diorex
life

Belalı Aşk - Elena Ferrante Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Belalı Aşk kimin eseri? Belalı Aşk kitabının yazarı kimdir? Belalı Aşk konusu ve anafikri nedir? Belalı Aşk kitabı ne anlatıyor? Belalı Aşk PDF indirme linki var mı? Belalı Aşk kitabının yazarı Elena Ferrante kimdir? İşte Belalı Aşk kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 11.01.2023 05:00
Belalı Aşk - Elena Ferrante Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Elena Ferrante

Çevirmen: Meryem Mine Çilingiroğlu

Orijinal Adı: L'Amore Molesto

Yayın Evi: Literatür Yayıncılık

İSBN: 9789750404344

Sayfa Sayısı: 151

Belalı Aşk Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kırklı yaşlarını sürmekte olan Delia'nın doğum gününde, annesi Amalia denizde boğulmuş olarak bulunur. Üzerinde lüks bir mağazadan alınmış sutyenden başka bir şey yoktur. Annesiyle ilişkilerinde sürekli sorun yaşayan Delia, onun ölümünün ardındaki gerçekleri bulmak zorunda hisseder kendini. Geçmişten gelen gizemli bir adamın Amalia'ya yönelik hastalıklı tutkusunu keşfeder. Delia bu adamın peşine düştükçe, geçmişin tozlu katmanlarında unutulmuş, özellikle unutulmak istenmiş anılar yavaş yavaş gün yüzüne çıkacak ve annesinin sırları, aslında Delia'nın sırlarını aydınlatacaktır.

Mahzende sevişen bir kadın ile bir erkek, kocasından dayak yiyen bir kadın, kıskançlığın akıl almaz işler yaptırdığı bir adam ve sözlere dökülemeyecek bir korku gibi bölük pörçük görüntülerin peşinden sürüklediği Delia, geçmişine, annesine ve asıl önemlisi, kendisine ulaşmak için sancılı bir yol katetmek zorunda kalacaktır.

Belalı Aşk yetişkin bir kadının, çocukluğunun karanlık dehlizlerinde yaptığı gezintiyi, çarpıtılmış gerçekleri keşfetmesini çarpıcı ve yer yer irkiltici bir dille aktarırken, hayranlığın öfkeye, aşkın kıskançlığa ve şiddete dönüştüğü bir kesit sunuyor okurlara.

Belalı Aşk Alıntıları - Sözleri

  • Kendimi bir yere bırakmış da, yeniden bulamıyormuş gibi hissediyordum.
  • Onda olup da benim yapamadığım ne varsa, hepsini bedeninden silmek istiyordum. Böylelikle hiçbir şey ortadan kaybolmaz ya da benden uzaklara gitmezdi, çünkü en nihayetinde her şey tamamen yitmiş olurdu.
  • Dizginlerin, ölçüsüzlüğün eline geçtiği anlardan nefret ediyordum

Belalı Aşk İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Okuduğum üçüncü Elena Ferrante kitabıydı ve aynı zamanda yazarın ilk kitabıymış. Daha önce Sen Gittin Gideli ve Karanlık Kız romanlarını okuyup aşırı beğenmiştim ancak açıkçası bu kitap beni pek sarmadı. Duygu eksikliği mi desem anlatılmak istenenin tam olarak ne olduğunu anlamamak mı desem bilemiyorum ama bir eksiklik var. Buna rağmen kitap kendini okutuyor, merakla sonunu bekletiyor. Hani değişik kitaplar vardır ya, hiçbir şekilde tarif edemeyiz de değişik demekle yetiniriz... Tam olarak öyle değişik bir kitap. Konusundan bahsedecek olursam, Delia doğum gününde annesinin boğularak öldüğü haberini alıyor ve cenazeden sonra annesinin dairesine giderek bu ölümün perde arkasını araştırmaya başlıyor. Araştırma sırasında sık sık kendi küçüklüğünü ve annesinin gençliğini hatırlıyor. Annesiyle babasının boşanmasına Delia'nın 5 yaşındayken söylediği bir yalanı sebep oluyor ve bütün kitap boyunca bu yalanı öğrenmeyi bekliyorsunuz. Kitabın konu aldığı şey kadına şiddet ve cinsellik. Asıl konuya ulaşmak için olayların çok fazla derinine inildiğini  ve gereksiz kelimelerle kitabın sıkıcılaştığını düşünüyorum. Alışık olmadığım bir dille yazıldığı için pek içime sinmedi ancak yazarı yukarıda belirttiğim kitaplarındaki başarısından dolayı sevdiğim için okumayın diyemeyeceğim, sadece yazarla tanışmak için bu kitabı kesinlikle seçmeyin diyebilirim. (birkitabimbirkahvem)

Belalı Aşk, Elena Ferrante ile tanışma kitabım oldu.Yazarın da ilk kitabıymış sanırım. Baş karakterimiz Delia, annesinin ölümü nedeniyle doğduğu, büyüdüğü Napoli’ye döner.Annesinin gizemli ölümünü araştırırken, kendi geçmişiyle de yüzleşir. Gizemli, kasvetli bir hikâyesi olan Belalı Aşk, aile kurumunu da sorgulayıcı bir roman.Kitabı sevdim mi sevmedim mi tam karar veremedim.Açıkçası yazarı okumaya devam konusunda da kararsızım. (Özlem Akbaş)

Okumaya değecek bir kitap olduğu düşünmüyorum..Anlatımı,kullanılan dil ve konusu gerçekten kötü diyebileceğim bir kitap.. Kitapları öksüz bırakmama adına okuduğumu söylemem gerekir.. (Math Teacher)

Belalı Aşk PDF indirme linki var mı?

Elena Ferrante - Belalı Aşk kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Belalı Aşk PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Elena Ferrante Kimdir?

Elena Ferrante, Ünlü İtalyan kadın yazardır. Napoli'de doğdu. İtalya'da büyük ün kazanmasına rağmen, Ferrante'nin gerçek kimliği bilinmemekte olup yayıncısı basına yazar hakkında kısa bilgiler vermekle yetinmektedir.

L'amore molesto adlı ilk romanı filme çekilen yazarın üçüncü kitabı Frantumaglia'dır. Ayrılık Günleri adlı eseri büyük okuyucu kitlesine sahip olan Ferrante edebiyat alanında verilen Uluslararası Man Booker Ödülü ile Strega Ödülü 'ne aday olmuştur.

Elena Ferrante Kitapları - Eserleri

  • Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım
  • Sen Gittin Gideli
  • Yeni Soyadının Hikayesi
  • Terk Edenler ve Kalanlar
  • Kayıp Kızın Hikayesi
  • Belalı Aşk
  • Kumsalda Bir Gece
  • Karanlık Kız
  • Bir Yazarın Yolculuğu
  • Tesadüfi Buluşlar
  • Yetişkinlerin Yalan Hayatı
  • The Days of Abandonment

Elena Ferrante Alıntıları - Sözleri

  • Hayır, o asla kimseyi bırakmaz. Ya sen onu bırakma gücü gösterirsin -ki sen bunu başardın, sana hayranım - ya da o gelir, gider, canının istediği gibi yok olur, yeniden ortaya çıkar." (Kayıp Kızın Hikayesi)
  • Biri deneme yapmazsa, hiçbir şey değişmez. (Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım)
  • Bugün hâlâ, feminizmin doğuşundan bir yüzyıl sonra, tam anlamıyla kendimiz, kendimize ait olamıyoruz. (Tesadüfi Buluşlar)
  • Dizginlerin, ölçüsüzlüğün eline geçtiği anlardan nefret ediyordum (Belalı Aşk)
  • Kendimi bir yere bırakmış da, yeniden bulamıyormuş gibi hissediyordum. (Belalı Aşk)
  • Yandaki aynalar ensemi, çirkin kulaklarımı, hiçbir zanan sevmediğim yay biçimli burnumu, çenemi, çıkık elmacık kemiklerimi ve beyaz bir kağıdı andıran yanaklarımdaki gergin deriyi gösteriyordu. Orada o iki yarım porsiyonds Olganın fazla gücü direnci ve sebatı olmadığını görüyordum. O görüntülerle ne işi vardı. En iyi açı, en kötü açı, gizli geometriyri bu. Ben önden gördüğüm Olga olduğuma inanarak yaşamıştım, başkaları da bana hep iki profilimin hareketsiz, kararsız lehmini, henüz üzerinde hiçbir şey bilmediğim bütünsel görüntüyü yakıştırmıştı. Olga'nın tamamını aynanın büyük kısmında görülen görüntümu verdiğimi sandığım Mario'ya, özellikle de Mario'ya, ben gerçekte hangi bedeni sunduğumu bile bilmiyordum. (Sen Gittin Gideli)
  • "Çocukluk, şimdiki zamanın hikâyesi biçiminde sürdürülen yalanlar fabrikasıdır. Romanların ve masalların zaman kipidir. Ne kadar sürer? Sonsuza dek mi?" (Bir Yazarın Yolculuğu)
  • Hepimiz iyiyi mi yoksa kötüyü mü seçeceğiz diye bizi denetim altında tutan bir tanrının hizmetindeydik. (Yetişkinlerin Yalan Hayatı)
  • Korkuyu kabullenmeyi, hatta onu kendimle alay ederek sergilemeyi öğreniyorum. Onları küçük, hayali korkularından abartılı bir coşkuyla koruduğumda kızlarımı daha fazla korkuttuğumu anladığımda böyle davranmaya başladım. Belki de en çok korkulması gereken, korkan insanların hiddettidir. (Tesadüfi Buluşlar)
  • “Çocukluğumuzu özlemiyorum, şiddet doluydu. (Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım)
  • “Kadinlarin enerjilerini ev ve cocuk bakimiyla bogmayi dogal bulan bir toplum kendi kendinin dusmanidir ve bunu fark etmez.” (Terk Edenler ve Kalanlar)
  • Onların rastlantısal buluşlara dayanan doğalarını öncelikle kendimden gizlemek istemedim, çünkü yaşamak zorunda olduğumuz bu dünyaya zaten her gün böyle karşılık veriyoruz. (Tesadüfi Buluşlar)
  • O en berbat kötülüğe sahip, yüzeysellik kötülüğüne. (Kayıp Kızın Hikayesi)
  • ​“Anlatması zor gelen hikâyeler yazmakla ilgileniyorum. İlkem en baştan beri şuydu: Bir öykü bende ne kadar çok rahatsızlık yaratırsa, onu anlatmak için o kadar çok inatçılık ederim.” (Bir Yazarın Yolculuğu)
  • "Sözcüklerin kitaplardan nasıl ve ne zaman kaçtıkları ve kitapların boş mezarlara dönüştüğü üzerine kafa yormak gerekiyor." (Bir Yazarın Yolculuğu)
  • İnsanın yönünü bulması ne zordu, erkeklerin son derece ayrıntılı kurallarını çiğnememek ne zordu! (Yeni Soyadının Hikayesi)
  • Günah vardır: Dostluğun olmadığı, sevginin olmadığı ve güzel bir şeyin boşa gittiği yerde günah vardır. (Yetişkinlerin Yalan Hayatı)
  • İyi düzenlenmiş cümlelerin yerini başka iyi düzenlenmiş cümleler alıyordu, zaman sadece görünürde tutarlı olan kelimelerin akışından başka bir şey değil, kim daha çok biriktirirse o kazanıyor. Kendimi aptal hissettim, Nino’nun hoşuna giden şeylere uyum sağlamak için, kendi hoşlandığım konuları ihmal etmiştim. (Yeni Soyadının Hikayesi)
  • Zaman, ocağa konmuş bir tencereden öbek öbek dökülen bir hamur gibiydi ve kaynıyordu. (Sen Gittin Gideli)
  • “Dinlemek yeter, söylenmemiş, söylenmişten daha çok konuşur. “ (Karanlık Kız)

Yorum Yaz