diorex

Bana Deli Derlerdi - John Monahan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bana Deli Derlerdi kimin eseri? Bana Deli Derlerdi kitabının yazarı kimdir? Bana Deli Derlerdi konusu ve anafikri nedir? Bana Deli Derlerdi kitabı ne anlatıyor? Bana Deli Derlerdi PDF indirme linki var mı? Bana Deli Derlerdi kitabının yazarı John Monahan kimdir? İşte Bana Deli Derlerdi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 25.09.2022 01:00
Bana Deli Derlerdi - John Monahan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: John Monahan

Çevirmen: Derya Öztürk

Orijinal Adı: They Called Me Mad: Genius, Madness, and the Scientists Who Pushed the Outer Limits of Knowledge

Yayın Evi: Panama Yayınları

İSBN: 9786054401970

Sayfa Sayısı: 304

Bana Deli Derlerdi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Garip elektrikli aletler, kabarcıklar çıkaran deney tüplerinin yanında cızırdayıp uğultular çıkarıyor. Kambur bir asistan ameliyat masasına bağlı, üzeri örtülmüş halde yatan adamı kontrol ediyor ve hemen yanında beyaz laboratuvar önlüğünü giymiş dâhi doktor çılgınca gülüyor. 

Dr. Frankestein'dan Dr. Jekyll'a kadar bu deli bilim adamlarının köklerine indiğinizde bunların, gerçek bilim insanlarından, bilimsel ortodoksiye meydan okumuş ve aklın sınırlarını zorlamış kadın ve adamlardan esinlenilmiş olduğunu öğrenmek şaşırtıcıdır.

Bu kitap, Arşimet'ten Newton'a, John Hunter'dan Nikola Tesla'ya, Marie Curie'den Einstein'a kadar bilimin ve bilginin sınırlarını zorlamış ve kimi zaman dâhilikle delilik arasında gidip gelmiş ama bilimsel çalışmalarından asla vazgeçmemiş bilim adamlarının şaşırtıcı öykülerini anlatmaktadır.

Bana Deli Derlerdi Alıntıları - Sözleri

  • Ulusal Bilimler Akademisi'ndeki resmi bir resepsiyonda, ünlü bir bilim adamı bitmek bilmeyen konuşmalar ve sunumlara katlanmak zorunda kaldı. En sonunda yanındaki Hollandalı bir diplomata dönüp şunu söyledi: "Yeni bir sonsuzluk teorisi keşfetmişim sanırım." (Isaacson, 2007).
  • Chicago'da çalışan bir grup bilim adamı, bir birlik kurup atom bombasının yaratacağı sosyal ve siyasi etkileri üzerine on iki sayfalık bir rapor hazırladı. Grubun başkanı Nobel Ödüllü James Franck olduğu için rapora Franck raporu denildi. Hiçbir koşulda atom bombasının sürpriz bir saldırıya Japonlara karşı kullanılmasına karşı çıkıyordu: "Bir Alman roket bombası gibi ve ondan milyon kez daha yıkıcı bir silahı gizlice hazırlayan ve onu birdenbire serbest bırakan bir ulusun tüm dünyayı ikna etmesi oldukça zor olacak; bu tür silahlar uluslararası anlaşmalarla tamamen terk edilmelidir." Rapor, eğer bomba kullanılacaksa bunun Birleşmiş Milletler temsilcileriyle bir çölde veya ıssız bir adada yapılmasını öneriyordu. Raporu başkana gönderdiler. Ordu tarafından ele geçirildi ve anında yok edildi. Truman raporu asla görmedi.
  • Mucit sakin bir şekilde deneyine devam ederken, Manhattan yerel karakolunda camların çatırdadığı ve insanların New York'ta bir deprem olduğunu düşünerek evlerinden ve işyerlerinden dışarı kaçtığına dair raporlar gelmeye başladı. ... Bu sırada Tesla, osilatörden gelen titreşimlerin kaygı verici şekilde güçlendiğini hissetmeye başlamıştı. Deneye son vermeye karar verdi ve osilatörü bir çekiçle parçaladı.
  • İşiyle ilgili en çok sevdiği şey işlerinin çabuk bitmesi ve ona düşünmesi için zaman vermesiydi. Patronu, masasını dolduran üzeri geniş hesaplamalarla dolu karalanmış kâğıtları pek önemsemiyor gibi görünüyordu ve Einstein saatlerce düşünce deneyleri yapıyordu kafasının içinde. Bu düşünceler onu bir değil, olağandışı fizik fikirleri içeren tam dört sayfa yazmaya yönlendirmişti ki içlerinden biri bile pek çok fizikçinin kariyer yapmasına yeterdi.
  • "Bay Tesla elleri aracılığıyla 200 bin volttan daha fazla akımın geçtiğini, saniyede bir milyon kez titreştiğini ve kendilerini göz kamaştırıcı bir ışık akımıyla gösterdiğini görüyordu. Böylesi çarpıcı bir denemeden sonra, sırası gelmişken söyleyeyim, hiç kimse aceleci bir hevesle bunu tekrarlamazdı."
  • Diyelim ki bilimsel görüşlerimiz en yüksek noktada; doğadaki tüm gizemler çözülmüş; zaferlerimiz tamamlanmış ve fethedecek yeni dünyalar kalmamış, o halde insan beyninin gelişiminden daha ölümcül başka bir şey yoktur.
  • Şimdi, eğer ivme ışığı büküyorsa ve ivmeyle yer çekimi birbirinin aynısıysa bunun anlamı yer çekimi de ışığı büker.
  • "Düşünme hakkınızı koruyun, yanlış düşünmek bile hiç düşünmemekten iyidir."
  • Düşünme hakkınızı koruyun, yanlış düşünmek bile hiç düşünmemekten iyidir. Hypatia
  • Her iki adam da çalışkan dâhilerdi ama daha önemlisi birbirlerinden inanılmaz derecede farklılardı. Sorunlara çok farklı açılardan yaklaşıyorlardı. Tesla, ne kadar mühendisse o kadar teorisyendi. Edison ise teoriye vakit harcayamayacak kadar doğrudan pratiğe yönelen bir adamdı.

Bana Deli Derlerdi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

BANA DELİ DERLERDİ, Peki Ya Size?..: Deli bilim insanları, dâhi bilim insanları... Ve aynı anda ikisi birden olanlar. Onlara deli denmelerinin temel sebebi ise, kitabın birçok yerinde geçtiği gibi, halkın veya başka bilim insanlarının önceki ya da daha farklı bakış açılarına sahip fikirlere körü körüne bağlı olmalarından kaynaklanıyor. Başlıktaki diğer kelime olan 'Dahi' ise, fikrimce, herkesten farklı düşünen gibi bir anlama geliyor. Eğer çoğunluk o dâhi gibi düşünseydi de çok küçük bir azınlık daha farklı şeyleri fark etselerdi, onlara dâhi denilirdi... Kitapta fikirleri, teorileri ve deneyleri çılgınca olan veya döneminin insanlarına öyle gözüken bilim insanlarının bu bilimle alâkalı hayatı ve bu bilimle alâkalı hayatı da ilgilendiren özel hayatları konu alınıyor. Hatta bazılarında dönemlerinde olan diğer başka kişiler ve olaylara da yer veriliyor. İlk sayfalardaki birkaç imla, noktalama hatası ve anlatım bozuklukları ve de konusu geçmeyen ancak hem deli hem dahi olduğunu düşündüğüm 'İbni Sina' , 'Leonardo Da Vinci' gibi bilim insanlarından ve Nikola Tesla ile Albert Einstein'in ortak çalışmalarından bahsetmemesi beni üzdü. Bu küçük ayrıntılar dışında kitapta herhangi bir olumsuzluk göremiyorum. Kapak tasarımı, akıcılığı ve anlatılanların zamanı olsun oldukça güzeldi. Bana Deli Derlerdi ve demeye devam edecekler. Ama bu güzel bir şey bence. Fikirlerim uçuk kaçık olduğu için mutluyum ve inşaallah bir zaman ben de o 'Deli Dahi Bilim İnsanları'ndan biri olacağım. Bana deli derlerdi, peki ya size?.. (OKCUlardan Hacı Mıstık)

Tarihten bugüne kadar normal insanlardan farkli olarak yaşadığı dönemlere damgasını vurmuş bilim adamlarının düşünce yapısı ve yaptığı icraatları ayrıntısına kadar anlatip okuyan kisiyi etkileyen bir kitap, bilgi edinmek genel kültür bakımindan bazı bilgilere sahip olmak için gayet faydali bir kitap, tavsiye edilirrr (Ebu Cahil)

Delilik ile dâhilik arasında ince bir çizgi vardır. Deli olmadan dâhi olamazsın. Dünyanın en zeki insanları en deli olanlardır aslında... Bu da benim kendi fikrim. Birgün delirmek ümidiyle (Mehmet Baran Baykara)

Bana Deli Derlerdi PDF indirme linki var mı?

John Monahan - Bana Deli Derlerdi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Bana Deli Derlerdi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı John Monahan Kimdir?

John Monahan, bir bilim yazarıdır. Baltimore 'da fen öğretmeni idi. "They Called Me Mad: Genius, Madness and the Scientists Who the Outer Limits of Knowledge of Knowledge" adlı kitabın yazarıdır.

Baltimore'da eşi, iki çocuğu ve çeşitli evcil hayvanları ile yaşıyor ve çalışıyor.

John Monahan Kitapları - Eserleri

  • Bana Deli Derlerdi

John Monahan Alıntıları - Sözleri

  • Chicago'da çalışan bir grup bilim adamı, bir birlik kurup atom bombasının yaratacağı sosyal ve siyasi etkileri üzerine on iki sayfalık bir rapor hazırladı. Grubun başkanı Nobel Ödüllü James Franck olduğu için rapora Franck raporu denildi. Hiçbir koşulda atom bombasının sürpriz bir saldırıya Japonlara karşı kullanılmasına karşı çıkıyordu: "Bir Alman roket bombası gibi ve ondan milyon kez daha yıkıcı bir silahı gizlice hazırlayan ve onu birdenbire serbest bırakan bir ulusun tüm dünyayı ikna etmesi oldukça zor olacak; bu tür silahlar uluslararası anlaşmalarla tamamen terk edilmelidir." Rapor, eğer bomba kullanılacaksa bunun Birleşmiş Milletler temsilcileriyle bir çölde veya ıssız bir adada yapılmasını öneriyordu. Raporu başkana gönderdiler. Ordu tarafından ele geçirildi ve anında yok edildi. Truman raporu asla görmedi. (Bana Deli Derlerdi)
  • Ulusal Bilimler Akademisi'ndeki resmi bir resepsiyonda, ünlü bir bilim adamı bitmek bilmeyen konuşmalar ve sunumlara katlanmak zorunda kaldı. En sonunda yanındaki Hollandalı bir diplomata dönüp şunu söyledi: "Yeni bir sonsuzluk teorisi keşfetmişim sanırım." (Isaacson, 2007). (Bana Deli Derlerdi)
  • İşiyle ilgili en çok sevdiği şey işlerinin çabuk bitmesi ve ona düşünmesi için zaman vermesiydi. Patronu, masasını dolduran üzeri geniş hesaplamalarla dolu karalanmış kâğıtları pek önemsemiyor gibi görünüyordu ve Einstein saatlerce düşünce deneyleri yapıyordu kafasının içinde. Bu düşünceler onu bir değil, olağandışı fizik fikirleri içeren tam dört sayfa yazmaya yönlendirmişti ki içlerinden biri bile pek çok fizikçinin kariyer yapmasına yeterdi. (Bana Deli Derlerdi)
  • Diyelim ki bilimsel görüşlerimiz en yüksek noktada; doğadaki tüm gizemler çözülmüş; zaferlerimiz tamamlanmış ve fethedecek yeni dünyalar kalmamış, o halde insan beyninin gelişiminden daha ölümcül başka bir şey yoktur. (Bana Deli Derlerdi)
  • Düşünme hakkınızı koruyun, yanlış düşünmek bile hiç düşünmemekten iyidir. Hypatia (Bana Deli Derlerdi)
  • Şimdi, eğer ivme ışığı büküyorsa ve ivmeyle yer çekimi birbirinin aynısıysa bunun anlamı yer çekimi de ışığı büker. (Bana Deli Derlerdi)
  • Mucit sakin bir şekilde deneyine devam ederken, Manhattan yerel karakolunda camların çatırdadığı ve insanların New York'ta bir deprem olduğunu düşünerek evlerinden ve işyerlerinden dışarı kaçtığına dair raporlar gelmeye başladı. ... Bu sırada Tesla, osilatörden gelen titreşimlerin kaygı verici şekilde güçlendiğini hissetmeye başlamıştı. Deneye son vermeye karar verdi ve osilatörü bir çekiçle parçaladı. (Bana Deli Derlerdi)
  • "Düşünme hakkınızı koruyun, yanlış düşünmek bile hiç düşünmemekten iyidir." (Bana Deli Derlerdi)
  • Her iki adam da çalışkan dâhilerdi ama daha önemlisi birbirlerinden inanılmaz derecede farklılardı. Sorunlara çok farklı açılardan yaklaşıyorlardı. Tesla, ne kadar mühendisse o kadar teorisyendi. Edison ise teoriye vakit harcayamayacak kadar doğrudan pratiğe yönelen bir adamdı. (Bana Deli Derlerdi)
  • "Bay Tesla elleri aracılığıyla 200 bin volttan daha fazla akımın geçtiğini, saniyede bir milyon kez titreştiğini ve kendilerini göz kamaştırıcı bir ışık akımıyla gösterdiğini görüyordu. Böylesi çarpıcı bir denemeden sonra, sırası gelmişken söyleyeyim, hiç kimse aceleci bir hevesle bunu tekrarlamazdı." (Bana Deli Derlerdi)

Yorum Yaz