diorex
Dedas

Ben Deli miyim? - Hüseyin Rahmi Gürpınar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ben Deli miyim? kimin eseri? Ben Deli miyim? kitabının yazarı kimdir? Ben Deli miyim? konusu ve anafikri nedir? Ben Deli miyim? kitabı ne anlatıyor? Ben Deli miyim? PDF indirme linki var mı? Ben Deli miyim? kitabının yazarı Hüseyin Rahmi Gürpınar kimdir? İşte Ben Deli miyim? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 10.05.2022 08:00
Ben Deli miyim? - Hüseyin Rahmi Gürpınar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Hüseyin Rahmi Gürpınar

Yayın Evi: Everest Yayınları

İSBN: 9789752898721

Sayfa Sayısı: 378

Ben Deli miyim? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Şadan ve Kalender Nuri... İstanbullu iki genç... Hüseyin Rahmi, İstanbul'u ve İstanbul yaşantısını bu iki genç üzerinden anlatıyor. Ama bu gençler "deli"... Maceraları da, konuşmaları da, hareketleri de öyle-, çünkü toplumsal kuralları, genel ahlakı, yozlaşmış sosyal ilişkileri "delicesine" sorguluyorlar. "Sorgulama" derinleştikçe gençlerin hareketli, yadırgatıcı serüveni tuhaf bir cinayetle sonlanıyor.

Hüseyin Rahmi bu romanın tefrikası sırasında "adaba muhalif neşriyat" yaptığı iddiasıyla mahkemeye çıkarılıyor. Devrin gazetelerinde yayımlanan mahkeme ile ilgili haberler de fotoğrafları ve karikatürleriyle beraber bu baskıda yer alıyor. Hüseyin Rahmi'nin savunmasında söyledikleri çarpıcı: "Bugün kirli bir top gibi mahkeme parkelerine fırlatılmak istenilen bu isim, bu ana kadar memleketin hiçbir mülevves meselesine karışmamıştır. Ve hemen kırk yıldır kafasına doldurduğu felsefeyi etrafına saçan bir mürebbi, birden bire adaba mugayir bir tavır alarak halka edepsizlik telkinine nasıl kalkışır!"

Ben Deli miyim? Alıntıları - Sözleri

  • "Çok isterdim ki bütün insanların göğüslerinde uygunsuz hareketleri ayıplayarak öten bir vicdan horozu bulunsun. Ama o zaman dünyada horoz sesinden geçilmez ve zannediyorum ki akıllı, akılsız hepimiz kulaklarımızı tıkar, yapacağımızı yine yapardık."
  • Ahlak, ahlak, ahlak, lak, lak, lak... Herkeste var kimse de yok...
  • İşte bir kaç zamandır beynimi kemiren şüphe.. Ben deli miyim?
  • Hayat mı bir rüyadır? Yoksa rüyamı asıl hayattır? Bilemiyorum...
  • İnsanın hangi damarı ne türlü masajdan hoşlanırsa işte öyle ovuşturup para sızdırmanın ilmini biliyorlar.
  • Her şeye hile katılan bu dünyada adalet aldatılamaz mı sanıyorsun?
  • Bulutsuz zamanda gökyüzü ne renktedir?Mavidir,cevabını alırız.Bin kişiye,yüz kişiye sorsak alacağımız cevap birbirinin aynıdır.Çünkü gök, hasta olmayan bütün gözleri hep o renkte görünür. Fakat bir de ahlak nedir? diye soralım.Kimsenin tarifi öbürününkine uyumaz.Çünkü bunun dinlisi, dinsizi,gericisi,ilerlemişi,alimi,cahili,zengini,fakiri, üstte olanı,altta olanı hepsi başka söyler.Çünkü ahlak, Birtakım kanıların sonudur.
  • Bu sıkıcı hayatın usancı içinde bunalıp ölmemek için her lâhza bir eğlence arayarak kendimizi avutmaya çalışmak zorundayız. Hele hayata karşı savaş açmış deliler hastalıklarını kahkahalarla boğmaya daha çok muhtaçtırlar.
  • Ahlâk, ahlak, ahlak, lak, lak, lak.. Herkeste var kimse de yok...
  • Şuur ile cinnet bir kafada bir araya gelir mi? Biri diğerini kovalamaz mı? Sanıyorum ki ben de ikisi de var.
  • Her ay ceplerine birkaç yüz lira atanlara o paraların nerelerden devşirildiği bir sinema şeridiyle gösterilse boğazından hamiyet balına bulayarak gövdeye attıkları lokmaları boğazından aşağı zor gider.
  • Bu dünya bir tiyatro, bu hayat bir sinemadır. Her olayın bir ömrü vardır, gelir geçer... Bu alemde geçmeyen şey olur mu?
  • İnsanlar, vicdanın varlığını kendilerinde yoklamazlar, daima karşılarınkilerde ararlar.

Ben Deli miyim? İncelemesi - Şahsi Yorumlar

1924 yılında nasıl yazılır böyle bir roman? diye diye okudum. Önceleri sevimli başlayan iki delinin hikayesi romanın ilerleyen sayfalarında giderek şaşırtıcı bir biçimde ilerleyerek bir ıstıraba dönüşüyor ve trajik bir sonla noktalanıyor. Toplumun çok açık bir şekilde eleştirisini yapan Şadan ve Kalender Nuri karakterleri etrafında şekillenen olaylar zinciri ile konu bütünlüğü sağlanmaya çalışılıyor. Okurken kim yerlerinde çok eğlendim kimi yerlerinde çok çok düşündüğüm bölümler oldu. Hani güzel bir yemek yendiği vakit midenin onu sindirmesi için nasıl bir zamana ihtiyacı varsa, bu kitabı da okuduktan sonra beynimizin de aynı şekilde bir zamana ve onu sindirmeye ihtiyacı olduğu görüşündeyim. Bu yüzden eseri üstünkörü okunmak yerine üzerinde düşüne düşüne okunması gerektiğini söyleyebilirim. Ana iki karakter büyük bir ustalık incelik ve titizlikle işlenmiş. "Delilik mi üstün zeka mı?" Aradaki ince çizgiyi koruyarak bunu okurlara aktarabilmek büyük bir maharet ister bazı eleştirmenlere göre tekniği biraz zayıf bulunmuş olsa da beni kitabın içine çeken karakterler ve kurgusu olmuştur, keyifli okumalar kitapla kalın.!! (icequeen)

Ben Deli miyim?: Öncelikle kitap Şadan adı verilen kişi tarafından anlatılıyor. Kitabın baş karakteri olan Şadan etrafındaki insanlardan farklı davranışlar sergileyerek kendisinin deli olduğunun farkındadır.Şadanın küçüklükten itibaren tanışıklığı olan Kalender Nuri adında bir arkadaşı vardır. Kalender Nuri bir gün revan Hanım adında evli bir kadına aşık olduğunu, onu kocasından boşattırıp onunla evlenmek istediğini , gerek maddi ve manevi yardıma ihtiyacı olduğunu şadan'a anlatır. Şadan memnuniyetle kabul eder ;çünkü bu Şadan için hayatına biraz eğlence katılması demektir.Şadan bir gün Kalender Nuri'nin elinde revan Hanım'ın fotoğrafını görür ve ona aşık olur artık revan Hanım'a kavuşma isteği Kalender Nurinin arkadaşlığına baskın düşer. Kalender Nuri revan Hanım'ın kardeşi sayesinde revan Hanım ile kocasının arasını bozar ve onları boşattırır. Kalender Nuri'nin planı olduğu gibi gitmez bu fırsattan istifade eden Şadan revan Hanım'ın kardeşi ile ahbap olur ve Şadan artık revan hanımın evinin bir dostu olmuştur. Şadan asil bir aileye mensup olduğu için revan Hanım evliliği kabul eder. Bu olaylardan sonra iki düşman haline gelen Kalender Nuri ve Şadan birbirlerinden nefret etmektedirler. Kalender Nuri durmakla kalmamış revan Hanım'a aşk itirafları olan mektuplar gönderir.Bu durumdan rahatsız olan Şadan Kalender Nuri öldürmeye karar verir. Şadan Kalender Nuri sarhoşken bir çukura atar ve öldürür. Akıl sağlığı yerinde olmayan şadan bu cinayeti de işleyerek daha kötü bir hale gelir ve halisülasyonlar görür.Kalender Nuri'yi öldürdüğü halde öldürmediğini karısı revan Hanım'ın Kalender Nuri'yi sevdiğini ve onu kurtarmak istediği gibi asılsız fikirlere düşerek akıl sağlığını hepten kaybeder.Bunun sonucunda Revan Hanımı öldürmeye çalışır ama Kurşun revan hanımı ıskalar ve hemen ardından kendisini öldürür.Bu kitaptan anladığım şey ise normal insanların etrafındaki olayları umursamamazlığı,olayları olduğu gibi ele almaları, bir kurallar bütünü içerisinde yaşadığı ve asla kabuğunu kırmayan insanlar olarak ele alınır.Asıl olanın delilik olduğu bu kitapta bir deli tarafından toplumun alaycı ve küçümser taraflarını anlatan Şadan" ben deli miyim?" sorusunun cevabını bulur ve bu soruyu kendimize sorma yöneltir (Nazan Alpay)

Kitap, Koç Üniversitesi Yayınlarından, ilk yarısı günümüz Türkçesi ile diğer yarısı orijinal eski Türkçe şeklinde birleştirilerek yayınlanmış. Eser zamanında Son Telgraf gazetesinde tefrika edilmiş. O dönem ahlaka aykırı bulunup davalık olmuş. Kitabı çok severek okudum. Keskin bir zeka göstergesi olan mizahın dilini özellikle ilk kısımlarda olmak üzere yaygın olarak görüyorsunuz. Kitap ilerledikçe mizah yerini drama bırakıyor. Okumayı düşünenler için konusuna pek değinmek istemiyorum. Yazar, şu an bile marjinal sayılabilecek ahlak, din, farklı cinsel tercihler.. gibi konulardaki görüşlerini karakterlerin üzerinden cesurca işlemiş. Auguste Comte, Friedrich Nietzsche gibi sosyolog ve filozoflardan etkilendiğini belli eden cümleler de bulunmakta. Klasik bir aşk veya komedi anlatısının dışında 3. sayfa haberlerinde rastlanabilecek, gerçeğin çok dışında da olmayan kurgusuyla farklı bir okuma sunuyor. Bunu kitaplaştıran herkesin emeğine sağlık.. (Cavitas)

Ben Deli miyim? PDF indirme linki var mı?

Hüseyin Rahmi Gürpınar - Ben Deli miyim? kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ben Deli miyim? PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Hüseyin Rahmi Gürpınar Kimdir?

17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı.

1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi.

Edebiyat hayatı

Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır.

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_Rahmi_Gürpınar

Hüseyin Rahmi Gürpınar Kitapları - Eserleri

  • Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç
  • Gulyabani
  • Efsuncu Baba
  • Mürebbiye
  • Gönül Bir Yel Değirmenidir Sevda Öğütür
  • Şık
  • Şıpsevdi
  • Hazan Bülbülü
  • Melek Sanmıştım Şeytanı
  • Hakka Sığındık
  • Gulyabani - Gönül Ticareti
  • İki Hödüğün Seyahati
  • Evlere Şenlik Kaynanam Nasıl Kudurdu?
  • Ben Deli miyim?
  • Cadı
  • Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç - Melek Sanmıştım Şeytanı
  • Kadınlar Vaizi
  • Gönül Ticareti
  • İffet
  • Sevda Peşinde
  • Kesik Baş
  • Mürebbiye - Şeytan İşi
  • Şeytan İşi
  • Deli Filozof
  • Meyhanede Kadınlar
  • Dirilen İskelet
  • Kaderin Cilvesi
  • Utanmaz Adam
  • Nimetşinas
  • Tesadüf
  • Boşanmış Kadın
  • Hayattan Sayfalar
  • Öldüren Öpücük
  • Kokotlar Mektebi
  • Kaynanam Nasıl Kudurdu? - Muhabbet Tılsımı
  • Mezarından Kalkan Şehit
  • Cehennemlik
  • Ölüm Bir Kurtuluş Mudur?
  • İnsan Önce Maymun muydu?
  • Acı Gülüş
  • Ölüler Yaşıyorlar mı?
  • Can Pazarı
  • Toraman
  • Metres
  • Mezarından Kalkan Şehit - Mutallaka
  • Billur Kalp
  • Eşkıya İninde
  • Bir Sevda Denklemi
  • Gulyabani / Gönül Ticareti / Melek Sanmıştım Şeytanı
  • Son Arzu - Evlere Şenlik Kaynanam Nasıl Kudurdu?
  • Dünyanın Mihveri Kadın mı, Para mı?
  • Tünelden İlk Çıkış
  • Nimetşinas - Toraman
  • İmrenilecek Bir Ölüm
  • Namuslu Kokotlar
  • Kesik Baş - Utanmaz Adam
  • Kesik Baş - Ölüm Bir Kurtuluş mudur?
  • Efsuncu Baba - Gönül Bir Yeldeğirmenidir Sevda Öğütür
  • Tesadüf - Muhabbet Tılsımı
  • Eşkiya İninde / İki Damla Yaş
  • Kadın Erkekleşince
  • Aşk Batağı
  • Namusla Açlık Meselesi
  • Cadı Çarpıyor - Şakavet-i Edebiyye
  • Gulyabani
  • Eti Senin Kemiği Benim
  • Son Arzu - Tokuşan Kafalar
  • Gazetecilikte İlk Yazılarım
  • Tesadüf / Şeytan İşi
  • Gazetecilikte Son Yazılarım 3
  • Gazetecilikte Son Yazılarım 2
  • Şehirde Bir Şekavet
  • Tutuşmuş Gönüller
  • Son Arzu
  • Gazetecilikte Son Yazılarım 1
  • Muhabbet Tılsımı
  • Gazetecilikte Son Yazılarım 4
  • Mezarından Kalkan Şehit
  • Nimetşinas - Hakk'a Sığındık - Meyhanede Kadınlar
  • Salgından Allah'a Sığındık
  • Çocuk Yüreklerde Seçme Öyküler
  • Çocuk Yüreklerde Gulyabani
  • Sanat ve Edebiyat

Hüseyin Rahmi Gürpınar Alıntıları - Sözleri

  • - Kocasını şiddetle seven bir kadın için mutlu olmasın? - Bir taraflı muhabbetlerden çoğunlukla felaketler doğar. Oğlan onu sevmedikten sonra geçim olur mu? (Kadın Erkekleşince)
  • Saçı uzun aklı kısa hükmüyle alnımıza birer ahmaklık damgası vurmuşlar, bu uğursuz etiketin altında insanlığımız unutulup gidiyor. (Kadınlar Vaizi)
  • "Zaten aileler içinde ne kadar fasit ve münasebetsiz olursa olsun hep kadının dediği olur. Erkeğin amirliği laftan ibarettir." (Son Arzu - Evlere Şenlik Kaynanam Nasıl Kudurdu?)
  • İnsan insanın aynasıdır derler. (Hazan Bülbülü)
  • Acı bir tecrübenin verdiği uğursuz bir netice ile söylüyorum ki güzellikle zekânın birleşmiş olduğu bir kadınla evlenmeye kimse özenmesin. (Öldüren Öpücük)
  • Zaman her şeyin foyasını meydana çıkarmak kuvvetini haizdir. Haiz: sahip, malik (Şıpsevdi)
  • Bir kadının gönlüne cidden sahip ve hakim olamadıktan sonra onu zorla,baskıyla kendinize boyun eğdirmiş görünmekte ne lezzet bulunur? (Sevda Peşinde)
  • - "Bana bir kelime yalan söylemenin ne büyük bir cinayet olduğunu anlayabilsen." (Tesadüf)
  • insan yasak edildiği şeye şiddetle düşkün oluyor .. (Melek Sanmıştım Şeytanı)
  • Hayriye hanım:"Zaman pek tuhaf oldu.Doğru söyledin mi adama sinirli diyorlar.Biraz daha ileri vardın mı deli diyorlar.Bu vakitte sinir herkeste var.Akıllısında da delisinde de.Ne işitirsen,ne görürsen ha evet efendim pekâlâ diyeceksin.Âlâ âlâ,hep aliyülâlâ.Fakat insaf ediniz.Âlâ denecek ortada ne var? Bu kıtlık mı âlâ.Evlatlar analarını babalarını öldürüyorlar o mu âlâ ?" (Mürebbiye - Şeytan İşi)
  • Kadın ölümle susturuluyor. Ne olduğu anlaşılmaya kalkışılmayan yara toprakla örtülüyor. Bu irinin binlerce benzeri toplum hayatında cerahatlerini saçıp duruyor. Kadın niçin gönlünü kocasından alıp da başkasına veriyor? Bu «fantazya» hercailiği midir? Yoksa bünyenin, ruhun yenilmez bir sempati, antipati zorlaması mıdır? (Gulyabani / Gönül Ticareti / Melek Sanmıştım Şeytanı)
  • "Köpek yestehlemekle deniz mundar olmaz." (Son Arzu - Evlere Şenlik Kaynanam Nasıl Kudurdu?)
  • — Tayfur, yolumdan çekil... — Hangi yolundan ulan? Yollar belediyenindir. (İnsan Önce Maymun muydu?)
  • Kanın temizleyemeyeceği hiçbir leke yoktur (Kaynanam Nasıl Kudurdu? - Muhabbet Tılsımı)
  • Vücudu yıprandıran şeylerin başlıcası gam, keder, üzüntü... (Cehennemlik)
  • Her zaman bela bize gelmez, bazı bazı gidip onu buluruz. (Can Pazarı)
  • Ziyade kabzedemem rızkımı mukadderden "Rızkımı kaderimin bana verdiğinden fazla alamam." (Gazetecilikte Son Yazılarım 2)
  • her ferdin ölümü kendi için bir kıyamet demektir (Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç)
  • "Ömür denilen şey sürekli değişimden ibaret. İhtiyarlık bir kere insanın yakasına çökerse artık geçmiş ola..." (Hazan Bülbülü)
  • Hiçbir hususta gerçekleri gizlemekle mutluluğu temin etmek mümkün olamaz. (Sevda Peşinde)

Yorum Yaz