diorex
sampiyon

Asmalımescit 74 - Fikret Adil Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Asmalımescit 74 kimin eseri? Asmalımescit 74 kitabının yazarı kimdir? Asmalımescit 74 konusu ve anafikri nedir? Asmalımescit 74 kitabı ne anlatıyor? Asmalımescit 74 PDF indirme linki var mı? Asmalımescit 74 kitabının yazarı Fikret Adil kimdir? İşte Asmalımescit 74 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 08.10.2022 06:00
Asmalımescit 74 - Fikret Adil Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Fikret Adil

Yayın Evi: Sel Yayıncılık

İSBN: 9789755707075

Sayfa Sayısı: 135

Asmalımescit 74 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Geçen yüzyılın başında İstanbul'da doğup büyüyen Fikret Adil, "bohem" kavramının içini gerçek anlamda dolduran bir yaşam sürmüştür. Üstelik bunları yazıya dökmesiyle yalnızca bir "Fikret Adil Kitaplığı" oluşturmakla kalmaz gayri resmi bir İstanbul tarihini de kayıt altına alır.

Birçok sanatçı, edebiyatçı, ressam, aktör, gazetecinin yakın dostu; yetiştirilişi ve alışkanlıklarıyla seçkin bir İstanbullu olmasına rağmen dönemin normlarının dışına çıkıp kural tanımazlığıyla öncü bir "sanatçı portresi" oluşturan Adil'in Asmalımescit 74'ü, İstanbul'un kültür-sanat ve eğlence geçmişinin bir dökümü...

"Macera peşinde vatanını bırakan, hudut dışına atılan, yayan devri âleme çıkan ecnebiler ve barlarda çalışan bütün artistler Asmalımesçit'te otururlar.

Dünyanın her köşesinden gelmiş, ekserisinin milliyetleri ancak pasaportlarında -eğer varsa- yazılı bu insanların etrafında, gene ecnebi, fakat en aşağı yirmi yıldır Asmalımescit'te yerleşmiş bir grup daha vardır. Bunlar artist acenteciliği, tefecilik, pansiyonculuk ve tellâllıkla geçinirler, her lisanı konuşurlar, hiçbirisini okuyup yazamazlar, Türkçe imzalarını atmayı bilirler ve zabıtadan tanıdıkları çoktur."

(Tanıtım Bülteninden)

Asmalımescit 74 Alıntıları - Sözleri

  • Emin ol, dünyada evlât muhabbeti denilen şey, kendi evlâdına muhabbet demek değildi. Bu his hedefi değiştirilmiş serseri bir ok gibidir. Kime tesadüf ederse onu vurur.
  • Ah, bilemezsiniz, dünyada şüpheden kuvvetli bir şey yoktur. Fakat asıl olan gene şüphedir.
  • Ah, bilemezsiniz, dünyada şüpheden kuvvetli bir şey yoktur. Fakat asıl olan gene şüphedir.
  • Lezzetinden dolayı birkaç defa okuduğum enfes bir cümle… “Sözlerim, ona, içinden mırıltı gelen bir oda kapısının açıldığı zaman mükâlemenin vuzuh peyda edişi gibi, tatmin edilmiş bir merakın memnuniyetini veriyordu”
  • Ben profesörüm dedim de karakoldan “sen delisin” diye beni bıraktılar.
  • Ben profesörüm dedim de karakoldan “sen delisin” diye beni bıraktılar.
  • Server Bedi atıldı: Dünyada şüpheden kuvvetli bir şey yoktur. Fakat asıl olan gene şüphedir. Ben, hiçbir kadına inanmam. Hepsinden şüphe ederim. Onun için onlardan evvel ben onları aldatırım. Şimdiye kadar yirmi iki kadın sevdim ve hepsini de...
  • …daima neşeli gördükleri bana, onlar sade eğlenmek için yaklaşırlardı. Hiçbirisi tasavvur etmez ki, nihayet bir insanım, benim de kaderim olur..
  • Yaşadığımız dakikalarda “sahi” zannettiğimiz nice şeyler bir müddet sonra, bize “yalan” görünüyor.
  • Yaşadığımız dakikalarda “sahi” zannettiğimiz nice şeyler bir müddet sonra, bize “yalan” görünüyor.

Asmalımescit 74 İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Eski İstanbul, Beyoğlu ve Şişli sokaklarında denkleşilen Türk yazarlar, antika kokusu, yelpazesi geniş ilişki anlayışları, Rus romanlarını andıran ev sahibeleri, insanın gözünde canlanan mimariler ve kulağına çalınan caz müzikler gibi bir kitap. (Ve Şahsiyet dizisini izlediyseniz oradaki Mebrure Apartmanı gibi atmosfer, hatta Agah Beyoğlu’nun dairesinin alt katındaki gece kulübü olan Darphane gibi ortamı bile var…) (Sevde Aktaş)

Gezi yazıları, roman ve oyun çevirileri, eleştiri yazıları ile dergi yayıncılığının yanında özellikle İstanbul'un bohem hayatını konu alan kitaplarıyla bilinen kültür gazetecisi, yazar Fikret Adil'in (1901-1973) Vakit gazetesinde 1930-31'de "romanımsı hakikat, hakikatımsı roman" olarak tefrika edilen ve ilk basımı 1933'de yapılan; o yıllarda bilhassa sanatçılar arasında revaçta olan bohem hayatını, bu hayatın içinde yer almış ünlü sanatçı arkadaşları (*) ile olan anılarını anlatan bu eseri sanata ve o dönem sanatçılarına olan merakım nedeniyle uzun zamandır edinmek ve okumak istiyordum. Beyoğlu Asmalımescit 47 numaralı binanın çatı katında bir dairesi olan Adil, kapı numarasını değiştirerek Asmalımescit 74 adını verdiği bu anı romanında o dönemin bohem hayatında sanatçılar arasında kullanımı yaygın olan "Beyza"yı kullandıkları ünlü arkadaşlarının isimlerini değiştirerek şifreli vermeye çalışıyor ama o ünlü isimler kolayca belli oluyor. Bazıları, "aaa o da mı bohem hayatı yaşamış!" denilebilecek şaşırtan isimler; o yıllarda kumara, içkiye düşkün olduğunu kendisi de itiraf eden Necip Fazıl Kısakürek gibi... (*) Necip Fazıl'ın dışında kimler yok ki, bu sanatlarına ilham verdiklerini düşündükleri İstanbul'un renkli bohem hayatının içinde: Ressam İbrahim Çallı (Dallı şifre adıyla), Peyami Safa (Server Bedi), Elif Naci (Elif Razi), Ressam Hale Asaf (Sade Hn), Ressam Refik Fazıl Ekipman (Refik), Bestekar Tamburi Mesut Cemil (Cemil), Eşref Şefik ? / Nurettin Artam ? (Şeyh Memduh), Mahmut Yesari (Mahmut), Ressam Nurullah Berk (Sunullah), Aktör Reşit Rıza Samako (Reşit Rıza), Ressam Agop Arad (Agop)... Bu isimlerin dışında kitapta bahsi geçen o kadar çok yazar vb. ünlü isim var ki... Kitapta, ayrıca çok beğendiğim çizimler, desenler var; Münif Fehim, Nurullah Berk, Fikret Adil, Refik Fazıl Ekipman, Hasan Rasim, Ratip Tahir Burak, Elif Naci, Abidin Dino, Hale Asaf gibi ünlü sanatçılara ait. Osmanlı'nın son demleri ve Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki sanat hayatını ve bohem yaşamı merak edenlere hararetle tavsiye ederim. Vefatının 47. yılında Fikret Adil'i ve eserlerini tanıtan, Ahmet Eken'in güzel yazısı için: birartibir.org/romanimsi-hakikat-hakikatimsi-roman/ (SADIK BAYDERE)

Kitabın içeriğinde okuyucuların hemen hemen çoğunun tanıyacağı isimler naklediliyor. Bu isimlerin de içinde bulunduğu bir bohem hayatı okuyucunun zihninde canlandırılırken akla şu soru geliyor bohem hayatı bir amaç mıdır yoksa araç mıdır? Şahsen kitaptan edindiklerime göre hayat bir gündür o da bugündür anlayışı ile günübirlik yaşama hangi zevk, sefa ve eğlence sığdırılabilirse kârdır gözüyle bakılmış bir dönem… günümüzde de aynı düşünceyi görmek mümkün… Kadınlarla yakın iletişim ve ilişki kurmanın meziyet olduğu, uyuşturucu kullanmanın, alkol tüketmenin ve fuhuşun bolca yaygın olduğu bohem diye adlandırılan bu hayatın mensuplarının iç dünyaları ve zihinleri bir kara dumanın içinde kalmış ve maalesef sadece dünyalık meşguliyetlerle ömür sürdükleri görülmektedir. Akıcı, anlaşılır ve sanatsal ifadelerin bolca mevcut olduğunu da ifade etmek isterim. (Mehmet Şentürk)

Asmalımescit 74 PDF indirme linki var mı?

Fikret Adil - Asmalımescit 74 kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Asmalımescit 74 PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Fikret Adil Kimdir?

7 Ocak 1901'de Çengelköy'de doğdu. Babası, askeri hekim, Operatör Mahmut Adil Bey'dir. Mahmut Adil Bey, edebiyatla ilgili bir kimseydi ve Tevfik Fikret hayranlarındandı. Bir oğlu olunca ona Fikret adını vermiştir. Babası mesleğiyle ilgili bazı çeviriler yapmıştır.

Fikret Adil Galatasaray Lisesi son sınıf öğrencisiyken gönüllü olarak okuldan ayrıldı ve milli mücadeleye katıldı. 1923'te İstanbul'a döndü, Şirket-i Hayriye'de çalıştı ve gazetecilik yaptı. Fikret Adil 1922'de profesyonel olarak Vakit gazetesinde işe başladı. Daha sonra Tanin, Akşam, Milliyet gazetelerinde ve son ikisinin Fransızca baskılarında çalıştı. Ayrıca muhtelif mübadele komisyonlarında ve Düyun-u Umumiye İdaresi'nde görev aldı. Anadolu Ajansı (1930-1936) ve İş Bankası'nda (1937-1966) çalıştı.

Fikret Adil 1973 senesinde Parkinson hastalığının tedavisi için gittiği İsviçre'de öldü. Fikret Adil'in ilk yazısı Şebap dergisinde çıktı (1920). Ancak yazıları daha çok gazetelerde görüldü. Yayımladığı fıkra, sanat-edebiyat eleştirisi, hikaye ve röportajları ile tanındı.Artist ve S.E.S (Sanat, Edebiyat, Sosyoloji) dergilerini çıkardı. Sanat Dostları Derneği'yle PEN Türkiye merkezinin kuruculuğunu üstlendi.

Fikret Adil Kitapları - Eserleri

  • Asmalımescit 74
  • İntermezzo
  • Beyaz Yollar Mavi Deniz
  • Avare Gençlik ve Gardenbar Geceleri
  • Beyaz Yollar Mavi Deniz / Deli Saraylı

Fikret Adil Alıntıları - Sözleri

  • —bu Rum kızları ne anlayışlı şeylerdir. (İntermezzo)
  • Emin ol, dünyada evlât muhabbeti denilen şey, kendi evlâdına muhabbet demek değildi. Bu his hedefi değiştirilmiş serseri bir ok gibidir. Kime tesadüf ederse onu vurur. (Asmalımescit 74)
  • Lezzetinden dolayı birkaç defa okuduğum enfes bir cümle… “Sözlerim, ona, içinden mırıltı gelen bir oda kapısının açıldığı zaman mükâlemenin vuzuh peyda edişi gibi, tatmin edilmiş bir merakın memnuniyetini veriyordu” (Asmalımescit 74)
  • Ben profesörüm dedim de karakoldan “sen delisin” diye beni bıraktılar. (Asmalımescit 74)
  • "Yollar neden bitmez?Biz öyle zannederiz.Gideceğimiz yere varınca biter. Asıl mesele yola çıkabilmektir. (Beyaz Yollar Mavi Deniz)
  • Hem mazi ile uğraşmak, gerilere dönmek olduğu için, beni biraz ihtiyarlatır. Hatırlamamak, hatırlamak istememek çok iyi bir şeydir. Zaman olur ki, ben, doğduğum tarihi ve seneyi bile unuturum. (İntermezzo)
  • Yaşadığımız dakikalarda “sahi” zannettiğimiz nice şeyler bir müddet sonra, bize “yalan” görünüyor. (Asmalımescit 74)
  • İnsanlık tarihi, ilim olarak cinsi mücadele tarihidir. (Avare Gençlik ve Gardenbar Geceleri)
  • Ressamları ne diye kadın erkek diye ayırıyorsunuz? Sanatta böyle şey olur mu? (Avare Gençlik ve Gardenbar Geceleri)
  • Bafa gölü, eski “Letmos” körfezidir. Zamanla “Malandros”un yani büyük Menderes’in sürüklediği toprakla dolan körfez,göl haline gelmiştir. Balık yumurtası meşhurdur. Gölden ve tabii servetinden bir tek aile faydalanır. Her nasılsa bu göl, o ailenin malı haline gelmiş. Hakikatte burası efsanenin malıdır.. Endimiyon efsanesinin. Greklerin “Selene” dedikleri ay, bir gece buradan geçerken Endimiyon adındaki güzel çobanı uyur görmüş,ona aşık olmuş. Bir an için göl kenarına inen Ay, çoban güzelini uyandırarak: “Haydi,” demiş “benimle gel.” Delikanlı, Bu güzel yerden ayrılmak istemediğini söylemiş .Ay ısrar etmiş: “Seni daha başka, daha güzel yerlere götürürüm,gel. Eğer benim durabilmem kabil olsaydı yanında ebediyen kalırdım.” Endimiyon:” “ buranın güzellikleri bana yeter, bırak beni diye ayak direyince, Ay kızmış: “ o halde seni ebediyen burada uyumaya mahkûm ediyorum.Her gece geçerken gelir seni görürüm.” Ayın acı kararının ne dereceye kadar tatbik ettiğini bilemiyoruz. Efsaneye göre, Rüyasız bir uykuya yatan Endimiyon, Ay ile ancak o geldiği vakit rüyada sevişirmiş. Bafa Gölü’ne Ay o zaman aksedermiş. (Beyaz Yollar Mavi Deniz)
  • Yaşadığımız dakikalarda “sahi” zannettiğimiz nice şeyler bir müddet sonra, bize “yalan” görünüyor. (Asmalımescit 74)
  • Aşkın uykuya olan tesiri, rüzgârın aleve olan tesiri gibidir. Küçük yangınları söndürür, büyükleri arttırır. (İntermezzo)
  • Saadet dediğin şeyin ne olduğunu biliyor musun? Saadet, bir kimsenin sevdiği bir başka kimseye kavuşmasından ibaret midir? (İntermezzo)
  • Ah, bilemezsiniz, dünyada şüpheden kuvvetli bir şey yoktur. Fakat asıl olan gene şüphedir. (Asmalımescit 74)
  • Eğlence yerleri ünlü memleketler, en medeni memleketlerdir. (Avare Gençlik ve Gardenbar Geceleri)
  • …daima neşeli gördükleri bana, onlar sade eğlenmek için yaklaşırlardı. Hiçbirisi tasavvur etmez ki, nihayet bir insanım, benim de kaderim olur.. (Asmalımescit 74)
  • Kadın ve yılan. Ezeli ve ebedi cazibe. (Avare Gençlik ve Gardenbar Geceleri)
  • Ben profesörüm dedim de karakoldan “sen delisin” diye beni bıraktılar. (Asmalımescit 74)
  • Saat, eğer birisini bekliyorsanız niçin çabuk yürümez? Malum: Heyecandan. Niçin bir randevuya "belki kaçırırım" diye vaktinden evvel gelinir de, muayyen saate kadar ötede beride sürtülür? Bu da heyecandan. (İntermezzo)
  • Server Bedi atıldı: Dünyada şüpheden kuvvetli bir şey yoktur. Fakat asıl olan gene şüphedir. Ben, hiçbir kadına inanmam. Hepsinden şüphe ederim. Onun için onlardan evvel ben onları aldatırım. Şimdiye kadar yirmi iki kadın sevdim ve hepsini de... (Asmalımescit 74)

Yorum Yaz