Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi - Judith S. Beck Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi kimin eseri? Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi kitabının yazarı kimdir? Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi konusu ve anafikri nedir? Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi kitabı ne anlatıyor? Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi PDF indirme linki var mı? Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi kitabının yazarı Judith S. Beck kimdir? İşte Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Judith S. Beck
Çevirmen: Itır Tarı Cömert
Çevirmen: Muzaffer Şahin
Orijinal Adı: Cognitive Behavior Therapy: Basics and Beyond
Yayın Evi: Nobel Akademik Yayıncılık
İSBN: 9786051338279
Sayfa Sayısı: 406
Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
"Bilişsel Davranışçı Terapi" kitabını, alanda çalışan psikologlara, psikiyatristlere, bu alanlarda çalışan öğretim üyelerine, psikoloji ve psikiyatri öğrencilerine sunmaktan kıvanç duyuyoruz.
Bilişsel Davranışçı Terapi ruhsal hastalıkların tedavisinde en çok kullanılan ve en işlevsel olan terapi yöntemlerinden biridir. Bu kitapta, yalnız teori değil, aynı zamanda uygulamalı olarak tekniklerin nasıl kullanılacağının bilgisi de sunulmaktadır. Alanda çalışanların bu kitabı okumaları, okuduklarını meslektaşları ile tartışmaları, kitabı okuduktan sonra kitapta uygulamalı olarak sunulan teknikleri önce kendi biliş ve davranışlarını değiştirmek için kullanmaları, sonra tedavi ettikleri danışanların biliş ve davranışlarını değiştirmek için kullanmaları önerilmektedir. Bu konuda deneyimli olmayan terapistlerin bu teknikleri kullanırken süpervizyon almaları, meslektaşları ile teknikleri ve terapi sürecini tartışmaları; mesleki bilgi ve becerilerinin gelişmesine, mesleki yetkinlik kazanmalarına ve danışanlarına daha yararlı olmalarına katkı sağlayacaktır.
(Tanıtım Bülteninden)
Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi Alıntıları - Sözleri
- "..Bazı hastalar problemleri hakkında kronik olarak endişelenirler. Yüksek kaygılarının gerekçesinin doğru olması olası değildir. Bu hastalara yardım etmek için problemlerin düşük ve yüksek olasılıkları arasındaki; makul olan ve olmayan önlemlerin alınması arasındaki farklılıklara gereksinim duyabilirsiniz. Hastaların "belirsizliği kabul etmelerine, tanımlarına, kişisel ve dışsal kaynakları oluşturmalarına, öz yeterliliklerini yükseltmelerine, böylece herhangi bir problem ortaya çıktığında kendilerine daha çok güvenmelerine ve o problemle kendi başlarına ya da diğerlerinin yardımları ile baş edebilmelerine" yardım etme gereksinimi duyacaksınız."
- "..Bir anda kafalarımızda beliriyor gibi görünen düşüncelerdir. Kasıtlı olarak onları düşünmeye çalışmıyoruz; bu yüzden onlara otomatik düşünceler diyoruz. Çoğu zaman çok hızlılar ve düşüncelerden ziyade duygularımız ortaya çıkıyor, üzgün olduğumuzun farkında oluyoruz. Çoğu zaman bu düşünceler bir şekilde bozulmuş olurlar. Ama biz bu bozulmuş düşüncelere, onlar doğruymuş gibi tepki veririz."
- ". Beck (1964), şemaları zihindeki bilişsel yapılar ve özgül içerik olan temel inançlar olmak üzere ikiye ayırmayı önermiştir. Beck ayrıca olumsuz temel inaçların özünde iki geniş kategoriye ayrıldığı teorisini ortaya koymuştur: bunlar çaresizlik ve sevimsizlik ile ilgilidir (Beck, 1999). Üçüncü kategori ise değersizlere bağlantılıdır."
- “Sadece düşünüyor olman, bir şeyin doğru olduğu anlamına gelmez.”
- "..Birçok durumda, ikincil duygusal tepkiler oldukça sıkıntı verici olabilir ve zaten üzücü olan bir durum önemli ölçüde şiddetlenebilir."
- Insanlar düşüncelerini daha gerçekçi ve daha uyarlayıcı bir yolla değer lendirmesi öğrendiklerinde, duygu durumlarında ve davranışlarında iyileşme yaşamaktadır. Örneğin, oldukça depresif olduğunuzda ve bazı kontrolleri vapamadığınızda aklınizda bir otomatik düşünce olabilir "Şu an hiçbir şey vapamam." Bu düşünce daha sonra belirli bir tepkiye neden olabilir Uzgün hissedebilirsiniz (duygu)-ve-yatagınızın köşesine kivnilirsiniz (davranış) Eger bu düşüncenin geçerliliğini inceleseydiniz. aşırı genelleme yapuğınızı göre. rek gerçekte birçok şeyi iyi yaptığınız fark edebilirdiniz Deneyiminize bu yeni bakış açısı ile-bakmanız.-muhtemelen daha iyi hissetmenizi ve daha işlevsel davranışlarda bulunmanızı sağlayacaktır.
- İnsanların duygusal yönden nasıl hissettikleri ve nasıl davrandıkları, bir durumu nasıl yorumladıkları ve o durum hakkında nasıl düşündükleri ile ilişkilidir. Durumun kendisi, nasıl hissettiklerini veya ne yaptıklarını doğrudan belirlemez; duygusal yanıtlarına, durumu nasıl algıladıkları aracılık eder.
- "İnsanların duygusal yönden nasıl hissettikleri ve nasıl davrandıkları, bir durumu nasıl yorumladıkları ve o durum hakkında nasıl düşündükleri ile ilişkilidir. Durumun kendisi, nasıl hissettiklerini veya ne yaptıklarını doğrudan belirlemez; duygusal yanıtlarına, durumu nasıl algıladıkları aracılık eder."
- Terapist, duygusal ve davranışsal değişiklikler oluşturmak için hastanın düşünme ve inanç sisteminde değişiklikler yapılmasının yollarını aramaktadır.
- Yeteneklerinizi sürekli hafife alıyorsanız, altta yatan bir yetersizlik inancına sahip olabilirsiniz.
Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
BDT öğrenmeye ilk bu kitapla başladım. Çeviri gayet güzeldi. Kitapta konu anlatılıp hemen ardından terapist- hasta diyaloglarına yer verilmiş, bu da öğrenmeyi arttıran bir şey. Ancak unutmamak gerekir ki kültür unsuru çok önemli, evet genel olarak çok güzel ve öğretici bir kitap ama bizim danışanlarımızın vermeyeceği tepkilere yer verilmiş, BDT öğrenmek için mutlaka okuyun ama bu noktayı gözden kaçırmayın. (Sinem Ö.)
Bdt: Bdp ile kısaca freudyan felsefeye tepki olarak doğmuş daha kısa ve daha etkili psikoterapi yöntemi demek yanlış olmaz ayrıca kitapın bize öğrettiği ingilizcesi cognitive-behaviorism olan insan davranışı teorisi ve terapi yaklaşımı temel sayıltısı insan duygu ve davranışlarının düşüncelerden kaynaklandığı öğretir. Ayrıca düşünceler değiştiği takdirde duygu ve davranış da değişeceği , terapide otomatik düşünceler, varsayımlar ve kök inançlar üzerinde çalışılacağını öğretir. psikopatolojinin bu düşüncelerin çarpık,irrasyonel ya da işlevsiz olmasından kaynaklandığını savunur. dünyada en çok kabul gören ve en sık uygulanan, bilimselliği pek çok çalışmayla kanıtlanmış terapi yöntemidir. Bana göre psikologların kutsal kitapı (isimsiz Psikolog)
Davranışsal terapi kitaplarının en değerlilerinden ve en önemlilerinden biri hatta en temel bir kaç kitaptan biri. Eğer psikoloji ile uğraşıyorsanız bence bu kitabı okuyup öncelikle terapiyi kendinize uygulayarak öğrenmelisiniz. Kitap sadece eksen bir hastalarına uygulanacak bir terapi kitabı değil ağır bir literatür olmasına rağmen kendi otomatik düşüncelerimizi de öğrendiğiniz bir psikoloji kitabı. Lakin dediğim gibi kitap fazlasıyla akademik olduğu için ilk okunacak kitap değil eğer psikolog veya psikiyatr değilseniz (Ömer Jehat Alpago)
Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi PDF indirme linki var mı?
Judith S. Beck - Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Judith S. Beck Kimdir?
Dr. Judith S. Beck Philadelphia’daki Beck Kognitif Terapi ve Araştırma Enstitüsü Başkanı ve psikiyatri
öğrencilerine eğitim verdiği Pennsylvania Üniversitesi Psikiyatri Bölümünde Klinik Psikoloji
Doçentidir. Doktora derecesini 1982 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nden almıştır.
Dr. Beck, Beck Enstitüsünün üç ana fonksiyonunu yönetmektedir: eğitim, klinik çalışmalar ve
araştırma. Zamanını yönetim, süpervizyon ve eğitim, klinik çalışmalar, program geliştirme, araştırma ve
yazma arasında paylaştırmaktadır. Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü (NIMH) tarafından yürütülen bir çok
araştırmada danışmandır ve bir çok psikiyatrik rahatsızlık üzerine ulusal ve uluslararası eğitimler
düzenlemektedir. 12 dile çevrilen ve çok okunan Bilişsel Terapi: Temel İlkeler ve Ötesi kitabının
yanısıra Guilford Yayınevi tarafından yayınlanan Zor Problemler İçin Kognitif Terapi: Temel İlkeler İşe
Yaramadığında Yapılması Gerekenler adlı kitabı bulunmaktadır. Son kitabı Beck Diyet Çözümü Nisan
2007’de yayınlanmıştır. Oxford Psikoterapi Kitabı’nın editörü ve Kişilik Bozuklukları İçin Kognitif Terapi
kitabının yardımcı yazarı olarak, Kognitif Terapi’nin farklı uygulamaları üzerine bir çok makale ve bölüm
yazmıştır. Dr. Beck ayrıca Dr. Aaron T. Beck ile Beck Gençlik EnvanterleriTM ni geliştirmiştir. Dr.
Judith S. Beck, Kognitif Terapi Akademisi’nin Başkanı ve Seçkin Kurucu Fellow üyesidir.
Judith S. Beck Kitapları - Eserleri
- Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi
- Bilişsel Terapi: Temel İlkeler ve Ötesi
- Beck Diyet Çözümü
- Cognitive Therapy for Challenging Problems
Judith S. Beck Alıntıları - Sözleri
- Terapist, duygusal ve davranışsal değişiklikler oluşturmak için hastanın düşünme ve inanç sisteminde değişiklikler yapılmasının yollarını aramaktadır. (Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi)
- ". Beck (1964), şemaları zihindeki bilişsel yapılar ve özgül içerik olan temel inançlar olmak üzere ikiye ayırmayı önermiştir. Beck ayrıca olumsuz temel inaçların özünde iki geniş kategoriye ayrıldığı teorisini ortaya koymuştur: bunlar çaresizlik ve sevimsizlik ile ilgilidir (Beck, 1999). Üçüncü kategori ise değersizlere bağlantılıdır." (Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi)
- “Sadece düşünüyor olman, bir şeyin doğru olduğu anlamına gelmez.” (Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi)
- Yeteneklerinizi sürekli hafife alıyorsanız, altta yatan bir yetersizlik inancına sahip olabilirsiniz. (Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi)
- "..Bazı hastalar problemleri hakkında kronik olarak endişelenirler. Yüksek kaygılarının gerekçesinin doğru olması olası değildir. Bu hastalara yardım etmek için problemlerin düşük ve yüksek olasılıkları arasındaki; makul olan ve olmayan önlemlerin alınması arasındaki farklılıklara gereksinim duyabilirsiniz. Hastaların "belirsizliği kabul etmelerine, tanımlarına, kişisel ve dışsal kaynakları oluşturmalarına, öz yeterliliklerini yükseltmelerine, böylece herhangi bir problem ortaya çıktığında kendilerine daha çok güvenmelerine ve o problemle kendi başlarına ya da diğerlerinin yardımları ile baş edebilmelerine" yardım etme gereksinimi duyacaksınız." (Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi)
- "..Bir anda kafalarımızda beliriyor gibi görünen düşüncelerdir. Kasıtlı olarak onları düşünmeye çalışmıyoruz; bu yüzden onlara otomatik düşünceler diyoruz. Çoğu zaman çok hızlılar ve düşüncelerden ziyade duygularımız ortaya çıkıyor, üzgün olduğumuzun farkında oluyoruz. Çoğu zaman bu düşünceler bir şekilde bozulmuş olurlar. Ama biz bu bozulmuş düşüncelere, onlar doğruymuş gibi tepki veririz." (Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi)
- "İnsanların duygusal yönden nasıl hissettikleri ve nasıl davrandıkları, bir durumu nasıl yorumladıkları ve o durum hakkında nasıl düşündükleri ile ilişkilidir. Durumun kendisi, nasıl hissettiklerini veya ne yaptıklarını doğrudan belirlemez; duygusal yanıtlarına, durumu nasıl algıladıkları aracılık eder." (Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi)
- İnsanların duygusal yönden nasıl hissettikleri ve nasıl davrandıkları, bir durumu nasıl yorumladıkları ve o durum hakkında nasıl düşündükleri ile ilişkilidir. Durumun kendisi, nasıl hissettiklerini veya ne yaptıklarını doğrudan belirlemez; duygusal yanıtlarına, durumu nasıl algıladıkları aracılık eder. (Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi)
- "..Birçok durumda, ikincil duygusal tepkiler oldukça sıkıntı verici olabilir ve zaten üzücü olan bir durum önemli ölçüde şiddetlenebilir." (Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi)
- Olayın kendisi duyguları belirlemez; duygusal tepkileri belirleyen şey, olaya yönelik yorumlardır. (Bilişsel Terapi: Temel İlkeler ve Ötesi)
- Insanlar düşüncelerini daha gerçekçi ve daha uyarlayıcı bir yolla değer lendirmesi öğrendiklerinde, duygu durumlarında ve davranışlarında iyileşme yaşamaktadır. Örneğin, oldukça depresif olduğunuzda ve bazı kontrolleri vapamadığınızda aklınizda bir otomatik düşünce olabilir "Şu an hiçbir şey vapamam." Bu düşünce daha sonra belirli bir tepkiye neden olabilir Uzgün hissedebilirsiniz (duygu)-ve-yatagınızın köşesine kivnilirsiniz (davranış) Eger bu düşüncenin geçerliliğini inceleseydiniz. aşırı genelleme yapuğınızı göre. rek gerçekte birçok şeyi iyi yaptığınız fark edebilirdiniz Deneyiminize bu yeni bakış açısı ile-bakmanız.-muhtemelen daha iyi hissetmenizi ve daha işlevsel davranışlarda bulunmanızı sağlayacaktır. (Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi)