Beydeba'dan Kelile ve Dimne - Faruk Duman Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Beydeba'dan Kelile ve Dimne kimin eseri? Beydeba'dan Kelile ve Dimne kitabının yazarı kimdir? Beydeba'dan Kelile ve Dimne konusu ve anafikri nedir? Beydeba'dan Kelile ve Dimne kitabı ne anlatıyor? Beydeba'dan Kelile ve Dimne PDF indirme linki var mı? Beydeba'dan Kelile ve Dimne kitabının yazarı Faruk Duman kimdir? İşte Beydeba'dan Kelile ve Dimne kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Faruk Duman
Yayın Evi: Hep Kitap
İSBN: 9786051922935
Sayfa Sayısı: 108
Beydeba'dan Kelile ve Dimne Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Faruk Duman, en önemli Doğu masallarından biri olarak kabul edilen, birçok eserin ilham kaynağı olan Beydaba’nın Kelile ve Dimne’sini çocuklar için yeniden yazdı. La Fontaine’nin fabllarının on sekiz tanesinin asıl kaynağı olan Kelile ve Dimne’nin başkahramanları iki çakal… Bu çakallardan Kelile dürüstlüğü, Dimne ise hilebazlığı simgeliyor. Faruk Duman’ın seçip yeniden yazdığı masalları Burcu Yılmaz’ın birbirinden güzel illüstrasyonları süslüyor. Beydaba’dan Kelile ve Dimne, 7 yaş üstü çocuklara hitap ediyor.
Beydeba'dan Kelile ve Dimne Alıntıları - Sözleri
- Ah, para icat edilmemiş olsa ne iyi olurdu. İnsan kendisiyle ölçülürdü hiç değilse.
- Kişinin kendi nefsine göstereceği saygı, saygıların en büyüğüdür.
- Sırf doğamız gereği bakmadığımız, gözümüzü çevirdiğimiz yerlerde kim bilir ne değerli mücevherler vardı da hepsini kaybettik. Oysa yaşamda bazı şeylerin değiştiğini, değişebileceğini görmek için azıcık bir çaba yeter.
- Ne de olsa, her öykü bir yaşam dersidir...
- Kişi erdem sahibi ise bu erdem bir gün gelir ışıldar mutlaka.
- Hava solumuyoruz, is tüketiyoruz burada.
- "İnsan karnını doyurduktan sonra bir öykü dinlemeli mutlaka. Ne de olsa iyi bir öykü, iyi bir yemek kadar değerlidir bu dünyada..."
- “Vaktiyle bir tilki, ormanda durmadan gümbürdeyen bir davul görmüş. Davulu yağlı ve etli bir ava benzetince pençe vurup onu parçalamış. Bir de bakmış ki davulun içi bomboş. Demekki sesi çok çıkanın içi kof oluyor..
- Kişiyi ancak arkadaşı doğru yoldan çıkarabilir.
- Açgözlü olan değil, paylaşmayı bilen iyi anılır.
- Acı çekenin halinden en iyi acı çeken anlar!
- Biliyor musunuz dostlarım; cesaretli bir yoksula ‘çılgın’ derler… yoksul cömert olsa, ‘savurgan’ yaftasını yapıştırırlar ona. Uysal olsa ‘aciz’, ağırbaşlı davransa ‘aptal’ oluverir. Para, insanı hemen değiştirir başkalarının gözünde.
- Büyüklüğün gereği alçak gönüllülüktür.
- Hileden, yalandan, şerden uzak durmalı kişi.
- '' Dostluğun en büyük kazancı, karşılığının ancak duygularla verilmesidir. Bu nedenle dostluk zor elde edilir bir şey değildir ; yeter ki hoşgörü ve içtenlikle korunsun.''
Beydeba'dan Kelile ve Dimne İncelemesi - Şahsi Yorumlar
İlk incelemem olacağı için hatalarım olursa şimdiden kusura bakmayın . Önemli Doğu masallarından biri olan Kelile ve Dimne'nin Faruk Duman tarafından yeniden uyarlanması ile ortaya çıkan kitaptır. Eski Hint bilgini , filozofu Beydeba'nın Hindistan kralı Debleşim'e ders vermek amaçlı anlattığı öyküleri içermektedir. Kitap öykü içinde öykü şeklinde ilerler. Öyküler güzel ders verici içeriklere sahiptir. Bu öykülerde ; dostluk , dürüstlük, hırs, ikiyüzlülük, eşitlik, adalet gibi kavramlar işlenir. Kitaba ismini veren Kelile ve Dimne birer çakaldır. Kelile iyi , dürüst olan çakalken , Dimne hırslı, ikiyüzlü olan çakaldır. Öykü Dimne'nin aslan krala yaklaşmak istemesi ile başlar. Bunu nasıl başaracağı ile ilgili planlarını Kelile'ye öyküleri örnek göstererek anlatır. Dimne krala yaklaşmayı başarsa da daha sonra ortaya bir öküz çıkar ve aslan kral öküz ile daha çok yakınlaşır . Aralarını bozmak ister. Bunun için olan planlarını da öyküleri örnek göstererek anlatır. Dimne başarılı olacak mıdır ? Dimne' ye , aslan krala ve öküze neler olacaktır? Bence okuyup görmelisiniz. 107 sayfa olan , puntoları büyük ve içinde illüstrasyonlar bulunan kitap 7 yaş ve üzerine uygun. Çocuklara okutulmalı fakat büyüklerinde okuması ve okuyup ders çıkarması gerekli olan bir kitap olduğunu düşünüyorum. Masal deyip geçmemek gerek . (Merve Doğan Uygun)
En önemli Doğu masallarından biri olarak kabul edilen, birçok eserin ilham kaynağı olan Beydaba’nın Kelile ve Dimne’sini çocuklar için yeniden yazılmış. La Fontaine’nin fabllarının on sekiz tanesinin asıl kaynağı olan Kelile ve Dimne’nin başkahramanları iki çakal… Bu çakallardan Kelile dürüstlüğü, Dimne ise hilebazlığı simgeliyor. Faruk Duman’ın seçip yeniden yazdığı masalları Burcu Yılmaz’ın birbirinden güzel illüstrasyonları süslüyor. Beydaba’dan Kelile ve Dimne, 7 yaş üstü çocuklara hitap ediyor.. (1000Kitap OkumA GüNLüğüm¯\_(ツ)_/¯,️)
Kelile ve Dimne: Doğu masallarından biri olan “Kelile ve Dimne” adını masalların birinde kahraman olan iki çakaldan alıyor. Kelile, dürüstlüğü simgelerken Dimne ise hilebazlığı temsil etmektedir. Kitapta birçok konuya hayvan masalları aracılığıyla değinilmiştir. Eşitlik, adalet, dürüstlük, öfke, kıskançlık gibi pek çok kavram içermektedir masallar. Çoğu masalın kahramanı insanı özellikler yüklenmiş hayvanlardır. Bu kimi zaman bir öküz, bir çakal, bir karga veya bir aslan olmaktadır. Anlatıcı Beydeba’nın Hindistan Kralı Debşelim’e hikaye anlatmasıyla başlar kitap ve öykü içinde öykü şeklinde ilerlemektedir. Çeviri çok anlaşılır ve akıcıdır. Alıntı: İyi eğitim görmüş, zeki bir insan, isterse doğruyu yanlış, yanlışı doğru gösterebilir. Eğri çizgileri düzmüş gibi göstermeyi bilen usta bir ressam gibi. (İrem)
Beydeba'dan Kelile ve Dimne PDF indirme linki var mı?
Faruk Duman - Beydeba'dan Kelile ve Dimne kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Beydeba'dan Kelile ve Dimne PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Faruk Duman Kimdir?
Ankara Dil ve Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümünden mezun oldu. Öyküleri, 1991 yılından beri Yazıt, Damar, Papirüs ve Adam Öykü gibi dergilerde yayınlandı. 1996 yılında Çankaya Belediyesi'nin Öykü-Şiir Yarışması'nda Çocuk Öyküleri dalında ikincilik aldı. Bu öyküleri daha sonra Mızıkçı Mızıka adıyla yayınlandı. İlk öykü kitabı Seslerde Başka Sesler 1997 yılında yayınlandı. 1998'de Orhan Kemal ödülleri öykü dalında ikincilik ödülü kazandı. 2000'de Sait Faik Hikâye Armağanı, 2004'de Haldun Taner Öykü Ödülü, 2010'da Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazandı.
Öykü
Kedi'çin Masallar, Notos Kitap (2010)
Sencer ile Yusufçuk, Can Yayınları (2009)
Keder Atlısı, Can Yayınları (2004)
Pîrî, Can Yayınları (2003)
Nar Kitabı, Can Yayınları (2001)
Av Dönüşleri, Can Yayınları (1999)
Seslerde Başka Sesler, Can Yayınları (1997)
Roman
Köpekler İçin Gece Müziği, Can Yayınları (2014)
Ve Bir Pars, Hüzünle Kaybolur, Can Yayınları (2012)
İncir Tarihi, Can Yayınları, (2010)
Kırk, Can Yayınları, (2006)
Deneme
Adasız Deniz, Can Yayınları (2010)
Çocuk Kitabı
Cüce Prens, Can Çocuk Yayınları (2011)
Jüpiter'in Eteği, Can Çocuk Yayınları (2009)
Gagalar, Patiler ve Başka Güzel Şeyler, Can Çocuk Yayınları (2009)
Faruk Duman Kitapları - Eserleri
- Sus Barbatus
- Ve Bir Pars, Hüzünle Kaybolur
- Köpekler İçin Gece Müziği
- Yazmalı Defter
- Sus Barbatus! 2
- İncir Tarihi
- Keder Atlısı
- Baykuş Virane Sever
- Tom Sawyer'in Kitap Okuduğu Kulübe
- Seslerde Başka Sesler
- Nar Kitabı
- Pîrî
- Kırk
- Beydeba'dan Kelile ve Dimne
- Zeytin Taneleri Birbirine Çarpıyor
- Sus Barbatus! - 3
- Adasız Deniz
- Cüce Prens
- Av Dönüşleri
- Kaptan Kanca’nın Bir Macerası ve Öbür Yeni Öyküler
- Sencer ile Yusufçuk
- Doğa Betiği
- Kedi'çin Masallar
- Jüpiterin Eteği
- Piri Reis Yedi Deniz
- Gagalar, Patiler ve Başka Güzel Şeyler
Faruk Duman Alıntıları - Sözleri
- O zaman bezgin vapurlar geçerdi, izlerdik. Biz köprüde salkım salkım izlerdik, onlar suda eriyip giderlerdi. (Zeytin Taneleri Birbirine Çarpıyor)
- Her ölüm ardında ya bir hikâye bırakır, ya da, ölenin bir hikâyesi bu taraftaki yaşamda (somut yaşamında) oluşmamışsa bile, orada, öbür tarafta pekâlâ oluşabilir. (...) Ve ölümle birlikte söz yeniden gündeme gelir. (Tom Sawyer'in Kitap Okuduğu Kulübe)
- Yoluna kavuşmamış bir at, her zaman, hep, sabırsızdır. (Sencer ile Yusufçuk)
- ...bu düzen bizi birbirimize düşman ediyor. Sebepsiz yere düşman ediyor. İki kardeşi alıyor, birini asker, birini anarşist ilan ediyor, neden, kendi çıkarları bozulmasın, kendi düzenleri yolunda gitsin diye... (Sus Barbatus! - 3)
- Zamanın durduğu evlerde büyüdüm ben, asılı tozun içinde. (Keder Atlısı)
- Bütün bunlardan şu sonuç çıkıyor: bir başucu yazarı, gerçek bir büyücüdür aslında. Düşlerinize girer ve siz yokken evi karıştırır. (Adasız Deniz)
- Bulutlar kararıp kararıp dağılıyor, yağmur sanırsın bir evsiz; yağacak yer arıyordu. İnsan nasıl da bağımlıdır böyle şeylere. Ruh halimiz, bana kalırsa, kapanan havanın, huzursuz yaprağın peşinde yürür. (Ve Bir Pars, Hüzünle Kaybolur)
- İyilik, korkutucu oluvermişti. Kaçınılması gereken bir şey. Bu olmuştu sonunda. (Nar Kitabı)
- "... hayat nedir ki başka. Sözlerin sarf edilmesinden, durup dururken. Sonra bu sözlerin anlamlandırılmaya çalışılmasından. Ama acıda, insanın insafıyla örülü bir şeyler var. Gölgede, belirsiz, ta eskilerden hız almış, her insanın yüzünde." (Kedi'çin Masallar)
- İnsan zamanın birinde yüzünü serinletip geçen bir rüzgârı bile unutamaz. Sanki o rüzgâr hep o yerde durur ve bizimle yaşamımızı paylaşır. Ama sonra o da ölür, biz de. O da geçmiş olur, biz de. Bir bakıma, orada o rüzgâr estiği için biz biz olmuşuzdur. Zira o olmasaydı, bizim de o anımız olmayacaktı. (Tom Sawyer'in Kitap Okuduğu Kulübe)
- Oysa insanoğlu genelde birbirini sevmez. Sevgi belki de insanoğlunun en büyük hatasıdır. (Sus Barbatus! 2)
- İnsan sevdiğinin ölüsüne dokunmakta zorlanıyor. (İncir Tarihi)
- Âşık olmuştu. Böyle bir durum insanın başına binde bir gelebilir ve. Geldikten sonra da onun hakkını vermeli. Hak önemli. Haksızlık olmaz. (Sus Barbatus! - 3)
- Ağaçları da ölümleri nasıl büyüttüysek, öyle büyütmek gerek. (Zeytin Taneleri Birbirine Çarpıyor)
- "...kitap okumak da bir yalnızlık biçimidir." (Tom Sawyer'in Kitap Okuduğu Kulübe)
- Annemle babam birbirlerine o kdar güzel, uzun uzun bakıyorlardı ki, ben o zaman her şeyin yolunda olduğunu düşündüm. (Kaptan Kanca’nın Bir Macerası ve Öbür Yeni Öyküler)
- Gece yine her zaman gecedir. Uyusan da, uyumasan da, fark etmez. (Köpekler İçin Gece Müziği)
- Hayat çok büyük bir hayal kırıklığıdır. (Ve Bir Pars, Hüzünle Kaybolur)
- Bahaneler böyledir, her şeyden önce, yazılması gerektiği için yazılmışlardır… (İncir Tarihi)
- Güç. Güç insanı böyle yapar. İnsanı mutlu eder. Ama buradaki güç elbette, kişinin kendinde hissettiği güçtür. Yoksa başka türlü bir şey değil. Diyelim devletin elinde ki kaba güç gibi bir şey değil. (Sus Barbatus! - 3)