Ars Poetica - Şiir Sanatı - Quintus Horatius Flaccus Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Ars Poetica - Şiir Sanatı kimin eseri? Ars Poetica - Şiir Sanatı kitabının yazarı kimdir? Ars Poetica - Şiir Sanatı konusu ve anafikri nedir? Ars Poetica - Şiir Sanatı kitabı ne anlatıyor? Ars Poetica - Şiir Sanatı PDF indirme linki var mı? Ars Poetica - Şiir Sanatı kitabının yazarı Quintus Horatius Flaccus kimdir? İşte Ars Poetica - Şiir Sanatı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Quintus Horatius Flaccus
Çevirmen: C. Cengiz Çevik
Editör: Hande Koçak
Orijinal Adı: Ars Poetica
Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
İSBN: 9786053327905
Sayfa Sayısı: 104
Ars Poetica - Şiir Sanatı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Horatius (MÖ 65-8): Taşralı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi, ama babasının gayretleriyle önce Roma'da sonra da Atina'da felsefe ve edebiyat eğitimi aldı. Brutus'ün ordusuna katıldı, Philippi Savaşı'ndan dönüşünde varını yoğunu kaybetti. Vergilius aracılığıyla Maecenas ile tanıştı, Augustus'un dostu oldu. Kültürü, zekâsı ve inceliğiyle seçkin çevrelerde kabul gördü, Latin şiirine ve eleştirisine büyük katkılarda bulundu. Edebî sadeliği, ciddiyeti ve mükemmellik arayışı, başta Rönesans hümanistlerinin gözünde, onu bir ustaya dönüştürdü. Eserleri Satirae [Yergiler], Carmina [Şiirler], Epodes [Kısa Lirik Şiirler] ve Epistulae [Mektuplar] olarak dört kısımda incelenir. "Pisolara Mektup" ya da iyi bilinen ismiyle Ars Poetica Aristoteles'in Poetika'da dile getirdiği ilke ve görüşlerin sade ve incelikli bir tasdiki, Platon ve Aristoteles ile başlayan şiir ve drama tartışmalarının devamıdır.
Ars Poetica - Şiir Sanatı Alıntıları - Sözleri
- Söz ağızdan bir kere çıktı mı, bilmez geri dönmeyi.
- Bir resim gibidir şiir, kimisi vardır, ne kadar yakınında durursan, O kadar iyi yakalar seni; kimisi vardır, daha uzakta dursan da yakalar.
- sanat hem zevk vermeli, hem öğretici olmalı, hem de duygulandırmalıdır.
- Her mektubun bir adresi vardır
- "resim sessiz şiir, şiirse konuşan resimdir"
- Yanılmıyorsam, değeri ve cazibesi şunda olacak düzenin: Bazen hemen söylemesi, Bazen de söylemesi gereken birçok şeyi geciktirerek şimdilik ötelemesi.
- Bir resim gibidir şiir, kimisi vardır, ne kadar yakınında durursan, O kadar iyi yakalar seni; kimisi vardır, daha uzakta dursan da yakalar. Kimi şiir karanlığı sever, kimisi de ister aydınlıkta görülmeyi Hiç korkmaz eleştirmenin acımasız yargısından. Kimi şiir keyif verir bir defa, kimisi de keyif verir daima, tekrarlansa da on defa..
- ''Aldanırız gerçeğin görüntüsüne.''
- Yine de kusurlar vardır affetmeye hazır olduğumuz
- ''Ressamların da şairlerin de, Eşittir her daim, dilediğine cüret etme hakkı.''
Ars Poetica - Şiir Sanatı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
"Poetica": Şiir okumayı sevdiğim için okumak istediğim bir kitaptı. "kitap/kitap--32837" Eseri nitelikli bir şiirin temelleri ve duygusunun nasıl olması gerektiğini dizeler halinde anlatan antik yunan da başrahip piso ve oğullarına yazdığı mektuptan oluşan bir kitap... Şiiri sevenlerin, Şairlerin bir şiir kompozisyonu hazırlarken ne gibi konuları işlediğini ve detayları hakkında ipuçları veren bir eser. Kitapta çok fazla isim geçmesi antik yunandaki ve Romadaki karakterlerin fazlalığı biraz sonnotlarla uğraş vermenizi gerektirecektir. Şiirlerin muhtevasının detaylarıyla ilgileniyorsanız okuyun derim. Keyifli okumalar. (Berceste)
Milattan önce yaşamış, felsefe ve edebiyat eğitimi almış olan Horatius tarafından yazılmış, şiir ve içerik üzerine ciddi ciddi düşünülmüş bir eser. Yazıldığı dönem düşünüldüğünde, mitolojiden bolca beslenmesi ve onlara atıflar yapması anlatımı güçlendirmiş, okur üzerinde bırakmak istediği tatmin edici kılmış. Edebi sadeliği ve mükemmellik arayışı ile şiirler yazan Horatius kendi dönemi dışında rönesans döneminde de büyük bir aydın olarak kabul görmüş. (Ebru)
Yazarlığa Başlamak İçin Bir Klasik: Şiir Sanatı-Horatius: Her insanın okuyabileceği hatta okumasının faydalı olacağı çok güzel bir kitap. Bana bir vizyon kattı, kitaplara ve yazarlığa dair ufkumu genişletti. (Barkın Paşaoğlu)
Ars Poetica - Şiir Sanatı PDF indirme linki var mı?
Quintus Horatius Flaccus - Ars Poetica - Şiir Sanatı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ars Poetica - Şiir Sanatı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Quintus Horatius Flaccus Kimdir?
Horace (Horace Quintus Flaccus); Latin şairidir (Apulia/Venusa İÖ 65 – Roma İÖ 8).
Roma’da ve Atina’da okudu, Brütüs’un ordusunda görev aldığı için onun yenilgisinden (İÖ 42) sonra varını yoğunu yitirdi, Roma’ya dönüşünde şair Vergilius ile (İÖ 70-19) tanıştı onun dostluk desteğiyle hem bağışlandı, hem İmparator Augustus’un danışmanı şair Maecenas’ın (İÖ 69-8) korumasına kavuştu. Augustus’un önerdiği sekreterlikten kaçınarak Roma’nın başşairi düzeyine yükseldi. İlk şiirleri çok sonraları Carmina (Şarkılar) adıyla bir araya getirildi (1927). Horatius’un Latin şiirinin en olgun örneklerini verdiği, Yunan lirik şiir geleneğini sürdürdüğü, De arte Poetica (Şiir Savaşı) adlı mektubuyla edebiyat eleştirisinin en yetkin yolunu gösterdiği kabul edilir. Bir başka usta ürünü de Augustus’un isteği üzerine yazdığı; şenlik türküsüdür. Carmen Saeculare (Çağın Şarkısı, 17). Eserinin Rönesans ve sonrası Batı şiirine yön verdiği ortak bir yargıdır.
Quintus Horatius Flaccus Kitapları - Eserleri
- Ars Poetica - Şiir Sanatı
- Odes
- Ode'ler - Epod'lar - Hicviyeler - Nameler
- İambus'lar, Lirik Şiirler, Satura'lar, Mektuplar
Quintus Horatius Flaccus Alıntıları - Sözleri
- Bir resim gibidir şiir, kimisi vardır, ne kadar yakınında durursan, O kadar iyi yakalar seni; kimisi vardır, daha uzakta dursan da yakalar. Kimi şiir karanlığı sever, kimisi de ister aydınlıkta görülmeyi Hiç korkmaz eleştirmenin acımasız yargısından. Kimi şiir keyif verir bir defa, kimisi de keyif verir daima, tekrarlansa da on defa.. (Ars Poetica - Şiir Sanatı)
- ''Ressamların da şairlerin de, Eşittir her daim, dilediğine cüret etme hakkı.'' (Ars Poetica - Şiir Sanatı)
- "resim sessiz şiir, şiirse konuşan resimdir" (Ars Poetica - Şiir Sanatı)
- Söz ağızdan bir kere çıktı mı, bilmez geri dönmeyi. (Ars Poetica - Şiir Sanatı)
- "biz konuşurken kaçmış olacak kıskanç ömür: günü yakala." (Odes)
- Bir resim gibidir şiir, kimisi vardır, ne kadar yakınında durursan, O kadar iyi yakalar seni; kimisi vardır, daha uzakta dursan da yakalar. (Ars Poetica - Şiir Sanatı)
- Uçurum, uçurum doğurur. (Odes, 4.5.24) (Odes)
- 'quid rides? de te fabula narratur' Ne gülüyorsun? anlattığım senin hikayen. (Ode'ler - Epod'lar - Hicviyeler - Nameler)
- Yine de kusurlar vardır affetmeye hazır olduğumuz (Ars Poetica - Şiir Sanatı)
- 'quid rides? de te fabula narratur' Ne gülüyorsun? anlattığım senin hikayen. (Ode'ler - Epod'lar - Hicviyeler - Nameler)
- ''Aldanırız gerçeğin görüntüsüne.'' (Ars Poetica - Şiir Sanatı)
- Her mektubun bir adresi vardır (Ars Poetica - Şiir Sanatı)
- "Anı yaşa, yarın da gelip geçecek; dün olacak." - Horatius (Odes)
- Zor zamanlarda itidalini korumayı, güzel anlarda da aşırı sevincini dizginlemeyi hatırla. (Odes)
- Düşüncelerine birazcık delilik karıştır.'' (Ode'ler - Epod'lar - Hicviyeler - Nameler)
- Quid rides? De te fabula narratur. Ne gülüyorsun? Anlattığım senin hikâyen.. (Ode'ler - Epod'lar - Hicviyeler - Nameler)
- Ne gülüyorsun? anlattığım senin hikayen (Ode'ler - Epod'lar - Hicviyeler - Nameler)
- "Anı yaşa, yarın da gelip geçecek; dün olacak." (Odes)
- Yanılmıyorsam, değeri ve cazibesi şunda olacak düzenin: Bazen hemen söylemesi, Bazen de söylemesi gereken birçok şeyi geciktirerek şimdilik ötelemesi. (Ars Poetica - Şiir Sanatı)
- ''Nam cur, quae laedunt oculum, festinas demere, siquid est animum, differs curandi tempus in annum? Dimidium facti, qui coepit, habet; sapere aude, incipe. Viuendi qui recte prorogat horam, rusticus expectat dum defluat amnis; at ille labitur et labetur in omne uolubilis aeuum.'' Yani: "Gözüne ufak bir çöp batsa, onu oradan çıkarmak için acele edersin. Zihnin hasta olduğu vakit tedavisi için neden acele etmezsin? Başlamak, işin yarısını bitirmek demektir. Kendi aklınla düşünmeye/akıllı olmaya cesaret et, başla!" (Ode'ler - Epod'lar - Hicviyeler - Nameler)