tatlidede

A'dan Z'ye Sabahattin Ali - Sevengül Sönmez Kitap özeti, konusu ve incelemesi

A'dan Z'ye Sabahattin Ali kimin eseri? A'dan Z'ye Sabahattin Ali kitabının yazarı kimdir? A'dan Z'ye Sabahattin Ali konusu ve anafikri nedir? A'dan Z'ye Sabahattin Ali kitabı ne anlatıyor? A'dan Z'ye Sabahattin Ali PDF indirme linki var mı? A'dan Z'ye Sabahattin Ali kitabının yazarı Sevengül Sönmez kimdir? İşte A'dan Z'ye Sabahattin Ali kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 06.12.2022 22:00
A'dan Z'ye Sabahattin Ali - Sevengül Sönmez Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Sevengül Sönmez

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750816444

Sayfa Sayısı: 512

A'dan Z'ye Sabahattin Ali Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

A’dan Z’ye Sabahattin Ali, Sabahattin Ali’nin kişiliğini, ilişkilerini, fiziksel özelliklerini, hayatının önemli olaylarını, yapıtlarını, hakkında yazılanları ve söylenenleri tüm ayrıntılarıyla anlatırken edebiyat ve sanat görüşünü, kaynaklarını, politik duruşunu, gözlem yeteneğini, gözlediklerini değiştirebilme gücünü ortaya koymak amacını taşıyor. Sabahattin Ali’nin yapıtları üstüne yapılan çalışmalar, kitaplarının yurtdışındaki baskıları, film ve tiyatrolar, bestelenen şarkılar vb. listelerin yer aldığı A’dan Z’ye Sabahattin Ali, kırk bir yıllık kısa bir yaşamı dört bir yandan sarmalamaya, anlamaya ve anlatmaya çalışıyor.

A'dan Z'ye Sabahattin Ali Alıntıları - Sözleri

  • Derler ki: “Dünyada sevdasız yaşanmamış” “Bir kalp gösterir misin bu ateşte yanmamış”
  • Sabahattin Ali'nin cesedi bir dere yatağında bulundu. Katili Ali Ertekin tutuklandıktan sonra ceza indirimi aldı. Aynı yıl çıkan af yasasıyla da serbest bırakıldı. Cesedi, eşi ve annesinin teşhis etmesine izin verilmedi. Daha sonra muayene edilmesi için defnedildiği yerden çıkarıldı. Bir torba içinde elden ele dolaşırken kayboldu.
  • Sabahattin Ali oldukça yumuşak huylu, etrafına karşı sevecen bir çocuktur. Bir gün babasının hizmet eri küçük bir kuş yakalamış, eve getirmiş. Sabahattin Ali dokuz, kardeşi Fikret altı yaşındadır. İki kardeş arasında bir tartışma başlamış. Anne ve babası görünmeden tartışmayı dinlemiş. Sabahattin Ali, kuşun hemen salıverilmesini, Fikret ise kafese konmasını istiyormuş. Tartışmanın ortasında Sabahattin Ali, kuşu serbest bırakmış ve ağlayan kardeşine avluda cıvıl cıvıl kaynaşan serçeleri göstererek, ''kafeste böyle oynaşıp ötemezler ki '' demiş.
  • Sabahattin Ali'yi evinde ziyaret eden talebesi, çıkarken okumak için bir kitap istemiş. "Tanınmış bir yazar olsun hocam." demiş. Sabahattin Ali: "Tanınmış yazar arama; insan kitap okuya okuya yazar tanır."
  • Senin yokluğunun ne müthiş olduğunu seni kaybedince anladım… Sana yalvarıyorum Nahit… Ve açıkça, terbiyesizce söylüyorum: ben senden vücutlarımızın değil, kafalarımızın birleşmesini istiyorum.
  • Önünde yalvararak söylerken sevdiğimi, Gözlerinde yüzüme inen bir tokat gördüm…
  • Türkiye’de, kötü muharrirlerin karilerin (okurların) zevkine göre her gün yaptıkları suikastlara rağmen bir kari buhranı yoktur. Eser buhranı vardır. İyi eseri kari tutmuyor demek için evvela iyi eseri ortaya atmak lazımdır. Hani? Bunu yapmadıkça kariyi kabahatli bulmak, aczimize pek acemice bir bahane bulmaktan ileri geçmez.
  • Yaşar Nabi, yayımladığı Dost Mektuplar adlı kitabında Sabahattin Ali için şunları söylemektedir: “Bir çocuk saflığını yansıtan temiz ve güleç yüzü, genç yaşında ağarmış saçlarıyla sevimli bir halk çocuğuydu.”
  • Sevip sevip yâri ele kaptırmak Kara bahtın bana eski işidir Ömrümdeki yıllar kadar yâr sevdim Her biri bir başkasının eşidir.
  • Okuduğu mektepte bir gün Alman talebelerden biri, “Bu parazit Türkleri buradan kovmalı“ demiş. Sabahattin Ali hemen yerinden fırlamış: “Biz sizin hükümetinize hükümetimiz tarafından verilen parayla okuyoruz. Parazit değiliz. Sözünü geri al“ demiş. Talebe sözünü geri almayınca tokadı indirmiş. Alman hükümeti de böyle talebe istemediğini söyleyerek geri yollamış.

A'dan Z'ye Sabahattin Ali İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Çocukluğu,gençliği,eşi ve çok sevdiği kızı... Edebiyat görüşü, doğa ve insan sevgisi, fotoğraf çekmeye olan tutkusu... 41 yıllık ömrünün 21 yılı mahkemelerle ve davalarla uğraşmakla geçmiş Sabahattin Ali'yi tanımak istiyorsanız tam da bu amaca hizmet eden bir eser var karşımızda. Yalnız Sabahattin Ali'yi de değil; yakın arkadaşlarını,düşmanlık boyutuna varırcasına zıt düştüklerini, sevdiklerini, sevenlerini, öğretmenlerini, hatta ve hatta katilini bile tanıyacağız. E birde Yapı Kredi Yayınları'ndan olunca... Tam on yıl aradan sonra ikinci baskısıyla karşımıza çıkan eser sayfa sayısı azalmasına rağmen mektupların, dergi sayfalarının, gazete küpürlerinin, mahkeme kararlarının tefrikalarıyla bezenmiş ve bol bol Sabahattin Ali'nin objektifinden fotoğraflarla zenginleştirilmiş. Su gibi aktı gitti 41 yıl... Okumayı bitirdiğim zaman "sizi tanıdığım için şeref duydum" diyerek selamladım kitap kapağını. Ayrıca bu nadir esere sahip olduğum için çok mutlu olduğumu da dile getirmeden edemeyeceğim. Teşekkürler YKY. Teşekkürler Sevengül Sönmez. (Rıdvan Saygı)

Sabahattin Ali hakkında her sorunuza cevap bulabileceğiniz bir kitap. Ansiklopedi tarzında yazılmasına rağmen okuması oldukça kolay ve akıcı. Tek sorun öldürülme ve o sürece giden olayların anlatıldığı maddeler hakikaten insanın yüreğini burkuyor. (İsmail Duran)

A'dan Z'ye Sabahattin Ali PDF indirme linki var mı?

Sevengül Sönmez - A'dan Z'ye Sabahattin Ali kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de A'dan Z'ye Sabahattin Ali PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Sevengül Sönmez Kimdir?

1973’te Almanya’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğretimini İstanbul’da tamamladı. 1994’te Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdikten sonra aynı bölümde lisansüstü eğitimini tamamladı.

1998’den bu yana, “Cumhuriyet Kitap”, “Radikal Kitap”, “Kitaplık”, “Virgül”, “Varlık” gibi dergilerde yazıları yayımlanıyor. YKY için Sait Faik’in bütün eserlerinin editörlüğünü yaptı, Sait Faik’in mektuplarını Karganı Bağışla adı altında yayımladı. Sabahattin Ali’nin bütün eserlerinin eleştirel basımını Delta serisinden yayımladı ve mektuplarını Hep Genç Kalacağım adıyla bir araya getirdi. Sabahattin Ali’nin öykülerinden oluşan seçkisi de Kamyon adıyla yayımlandı. Sabahattin Ali’nin yaşam öyküsü fotoğraflarla anlatan “Bir Fotoğraf Camı” (2007), “Fotoğrafını Bekliyorum” (2012) sergilerinin küratörlüğünü yaptı.

Adalar Müzesi’nin edebiyat danışmanlığı, Sait Faik Müzesi, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Ziya Gökalp Müzesi küratörlüğünü de üstlendi. Adalar Müzesi’nde “Adalar, Yazarlar, Şairler, Mitostan Edebiyata” (2011) adlı bir sergi açtı.

Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı, Ziya Gökalp müzeleri ve Burgazada Sait Faik Abasıyanık Müzesi’nin küratörlüğünü üstlendi.

İthaki Yayınları için Kemal Tahir’in yayımlanmamış öykülerini kitaplaştırdı. Everest Yayınları için Melih Cevdet Anday’ın bütün eserlerini ve Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın eserlerinin sadeleştirilmiş basımlarını hazırlamaktadır.

Çok sayıda kitabın editörlüğünü üstlendi. Yapı Kredi Yayınları, Koç Üniversitesi Yayınları, Bilgi Üniversitesi Yayınları, Everest Yayınları, Kapı Yayınları, Can Yayınları olmak üzere farklı yayınevlerinde editör, çevirmen, yayına hazırlayan olarak yayıncılık sektörünün pek çok alanında çalıştı.

Editörler Platformu kurucu üyelerindendir.

2009-2015 arasında Bilgi Üniversitesi’nde edebiyat arşivi yöneticiliği yaptı ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde editörlük dersleri verdi. TYB ile Bilgi Üniversitesi’nin 2012 öğretim yılında başlattığı Yayıncılık Okulu’nun koordinatörlüğü de yapmakta ve bu programda ders vermektedir.

2012-2015 arasında TİMAŞ Yayınları’nda Editörlük biriminin danışmanlığını yürüttü.

Sevengül Sönmez Kitapları - Eserleri

  • Sabahattin Ali
  • A'dan Z'ye Sabahattin Ali
  • A'dan Z’ye Sait Faik
  • Fotoğrafını Bekliyorum
  • İstanbul'un 100 Ailesi

Sevengül Sönmez Alıntıları - Sözleri

  • Sabahattin Ali'yi evinde ziyaret eden talebesi, çıkarken okumak için bir kitap istemiş. "Tanınmış bir yazar olsun hocam." demiş. Sabahattin Ali: "Tanınmış yazar arama; insan kitap okuya okuya yazar tanır." (A'dan Z'ye Sabahattin Ali)
  • Çoğu yaratıcı kişide olduğu gibi onda da birbirine zıt iki yan vardı. Biri deliliği, diğeri akıllılığı. Kimi kişilerin onun için deli dediğini sanırım kendisi de biliyordu. Öyle sanılmak sanırım hoşuna bile gidiyordu. (Sabahattin Ali)
  • Yine de yaşamak güzel şey, yalnız sıhhatli olmaya çalışarak ve kendine güvenerek. (Sabahattin Ali)
  • İstanbul’un Yahudi Levanten ailelerinden Karlman ailesi, Blumberg ailesiyle Galata’daki Büyük Millet Hanı’nın birinci katında, “Karlman ve Blumberg” adlı büyük konfeksiyon mağazasını açarak başladıkları ticaret hayatlarını zamanla büyütmüşlerdir. 1896’da ortaklığı bozan Karlman ailesi İstiklal Caddesi üzerinde şimdi Sümerbank ve İş Bankası’nın bulunduğu yerdeki Vasil Anastasiadis’in eczanesi ile modist Antuanet Mariani’nin dükkânlarını devralmış, burada “Maison Carlmann” adlı bir konfeksiyon mağazası açmışlardır...... (İstanbul'un 100 Ailesi)
  • Gözlerimden öptü ellerimden öptü. Unutabilir misin şimdi? Ben ölsem unutamam. (Sabahattin Ali)
  • İyiyi, kötüden ayırmayı bilmek için çok okumak gerekti sadece. (Sabahattin Ali)
  • Sessiz sedasız bir köşeye çekilip yaşamak lazım. Sabahattin Ali (Sabahattin Ali)
  • “Beni kim hatırlarsa gülümseyecektir. Şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da sevdiklerim arasında hayattan korkan, yeis içinde olanlar bulunursa, onlara elimden geldiği kadar teselli ve cesaret vereceğim, onları felaketime karşı gülmeye sevk edeceğim ve hiç kimse benim dünyada en çok gözyaşı dökenlerden, cesaret ve neşesi az olanlardan biri olduğumu tahmin etmeyecektir.” (Fotoğrafını Bekliyorum)
  • Sevip sevip yâri ele kaptırmak Kara bahtın bana eski işidir Ömrümdeki yıllar kadar yâr sevdim Her biri bir başkasının eşidir. (A'dan Z'ye Sabahattin Ali)
  • Hikaye ve romanda bugün sen varsın, senden sonra Kemal Tahir var, sonra Orhan Kemal var, Suat Derviş var. (Fotoğrafını Bekliyorum)
  • Senin yokluğunun ne müthiş olduğunu seni kaybedince anladım… Sana yalvarıyorum Nahit… Ve açıkça, terbiyesizce söylüyorum: ben senden vücutlarımızın değil, kafalarımızın birleşmesini istiyorum. (A'dan Z'ye Sabahattin Ali)
  • "Gözlerimi kapadığım zaman senin hayalini görüyorum..." diyorsun. Ah Aliye, ben gözlerim açıkken bile hep seni görüyorum. Her şeyde senin hayaline tesadüf ediyorum.” (Fotoğrafını Bekliyorum)
  • Yaşar Nabi, yayımladığı Dost Mektuplar adlı kitabında Sabahattin Ali için şunları söylemektedir: “Bir çocuk saflığını yansıtan temiz ve güleç yüzü, genç yaşında ağarmış saçlarıyla sevimli bir halk çocuğuydu.” (A'dan Z'ye Sabahattin Ali)
  • "Anımsanmaya değen şeyler akılda kalır. Aklımızda tutamadıklarımız, varsın unutulsun." (Sabahattin Ali)
  • Sabahattin Ali'nin cesedi bir dere yatağında bulundu. Katili Ali Ertekin tutuklandıktan sonra ceza indirimi aldı. Aynı yıl çıkan af yasasıyla da serbest bırakıldı. Cesedi, eşi ve annesinin teşhis etmesine izin verilmedi. Daha sonra muayene edilmesi için defnedildiği yerden çıkarıldı. Bir torba içinde elden ele dolaşırken kayboldu. (A'dan Z'ye Sabahattin Ali)
  • “Beni kim hatırlarsa gülümseyecektir.Şimdiye kadar olduğu gibi,bundan sonra da sevdiklerim arasında hayattan korkan,yeis içinde olanlar bulunursa,onlara elimden geldiği kadar teselli ve cesaret vereceğim,onları felaketime karşı gülmeye sevk edeceğim ve hiç kimse benim dünyada en çok gözyaşı dökenlerden,cesaret ve neşesi az olanlardan biri olduğumu tahmin etmeyecektir.” (Fotoğrafını Bekliyorum)
  • Türkiye’de, kötü muharrirlerin karilerin (okurların) zevkine göre her gün yaptıkları suikastlara rağmen bir kari buhranı yoktur. Eser buhranı vardır. İyi eseri kari tutmuyor demek için evvela iyi eseri ortaya atmak lazımdır. Hani? Bunu yapmadıkça kariyi kabahatli bulmak, aczimize pek acemice bir bahane bulmaktan ileri geçmez. (A'dan Z'ye Sabahattin Ali)
  • Babasının adı Ali’yi soyadı olarak kullanmak istedi. Özel adların soyadı olamayacağı söylendiği için “Ali” soyadını hiç kullanmadı. (Fotoğrafını Bekliyorum)
  • Görüyorum ki, başka yollardan gittiğimiz halde ikimiz de aynı neticeye varmışız; ikimiz de birer insan arıyoruz, kendi insanımızı. (Sabahattin Ali)
  • Okuduğu mektepte bir gün Alman talebelerden biri, “Bu parazit Türkleri buradan kovmalı“ demiş. Sabahattin Ali hemen yerinden fırlamış: “Biz sizin hükümetinize hükümetimiz tarafından verilen parayla okuyoruz. Parazit değiliz. Sözünü geri al“ demiş. Talebe sözünü geri almayınca tokadı indirmiş. Alman hükümeti de böyle talebe istemediğini söyleyerek geri yollamış. (A'dan Z'ye Sabahattin Ali)

Yorum Yaz