diorex
Dedas

Bir Ömür Düşünmek - Ahmet Arslan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Ömür Düşünmek kimin eseri? Bir Ömür Düşünmek kitabının yazarı kimdir? Bir Ömür Düşünmek konusu ve anafikri nedir? Bir Ömür Düşünmek kitabı ne anlatıyor? Bir Ömür Düşünmek PDF indirme linki var mı? Bir Ömür Düşünmek kitabının yazarı Ahmet Arslan kimdir? İşte Bir Ömür Düşünmek kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 12.12.2022 06:00
Bir Ömür Düşünmek - Ahmet Arslan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Ahmet Arslan

Yayın Evi: Eksi Kitaplar

İSBN: 9786059305020

Sayfa Sayısı: 428

Bir Ömür Düşünmek Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Profesyonel olarak felsefe ve felsefecilerle ilgili olmayanların en büyük şikâyeti felsefenin pratik hayattan kopuk olduğu serzenişidir. "Anlaşılmaz" problemleri daha da "anlaşılmaz" kavramlarla ifade eden metinler, felsefeye ilgi duymayı dahi korkulu bir süreç haline getirmeye yetmiştir.

Ahmet Arslan felsefeye karşı bu tür basmakalıp ithamların canlı reddiyesidir. Arslan, kitaplarında her gün karşılaştığımız ama çoğunlukla farkına varmadığımız felsefî problemleri basit bir konuşma diliyle ama derinliği kaybetmeden okuyucusuna aktarmasıyla meşhurdur. Antik felsefe ve İslam felsefesi üzerine düşünmek isteyen herkesin yolu bir şekilde Ahmet Arslan'dan geçer.

Ama bu söyleşimizde Arslan bize sadece felsefenin ne olduğunu değil ama bir felsefeci gibi yaşamanın ve düşünmenin ne olduğunu anlatıyor. Bu sayede nadiren rastlanan zengin bir tecrübe, okumayı ve düşünmeyi seven herkesin erişimine açılıyor. Ahmet Arslan'ın hayatı ve düşünceleri ile felsefenin ve Türkiye'nin problemlerini tartıştığımız bu kitapla, felsefe ile sahici bir ilişki kurmanın ne olduğunu aktarıyoruz.

(Tanıtım Bülteninden)

Bir Ömür Düşünmek Alıntıları - Sözleri

  • "Benim bir okul arkadaşım, Ahmet Arslan var İzmir'de, onu tanır mısın?" Mehmet, "Ben Ahmet Bey'in asistanıyım," deyince adam seviniyor ama sonra içini çekiyor: "Yazık oldu ona; akıllı bir çocuktu," diyor. ...Mehmet'e bana niçin yazık olduğunu açıklamak ihtiyacını duyuyor ve şunları söylüyor: "Ünlü bir doktor veya avukat olabilecekken gidip bir felsefeci oldu."
  • İnsan, aklıyla, iradesiyle birçok şeyi değiştirebilir. Geçmişe, geleneğe bağlı olmak iyi bir şey değildir. Eğer onlar iyi şeyler olsaydı, zaten bu durumda olmazdık.
  • Yunan filozofu için aklın doğal ere­ği olan bilgiye, episteme’ye ulaşmasını engelleyen şey, tutkulardır ve tut­kular, insan ruhunun doğal bir parçası olmak şöyle dursun, onun doğal işlemesini, iş görmesini engelleyen, ona yabancı olan patolojik unsur­lardır ve böylece aklı başında bir insanın temel ahlaki ödevi, ruhunu bu tutkulardan arındırmasıdır.
  • Müslümanın en temel, en bariz özelliği, Tanrı'nın yarattığı evrenden herhangi bir şikayeti olmamasıdır. ...Annem on iki çocuk doğurmuş, bunların sekizi muhtelif yaşlarda ölmüş, ancak dördü yaşamıştı. Çocukluğumda ablamın da birçok çocuğunun doğduktan kısa bir süre sonra öldüklerine ben şahit oldum. Kim bilir ne kadar üzülmüştür mü diyeceksiniz? Kusura bakmayın bu duygunuza ve gözleminize de katılamayacağım. Bir süre üzülür, ama kısa bir süre sonra hayatına bir şey olmamış gibi devam ederdi. Çünkü bunlar onun için sorgulanacak, kızılacak, karşı çıkılacak, isyan edilecek şeyler değildi. Her şeyin arkasında olan Tanrı'nın iradesi, kader, felek, kötü talih ne derseniz deyin o değil miydi?
  • Adı aklıma gelmeyen ünlü biri bu dünyada, özel olarak canlılar dünyasında, bir şekilde evrimle ilgisi olmayan hiçbir olayın meydana gelmediğini söylüyor. Bu bana çok doğru gibi geliyor.
  • Ömer Hayyam'ın dediği gibi şarap içme ve kadın sevme imkanlarımız ortadan kalkınca çaresiz kalkıp namaza durduk.
  • Sartre’ın dediği gibi “Bütün insanlar yarı kurban, yarı suçludur”.
  • O gün babamın beni şaşırtma günü idi. "Sen git, kaydını yaptır, ben seni okuturum," dedi. Tabii ki aklıma gelen en önemli soruyu sordum: "Ne ile okutacaksın?" Hiç unutmuyorum, şöyle bir şey dedi: "Merak etme, ben donumu satar, seni yine okuturum." Sonraları hep düşündüm. Acaba babamın donu kaç para ederdi?
  • Marx özetle ne diyordu? " İnsanlar arasındaki olaylarda, tarihte fikirler ikinci plandadır. Toplumsal olaylarda alt yapıyla ilgili şeyler üst yapıyla ilgili şeyleri belirler." Eyvallah! Bunlar sağduyulu, mantıklı sözler. Bu kadarına ben de inanırım. Hatta bugün de inanmaya belli ölçüde devam ediyorum. Peki, problem neydi? Problem, benim için bunun özel ve somut olarak felsefeye, felsefe tarihine uygulanmasıydı. Bunu belki Marx'ın kendisi yapmıyordu, ama Marksistler yapıyordu. (s.114) İlk Yunan filozofları niçin materyalistti? Her biri niye evrenin ana maddesi, arkhesi olarak su, hava, ateş gibi maddi bir ilkeyi kabul etmişti? Geri kalan şeyleri neden bu kendiliğinden hareket etme kabiliyetine sahip canlı ana maddenin dönüşümleri olarak kabul etmişlerdi? Yunan felsefesinde, ünlü varlık-oluş zıtlığı niçin ortaya çıkmıştı? Bunları anlamam ve açıklamam için doğrusu Marksizme ihtiyacım yoktu. (s.115)
  • İnançta birlik olmak, önemli midir? İnsanlar binlerce yıl dünyanın evrenin merkezinde olduğu yönünde aslında yanlış olan bir görüşü paylaştılar da ne oldu? Herkes bu görüşe oy birliğiyle inanıyordu diye o varlığını devam ettirebildi mi?

Bir Ömür Düşünmek İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Merhaba; Bir Ömür Düşünmek bir söyleşi kitabı fakat sadece belli bir konu çerçevesinde kaşmamışlar, bu nedenle neredeyse biyografi havasında olmuş. Ahmey Arslan'ı zaten seviyordum, bu kitap sayesinde ona olan hayranlığım daha da arttı. Çünkü tam hayal ettiğim ve düşündüğüm insan portresi ciziyor anlattıkları ile. Bir çok yerde düşündüğüm, hatta doğruluğundan emin olduğum ama ifade etmekte zorlandığım kavramları çok güzel ifade etmişti. Söyleşi dediğim gibi neredeyse biyografi havasındaydı. Ahmet bey'in çocukluğundan, aile hayatından ve eğitiminden başlıyorsunuz okumaya, daha sonra akademik hayatı ve anıları ile devam ediyorsunuz. Fakat tüm bunların yanında hayata dair, ahlaklı ve bilge bir insan olmaya dair çok fazla şey öğreniyorsunuz. Sonuç olarak hem Ahmet Arslan'ı tanıdık hem de siyaset üzerine, din üzerine, felsefe ve hayat üzerine dolu dolu bir sohbete tanıklık etmiş olduk. Uzun zamandır okuduğum en keyifli kitaplardan biriydi. Herkese tavsiye ederim ama özellikle yolun başındaki gençlere şiddetle tavsiye ederim. Çünkü inanıyorum ki onlara hem umud verecek, hem de rehber olacaktır. Keyifli okumalar diler, youtube kanalıma beklerim; https://www.youtube.com/channel/UCfOYAdpca9gSpXaa33F04Cw (Elif Beğenmiş)

Ahmet Arslan, Bir Ömür Düşünmek: kitap/kitap--90917 Ahmet Arslan hocanın merak ettiğim kitabını nihayet okudum. Tadı dimağta bırakan, okumaktan müthiş keyif duyduğum bu eser, söyleşi türünde ancak biyografi türüne daha yakın. Kitabı okurken hocanın; doğduğu, büyüdüğü evden,ailesiyle olan ilişkilerinden, okul hayatından,akademik hayatına varana kadar geniş bir skalada hayatına tanıklık ediyorsunuz. Bunun yanı sıra daha ziyade önemli olan hocanın geniş çerçevede ele aldığı felsefe,siyaset, din, hak, adalet, konularına ilişkin görüşlerini deyim yerindeyse hoca, dobraca bir anlatımla sunuyor okurlarına. Ahmet hocayı TV programlarından,sosyal medya platformlarından da takip ettiğimden kitaptaki her bölümün sonunda"Evladım, bilmem anlatabildim mi?" sözünü duyar gibiydim. Okumayanlar mutlaka okunacak kitaplar listesine eklemeli diye düşünüyorum. Şahsım adına ufuk açıcı muhteşem bir eser. (Yelda)

Arslan Ahmet!: Ahmet Arslan bence Türk felsefe dünyasının en tanınması gereken ismidir. Felsefeyi sıradan insanın anlayabileceği bir dilde anlattığı için meslektaşları tarafından eleştirilir. Kitapları çok sevilip satılınca yine arkadaşları "Felsefeden para kazanan tek insansın vallahi." diye ona takılmadan edemezler. Bu kitap Ahmet Arslan ile yapılan bir mülakat şeklindedir. Kendisini tanımak ve ufaktan bilgisinden ve de tecrübesinden nasiplenmek isteyen varsa buyursun okusun. Ayrıca kendisinin Celal Şengör ile katıldığı Teke Tek programını izlerseniz ne kadar tatlı, samimi, bir o kadar sivri bir insan olduğunu görebilirsiniz. :) Ve son olarak eğer bir gün Eylül adını verdiğimiz doğmamış kızımız doğmuş olursa babası olarak ona Ahmet Arslan olgunluğuyla öğüt verebilmek isterim: Kızım hiçbir şeyden korkma. Yapacağın, yapabileceğin hiçbir şey, seni benim gözümde geriye dönülmesi zor bir duruma düşürmez. Ben tek bir şeyden korkarım çünkü ona yakalananın geri dönmesinin çok zor olacağını duyuyorum: uyuşturucu. Başka insanların yüzde doksanının çok değer verdikleri şeyler benim için değerli olmadığı gibi yine normal babaların en büyük facia gibi gördükleri şeyler de biliyorsun benim için önemli değildir. Onun için hiçbir şeyden korkma, hiçbir şey için endişelenme. Güzel güzel yaşa. Ne olursa olsun, annen de ben de her zaman buradayız, her zaman yanındayız. https://twitter.com/neokumaliyim/status/1169702238580854787 (Murat)

Bir Ömür Düşünmek PDF indirme linki var mı?

Ahmet Arslan - Bir Ömür Düşünmek kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Bir Ömür Düşünmek PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ahmet Arslan Kimdir?

Ankara Üniversitesi DTCF Felsefe Bölümü (1966) mezunu. Aynı bölümde doktora (1973) ve doçentlik (1978) çalışmalarını tamamladı. 1978’de Ege Üniversitesi Felsefe Bölümünde doçent, 1987’de profesör oldu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü kurarak (o zamanki adı Sosyal Bilimler Fakültesi) 1998 yılına kadar bu bölümün başkanlığını üstlendi. Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürü olarak görev yaptı. 2011 yılında emekliye ayrılmıştır. İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça bilmektedir. Osmanlı Kelam düşüncesi, Ortaçağ İslam Felsefesi ve İlkçağ Yunan felsefesi alanlarında kitap ve makaleleri bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli Batı dilleri ve Arapça'dan yaptığı çok sayıda çevirisi vardır.

Tanıl Bora, Ahmet Arslan'ın "bütün dinsel düşünüş tarihiyle ilgili muazzam bir külliyat" ürettiğini belirtmiş, Ege Üniversitesi Felsefe Bölümünün de Arslan'ın düşünce dünyası doğrultusunda, "felsefeden İslam'a bakma" ilgisine sahip olduğunu ifade etmiş ve bunu Ankara İlahiyat Fakültesinin yaklaşımının tersi olarak nitelemiştir. Arslan'dan etkilenenler arasında öğrencisi Zerrin Kurtoğlu ve onun İslam Düşüncesinin Siyasal Ufku kitabı bulunmaktadır. Arslan, felsefi denemelerinde İslam'ın temel hak ve özgürlüklerle uyumlu bir okumasını yaparak hoşgörü konusunu işlemiş; dinî hukukun bile "insan elinden çıkma", "akılsal" olduğunu ifade edip din yorumunda çağdaşlaşma olanağı bulunduğunu savunmuştur.

İslam felsefesine ilişkin İslamî filozofların asıl işlevinin antik düşünceyi Batı'ya tekrar ulaştırmak olduğu ve İslam felsefesinin "evrensel felsefenin gelişmesinde önemli bir anı temsil etmediği", özgün görüşleri bulunmadığı yönündeki görüşü reddeder. Bu bağlamda T. J. de Boer gibi oryantalistlerin görüşüne katılmaz.

Eserleri

-Kemalpaşazade’nin Tehafüt Haşiyesi, 1987

-Haşiye Ala Tehafüt Tahlili, 1987

-İbn Haldun, 2002

-Felsefeye Giriş, 2005

-İslam Felsefesi Üzerine, 1999

-İslam, Demokrasi ve Türkiye, 1999

-İlkçağ Felsefe Tarihi, 1995

-Metafizik (Aristoteles’den çev.), 1996

-Erken İslam’da Mizah (Rosenthal’den çev.), 1997

-F.A.Lange, Materyalizmin Tarihi ve Günümüzdeki Anlamının Eleştirisi, İstanbul 1998

-İdeal Devlet (Farabi’den çev.), 1997

-İlimlerin Sayımı, 1999

-Mutluluğun Kazanılması (Tahsilus-Seda), 1999

-Felsefe Ders Kitabı, 2004

-İslam Hümanizmi (Goodman’dan çev.), 2006.

-İlkçağ Felsefe Tarihi 2, 2006

-İlkçağ Felsefe Tarihi 3,Aristoteles, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2007

-İlkçağ Felsefe Tarihi 4, Hellenistik Dönem Felsefesi, Epikurosçular, Stoacılar, Septikler, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2008

-İlkçağ Felsefe Tarihi 5, Plotinos, Yeni Platoncular ve Erken Dönem Hristiyan Felsefesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2010

Ahmet Arslan Kitapları - Eserleri

  • Felsefeye Giriş
  • İlkçağ Felsefe Tarihi 1
  • İlkçağ Felsefe Tarihi 2
  • İlkçağ Felsefe Tarihi 3
  • İlkçağ Felsefe Tarihi 4
  • Bir Ömür Düşünmek
  • İlkçağ Felsefe Tarihi 5
  • İslam Felsefesi Üzerine
  • İbni Haldun
  • İslam, Demokrasi ve Türkiye
  • Ayakları Havada Yürümek
  • İslam Felsefesi Üzerine

Ahmet Arslan Alıntıları - Sözleri

  • Siyaset artık yalnızca siyasetçilere bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir. (Felsefeye Giriş)
  • Algı, algılayan kişinin zatının dışında bulunan şeylere dair kendi zatında mevcut olan bilinçtir. (İslam Felsefesi Üzerine)
  • Bir varlığın bir duvar üzerine dü­şen gölgesi bu varlığa ne kadar benzerse duyusal dünyadaki şeyler de İdealarına o kadar benzerdirler. (İlkçağ Felsefe Tarihi 2)
  • Beden ruh için bir zindandır. O kabuğuna yapışmış bir istiridye gibi ruhun içine hapsolduğu bir hapishanedir (İlkçağ Felsefe Tarihi 2)
  • KÖTÜLÜK YAPMAKTANSA KÖTÜLÜGE UĞRAMAYI TERCiH EDERiM." (İlkçağ Felsefe Tarihi 2)
  • İsa'yı 'Tanrı'nın ağzı' olarak tanımlayacaktır (İlkçağ Felsefe Tarihi 5)
  • Gerçekten İslam dünyası laik devleti kadın erkek eşitliğini insan haklarını demokrasiyi kabul edemez bir tarihsellik ve kültürel yerellik özelliğine mi sahiptir? (İslam, Demokrasi ve Türkiye)
  • Gazali ve İbn Rüşt bizce İslam'da felsefenin kötürümleşmesi olayının devamını önleyebilecek iki büyük düşünür idiler ; fakat onlar istisnadırlar ve verdikleri örnek anlaşılmamıştır. Belki onların kendileri de getirdikleri şeyin öneminin tam olarak farkında olmamışlardır (İslam Felsefesi Üzerine)
  • Tek bir şey biliyorsam, o da hiçbir şey bilmediğimdir. (Felsefeye Giriş)
  • Zaman, dama oynayan bir çocuktur; hükümdarlık gücü, bir çocu­ğun gücüdür" (İlkçağ Felsefe Tarihi 1)
  • Anlayabileceğine inan, anlamak için inan. İnan ve anlamayı ümit et. (İlkçağ Felsefe Tarihi 5)
  • Tanrı olmasaydı, onu yaratmak gerekirdi (İlkçağ Felsefe Tarihi 2)
  • İslam çağdaşlığa aykırıdır. (İslam, Demokrasi ve Türkiye)
  • Muhammed’in tarihin görmüş olduğu en büyük siyasi dehalardan biri olduğuna şüphe yoktur. (İslam, Demokrasi ve Türkiye)
  • şerh, çok canlı bir düşüncenin kaynağı olabilir (İslam Felsefesi Üzerine)
  • ⟨‹ Biz de çağımızdaki birçok felsefe tarihçisiyle birlikte ortada bir felsefe tarihi veya felsefenin tarihinden çok felsefeler tarihi, felsefi düşünceler tarihi, hatta filozoflar tarihi olduğuna inanıyoruz. ›⟩ (İlkçağ Felsefe Tarihi 1)
  • "Benim bir okul arkadaşım, Ahmet Arslan var İzmir'de, onu tanır mısın?" Mehmet, "Ben Ahmet Bey'in asistanıyım," deyince adam seviniyor ama sonra içini çekiyor: "Yazık oldu ona; akıllı bir çocuktu," diyor. ...Mehmet'e bana niçin yazık olduğunu açıklamak ihtiyacını duyuyor ve şunları söylüyor: "Ünlü bir doktor veya avukat olabilecekken gidip bir felsefeci oldu." (Bir Ömür Düşünmek)
  • Zaman, dama oynayan bir cocuktur; hükümdarlık gücü, bir çocuğun gücüdür. (İlkçağ Felsefe Tarihi 1)
  • "Çocuklarınızı terbiye etmeye çalışmayın. Zira zaten size benzeyeceklerdir. Kendinizi terbiye edin yeter." (İbni Haldun)
  • Dünya bir tepsi değil, genişliği yüksekliğinin üç katı olan bir silindir biçimindedir (DK. A 10; B 5) ve güneş batıda battıktan sonra bu silindirin altından dolaşarak ertesi günü tekrar doğudan doğar. Ancak bu, dünyanın bir altı veya dayandığı şey olmadığı, havada, boşlukta durduğu veya yüzdüğü görüşünü içermez mi? Anaksimandros’un hiç çekinmeden bu sonucu da kabul ettiğini görmekteyiz. Ona göre, başımızın üzerinde gördüğümüz gök kubbesinin bir benzeri dünyanın altında bulunmaktadır. Ama o zaman, dünyanın hiçbir yere dayanmaksızın, havada veya boşlukta durmasını nasıl açıklayabiliriz sorusu ortaya çıkmaktadır. (İlkçağ Felsefe Tarihi 1)

Yorum Yaz