Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz! - William Shakespeare Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz! kimin eseri? Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz! kitabının yazarı kimdir? Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz! konusu ve anafikri nedir? Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz! kitabı ne anlatıyor? Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz! kitabının yazarı William Shakespeare kimdir? İşte Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz! kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: William Shakespeare
Çevirmen: Özlem Küskü
Editör: Tuğba Sarıünal
Yayın Evi: Destek Yayınları
İSBN: 9786053118404
Sayfa Sayısı: 80
Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz! Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
“Kendini boşuna harcamış olur insan, dilediğine erer de sevinç duymazsa. Yıktığın hayat kendininki olsun daha iyi, yıkmakla kazandığın şey kuşkulu bir mutluluksa.”
İnsanın anlam arama çabasına ışık tutan kalemi ve muazzam yeteneğiyle en basit görünen olayları bile inanılmaz bir üslupla anlatır Shakespeare. Evrensel olanı kişiselle, kişisel olanı evrenselle bütünleştirir. O sadece bir şair ve yazar değil, kelimelerle insanın ruhuna fısıldayabilen bir dâhidir.
Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz! Alıntıları - Sözleri
- Erkekler mi daha akıllıdır kadınlar mı ?
- "Binlerce kez iyi geceler sana!" diyen Juliet'le geceyi geçiremeyeceğini bilen Romeo şu yanıtı verir: "Binlerce kez beter olsun gece, senin ışığın yoksa."
- Kötü bir kalp, kirletir, öldürür ve yok eder.
- "Yarayla alay eder yaralanmamış olan."
- “Daha değerli olanı kaybetmeden değersize duyulan nefret kurumaz.”
- "Yağmuru seviyorum diyorsun yağmur yağınca şemsiyeni açıyorsun. Güneşi seviyorum diyorsun güneş açınca gölgeye kaçıyorsun. Rüzgarı seviyorum diyorsun rüzgar çıkınca pencereni kapatıyorsun. İşte, bunun için korkuyorum beni de sevdiğini söylüyorsun. " -W. Shakespeare
- Oysa kontrolden çıkan her duygu insanı kontrol etmeye başlar. Bu andan sonra peşinden koşulan şey sevgili değil, kişinin kendini mutlu hissettiği haz halidir ve peşinden yeterince uzun koştuğunuz her şeyin bağımlısı olursunuz.
- " Dünyada insanlar ,insanlara göstermeye cesaret edemedikleri şeytanlıklarını, Tanrı'ya göstermekten utanmazlar."
- “Ait hissetmek sahiplikten değerlidir.”
- Bedenimiz bahçemizdir, irademiz de bahçıvan.
- Sevgi güç verir, zamansa imkân..
- "Ancak hiçbir yasa fikirlere hükmedecek kadar güçlü değildi."
- “Yeni bir ateş söndürür başkasının yaktığını. Yeni bir acıyla hafifler eski bir ağrı.”
- Ağzı başka söyler, yüreği başka…
Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz! İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Shakespeare'e sadece şair ya da yazar demek haksızlık olur. O, insana, sevgiye, dünyaya, yaşamaya ve hayatın anlamını bulma çabasına, muhteşem yeteneği ile yeni bir anlam kazandırmıştır. İnsana dair ne varsa işlemiştir tüm şiir ve oyunlarında. Onu diğerlerinden ayıran en büyük fark sanıyorum ki; her eserine mutlaka kendinden bir şeyleri katması ve insan olmanın bize kazandırdığı iyi ya da kötü tüm duyguları dahil edebilme yeteneğidir. Üniversite mezunu olmadığı için zamanının ünlü yazarları tarafından eleştirilen Shakespeare; İngiliz diline kazandırdığı sayısız kelime ile, zamanımıza kadar uzanan gelmiş geçmiş en büyük oyun yazarı olması ile, insan doğasını ve psikolojisini çok iyi anlayıp, yapıtlarında bunlara yer vermesi ile, insanın bilinçaltı karanlıklarını Freud'dan daha önce keşfetmesi ile, şiire ve tiyatroya yenilikler katması ile, en basit olduğu düşünülen olayları bile muhteşem bir üslup ile anlatabilmesi ile ve daha bir çok sebep dahilinde evrensel bir yazardır. Mutlaka herkes biliyordur lakin bir ihtimal tanışmamış olanınız var ise, en kısa zamanda Shakespeare ile tanışmanız dileğiyle! Shakespeare'in harika bir şiiri ile sonlandırmak istiyorum; "Hayat bir sevdadır... Onu yaşa! Hayat bir hediyedir... Onu al! Hayat bir bilmecedir... Onu çöz! Hayat bir fırsattır... Onu yakala! Hayat bir şarkıdır... Ona eşlik et! Hayat bir bahçedir... Onu der! Hayat bir iyiliktir... Ona karşılık ver! Kendine bir iyilik yap. Herkese Gülümse. Çünkü; samimi bir sevginin yerini başka ne tutabilir bu hayatta? Birine karşılıksız iyilik etmenin hazzını başka hangi şey yaşatabilir insana? Hangi intikam daha güçlüdür kötülüğe iyilikle cevap vermekten? İnsan yaşadıkça zaten, vazgeçemeyiz ki sevmekten. Biliyorsun, küçücük bir tebessümle değişebilir bütün dünya bir anda. Biliyorsun, insanlığımız büyüdükçe büyür iyiliğin sıcacık kucağında. İyilik üzerine yazılar, hikâyeler, şiirler, öneriler, güzel sözler ve daha neler neler... Hadi, kendine bir iyilik yap. Herkese Gülümse." Keyifli Okumalar! (Özlem)
Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz: "Shakespeare sadece bir şair ve yazar değil, kelimelerle insanın ruhuna fısıldayabilen bir dahidir." Eğer eserlerini okumadıysanız doğrudan bu kitabı alıp okumayın. Çünkü eserlerinin görünmeyen detayları anlatılırken neredeyse eserin sonunu söylemekten hiç çekinmemişler. Zaten nasıl anlatabilirlerdi olaylardan bahsetmeselerdi? Bu kitabı rehber kitap olarak düşünebilirsiniz. Shakespeare, çağa meydan okuyarak yazdığı bu eserlerin asıl bize ulaştırmak istediklerini anlatan bir kitap diyebiliriz kısaca. Keyifli okumalar dilerim. (Büşra T.)
Kitabın Yazarı William Shakespeare Kimdir?
William Shakespeare (26 Nisan 1564 (vaftiz) – 23 Nisan 1616), İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Çoklukla İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyun yazarı olarak anılır. İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç diğer kaynağı belirsiz şiirlerden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi.
Shakespeare, Stratford-upon-Avon'da doğdu ve büyüdü. 18 yaşında, Anne Hathaway ile evlendi ve üç çocuğu oldu: Susanna, ikizler Hamnet ve Judith. 1585 ile 1592 arası, Londra'da bir aktör, yazar ve Lord Chamberlain's Men (sonraki adı King's Men) adında bir tiyatro şirketinin sahibi olarak başarılı bir kariyere başladı. Ölmeden 3 yıl önce 1613'te, 49 yaşındayken Stratford'da emekli olarak görüldü. Shakespeare'in kişisel yaşamına dair bazı kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Fiziksel görünüşü, cinsel yönelimi, dini inançları, ve başkaları tarafından yazılıp ona atfedilen eserler olup olmadığı hakkında önemli tahminler yürütülmüştür.
Shakespeare, bilinen eserlerinin çoğunu 1589 ile 1613 yıllarında üretti. İlk oyunları çoğunlukla komedi ve tarihîydi, bu türlerle 16. yüzyıl sonunda kültür ve sanatın zirvesine yükseldi. Daha sonra 1608'e kadar trajedilere yöneldi, İngilizce'nin en iyi ürünlerinden bazıları kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello, ve Macbeth'i bu dönemde yazdı. Son aşamasında, dram olarak da bilinen trajikomedilerini yazdı, ve diğer oyun yazarlarıyla iş birliği yaptı.
Oyunlarının birçoğu hayatı boyunca değişik kalitede ve doğrulukta basında yayımlandı. 1623'te, Shakespeare'in iki arkadaşı ve aktör dostu John Heminges ve Henry Condell, şimdi Shakespeare'in olduğu bilinen iki eser dışındaki tüm dramatik eserlerini içeren bir derleme baskıyı, Birinci Folyo'yu yayımladı. Önsözü Ben Jonson'ın bir şiiriydi, şiirde ileri görüşle Shakespeare için "bir döneme değil, tüm zamanlara ait" şeklinde bahsedilmiştir.
Shakespeare yaşadığı zamanda saygın bir şair ve oyun yazarıydı, ama ünü 19. yüzyıla kadar günümüzdeki yüksekliğine erişmedi. Özellikle romantikler, Shakespeare'in dehasını çok beğenmiş ve Victoria döneminde yaşayanlar Shakespeare'e George Bernard Shaw'ın "bardolatry" (Shakespeare hayranlığı) olarak tabir ettiği bir hürmetle tapmışlardır. 20. yüzyılda, eserleri bilim ve tiyatrodaki yeni akımlar tarafından defalarca benimsendi ve yeniden keşfedildi. Oyunları bugün popülerliğini büyük ölçüde sürdürmektedir ve sürekli olarak incelenmekte, sergilenmekte ve tüm dünyada farklı kültürel ve politik bağlamlarda yeniden yorumlanmaktadır.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/William_Shakespeare
William Shakespeare Kitapları - Eserleri
- On İkinci Gece
- Kış Masalı
- Hamlet
- Venedik Taciri
- Bir Yaz Gecesi Rüyası
- Othello
- Romeo ve Juliet
- Yanlışlıklar Komedyası
- Kral Lear
- Soneler
- Kral V. Henry
- Antonius ve Kleopatra
- Fırtına
- Cymbeline
- III. Richard
- Veronalı İki Soylu Delikanlı
- Julius Caesar
- Coriolanus'un Tragedyası
- Troilus ve Cressida
- Kral IV. Henry - 1
- Yeter ki Sonu İyi Bitsin
- Aşkın Emeği Boşuna
- Kral IV. Henry - 2
- Atinalı Timon
- Sen Aydınlatırsın Geceyi
- Titus Andronicus
- Hırçın Kız
- II. Richard
- Kral VI. Henry - 1
- Macbeth
- Windsor'un Şen Kadınları
- Kral VI. Henry - 2
- Aşk ve Anlatı Şiirleri
- İki Soylu Akraba
- Kısasa Kısas
- Kral John'un Yaşamı ve Ölümü
- Nasıl Hoşunuza Giderse
- Kuru Gürültü
- Cardenio
- Romeo ve Juliet (Çizgi Roman)
- Macbeth (Çizgi Roman)
- Çifte İhanet ya da Dertli Aşıklar
- Beklemek Cehennemdir
- Pericles
- Kral VIII. Henry
- Toplu Öyküler 1
- Kral VI. Henry - 3
- Hamlet
- Hikayeler
- Beğendiğiniz Gibi
- Three Great Plays of Shakespeare
- Venus and Adonis
- The Rape of Lucrece
- Othello ve Titus Andronicus
- Julius Caesar
- Macbeth
- Kral Lear
- Shakespeare Hikayelendirilmiş Bütün Eserleri
- Othello
- Bir Yaz Gecesi Rüyası
- Seçilmiş Әsәrlәri -1
- Seçilmiş Әsәrlәri -2
- Venedik Taciri
- VIII. Henry
- The Complete Works
- Die Fremden
- Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz!
- Romeo ve Juliet & Kral Lear
- Vazgeçtim Bu Dünyadan (Seçilmiş Şiirler)
- Kuru Gürültü
- Fırtına
- III. Richard
- On İkinci Gece
- Complete Sonnets and Poems
- Selected Works of Shakespeare I
- Hamlet ve Atinalı Timon
- Flowers From Shakespeare's Garden
- Love in Shakespeare: Five Stories
- Seçilmiş Əsərləri
- Shakespeare-Toplu Oyunları - 1
- Is This a Dagger Which I See Before Me?
- Fırtına
- Helbestên Bijare
- Othello
William Shakespeare Alıntıları - Sözleri
- Ey , xahiş edirəm , iti xəncərini qınına qoy, iti ağlını qınından çıxar. Romeo və Cülyetta (Seçilmiş Әsәrlәri -1)
- "I saw Othello's visage in his mind" (Othello)
- Daha aşkın baharında nasıl olur da aşk filizleriniz nefretten kurur? (Yanlışlıklar Komedyası)
- Duygularımız zindanlarımızda zincire vurulmuş Mahkumlar gibi kontrol altındadır. (Kral V. Henry)
- Tüyleri daha güzel diye alakarga tarlakuşundan daha mı değerli? (Hırçın Kız)
- "yazık! hem kıyasıya harcıyorsun kendini, hem gönlün yeltenmiyor hiç kimseyi sevmeye." (Soneler)
- Bedeni zenginleştiren yalnızca kafadır.. (Hırçın Kız)
- Bilirsiniz ki, mutluluk sevgi bağının ta kendisidir. (Kış Masalı)
- Aşk da öyledir lordum, sevmeye başlamadan önce kör olmak gerekir. (Kral V. Henry)
- Dünya ne kadar genişse, o kadar uzakta olacağım. (Yeter ki Sonu İyi Bitsin)
- Düşüncelerimden öteye gidemezsin nasıl olsa Ve ben hep onlarlayım, onlarsa hep seninle. (Vazgeçtim Bu Dünyadan (Seçilmiş Şiirler))
- “ Keşke düşüncelerim de kapansa, gözlerim kapanınca..” (Fırtına)
- “Senden kaçıyorum, çünkü incitmek istemiyorum seni.” (Nasıl Hoşunuza Giderse)
- “Yeni bir ateş söndürür başkasının yaktığını. Yeni bir acıyla hafifler eski bir ağrı.” (Beğendiğiniz Bedenlere Hayalinizdeki Ruhları Koyup Adına Aşk Diyorsunuz!)
- Doğru olanın kaygısızdır yüreği. (II. Richard)
- ... çok seven ama aklıyla sevmeyen biri olduğumu söyleyin. (Othello)
- Kötülük nedir bilmezdik, bilen olduğun da aklımıza getirmezdik. (Kış Masalı)
- "Bir aşığın yemini bir meyhane sahibinin sözü kadardır. İkisi de her şeye tamam der." (Beğendiğiniz Gibi)
- Beklemek cehennemdir. Ama beklerim seni. İyi kötü demeden suçlamadan keyfini. (Beklemek Cehennemdir)
- "Kıskanç ruhlar bir sebebe ihtiyaç duymaz." (Othello)