Bir Atın Hikayesi - Mark Twain Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Bir Atın Hikayesi kimin eseri? Bir Atın Hikayesi kitabının yazarı kimdir? Bir Atın Hikayesi konusu ve anafikri nedir? Bir Atın Hikayesi kitabı ne anlatıyor? Bir Atın Hikayesi kitabının yazarı Mark Twain kimdir? İşte Bir Atın Hikayesi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Mark Twain
Çevirmen: Adnan Yaltı
Orijinal Adı: A Horse’s Tale
Yayın Evi: Antik Kitap
İSBN: 9786054840052
Sayfa Sayısı: 256
Bir Atın Hikayesi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Ünlü Amerikan yazarlarından William Faulkner, Mark Twain için "Amerikan edebiyatının kurucusudur, bizler onun yalnızca yansımalarıyız." Der. Güçlü mizah duygusunu sayfalara yansıttığı, birbirinden sürükleyici hikâyeleriyle Mark Twain, okurlarını eğlenceli bir okuma macerasına davet ediyor. Dünyadaki ilk, tek kişilik gösterileri yapan sanatçı olarak bilinen Mark Twain'in espri anlayışına hayran kalacaksınız.
Bir Atın Hikayesi Alıntıları - Sözleri
- "Fikrime göre alçak gönüllü olmaya bilhassa gayret etmek de gösterişin bir nevidir."
- "Nasibimizi olduğu gibi kabul ederek, her şeye sabırla tahammül göstermemiz gerek. Şuna inanmalıyız ki Allah ne emrederse doğrudur. Şefkat ve iyilikten başka bir niyeti olamaz onun"
- Mezarcının, tabutumun üzerine toprak atmasını gittikçe artan bir ferahlık ve memnuniyetle dinliyordum. Küreğin zevkli bir titreme veren ilk sesleri, biraz sonra yeni evimin çatısını örterken, tabiatıyla hafifleyerek yumuşak bir okşayış halini almıştı. Enfesti billahi! Bunun hemen bu geceden bir tecrübesini yapabilmenizi temenni ederim. ... Ah , ölmek bir insanın on senelik hayatına bedeldi o vakitler! Her şey latifti. Çok da iyi komşulara düşmüştüm. Civarımda ikamet eden ölü insanların cümlesi şehrin en yüksek ailelerine mensuptu. Evlat ve torunlarımız bizi unutmuyor görünüyorlardı. Mezarlarımızın gayet iyi vaziyette bulunmasına dikkat ediyorlardı. ... Fakat o günler tarihe karıştı. Torunlarımız bizi unuttular. Benim torunum bu ellerimle kazandığım parayla inşa edilmiş heybetli bir konakta oturup keyif çatarken, ben ihmale uğramış bir mezar içinde pinekliyorum. ... Sevgilerimizi verdiğimiz, bugün ihtişam içinde yaşayan o yumurcaklar nasıl olur da gelip geçenin küfredip hakaret yağdırdığı viran bir mezarlıkta bizi kendi halimize bırakabilirler!
- Fikrime göre alçak gönüllü olmaya bilhassa gayret etmek de gösterişin bir nevidir.
- Fikrime göre alçak gönüllü olmaya bilhassa gayret etmek de gösterişin bir nevidir.
- Vaktiyle insanların türlü türlü davranışlarına şahit olmuş bir atım ben. Yaradılışları gibi davranmaktan başka bir şey yapmazlar. Hamurları Tanrı tarafından öyle yoğrulduğu için gaddardırlar. Gaddarlar, öyle olmaya mahkumdurlar.
Bir Atın Hikayesi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Okumaya Okuyarak Eğlenceli Bir Mola: Eğlenceli, absürt hikayelerle dolu bir kitap. Yoğun ve karmaşık konulardan bir nebze uzaklaşabilceğiniz, okurken tebessüm ettiren ve dinlendiren bir eser. Mark Twain' in hayatıyla birleştirilince daha da anlam kazanıyor. Zira Mark Twain ne zaman ciddi şeylere kalkışıp bir işe yatırım yapsa başarısız olmuş. Eserlerindeki komik öğeler de yaşadığı acı tecrübeler sonucu hayatı ciddiye almamasından ortaya çıkmış. Kitap 12 hikayeden oluşuyor. En düşündürücü hikayesi olan Garip Bir Rüya'da bile komik öğlere rastlanabilir. Alonzo Fitz Clarence ile Rosannah Ethelton'un Aşkı; Alonzo'nun "Oblomov" vari bir tembelliğiyle başlayıp aşkı için şehir şehir dolaşıp telefon direklerine tırmanmasıyla devam ediyor. Bir Orta Çağ Romanı İfşa Edilen Sır'ı "Hikaye başlarken bu güç noktayı nasıl olsa bir biçime getirip hallederim diye düşünüyordum, ama bu kördüğümü kolayca çözemiyorum." diyerek devam ettirmemiz için yarım bırakıyor Mark Twain. Belkide gerçekten bu kördüğümü çözemediğini itiraf ediyor. Yaşıyor mu? Öldü mü? ve Kapitol Venüs'nün Hikayesinde; sanatçıya ölmeden önce değer verilmesi gerektiğini ve eserin değerli olması için illa topraktan çıkarılmış bir antika olması gerekmediğini alaycı bir şekilde anlatıyor. Özetle, okumaya okuyarak eğlenceli bir mola (Yaşar Bulut)
Çok eski bir baskı olduğu için bulunabilir mi emin değilim ama güzel bir öykü derlemesiydi. Belki farklı ve ayrı basımları olabileceğinden içindeki öyküleri tek tek yazıyorum. Beyaz Fil Ölüm Zarı Geç Kalan Pasaport Misis Williams ve Yıldırım Eskimo Kızının Romanı Garip Bir Rüya Alonzo Fitz Clarence ile Rosannah Ethelton’un Aşkları Bir Yargılama Bir Ortaçağ Romanı İfşa Edilen Sır Yaşıyor mu? Öldü mü? Kapitol Venüsü’nün Hikayesi Bir Atın Hikayesi Öyküleri genel olarak çok beğendim. Kafanızı dağıtacak, güldürecek, düşündürecek ve ne zaman bittiğini anlamayacaksınız. Beyaz Fil isimli öykü trajikomikti, güzel başladı dedim kendi kendime. Ölüm Zarı biraz daha masumane ve düşündürücüydü. Geç kalan pasaport heyecanlı bir öyküydü ama Misis Williams ve Yıldırım gerçekten çok komikti ve çok da güzel bir konuya parmak basmıştı. En çok eğlendiğim öykülerden birisiydi. Yaşıyor mu? Öldü mü? adlı öykü ise toplumun belli bir konudaki ve benzer konulardaki düşünce yapısına güzel bir değinme olmuş. Mark Twain’i her zaman sevmişimdir. Özellikle Tom Sawyer’in kalbimdeki yeri bambaşkadır. Eğer kendisine aşinaysanız ve öykü okumayı seviyorsanız kesinlikle bu öykülerini okumanız gerektiğini düşünüyorum. Garip bir rüyanın anlatımı ve düşündürücülüğü çok hoşuma gitti. Öykülerin içeriğine dair bir şey paylaşmak istemiyorum çünkü çok da uzun değiller. Ne desem büyüsünü kaçırmış olurum. Kitaba adını veren öykü ise çok güzeldi. Güzeller güzeli, sevimli mi sevimli Catherine’nin hikayesini bir çok kişiden sırasıyla okuyorsunuz. Özellikle Asker Delikanlı diye çağrılan atın kendi kendine düşündüğü kısımlar çok güzeldi. Hikayenin sonu ise oldukça etkileyiciydi. Bütün öyküler üzerine düşündüğünüzde bir takım şeyler öğrenebilir, birçok şeyi de fark edebilirsiniz. Sadece bu açıdan bile okunmaya değer hepsi. (Agape)
12 kısa öykünün bir araya getirildigi kitapta yazar, akıcı ve anlaşılır bir dille çocukların dünyasına farklı bir bakış açısı yaratmış. Bir adet öyküsünü de yarım bırakarak devamını okurun hayal dünyasına bırakmış. Öyküler arasında kitaba ismi verilen öykü, en karışık olanı; çünkü araya sıkıştırdığı mektuplaşmalar olsun, olayların kopukluğu olsun, gereksiz ironi yaratma çabası olsun, hepsi bir araya gelince öykü sadece sonucu görünür kılıyor. Kısa öykülerde edebiyatta sağlam bir yer edinen yazar, çocuklara hitap eden bir anlayış üzerine kurmuş kalem serüveninin çoğunu. Bu kitaptaki öykülerinin hemen hepsinde o dönemin yasam tarzlarinin, anlayışlarının eleştirisini igneleyici bir şekilde işlemiştir. Öykülerinde göze çarpan en güzel nokta da dönemin elestirisini yaparken tariz sanatını doğal bir atmosfer içinde sergilemesidir. (Nedim Kardaş)
Kitabın Yazarı Mark Twain Kimdir?
Mark Twain (asıl adı Samuel Langhorne Clemens) 1835'te ABD'nin Missouri eyaletine bağlı çok küçük bir köy olan Florida'da doğdu. Dört yaşındayken Clemens ailesi başka bir küçük köye, Mississippi ırmağı kıyısındaki Hannibal'e yerleşti. Esnaflık ve avukatlık yaparken politikaya atılan babası on bir yaşındayken ölünce Samuel okuldan ayrılıp bir matbaada çırak olarak çalışmak zorunda kaldı. Ardından ağabeyinin çıkardığı Hannibal Journal adlı yerel gazetede dizgiciliğe başladı. Aynı gazeteye ve Boston'da çıkan mizah dergisi The Carpet-Bag'e mizah yazıları yazdı. Dizgicilikten sıkılınca dört yıl boyunca Mississippi nehrinde çalışan buharlı gemilerden birinde kaptanlık yaptı. Abisiyle batıya gitti; gazete muhabiri olarak çalışmaya başladı. Mark Twain adını ilk kez 1863'te mizahi bir gezi yazısında kullandı. 'Mark Twain' (İngilizcede 'ikiyi işaretle') geminin dibe oturmaması için gerekli su derinliğini ölçen bir gemici terimiydi. 1867'de ilk kitabı The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County(Calaveras İlinin En Hızlı Sıçrayan Kurbağası) yayımlandı. 1870'te kısa ve özlü bir biçimde yaptığı konuşmalarıyla ününü tazeledi. Aynı yıl evlenerek Connecticut'ta Hartford'a yerleşti, üç kızı oldu. Çocuklar ve gençlere yönelik en iyi romanlardan biri sayılan Tom Sawyer'ın Maceraları'nın ardından başyapıtı Huckleberry Finn'in Maceraları'nı yazdı. 1880'lerde bir dizgi makinesine yatırım yaptı ama iflas etti. Kitaplarının geliri ve birçok ülkede yaptığı konuşmalarla borçlarını ödeyebildi. 1906'da başladığı otobiyografisini bitiremeden öldü.
Başlıca yapıtları: Tom Sawyer'ın Maceraları (1876); Huckleberry Finn'in Maceraları (1884); Adem ile Havva'nın Cennet Günlüğü (1905); Çalınan Taç(1881), Yurtdışında Bir Serseri (1880) , Mississippi'de Yaşam (1883).
Mark Twain Kitapları - Eserleri
- Tom Sawyer’ın Maceraları
- Adem'le Havva'nın Güncesi ve Seçme Öyküler
- Prens ve Dilenci
- Huckleberry Finn'in Maceraları
- Seçme Öyküler
- Çift Taraflı Bir Dedektif Hikayesi
- Garip Bir Rüya
- Küçük Kızlara Öğütler
- İnsan Nedir?
- Kral Arthur'un Sarayında Connecticutlı Bir Yankee
- Beyaz Fil
- Ahmak Wilson'ın Trajedisi
- Türkiye Seyahati
- Lanetlenmiş İnsan Irkı İçin Bir Rehber
- Bir Cinayet, Bir Sır, Bir Evlilik
- Jean D'arc
- İnsan, Kendinde Olmayanı Arar
- Mastürbasyon İlmi Üzerine
- Bir Kesitle - Kaptan Stormfield’ın Cenneti Ziyareti
- Bir Atın Hikayesi
- Mississippi'de Hayat
- Bir Köpeğin Hikayesi
- Gizemli Yabancı
- The £ 1,000,000 Bank Note
- How To Tell a Story And Others
- Eskimo Kızının Aşkı
- The Jumping Frog
- Shakespeare Öldü Mü?
- Kip Kardeşler
- Sığır Sözleşmesi
- Balina Avcıları
- Tom Sawyer Abroad & Tom Sawyer Detective
- The $30,000 Bequest and Other Stories
- Hadleyburg'ü Yozlaştıran Adam
- Eve's Diary
- Yalan Söyleme Sanatı
- Those Extraordinary Twins
- Prens Oleomargarin’in Aşırılması
- Tom Sawyer Uzaklarda
- Şuursuz İntihal
- Define Avcısı Tom
- Palm Sokağı Çocukları
- The Innocents Abroad
Mark Twain Alıntıları - Sözleri
- Kahrettin bu kırgın gönlümü ey merhametsiz dünya. (Huckleberry Finn'in Maceraları)
- “Anne, ben diğer çocuklardan farklı mıyım?” (Çift Taraflı Bir Dedektif Hikayesi)
- Hayatta ihtiyacınız olan iki şey kendine güvenmek ve başkalarına aldırış etmemektir. Bu ikisinin ardından başarılı olmak kesindir. (Garip Bir Rüya)
- Cennete iklimi, cehenneme sosyal çevresi için gidin (Yalan Söyleme Sanatı)
- Dünyada uzanlatımın hileleri ve aldatmacalarında deneyimli olmayan bir dinleyici kitlesinin zihinsel aygıtını bulandırmak, inançları altüst etmek ve duyguları karmakarışık duruma getirmek için, ikna edici bir konuşmadan daha iyi bir şey yoktur. (Seçme Öyküler)
- “Silahlar ulusların korunması için değil, köleleştirilmesi için icat edilmiştir.” (Lanetlenmiş İnsan Irkı İçin Bir Rehber)
- Günün birinde Mark Twain, Alexander Graham Bell adlı bir mucitle tanıştı. Bell, icat ettiği telefon adlı filete para yatırması için Twain'i. ikna etmeğe çalıştı. Mark Twain, Bell'le alay etti. Bir insanın oturduğu yerden, kilometrelerce ötedeki arkadaşıyle konuşabilmesi fikri pek tuhafına gitmişti. O, Bell'e uyup 500 dolarlık telefon şirketi tahvilâtı satın almış olsaydı, bugün varislerinin elinde birkaç milyonluk bir servet bulunacaktı. (Sığır Sözleşmesi)
- "Hiç kimse duymuyormuş gibi şarkını söyle. Hiç incinmemişsin gibi aşık ol. Hiç kimse izlemiyormuşçasına dans et ve dünya cennetmiş gibi yaşa." (İnsan, Kendinde Olmayanı Arar)
- İnsan, bir bukalemundur. Doğasının kanunu gereği, yaşadığı yerin rengini alır. Çevresindeki etkiler onun tercihlerini, nefret ettiklerini, siyasi görüşünü, beğendiklerini, ahlakını, dinini yaratır. (İnsan Nedir?)
- “Bir çocuk olmamayı dilerdim, o zaman şokları daha kolay kaldırabilirdim.” (Çift Taraflı Bir Dedektif Hikayesi)
- Çok az konuşuyor. Belki de kafasının pek çalışmadığını belli etmekten çekiniyordur. (Adem'le Havva'nın Güncesi ve Seçme Öyküler)
- ''Eğilimlerimizin ve heveslerimizin nasıl yönleneceğini belirleyen şey içinde yetiştirildiğimiz ortamdır.'' (Shakespeare Öldü Mü?)
- kederli ulak haberi götürdü ve kendisini duymayan kulaklara yalandan teslim etti. (Bir Köpeğin Hikayesi)
- "Ekim: Borsaya yatırım yapmak için en tehlikeli aylardan biri. Diğer tehlikeli aylar ise Temmuz, Ocak, Eylül, Nisan, Kasım, Mayıs, Mart, Haziran, Aralık, Ağustos ve Şubat'tır." Ahmak Wilson'ın Takvimi (Ahmak Wilson'ın Trajedisi)
- .. çok kısa bir yaşam sürdü ama dolu dolu yaşadı.. (Prens ve Dilenci)
- Bir öğünde mi yoksa bir günde mi yer, taze bulursa kaç tane yer? "Taze olup olmadığına bakmaz, bir öğünde beş insanı yiyebilir." (Bir Köpeğin Hikayesi)
- Michelangelo ve diğer Eski Ustalar -Eski Ustalar bir kısaltma, bir hülasadır- da benzer bir dil kullanmışlardır. Michelangelo Papa İkinci Julius'a şöyle demiştir: "Kendini ihmal etmek asilce bir harekettir, kişisel gelişim yararlıdır, kendine hakim olmak erkekçedir, ama gerçekten büyük ve esin kaynağı olan ruhlar için kendine zarar verme ile karşılaştırıldığında bunlar basit ve tatsız kaçar." (Mastürbasyon İlmi Üzerine)
- İnsan bir bukalemundur; doğasının yasası gereği, bulunduğu yerin rengini alır. (İnsan Nedir?)
- “Sen hiç de çok kötü bir adam değilsin. Git, kendini ıslah et!” (Seçme Öyküler)
- Terbiye dediğimiz şeyin en yüksek mükemmellik mabedi, temelinden kubbesine kadar yalnızca zarif, iyi niyetli, bencillikten uzak yalanlardan kurulmuştur. (Yalan Söyleme Sanatı)