diorex
sampiyon

Adem’in Laneti - Bryan Sykes Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Adem’in Laneti kimin eseri? Adem’in Laneti kitabının yazarı kimdir? Adem’in Laneti konusu ve anafikri nedir? Adem’in Laneti kitabı ne anlatıyor? Adem’in Laneti PDF indirme linki var mı? Adem’in Laneti kitabının yazarı Bryan Sykes kimdir? İşte Adem’in Laneti kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 02.01.2023 14:00
Adem’in Laneti - Bryan Sykes Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Bryan Sykes

Çevirmen: Aylin Onacak

Yayın Evi: Koç Üniversitesi Yayınları

İSBN: 9786059389495

Sayfa Sayısı: 246

Adem’in Laneti Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İnsanda cinsiyetleri ayrıştırmaya yarayan Y-kromozomu eşeyli üremeyi tehdit etmeye nasıl başladı? Erkeklerin saldırganlığının, açgözlülüğünün ve çokeşliliğinin genetik bir nedeni var mı? Bazı ailelerde genetik olarak sadece bir cinsiyetten çocuk sahibi olma eğilimi var mıdır? Eşcinsellik geni olabilir mi, cinsel yönelim ne zaman belirlenir? Brtan Sykes, Adem’in Laneti’nde evrim teorisi ve genetik bilimindeki son gelişmelerin ışığında tüm bu sorulara cevaplar öneriyor ve yeni sorular ekliyor. Sykes, DNA ve kromozomlar düzeyindeki bilimsel araştırmaları büyük resmi görmemizi sağlayacak şekilde anlatıyor. Genetik biliminin sürekli genişleyen sınırlarında dolanan bir polisiye roman akıcılığında kurgulanmış Adem’in Laneti’nde kadınlık genleri erkeklerin soyunu kurutmaya kararlı görünüyor ve insanlık için bambaşka bir gelecek çiziliyor. Bryan Sykes, Oxford Üniversitesi İnsan Genetiği Bölümü emeritus profesörü, genetik araştırmalar yapan Oxford Ancestors şirketinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı, Wolfson College bilim kurulu üyesi.

(Tanıtım Bülteninden)

Adem’in Laneti Alıntıları - Sözleri

  • Her doğumu selamlayan bu duyuru, her birimizin beşikten mezara tüm yaşamının rengini değiştirir. Cinsiyet, birincil nişanımız, kim olduğumuzla ilgili bütün tariflerde ilk belirtilen özelliktir.
  • Down sendromunun bir kromozom bozukluğundan kaynaklanıyor olabileceğini öne süren, bir genetikçi değil, göz doktoruydu. Bunu tek başına kanıtlamasının yolu yoktu ve araştırmaları için hücre uzmanlarına (sitolog) yalvarmak durumundaydı. Yıl 1932'ydi. Hiç kimse dikkate almadı ve Down sendromuna neden olan fazladan kromozomun bulunması için, yirmi yedi yıl geçmesi gerekti.
  • Genlerimiz bize hizmet etmez. Durum bunun tam tersidir. Biz onlara hizmet ederiz; yüzsüz, düşüncesiz, acımasız.
  • Mikroskoplar farklı bir dünyaya, hep etrafımızda olan ama göze görünmeyen acayip yaratıklar ve büyüleyici şekillerle dolu bir dünyaya açılan bir kapıdır.

Adem’in Laneti İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Adem'in Laneti: Cinsiyetler neden oluşmuştur? Erkekler olmazsa ne olurdu? Kadınlar olmazsa neler olur? Homoseksüellik genetik midir? Cinsel seçilimin etkileri nelerdir? vb. Bu tarz aklımızda bulunan bazı sorulara elinden geldiğince bilimsel olarak yanıt vermeye çalışan bir genetikçinin elinden çıkmış bir başyapıt eseri diyebilirim bu kitap için. Kitabı okumak için benim tavsiyem lise mezunu olmanız olacaktır çünkü lise biyoloji bilgisi ile çok daha rahat anlaşılabilir bir eser olduğunu düşünüyorum. Okurken acele etmeden sindire sindire okunabilecek bir eser. Bilimsel bilgi ağırlıklı ve sizi bazı konularda donatabilecek seviyede diyebilirim. Okurken aklınızdaki bazı sorulara cevap oluştururken bunun yanısıra aklınızda yepyeni sorulara yer açıyor. Bu yüzden hem öğretici hem sorgulatıcı bir eser olarak kesinlikle önerdiğim eserler arasına giriyor ve okumanızı tavsiye ediyorum. Sevgiyle ve kitapla kalın. :) (Melih Yabancı)

Bilimle Kalın: Kitap evrim ağacı tavsiyesiyle yeniden gündeme geldi. Benim zaten okuma listemdeydi ve referans da edilince öncelemek için aldım. Artık basımı olmadığı için bulmak biraz zor olabilir. Ben nadirkitaptan edindim. Neyse gelelim kitabın incelemesine; öncelikle kitap birçok disipline ait ögeler içeriyor, kapsamı oldukça geniş. Dil olarak çok ağır bir işleyişi yoksa da açıkçası ilgili disiplinlere dair bilginiz ve merakınız yoksa okurken zaman zaman zorlayıp zaman zaman sizi sıkabilir. Eleştirim ise; kitapta vaadedilen bilgiler, yani konu başlığı edindiği temalar başlıkta durduğu kadar cazip ve yeterli işlenmemiş. Yalnız bunlar kitabın kötü olduğunu düşündürmesin bence herkesin okuması gereken eserlerden biri. İyi okumalar. Bilimle kalın. (Onur Büyü)

mt(DNA) ile Y Kromozomu Arasındaki Amansız Rekabet: Kitabın ismi ve görsel,satış ve pazarlama konusundaki algısal anlamda başarılı olmuş.Kitabın içeriği ağırlıklı olarak kadın ve erkek arasındaki moleküler düzeydeki rekabeti anlatıyor. Kitap görselinde adem ve havvayı betimleyen bir karakter beklenirken iki tana havva profili var ve biri diğerine yasaklı meyveyi uzatıyor.Kıpkırmızı bir elma.Cadının prensese uzattığı elmada olduğu gibi.. Yine görsel üzerinden hareket ederek çift cinsiyetin varlığına ve rakabetine dayalı bir kitapta iki aynı cinsiyetin olması kitabı okuduktan sonra homoseksüellik için de bir dayanak oluşturuyor.Tabi ben burada Havva ve Lilith üzerinden yorum yapma istiyorum.Kadınların erkekler arasındaki rekabet duygularının daha da perçinleşip hemcinsleri arasında da kendine yer edindiklerini düşünüyorum. Kitap moleküler düzeyde kadın erkek çatışmasını,rekabetini dolu dizgin bir biçimde anlatırken kimi yerde ezber bozan tespitler ,kimi yerde şaşkınlık yaratacak düzeyde araştırma sonuçlarıyla bilgi bombardımanına sokuyor okuru.Eğer biyoloji ile ilgili en azından genetik ile ilgili hiç bilginiz yoksa kitabı okumadan önce en azından X ve Y kromozomu ile ilgili biraz araştırma yaptıktan sonra kitabı okumanızda fayda var. Gerek Y kromozomu gerekse mtDNA(mitokondrial DNA) nın moleküler düzeydeki rekabeti sosyalitedeki erkek kadın rekabetine kıyasla oscarlık düzeyde bir performansı hakediyor.Bilindiği gibi mt(DNA) anne tarafından aktarılıyor.Y kromozomu da baba tarafından aktarılıyor.Annenin Y kromozomuna karşı gösterdiği amansız ve sinsice tavrın erkek çocuk meydana getirmemek yönündeki çabası ve homoseksüel bireylerin olması yönündeki istek ve çabası sizi hayrete düşürecektir.Böylelikle erkek eşcinselliğinin genetik kodları yönünde kafanız daha da berraklaşacaktır.Çünkü dişi bu yönde bir insiyatif kullanarak homoseksüellerin mevcut genlerini bir sonraki nesle aktarmalarını da engellemiş olacaktır.Böylelikle Ademin lanetini bertaraf edip belki 100 bin yıl sonrasında erkek egemenliğine bir son verecektir.. Keyifli okumalar dilerim.. (isa varsak)

Adem’in Laneti PDF indirme linki var mı?

Bryan Sykes - Adem’in Laneti kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Adem’in Laneti PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Bryan Sykes Kimdir?

Bryan Sykes Kitapları - Eserleri

  • Havva'nın Yedi Kızı
  • Adem’in Laneti

Bryan Sykes Alıntıları - Sözleri

  • çok şey öğrendim.(!) Sorulan sorulara, istedikleri şekilde basit cümlelerle yanıt vermek gerekiyordu. (Havva'nın Yedi Kızı)
  • "Aynı babasına benziyor," ya da "Tıpkı annesi gibi gülümsüyor," gibi sözler bütün dünyada her gün milyonlarca kez tekrarlanmaktadır (Havva'nın Yedi Kızı)
  • Genlerimiz bize hizmet etmez. Durum bunun tam tersidir. Biz onlara hizmet ederiz; yüzsüz, düşüncesiz, acımasız. (Adem’in Laneti)
  • Ne yazık ki Mendel tek bir kromozom bile göremeden öldü; ama düşüncelerinde haklıydı. (Havva'nın Yedi Kızı)
  • Acaba elektrikli bir çaydanlık kullansak daha mı iyi olurdu? (Havva'nın Yedi Kızı)
  • Erkek çocuk sahibi olamayan kadınlar dışlandı ve yerlerini başka kadınlara bırakmak zorunda kaldılar. (Havva'nın Yedi Kızı)
  • Güney Amerika'da yaşamış olan İnkaların başarılı kan nakilleri yaptıklarına dair tarihsel kanıtlar bulunmaktadır. (Havva'nın Yedi Kızı)
  • Ana rahminde 'müdahale edilmediği' sürece bütün bebekler erkek olur ve tıpkı babalarına benzer," olmuştu. (Havva'nın Yedi Kızı)
  • Aristo, MÖ 335 yılında yazdığı bir yazıda, henüz doğmamış bebeğin özelliklerini babadan aldığını, annenin işlevinin ise yalnızca bebeği rahminde taşıyıp, doğumdan sonra ona bakmak olduğunu ileri sürmüştü. (Havva'nın Yedi Kızı)
  • Down sendromunun bir kromozom bozukluğundan kaynaklanıyor olabileceğini öne süren, bir genetikçi değil, göz doktoruydu. Bunu tek başına kanıtlamasının yolu yoktu ve araştırmaları için hücre uzmanlarına (sitolog) yalvarmak durumundaydı. Yıl 1932'ydi. Hiç kimse dikkate almadı ve Down sendromuna neden olan fazladan kromozomun bulunması için, yirmi yedi yıl geçmesi gerekti. (Adem’in Laneti)
  • Elde ettiğimiz sonuç büyük bir başarı olmasına rağmen, ne gariptir ki o zamanlar bize hiç öyle gelmiyordu. Sanırım (Havva'nın Yedi Kızı)
  • Belki de geçmişin gizemini çözmek için tek yapmamız gereken şey, çevremize bakıp bugün hayatta olan insanları incelemekti. (Havva'nın Yedi Kızı)
  • Her doğumu selamlayan bu duyuru, her birimizin beşikten mezara tüm yaşamının rengini değiştirir. Cinsiyet, birincil nişanımız, kim olduğumuzla ilgili bütün tariflerde ilk belirtilen özelliktir. (Adem’in Laneti)
  • Mikroskoplar farklı bir dünyaya, hep etrafımızda olan ama göze görünmeyen acayip yaratıklar ve büyüleyici şekillerle dolu bir dünyaya açılan bir kapıdır. (Adem’in Laneti)

Yorum Yaz