kafam doluydu. Özetle uzun zaman boyunca bu adamın kitaplarını vitrinde sadece izlemeyi tercih ettim. Ortamlarda ondan alıntılar yapan yada fikirlerini düzenli bir şekilde paylaşanlarada hayranlıkla baktım. Sonra. Baya bi sonra. Uzun bir sonradan sonra bu kitabın kapağını istiklalde mephistoda gördüm. Kitapta çok iyi pazarlama stratejileri olmasi beni ona çekti. Birincisi yazarin en sempatik resmi kapağa koyulmuş, sonra "90 dakikada foucault" yazarak bu kitabı bebek okusa anlar tarzinda bir imada bulunulmuş, ayrica kitabin fiyat etiketi arka kapağa değil ön kapağa "9.90" olarak yapıştırılmış. Son darbe ise kitap dükkanın girişine koyulmuş hem girerken hem çıkarken kitabı görüyorsun. Kıtapla hem gerçek hem mecazi anlamda göz göze geliyorsunuz. Bakin isterseniz insanın gözüne bakiyor :) beni al der gibi dimi :) nihayetinde yeniden foucault neden olmasin deyip aldim ve okudum. Kitabin yüzde 99 unu foucault' nun hayati içeriyor son sayfalarda çok çok kisa bir foucault sözlüğü ve en sonda bi kaç aforizmasi var. Bende uyandırdığı etki yenide foucault okumaliyim seklinde oldu. Sizde okuyun bakalım sizde ne etki uyandıracak... (Çağdaş)
Yazarın felsefe serisinden okuduğum ilk kitabı.genel olarak beğendim. Foucault'nun çocukluğuna, egitimine, gelişim surecine ve eserlerine kısa bir yolculuk ; tabi biraz hikaye tarzında. Yazar öznel yorumlarını da belirtiyor zaman zaman.ilginizi çeken yazarlar icin yuzeysel bir ön inceleme .incelenen yazarın kitaplarını okuyup okumamak konusunda karar vermenize yardımı dokunur muhakkak. (Cahit Aktag)
90 Dakikada Foucault PDF indirme linki var mı?
Paul Strathern - 90 Dakikada Foucault kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de 90 Dakikada Foucault PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Paul Strathern Kimdir?
1940 yılında Londra'da doğdu ve Dublin Trinity Kolej'de eğitim gördü. 1972'de Habeşistan'da Bir Mevsim isimli romanıyla Somerset Maugham Ödülünü aldı. Romanlarından başka bilim, felsefe, tarih, edebiyat ve ekonomi gibi pek çok alanda kitaplar yazdı.
90 dakikada filozoflar ve Büyük düşünce ve Dünyayı sarsan bilim insanları adında iki kısa tanıtım kitabı serisi vardır. Kimya tarihi ile ilgili kitabı Mendeleyev'in Rüyası (2001) Aventis Ödülü almıştır. Çalışmaları birçok dile çevrilmiştir.
Strathern Kingston Üniversitesi'nde bilim ve felsefe alanında okutmanlık yapıyor. Halen Londra'da yaşıyor.
Paul Strathern Kitapları - Eserleri
- 90 Dakikada Nietzsche
- 90 Dakikada Platon
- 90 Dakikada Sokrates
- 90 Dakikada Schopenhauer
- 90 Dakikada Descartes
- 90 Dakikada Aristoteles
- 90 Dakikada Kant
- 90 Dakikada Sartre
- 90 Dakikada Hegel
- 90 Dakikada Konfüçyus
- 90 Dakikada Foucault
- 90 Dakikada Marx
- 90 Dakikada Kierkegaard
- Pisagor ve Teoremi
- Einstein ve Görecelik Kuramı
- 90 Dakikada Bertrand Russell
- 90 Dakikada Wittgenstein
- Newton ve Yerçekimi
- Hawking ve Karadelikler
- Habeşistan'da Bir Mevsim
- The Medici: Godfathers of the Renaissance
Paul Strathern Alıntıları - Sözleri
- Para, insanın emeğinin ve varoluşunun yabancılaşmış özüdür ve bu yabancı öz insana hükmeder ve insan da ona tapar. (90 Dakikada Marx)
- Yaşam nahoş bir şey ve ben bu nahoş yaşamı düşünerek geçirmeye karar verdim. (90 Dakikada Schopenhauer)
- "Toplum; aptal kafaların sığ ve yavan gevezeliklerini, büyük beyinlerin düşüncelerinden daha ikna edici bulur." (90 Dakikada Schopenhauer)
- ...Bilinç kendini isteyerek seçer. Başka 1deyişle; bilinç kendini seçimler yaparak yaratır... (90 Dakikada Sartre)
- Beşinci yüzyılda yaşamış, yazar-filozof Empedokles öylesine olağanüstü bir zekâya sahipti ki, bir tanrı olduğunu kanıtlamak için fokurdayan lavlara atlamıştı. (90 Dakikada Platon)
- Aristoteles felsefesi iki büyük İslâm bilgini tarafından geliştirildi. Abu Ali el-Hüseyin ibn Abd Allah ibn Sina (şükür ki bizde Avicenna adıyla anılır) (90 Dakikada Aristoteles)
- Üzerine konuşulamayan konusunda susmalı. (90 Dakikada Wittgenstein)
- İstem kördür, tüm engelleri aşar ve daima anlamsızdır. (90 Dakikada Schopenhauer)
- Aristoteles’e göre eğitimliler ile eğitimsizler arasındaki fark, yaşayanlar ile ölüler arasındaki fark gibidir. Buna rağmen eğitim konusunda saf bir iyimser değildi: “Eğitim iyi zamanlarda bir güzellik, zor zamanlarda ise bir sığınaktır.” (90 Dakikada Aristoteles)
- "İnsanlığı gerçekten seven birisi için, kimin insanlık düşmanlığından nefret ettiği önemli değildir, onun kararı öylesi ne güçlüdür ki, insan düşmanlığı ile ilgili bütün olasılıklar bitmiştir." (90 Dakikada Konfüçyus)
- Schopenhauer günümüzde bile yaratıcı beyinler üzerinde etki yaratan biridir ve bu beyinlerin her biri onun felsefesine farklı tepkiler vermektedir. (90 Dakikada Schopenhauer)
- Kesin hiçbir şey kalmaz. Bütün evren, kendi bireyselliğimiz ve hatta kendi varoluşumuz bile bir hayal olabilir. Hiçbir şeyi kesin olarak bilebileceğimiz bir yol yoktur. Bir tek şey dışında: Kendim ve dünya hakkında ne kadar yanılmış olursam olayım, reddedilemeyecek bir şey var: Düşünüyorum. Tek başına bu bana varlığımı kanıtlar. Felsefedeki en ünlü sözle, Descartes sonuca varır: "Cogito ergo sum. (90 Dakikada Descartes)
- “Sorğulanmamış həyat ümumiyyətlə yaşamağa dəyər həyat deyil.” (90 Dakikada Sokrates)
- “Çağımız asıl eleştiri çağıdır, ki, her şey eleştiriye tabii tutmalıdır kendisini. Din, kutsallığı gereği, ve kral beraberce kendilerini eleştiriden uzak tutma isteğindedirler. Ama hal böyle olunca, şüphe çekiyorlar üzerlerine ve sahte olmayan bir itibar görme hakkını kendilerinde göremezler, ki, akıl, ancak özgür ve kamusal sınava dayanabilen kişiye itibarı uygun görür.” (90 Dakikada Kant)
- Newton’un bilimsel keşiflerinden derinden etkilenen filozof Locke ,bilgimizin temelde deneyden kaynaklandığını öne süren Görücülük’ü oluşturarak , çağdaş felsefenin temelini atacaktı. (Newton ve Yerçekimi)
- Descartes’ın hayatı ikilemlerle bölünmüştü. Huzur ve yalnızlık aradı, ama bu arayışı onu saplantılı yolculuklara itti. (90 Dakikada Descartes)
- Bütün evren, kendi bireyselliğimiz ve hatta kendi varoluşumuz bile bir hayal olabilir. Hiçbir şeyi kesin olarak bilebileceğimiz bir yol yoktur. Bir tek şey dışında: Kendim ve dünya hakkında ne kadar yanılmış olursam olayım, reddedilemeyecek bir şey var: Düşünüyorum. Tek başına bu bana varlığımı kanıtlar. Felsefedeki en ünlü sözle, Descartes sonuca varır: “Cogito ergo sum.” (Düşünüyorum, öyleyse varım) (90 Dakikada Descartes)
- "Nesnel gerçekliğin insan düşüncesine dayandırılıp dayandırılamayacağı sorusunun teoriyle hiçbir ilişkisi yoktur, bu tamamen pratik bir sorudur. Gerçeklik, düşüncenin hakikatidir, gücüdür ve yalnızca pratikle ispatlanabilir." (90 Dakikada Marx)
- Benim en iyi dostum hakikattir. (Newton ve Yerçekimi)
- En kötüsüyse silahlanmış adaletsizliktir. (90 Dakikada Aristoteles)