Ateş ve Kılıç - Henryk Sienkiewicz Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Ateş ve Kılıç kimin eseri? Ateş ve Kılıç kitabının yazarı kimdir? Ateş ve Kılıç konusu ve anafikri nedir? Ateş ve Kılıç kitabı ne anlatıyor? Ateş ve Kılıç PDF indirme linki var mı? Ateş ve Kılıç kitabının yazarı Henryk Sienkiewicz kimdir? İşte Ateş ve Kılıç kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Henryk Sienkiewicz
Çevirmen: Okay Gönensin
Orijinal Adı: Ogniem i Mieczem
Yayın Evi: Karakarga Yayınları
İSBN: 9786059670449
Sayfa Sayısı: 336
Ateş ve Kılıç Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Yenilgisiz şövalyeler, muhteşem düellolar, eskimeyen dostluklar ve mücadelelerle bezeli bir başyapıt. Ulusların zaferler ve kıyımlarını gözler önüne seren Nobel Edebiyat Ödülü epik bir eser.
“1647 yılı boyunca öyle garip şeyler oldu ki, en iyimserler bile ülkenin üzerine büyük felaketlerin çökeceğine inandı. Bir çekirge sürüsünün Yaban Topraklar üzerine indiği ve bu bölgeyi Tatar işgalcilerin yağmaladığı yazılıdır günlüklerde. Yine günlüklerde bir güneş tutulmasının yazı bir an kararttığı, bir göktaşının da gökyüzünü ateşe verdiği okunur. Aynı dönemde Varşova’da kent sakinlerinin çoğu, havada dalgalanan kanlı haçlar ve tabutlar gördüler... Dünyayı yok edebilecek bir vebanın ortaya çıkmakta gecikmeyeceğini düşünüyordu çoğunluk.
Kışın sonu gelmeden, çayırların yeşerdiği, arıların çalışmaya başladığı, kapalı kalan hayvanların hareketlendiği görüldü. Doğanın düzeni allak bullak olmuştu.
Ukrayna dolaylarında oturanlar, gözleri Yaban Topraklara dönük, korku içinde yaşamaya başladılar. Tehlikenin buradan geleceğinden kimse kuşku duymuyordu. Yalnızca buradan gelebilirdi.
Felaket yaklaşıyordu...”
Ateş ve Kılıç Alıntıları - Sözleri
- "Karşında bul ! "
- "Büyük bir acı gibi büyük bir sevincin de öldürebileceğini söylerler."
- "Bir kızı her şeyin üzerinde tutan bir erkek baştan mahvolmuştur."
- Sevgi hiçbir zaman bir buyruğa boyun eğmez.
- Kralın Osmanlılara savaş açacağı, Dük Wisniowieçk'nin de Kırım üzerine yürüyeceği iddia ediliyor... Güzel söylentiler bunlar, bütün Ukrayna zevkten titriyor!
- İnsan eğlenmek için yaratılmıştır.
- Zelenski ne yazık ki daha çok göreceksin böyle şeyler! Tam bir erkek olana kadar acıma duygusu yok olacak yüreğinden.
- Bir kızı her şeyin üzerinde tutan bir erkek baştan mahvolmuştur.Fazla işe yaramaz bu dünya üzerinde...
- Umutsuzluğa kapılmak kötü şeydir.
Ateş ve Kılıç İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Doğu Avrupa'daki Polonya-Litvanya hakimiyeti devam ederken Bogdan Smielnicki' nin isyanı ve ittifak yaptığı Kazakların soylulara karşı isyanı, kıvılcımı büyük bir yangına dönüştürür. Ukrayna' daki bu savaş bir katliam haline gelir. Dük Yarema'nın ordusunda subay olan Jan Krestuski Prenses Helen'e aşık olur. Ancak prensese takıntılı aşık, Kazak askerî Bohun bu aşka karşı çıkar. Prensesi kaçırır. Sonrasında Krestuski'nin kurtarma çabaları ve olaylar... Savaşlar, acılar, kahramanlıklar, dostluklar (okurun..1i)
Yazardan okuduğum ilk romandı. Klasik roman örgüsü içinde olaylar yazılmıştı. Kurgusu ve konusu basitti. Tarihi motifler eşliğinde bir aşk hikayesi var romanda. Jan ve Helen' in hikayesi. Bence romanın en ilginç olan kısmı ileride Polonya kralı olarak göreceğimiz Jan Sobienski'nin bu romanda ortaya çıkması idi. Bu kralı daha sonra tarihimizde 2. Viyana Kuşatmasına büyük etkiler yapan birisi olarak göreceğiz. Hoşuma gitti, tavsiye ederim. Keyifli okumalar olsun. (Hüseyin Emiral)
Yaklaşık 10 sene önce okumuştum. En hızlı okuduğum kitaplardan biri oldu. Bitirince, bu kadar güzel bir savaş hikayesinin filmini yapmışlardır diye düşünüp aradım. Polonya yapımı, Lehçe bir filmi var. Kitabın hemen üstüne izleyince Lehçe olsa da anlaşılıyordu, çünkü kitabı hiç değiştirmeden bire bir filme aktarmışlardı. Filmi izleyince gördüm ki, kitaptaki bütün isimleri yanlış telaffuz ediyormuşum. Kitaba olan saygımdan, filmi izledikten sonra, isimleri doğru telaffuz ederek bir daha okudum. (uğur)
Ateş ve Kılıç PDF indirme linki var mı?
Henryk Sienkiewicz - Ateş ve Kılıç kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ateş ve Kılıç PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Henryk Sienkiewicz Kimdir?
Henryk Adam Aleksander Pius Sienkiewicz, (Mahlas: Litwos, d. 5 Mayıs 1846 Wola Okrzejska, Polonya; ö. 15 Kasım 1916 Vevey, İsviçre) Polonyalı yazar.
Roma İmparatorluğu'nda Hıristiyanların karşılaştıkları baskıları tasvir ettiği "Quo Vadis" isimli kitabıyla tanınır. Ateş ve Kılıç isimli eserinde ise 17'nci yüzyılda Kırım Tatarları ile Zaporojya Kazaklarının Polonyalılarla giriştiği savaşı bir Polonyalı subayın etrafındaki olaylar çerçevesinde aktarır. 1905 yılında edebiyat dalında Nobel ödülüne layık görülmüştür.
Eserleri
Szkice węglem (1877)
Listy z podróży do Ameryki (1878)
Janko Muzykant (1879)
Z pamiętnika poznańskiego nauczyciela ( 1879)
Nowele amerykańskie
Za chlebem (1880)
Latarnik (1882)
Bartek Zwycięzca (1882)
Ogniem i mieczem (1884)
Potop (1886)
Pan Wołodyjowski (1888)
Bez dogmatu (1891)
Rodzina Połanieckich (1894)
Quo Vadis (1896)
Krzyżacy ('1900)
W pustyni i w puszczy (1912)
Henryk Sienkiewicz Kitapları - Eserleri
- Ateş ve Kılıç
- Quo Vadis?
- Muzıkacı Yanko ve Kamyonka
- Zafer Meydanı
- Töton Şövalyeleri
- Demir ve Ateş
Henryk Sienkiewicz Alıntıları - Sözleri
- "Karşında bul ! " (Ateş ve Kılıç)
- Sevgi hiçbir zaman bir buyruğa boyun eğmez. (Ateş ve Kılıç)
- Her kim olursa olsun bir insanı küçümsemek akılsızlık, çok büyük görmek de korkaklıktır. (Quo Vadis?)
- Yalnız korku ve sevinç hissinin kendisini gittikçe daha çok sardığını duyuyor ve büyük bir hayretle kendi kendisine “Bu nedir?” diye soruyordu. (Muzıkacı Yanko ve Kamyonka)
- Ancak zayıf, ümitsiz, bitik ve kederliydi. Genel bir halsizlik dizlerinin dermanını kesmişti. Ölüme gıpta etmiyor fakat yaşamak için gerekli kuvvetin kendisinde bulunmadığını hissediyordu. (Muzıkacı Yanko ve Kamyonka)
- Dışarıdan soğuk görünen insanlar, çoğunlukla pek derin ve uzun sevmek nedir iyi bilirler. (Muzıkacı Yanko ve Kamyonka)
- Yaşamasını bilen ölmesini de bilmelidir. (Quo Vadis?)
- İnsanın ifa edeceği şeyi ifa ettiğini, yaşamaya mahkum olduğu kadar yaşadığını, artık hayatta hiçbir şeyle münasebeti olmadığını hissettiği zamanlar kadar bu dünyada acı zamanlar yoktur. Kamyonka hemen 15 seneden beri devamlı bir ruhî ızdırap ile yaşıyor, hüner ve marifetinin bitip mahvolmasından korkuyordu. (Muzıkacı Yanko ve Kamyonka)
- Aptallık da akıllılık kadar iyidir ve akıllılıktan hiç farklı değildir. (Quo Vadis?)
- İnsanın ifa edeceği şeyi ifa ettiğini, yaşamaya mahkum olduğu kadar yaşadığını, artık hayatta hiçbir şeyle münasebeti olmadığını hissettiği zamanlar kadar bu dünyada acı zamanlar yoktur. (Muzıkacı Yanko ve Kamyonka)
- Evnike, "Ama ben sizin kölenizim," diye lafa karıştı. Bunun üzerine Petronyus onun başını kendi göğsüne yaslıyarak, - "Öyleyse ben de bir kölenin kölesiyim," diye gülümsedi. "Sana perestiş ediyorum, ilahem; tepeden tırnağa tapıyorum sana." (Quo Vadis?)
- Bazı insanlar, kullanılıp bir kenara atılan bir eşya gibi... (Muzıkacı Yanko ve Kamyonka)
- Dışarıdan soğuk görünen insanlar, çoğunlukla pek derin ve uzun sevmek nedir iyi bilirler... (Muzıkacı Yanko ve Kamyonka)
- Bir kızı her şeyin üzerinde tutan bir erkek baştan mahvolmuştur.Fazla işe yaramaz bu dünya üzerinde... (Ateş ve Kılıç)
- Bilirsin ki aşk kurttan da beterdir, insan kurdu öldürebilir ama aşkı öldürmek onun gücünü aşar . (Zafer Meydanı)
- Mutluluk aradığın yerdedir. (Quo Vadis?)
- Cesaret, akıldan gelirse cesarettir, bilgisizlikten gelirse cehalettir. (Quo Vadis?)
- "Bir kızı her şeyin üzerinde tutan bir erkek baştan mahvolmuştur." (Ateş ve Kılıç)
- Kralın Osmanlılara savaş açacağı, Dük Wisniowieçk'nin de Kırım üzerine yürüyeceği iddia ediliyor... Güzel söylentiler bunlar, bütün Ukrayna zevkten titriyor! (Ateş ve Kılıç)
- …çünkü son ve tek umudu Tanrıdaydı. (Quo Vadis?)