diorex
sampiyon

Ben Bir Başkasıdır - Arthur Rimbaud Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ben Bir Başkasıdır kimin eseri? Ben Bir Başkasıdır kitabının yazarı kimdir? Ben Bir Başkasıdır konusu ve anafikri nedir? Ben Bir Başkasıdır kitabı ne anlatıyor? Ben Bir Başkasıdır PDF indirme linki var mı? Ben Bir Başkasıdır kitabının yazarı Arthur Rimbaud kimdir? İşte Ben Bir Başkasıdır kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 25.08.2022 10:00
Ben Bir Başkasıdır - Arthur Rimbaud Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Arthur Rimbaud

Çevirmen: Özdemir İnce

Yayın Evi: İmge Kitabevi

İSBN: 9789755338040

Sayfa Sayısı: 213

Ben Bir Başkasıdır Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

On altı buçuk yaşında "Kâhin'in Mektupları" adıyla bilinen iki mektubunda "Ben Bir Başkasıdır" diye yazarken, bununla Tanrı'yı, dünyayı ve insanı değiştirmek istediğini çok iyi biliyordu.

On yedi yaşından yirmi bir yaşına kadar, dört yılda, şiirin bütün geleneklerini, yapısal ve zihinsel düzenini parçalayıp altüst etti. Şiir parçalandı. Düzyazı şiirleriyle yarattığı şiirsel söylemin dili günümüz modern şiirinin yazınsal temellerini oluşturdu.

Arthur Rimbaud'nun şiirde ulaştığı yükseklik şiirin son sınırları olarak kabul edilir. 1875 yılında yirmi bir yaşında şiir yazmayı bıraktı; çünkü sözün simyasını keşfetmiş, şiiri tamamlamış ve sessizliğe erişmişti. Sonra yaşamak için, yaşamın kimyasını keşfetmek için 1880 yılında Afrika'ya gitti.

"Rimbaud'dan sonra ne yazılabilir?" sorusunu XX. yüzyıl şairleri yanıtlayamadı. Bakalım XXI. yüzyılın şairleri ne yapacak?

(Tanıtım Bülteninden)

Ben Bir Başkasıdır Alıntıları - Sözleri

  • kutsal buldum sonunda aklımın düzensizliğini..
  • "Düşünüyorum, öyleyse varım!"(Descartes), "Varsam, bir başkası değilim !" (Comte de Leutrèamont), "Ben bir başkasıdır" (Arthur Rimbaud), sadece felsefi değil aynı zamanda birer şiirsel önerme. Biçimle ilgili değil, tamamen öz'e ve töz'e yönelik." Özdemir İnce / 2014
  • Ve biz anımsıyoruz onu, yolculuğa çıktı o... Ve yitip giderse Büyük Sevgi, çal, verdiği umut, onun çanını çal: "Savulun boş inançlar, şu eski bedenler, şu çiftler ve yıllar. Yok olup giden çağdır bu çağ!.."
  • “Eskiden, iyi anımsıyorsam eğer, bir şölendi yaşamım, bütün yüreklerin açıldığı, bütün şarapların aktığı.''
  • Beni bırakmayacağına söz vermesini istedim. Yirmi kez verdi, bu aşık sözü. Ona: ‘Seni anlıyorum.’ demem kadar boştu bu söz aslında.
  • “Yüreğimde çarpan kanatları duydum.”
  • “En dibindeyim uçurumun, ve bilmiyorum artık yakarmayı.”
  • "BEN bir başkasıdır. Kendini keman olarak duyumsayan oduna yazık! Hiç bilmedikleri konularda tartışan bilinçsiz insanları küçümsüyorum!" Arthur Rimbaud Dipnot: "Oldukça basit bir psikolojik gözlemi dile getiren bu cümle üzerine binlerce anlam araştırması yapıldı. Rimbaud, kendisinde şair yeteneği olduğunu, kendi sandığı kişiden ya da Izambard'ın tanıdığı kişiden bir başkası olduğunu fark ediyor, Tanrı tarafından tutulmuş, esinin gizemli etkisiyle değişime uğramış bir varlık, sanki ani bir Tanrısal esinin etkisiyle kendisini keman olarak duyumsuyor. Tıpkı bir masa gibi, bir sandalye gibi keman da ağaçtan yapılmıştır; şair de öteki insanlar gibi etten ve kemikten yapılmıştır, ama ona uyumlu bir ses çıkarma yeteneği verilmiştir. Öte yandan nesnel şiirden yana bir şairin bireyselliğinden kurtulup bir başkası olması, onun öznel şiirden kurtulmasını sağlar." Özdemir İnce
  • Bana gelince, yeterince zahmetli değil yaşamım.

Ben Bir Başkasıdır İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Dünyanin en büyük şairlerinden kabul edilen fransız şair şiirde ve düz yazıda devrim yapan eşsiz sıradışı çok harika şair Arhur Rimbaudun Düz yazı şiirleri isimli kitabı düz yazılarından şiirlerinden şair ve şiir hakkında mühtiş yorumları ve yaşamı hakkındada tarih tarih anlatımlı bilgiler var rimbaud hakkında çok özel bilgiler var çok harika bir kitap ARHTUR RİMBAUD Rimbaudun şair ateş hırzısıdır. demesini anlamakta guçlük çekmeyiz .şair gören görmüş olan insandır gizlere nufus etmiş bu kefşi yaşamış bu keşfin sonuçlarını öteki insanlara aktaran veren insandır . Rimbaud’un düşünce sistemi “duyu” kavramı üzerinde şekillenir. Duyu; “acının, sevginin, çılgınlığın bütün biçimlerinde kendini aramaktır. Yani şair ancak bu yaşamsal ve deneyimsel biçimleri deşerek, yenilerini bularak bilinmezi bilinir, görünmezi görünür kılar ÇİCEKLER Altın bir basamaktan, - ipek kordonlar, kül rengi tüller, yeşil kadifeler ve güneşte kararmış bronz gibi billûr daireler arasında, - telkâri, gümüşten, gözlerden, saçlardan bir halı üstünde açtığını görüyorum yüksük otlarının. Akik üstüne sa­çılmış sarı altın paralar, zümrüt bir kubbeyi tutan mahundan ayaklar, beyaz saten demetler, ve yakuttan ince madensi çubuk­lar bir su gülünü çevirmişler.Mavi koca gözlü ve kardan bir tanrı gibi denizle güneş, diri ve güçlü güllerin yığınını mermer taraçalara çekiyor. Arka kapak yazısı On altı buçuk yaşında Kâhin'in Mektupları adıyla bilinen iki mektubunda Ben Bir Başkasıdır diye yazarken, bununla Tanrı'yı, dünyayı ve insanı değiştirmek istediğini çok iyi biliyordu.On yedi yaşından yirmi bir yaşına kadar, dört yılda, şiirin bütün geleneklerini, yapısal ve zihinsel düzenini parçalayıp altüst etti.Şiir parçalandı. Düzyazı şiirleriyle yarattığı şiirsel söylemin dili günümüz modern şiirinin yazınsal temellerini oluşturdu.Arthur Rimbaud'nun şiirde ulaştığı yükseklik şiirin son sınırları olarak kabul edilir.1875 yılında yirmi bir yaşında şiir yazmayı bıraktı; çünkü sözün simyasını keşfetmiş, şiiri tamamlamış ve sessizliğe erişmişti. Sonra yaşamak için, yaşamın kimyasını keşfetmek için 1880 yılında Afrika'ya gitti.Rimbaud'dan sonra ne yazılabilir? sorusunu XX. yüzyıl şairleri yanıtlayamadı. Bakalım XXI. yüzyılın şairleri ne yapacak (Murat Tosun)

Sayısızdır sanrılar: 'On iki yaşımda beni kapattıkları bir tavan arasında tanıdım ben dünyayı açıkladım insanlık komedyasını. bir şarap mahzeninde öğrendim tarihi. bütün kadınlarına rastladım eski resim ustalarının bir kuzey kentinin gece şenliklerinde.' Böyle diyor rimbaud kendi için. Kitabın başında çevirenin belli notları bir de rimbaud'un yaşamı kısmı var. Kısacık yazın hayatına bu kadar çok şey sığdırabilmesi öyle çok hak ettiğini düşündürüyor ki yüceltilmenin. Kitap yalnızca bir şiir kitabı değil aynı zamanda birçok iç döküşü de barındırıyor içinde. Bazı cümlelerde bu yaşamın hamını bu kadar haslet edinmesi dert salıyor insana. Sadece durup bununla dert sahibi olunabilirmiş gibi. Cehennemde bir mevsim kısmı o denli unutulmayacak gibi ki sanırım uzun zaman kalacak içimde. Kolay okunabilir bir kitap değildi zannımca ancak şiir denince bunun bu kadar her şeyiyle içe alınmış olması yeterince cezbediciydi. Bir yerde şey diyordu 'benim üstünlüğümü sağlayan şey kalbimin olmamasıdır.' Yirmi bir yaşında şiiri bırakmasıyla ilgili birçok rivayet dolaşıyor hala bile. Galiba en tatmin edicisi 'rimbaud'an sonra ne yazılabilirdi' idi. Sayıklamalar bölümü defalar kere okuyacağım ne kadar zaman geçerse geçsin hem de. Asla normal karşılanamayacak olan bu yüksek imgelem sekanslarına nasıl sahip olduğunu çok düşündüm. Kendine büyük lanetli büyük kıyacı diyor. Kıyacı yani cani. Kıyacı bir deli bakire. (berivan)

Ben Bir Başkasıdır PDF indirme linki var mı?

Arthur Rimbaud - Ben Bir Başkasıdır kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ben Bir Başkasıdır PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Arthur Rimbaud Kimdir?

20 Ekim 1854'te Fransa'nın kuzeyinde Ardenler bölgesinde Charleville kasabasında, Bourbon Sokağı 73 numaralı evde doğar. Subay olan babası Frédéric, annesi Vitalie'yi genç yaşta terk eder. Vitalie Cuif(Rimbaud)'un Roche kenti yakınlarında çiftlik sahibi olan varlıklı bir aileden geliyordu. İlk doğan çocuklarına babanın adı olan Frédéric ismi konulur. Ailenin ikinci çocuğu Arthur, üçüncü çocuğu annesiyle aynı adı paylaşan Vitalie, dördüncü çocuğu Rimbaud'un hayatında önemli rolleri olan Isabelle'dir.

Annenin genç yaşta eşinden ayrılmasının baskısıyla yaşayan Rimbaud 8 yaşında laik bir eğitim sistemi olan Rossat Okulu'na verilir. Daha sonra Sous Les Alleés sokağına taşınırlar ve Sofu olan annesi tarafından dini eğitimde verilen Charleville Koleji'ne verilir. Din dersleri ve Latincesi oldukça iyi olan Rimbaud'a okulda "küçük pis yobaz" adı takılır. Öğretmeni Ariste Lheriter'in destekleri üzerine yazdığı şiire daha çok özenir. O sıralarda Çağdaş Parnasse dergisini okur, Théophile Gauiter, Théodore de Banville, Léon Dierx vePaul Verlaine gibi şairlerin şiirleriyle tanışır. Charleville'de düzenlenen geleneksel edebiyat yarışmasında birinci olur.

Öksüzlerin Yılbaşı Armağanları (Les Etrennes des Orphelins) adlı şiirini Revue Pour Tous dergisine gönderir ve bilinen ilk yazılı şiiri budur. George Izambard ile tanışıp, fikirlerinden etkilenir.Ofelya, Demirci, İzlenim, Güneş ve Ten gibi şiirleri bu döneme rastlar. Bu sırada çıkan Paris Komünü ayaklanması ve Prusya-Fransa savaşı siyasi çizgisinide belirlemiş olur. Paris'te çıkan La Charge gazetesinde Üç öpücük şiiri yayınlanır. Henüz 16 yaşındayken evden kaçıp Paris'e gider. Bundan sonra evden savaş ortamında 2 kere daha kaçmasına rağmen, perişan hallerde geri döner. Bu sırada Paris'in meşhur kafelerinde şiirler yazıp, çağın sanatı, siyaseti hakkında tartışmalara katılır ve absint içip, afyon yutmaya başlar. En son evden kaçışında, mektup ve şiirle dostluğunu pekiştirdiği dostu Verlaine'nin evine sığınır. Bundan sonraki dönemde yazdığı şiirler olgunluk dönemine ulaşır. 1873'te ilk şiir kitabıCehennemde Bir Mevsim (Une Saison En Enfer) yayımlanır. Verlaine'nin eşiyle arasının açılması ve Rimbaud ile eşcinsel ilişkilerinin başlamasıyla; Fransa'da dışlanan ikili Almanyave Belçika seyahatlerine başlarlar. Verlaine, Rimbaud'u Brüksel'de bir tabanca kurşunu ile yaralamasının ardından, eşcinsel ilişkileri yüzünden başları belaya girer. Verlaine kürek mahkumu olarak hapse atılır, Rimbaud ise serbesttir. 1875'te son kez görüşmelerinden sonra bir daha asla görüşmezler. Bu tarihten sonra da şiir yazmayı bırakır.

Arthur Rimbaud Kitapları - Eserleri

  • Cehennemde Bir Mevsim - Aydınlanışlar
  • Illuminations
  • Ben Bir Başkasıdır
  • Bütün Şiirleri
  • Dizeler
  • Ofelya
  • Illuminations - Cehennemde Bir Mevsim
  • Sarhoş Gemi
  • Kâhinin Mektupları
  • Seçilmiş Şiirler
  • Rimbaud'nun Mektupları
  • Ben Bir Başkasıdır
  • Arthur Rimbaud'dan Şiirler
  • Selected Poems and Letters
  • Tufandan Sonra

Arthur Rimbaud Alıntıları - Sözleri

  • Şaşırtıcı devrimler bekliyormuş sevgide... (Illuminations)
  • İşte yine öğretmensiniz. Kendimizi topluma feda ediyoruz, demiştiniz bana... (Cehennemde Bir Mevsim - Aydınlanışlar)
  • Dudağım dudaklarının özlemini taşıyor... (Dizeler)
  • BEN bir başkasıdır. (Cehennemde Bir Mevsim - Aydınlanışlar)
  • On iki yaşımda beni kapadıkları bir tavanarasında dünyayı tanıdım; kafamda canlandırdım insanlık güldürüsünü. (Illuminations)
  • Geçen yüzyılda neydim ben: yeniden bugünde buluyorum kendimi ancak. Paydos bundan böyle serseriliklere, belirsiz savaşlara paydos! Her şeyi kapladı o aşağı soy - hani halk denen, us, ulus ve bilim.. (Seçilmiş Şiirler)
  • I long for the time of great Cybele, Gigantically beautiful, said to ride Through splendid cities in a chariot of bronze. Her great breasts poured through vastness The pure stream of unceasing life. Man sucked her blessed breast in bliss Like a baby on her knee. – –Because he was strong, Man was pure and gentle. Look now at the sorry state. Man says: I know, And goes his way, ears shut, eyes closed. The gods are dead, long live Man, Man is King and God. But love, that’s true faith! (Selected Poems and Letters)
  • Sen ey iyim benim! Ey güzelim benim! (Seçilmiş Şiirler)
  • Artık kesinlikle çağdaş olmak gerek. (Seçilmiş Şiirler)
  • Basitlik, rezillik, tekdüzelik içinde ölüyor, parça parça oluyorum. N’aparsınız, kayıtsız özgürlüğe ve bir sürü içleracısı şeye hayran olmakta ayak diriyorum ben. (Rimbaud'nun Mektupları)
  • Sönmüş yıldızların çirkin yığını,siz. (Kâhinin Mektupları)
  • Bir baş ağrısı bela edip bakışını sarhoş eden. (Kâhinin Mektupları)
  • Bu şairler var olacaklar! Kadının sonsuz köleliği ortadan kalktığında, kendisi için ve kendisi sayesinde yaşamaya başladığında, -şu ana dek yalnızca iğrendiren- erkek ona özgürlüğünü iade ettiğinde, o da, kadın da şair olacak! Kadın bilinmezi keşfedecek! Düşünce dünyaları bizimkilerden farklı mı olacak? - Tuhaf, akıl sır ermez, tiksindirici, lezzetli şeyler bulacaklar; onları alacağız, onları anlayacağız. (Kâhinin Mektupları)
  • Sonunda usumun düzensizliğini kutsal buldum.. (Seçilmiş Şiirler)
  • Kadının sonsuz kölelik zin­cirleri kırıldığında, kadın kendi gücüyle ve kendi için yaşa­dığında, bugüne dek iğrenç olmuş olan erkek ona hakkını geri verdiğinde, kadın da ozan olacaktır! Kadın da bilinmezi bulacaktır! Onun düşünce evrenleri bizimkilerden değişik mi olacaktır? Tuhaf şeyler bulacaktır kadın, sonsuz derin, iğrendirici, nefis şeyler; bizler de bunları alacak, bunları an­layacağız. (Rimbaud'nun Mektupları)
  • Düşüncemin yöresinde kızış güvercinler gürlüyor. Buraya sürülmüş, bütün edebiyatların o ölümsüz ­ oyunlarını oynayacak bir sahnem oldu. Size o duyulmadık zenginlikleri bir bir göstereceğim. Sizin bula­cağınız o gömülerin tarihini inceliyorum. Sonrasını görüyorum! Kaos'leyin hor görülüyor işte erdemlerim. Sizi bekleyen şaşkınlığın yanında nedir ki o yokluğum. (Seçilmiş Şiirler)
  • Usta hokkabazdırlar, yerleri de kişilikleri de değiştirirler, manyetik güldürü sanatına sahipler. Güldürürler ya da dehşet saçarlar ve oyunlarının izleri ya bir dakika sürer ya da aylar boyunca. ~~Bu yabanıl oyunun anahtarı yalnız bende var.~~ (Bütün Şiirleri)
  • Dingin ve yaşlı bir adamdan başka kimse kalmazsa dünyada, bir "görülmemiş zenginlik"le kuşatılmış yaşlı adamdan, - işte o zaman ocağınıza düşeceğim sizin. (Ben Bir Başkasıdır)
  • Ben bir gemiyim yitik, saçlarında koyların Fırtınalarla kuşsuz göklere atılmışım (Arthur Rimbaud'dan Şiirler)
  • Kederli yüreğim salya sümük güvertede, Yüreğim asker sigarasıyla izmarit dolu: Çorba atıklarını fırlatırlar oraya bile, Kederli yüreğim salya-sümük güvertede (Kâhinin Mektupları)

Yorum Yaz