diorex
Dedas

Aşk ve Ölüm Üzerine - Patrick Süskind Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Aşk ve Ölüm Üzerine kimin eseri? Aşk ve Ölüm Üzerine kitabının yazarı kimdir? Aşk ve Ölüm Üzerine konusu ve anafikri nedir? Aşk ve Ölüm Üzerine kitabı ne anlatıyor? Aşk ve Ölüm Üzerine kitabının yazarı Patrick Süskind kimdir? İşte Aşk ve Ölüm Üzerine kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 10.03.2022 06:00
Aşk ve Ölüm Üzerine - Patrick Süskind Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Patrick Süskind

Çevirmen: Şeyda Öztürk

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9789750724091

Sayfa Sayısı: 64

Aşk ve Ölüm Üzerine Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Patrick Süskind, aşkın izini sürdüğü denemesinde geçmişten günümüze Batı'nın düşünce, kültür ve edebiyat dünyasının yönünü belirlemiş İlkçağ düşünürlerini, mitolojik ve kurmaca kahramanlarını ve yazarları yanına alarak duygu dünyasına doğru düşünsel bir yolculuğa çıkartır okurunu. Aşk nasıl tanımlanagelmiştir? Sokrates'in Phaidros'ta ifade ettiği gibi bir coşkunluk hali, bir tür delilik midir aşk? Yunan düşünürün Diotima'ya söylettiği gibi "doğurmanın, güzel içinde yaratmanın sevgisi" midir gerçekten de? Stendhal'in betimlediği gibi ölümle doğal bir ilişki içinde midir? Yoksa düpedüz ahmaklık mıdır? Süskind bu ve bunun gibi soruların peşine düşerken bir yandan gündelik yaşantılarımızın deneyimlerine yöneltir bakışını, diğer yandan aşkın tarihsel rotalarında gezinir: Aşk ile ölümü uzlaştırma girişiminde bulunan Orpheus; hayatında Eros'a yer vermeyen, bunun yerine mutlak iktidara tutkun bir İsa figürü; aşk ölümlerini tümden romantikleştiren 19. yüzyıl âşıkları; 21. yüzyılın hızlı âşıkları Süskind'in yazı düzleminde buluşturulur.

Süskind'in zaman zaman sivri bir alaya uzanan muzip bir ironiyle kaleme aldığı metni, Batı kültürünün aşkı anlamlandırma, deneyimleme ve sanat düzleminde ölümsüzlüğe kavuşturma tarihine ilişkin bir yeniden okuma denemesidir aynı zamanda.

(Tanıtım Bülteninden)

Aşk ve Ölüm Üzerine Alıntıları - Sözleri

  • Aşk nihayetinde bir hastalık mıdır, en güzel hastalık değil de en korkunç hastalık mıdır? Yoksa etkisinin yararlı mı zararlı mı olacağı, dozajına göre değişen bir zehir midir aşk?Sokrates, koş yardımımıza!
  • “Bir deliliktir aşk.”
  • Âşık olma halinde ve aşkta büyük bir ahmaklık tezahür eder.
  • Ölüm sessizleşti; artık bizden sessizlik talep ediyor ve biz de memnuniyetle bu emre uyuyoruz; gerçekten de ölümcül sükûnetimizi muhafaza ediyoruz.
  • Hakkında ne kadar az düşünürsek bizim için o kadar apaçıktır aşk; ama etraflıca düşünmeye başladığımız anda başımızı belaya sokarız.
  • Ah, kendini aşkta olumlayan akıl almaz hayat!
  • Platon'a göre ruh ölümsüzdür. Hem de her ruh..
  • Aşkın bedeli her zaman akıl kaybı, teslimiyet ve bunun sonucunda meydana gelen ergin olamama haliyle ödenir.
  • Ateşin cazibesine kapılıp ölüme atlayan gece kelebeği..
  • Aşk genel olarak ölümle doğal bir ilişki içindedir.
  • Hakkında ne kadar az düşünürsek bizim için o kadar açıktır aşk ama etraflıca düşünmeye başladığımız anda başımızı belaya sokarız.
  • Aşık olma halinde ve aşkta büyük bir ahmaklık tezahür eder.
  • aşk nihayetinde bir hastalık mıdır en güzel hastalık değil de en korkunç hastalık mıdır yoksa etkisinin yararlı mı zararlı mı olacağı dozajına göre değişen bir zehir midir aşk ..
  • Yaşamakta olandır benim övmek istediğim, o da kıvranır alevlerin ortasında ölmenin özlemiyle.

Aşk ve Ölüm Üzerine İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Aşk, (Cinsellik) ve Ölüm Üzerine: 7-8 puan arasında baya kaldım sonra 7 verdim, başta okurken aklıma direk 9 vermek geldi fakat okudukça düştü bu. Kısa bir deneme kitabı olarak gayet iyi, başarılı buldum. İlk olarak aşk konusu ele alınıyor; bu konu ele alınırken düşünürlerin görüşlerine de yer verilir ve çeşitli örneklerle daha anlaşılır hale getirir yazar, elbette bunu yanında kendi görüşlerini de aktarır. Aşk konusu işlerken aşk ve cinsellik üzerine örnekler sizi düşündürecektir. Aklıma şu sorular geldi: "Aşk cinsellik mi?", "Cinsellik için mi aşk var?", "Cinsellik ve Aşk arasında ki bağ nasıl/nedir?" gibi gibi.. E tabi bunlara değinir. Aşktan sonra ölüm konusu işlenir. İlginç ve başarılı bir şekilde ikisi arasında ki bağı çok iyi ele alıyor yazar, örneğin aşk'ın güzel bir haz olduğunu ve her zaman işlendiğini, ancak ölümün ise ürkünç ve günümüzde oldukça az yer verildiği hatta sessizleştirildiğini söyler. Aşk uğruna intiharları bu yüzden irdeler. Kitabın sevmediğim kısmı ise son bölümde artık İsa ila bağdaştırması ve buna yönelik örnek vermesi oldu. Sanırım bu da yazarın inancına bağlı olmasından kaynaklanıyor. Ben tavsiye ediyorum çünkü kısa olması ayrıca düşündürmesiyle okunabilir bence. Bir iki saat vermekten zarar gelmez. Keyifli okumalar :) (Duhâ)

Aşkın ve ölümün nasıl bir arada olabileceğini anlatan çok güzel, düşünsel bir deneme. İlk yarısında gerçek aşkın anlamını arıyor, diğer yarısında bunu ölümle birleştiriyor. Mitolojik hikayelerle zenginleştirilmiş keyifle okunabilen bir kitap. Ayrıca yazarın dili çok akıcı, rahat okunuyor. (Yüzdeyüzpamuk)

Üç örnek üzerinden aşkı anlatmış. Örnekler biraz sıradışı, sanırım bunun nedeni daha iyi anlaşılmasını istemesi. Genel anlamda güzel bir kitaptı. Ölüme gelirsek ölüm ve aşk arasındaki bağdan bahsetmiş. (Deneme olduğu için bu kadar yazmayı yeterli buluyorum) (Başak Özdemir)

Aşk ve Ölüm Üzerine PDF indirme linki var mı?

Patrick Süskind - Aşk ve Ölüm Üzerine kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Aşk ve Ölüm Üzerine PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Patrick Süskind Kimdir?

Patrick Süskind (d. 26 Mart 1949 - ), Alman, roman, senaryo ve radyo oyunu yazarı.

Hayatı

Almanya'nın Bavyera eyaleti sınırları içinde kalan Münih'in 30 km güneyindeki Starnberger Gölü kıyısında, Ambach'ta dünyaya geldi. Babası Wilhelm Emanuel Süskind de bir yazardı.

Patrick Süskind, lise olgunluk sınavının ardından sivil olarak askerlik hizmetini yerine getirdikten sonra 1968-1974 yılları arasında, yine babası gibi, üniversitede tarih eğitimi aldı. Münih Üniversitesi'nde ortaçağ ve modern çağ tarihi öğrenimi gördü. Tarih eğitimini Magister bitirme sınavı ile tamamladı. Üniversite yıllarında düzyazılar ve senaryolar yazmaya başladı, ancak bunlar bügüne kadar hiç yayınlanmadı.

Üniversite eğitiminin ardından gittiği Fransa Aix-en Provence'de Fransızcaya ve Fransız kültürüne ilişkin bilgisini arttırdı.

Patrick Süskind, babası gibi, serbest yazar olarak çalişmakta, yazı işleri ve düzeltmenlik yapmakta, roman, kısa hikâyeler ve televizyon senaryoları yazmaktadır.

Eserleri

Süskind'in kitapları yirmiden fazla dile çevrilmiştir, ve birçok kez sinema ve televizyona uyarlanmıştır. Yine kendisinin elinden çıkan kısa ve alaycı bir biyografisinin dişında hakkında pek az bilgi vardır. İnsan içine çıkmaktan hoşlanmayan Patrick Süskind, Münih, Paris ve güney Fransa'da Montolieu'da yaşamaktadır. Süskind, kendisine verilen edebiyat ödüllerini dahi almamakta ve reddetmektedir.

Patrick Süskind, 1981 tarihli bir monolog olan "Der Kontrabass" (Kontrabas) adlı oyununun Münih Cuvilliee tiyatrosunda sahneye konulması ile meslek hayatının ilk büyük çıkışını yaşadı. "Der Kontrabass" 1985 yılında Tevfik Turan tarafından dilimize çevrildi ve Can Yayınları tarafından yayınlandı.

1985 tarihli "Das Parfum" adlı ilk romanı ile Süskind dünya çapında şöhrete kavuştu ve Almanca konuşulan ülkeler İsviçre, Avusturya ve Almanya'nın en önemli çağdaş yazarlarından biri oldu. "Das Parfum" 1987 yılında "Koku" adıyla Tevfik Turan tarafından dilimize çevrilerek Can Yayınları tarafından yayınlandı. "Das Parfum" bir "çok satan" olduğu gibi aynı zamanda yazarı henüz hayatta olmasına rağmen klasikleşerek "uzun satanlar" arasındaki yerini de aldı. 100 bin adet olarak basılan "Das Parfum"'ün ilk Almanca baskısı birkaç hafta içerisinde tükendi ve roman tam dokuz yıl boyunca Almanya'nın önemli dergilerinden biri olan Der Spiegel'in çok satanlar listesinde yer aldı. Bugüne kadar 33 ayrı dile çevrilen "Das Parfum" tüm dünyada tam sekiz milyon adet satılmıştır. Yine Alman yönetmen Tom Tykwer tarafından sinemaya uyarlanarak 14 Eylül 2006 tarihinde Almanya'da gösterime girmiştir.

Patrick Süskind Kitapları - Eserleri

  • Koku
  • Güvercin
  • Kontrbas
  • Aşk ve Ölüm Üzerine
  • Üç Buçuk Öykü
  • Herr Sommer'in Öyküsü

Patrick Süskind Alıntıları - Sözleri

  • Kokuların öyle bir inandırıcılığı vardır ki, sözden, gözle görmekten, duygudan, iradeden daha güçlüdür. Savılıp atılamaz bu inandırıcılık, soluduğumuz havanın ciğerlerimize işleyişi gibi, o da içimize işler, doldurur bizi, hepten ele geçirir, çaresi yoktur. (Koku)
  • "Düşlerimde daha az utangaçtım." (Herr Sommer'in Öyküsü)
  • -"Bana pantolonu önümüzdeki pazartesi verirseniz üç hafta sonra hazır olur." -"Üç hafta?"... -"Evet,... üç hafta. Daha erken olmaz." (Güvercin)
  • Ah, kendini aşkta olumlayan akıl almaz hayat! (Aşk ve Ölüm Üzerine)
  • Bittim ben, içim ölmüş benim,ölmek istiyorum. Yardım edin de öleyim! (Koku)
  • Neyime gerekti böyle bana karşı birleşmiş bir koca bir kalabalık? Bana neydi böyle bir dünyadan? Böyle aşağılık bir dünyada, hayır, benim yerim olamazdı. Boğulacaksa ötekiler boğulsundu kendi kalleşliklerinin içinde! Onlar sıvasındı sümüklerini her istedikleri yere! Ben yoktum buna! Oyunlarına artık katılmayacaktım. Bu dünyaya elveda diyecektim ben. (Herr Sommer'in Öyküsü)

  • Düşlerimde daha az utangaçtım. (Herr Sommer'in Öyküsü)
  • “Bu zamanda hiç kimseye güvenip yaklaşmaya gelmiyordu aslında.” (Koku)
  • Âşık olma halinde ve aşkta büyük bir ahmaklık tezahür eder. (Aşk ve Ölüm Üzerine)
  • ¶¶ Bu zamanda hiç kimseye güvenip yaklaşmaya gelmiyordu aslında (...) ¶¶ (Koku)
  • "Düşünmek," der, benim bir arkadaşım -kendileri yirmi iki yıldır felsefe okuyor, şimdi doktora yapmakta- "düşünmek, herkesin acemice uygulamasına gelmeyecek kadar güç bir şeydir." O da -benim arkadaş yani- oturup Hammerklavier Sonatı'nı çalmaya kalkmaz ki. Yapamaz çünkü. Ama her önüne gelen düşünebileceğini sanıyor, üstelik doludizgin, üstüne üstüne giderek, günümüzün büyük hatası bu işte, diyor arkadaşım; ve bu yüzden oluyor onca felaket, hep beraber canımıza okuyacak olan felaketler. Ve ben derim ki: Hakkı var. (Kontrbas)
  • Öyle sorular vardır ki, sırf sorulmalarıyla kendi kendilerine hayır yanıtını verirler. Öyle dilekler de vardır ki, insan bunları dile getirir ve bu arada başka bir insanın gözlerinin içine bakarsa iyiden iyiye boşuna oldukları ortaya çıkar. (Güvercin)
  • Ölüm sessizleşti; artık bizden sessizlik talep ediyor ve biz de memnuniyetle bu emre uyuyoruz; gerçekten de ölümcül sükûnetimizi muhafaza ediyoruz. (Aşk ve Ölüm Üzerine)

  • Tanrı gönderir iyi zamanları da kötü zamanları da, ama kötü zamanlarda yanıp yakılalım istemez, erkekçe göğüs gerelim ister. (Koku)
  • İnsanın aklını kullanabilmesi için en başta iç güvenine, huzura ihtiyacı vardı. (Koku)
  • Aşk genel olarak ölümle doğal bir ilişki içindedir. (Aşk ve Ölüm Üzerine)
  • Yükselmek hiç sorun değildi. Ama sonra yere nasıl inerdi insan? (Herr Sommer'in Öyküsü)
  • ...öğretmen hanımın adı Marie-Luise Funkel'di, daha doğrusu, Matmazel Marie-Luise Funkel. Bu "Matmazel'in unutulmamasına alabildiğine önem verirdi; oysa ben Marie-Luise Funkel'den daha az matmazelimsi görünen bir dişi yaratığa ömrümde rastlamamışımdır. Yaşlı mı yaşlıydı, beyaz saçlı, kambur, derisi pörsümüş, üst dudağında hafif, siyah bir bıyığı olan tahta göğüslü bir kadın. (Herr Sommer'in Öyküsü)
  • “Öyle sorular vardır ki, sırf sorulmalarıyla kendi kendilerine hayır yanıtını verirler. Öyle dilekler de vardır ki, insan bunları dile getirir ve bu arada başka bir insanın gözlerinin içine bakarsa iyiden iyiye boşuna oldukları ortaya çıkar.” (Güvercin)
  • Neyime gerekti böyle bana karşı birleşmiş koca bir kalabalık? Bana neydi böyle bir dünyadan? Böyle aşağılık bir dünyada, hayır, benim yerim olamazdı. (Herr Sommer'in Öyküsü)

Yorum Yaz