Birinci Tekil Şahıs - Haruki Murakami Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Birinci Tekil Şahıs kimin eseri? Birinci Tekil Şahıs kitabının yazarı kimdir? Birinci Tekil Şahıs konusu ve anafikri nedir? Birinci Tekil Şahıs kitabı ne anlatıyor? Birinci Tekil Şahıs PDF indirme linki var mı? Birinci Tekil Şahıs kitabının yazarı Haruki Murakami kimdir? İşte Birinci Tekil Şahıs kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Haruki Murakami
Çevirmen: Ali Volkan Erdemir
Yayın Evi: Doğan Kitap
İSBN: 9786258036220
Sayfa Sayısı: 152
Birinci Tekil Şahıs Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Belki de bir anlamda gerçek aşktı bu. Ya da gerçek yalnızlık…
Hepimiz öyle ya da böyle maske takarak yaşıyoruz. Bu vahşi dünyada maske takmadan yaşanamaz çünkü. Kötü ruhların maskesinin altında meleklerin gerçek yüzü, meleklerin maskesinin altında kötü ruhların gerçek yüzü vardır. Sadece biri olması mümkün değildir.
Birinci Tekil Şahıs’ta sıra dışı kahramanların sıra dışı öykülerini anlatıyor bize Haruki Murakami. Ölüm ve aşk üzerine şiirler yazan bir genç kız, kadınlara evet kadınlara âşık olan ve onların isimlerini çalan bir maymun, çok çirkin ama tuhaf bir çekim gücüne sahip bir kadın, uydurduğu bir yazıyla bir caz sanatçısının yeniden “doğmasını” hatta albüm yayınlamasını sağlayan bir genç adam…
Murakami’nin yazmak ve koşmak dışındaki üçüncü büyük aşkı beyzbol da var bu öykü seçkisinde.
Ve yazarın sizi gülümsetecek, şaşırtacak, beyzbol üzerine yazdığı muzip şiirler de…
Birinci Tekil Şahıs Alıntıları - Sözleri
- Bir insanı sevmek sağlık sigortası kapsamına girmeyen bir ruh hastalığına yakalanmak gibidir.
- Bir insanı sevmek sağlık sigortası kapsamına girmeyen bir ruh hastalığına yakalanmak gibidir.
- Onu özellikle arzulamış değildim, onun da beni özellikle arzulağını sanmıyorum.
- "Düşünüyorum da aşk denilen şey yaşamayı sürdürebilmemiz için zaruri olan bir yakıttır.Aşkımız bir gün bitebilir.Ya da güzel bir şeye dönüşmeyebilir.Ama aşk bitse de, gerçekleşmese de, birine âşık olmanın,birine aşk beslemenin hatırasına tutunmaya devam ederiz.Ve bu yine de bizim için değerli bir ısı kaynağıdır."
- Zamanla düzgün bir şekilde uzlaşmalı, olabildiğince harika anılar bırakmalıyız geride.
- Matematiğin temel prensiplerinin peşinden gitmek yerine Balzac’ın tüm romanlarını okumak çok daha zevkliydi.
- Hayalinizin ölmesi, yaşamınızın sona ermesinden çok daha üzücü bir şeydir.
- Gerçek ölüm çok ama çok ağır bir şeydir. O ana dek var olan her şey bir anda tümüyle yok oluverir. Saf bir hiçliğe dönüşür.
- Başını koyduysan taştan bir yastığa ister sen kes at ister bir başkası dönersin sonunda toza
- Bir daha asla görüşmek yok diye düşünürken hiç olur mu görüşmemek diye düşünmek Görüşebilecek miyiz? Yoksa öylece bitecek mi her şey? Işığa çekilirken gölgelerde mi kalacağız seninle
- Anılar ne kadar canlı olursa olsunlar zamanın gücüne karşı koyamazlar.
- Kötü ruhların maskesinin altında meleklerin gerçek yüzü, meleklerin maskesinin altında kötü ruhların gerçek yüzü vardır.
- "Yaşamlarımızda bazen olur böyle şeyler.Ne açıklanabilir ne de bir mantığı vardır,ancak insanın yüreğini derin bir şekilde karıştıran olaylardır.Bu durumda hiçbir şey düşünmeden sadece gözünü kapatmaktan başka yapacak bir şey yoktur.Büyük bir dalgayı atlatır gibi."
- Aklın var ya, o zor şeyleri düşünebil diye var. Anlamadığın şeyleri anlaman için
- Anılar ne kadar canlı olursa olsunlar zamanın gücüne karşı koyamazlar.
Birinci Tekil Şahıs İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Postmodern edebiyatın çekik gözlü dahisi bu kez sekiz öykünün yer aldığı kitabıyla bizlerle. Kitabın adından da anlaşılacağı gibi öykülerde birinci tekil şahıs anlatımı kullanılmış. Aşk, ölüm, yalnızlık, lise çağları, Beatles, caz, beyzbol tutkusu, yazmak ve koşmak üzerine öyküler. Murakami hayranları bu konuların onun hayatında önemli yer teşkil ettiğini bilir bu nedenle kurgu mu yoksa yazarın hayatından kesitler mi pek emin olamadım. Zira yalnızca ‘Yakult Swallows Şiir Seçkisi’nde yazarın adı geçiyordu. “Kader, yıldızlar, kan grubu, kehanet ya da büyü; bir şey beni harekete geçirmişti demek. Şu an elimde bir tarihsel kronoloji tablosu olsa, onun köşesine küçük harflerle eklemek isterim: ‘Haruki Murakami 1968 yılında, Sankei Atoms’un taraftarı oldu’ diye” Romanlarında sıklıkla kullandığı gerçeküstücülüğü öykülerinde rüyaların ardına gizlemesi ve yumuşak anlatımıyla yine başarılı bir esere imza atmış Murakami. Okuyun, okutun (kitabimkahvem)
Geçtiğimiz günlerde #alivolkanerdemir çevirisi ile #dogankitap tarafından yayımlanan #birincitekilşahıs adlı kitabı okudum . Kitap #harukimurakami nin 8 öyküsünden oluşuyor. Öyküler çok güzel ve insanın zihninde kıvılcım yaratan cinsten . Düşündüm her öykü sonunda aldığım mesajları uzun uzun . Zaten öykü okumanın da en güzel yanı bu değil midir ? Ben en çok ilk #öykü olan Taştan Yastık 'ı beğendim . İlginç karakterler , ilginç olaylar ve sıradışı rastlantılar üzerine yazılmış öyküler ... Tavsiyemdir . (Sevtap Cüntay)
Aşk, yanlızlık ve ölüm üstüne 8 öykü... Akıcı ama bir o kadar düşündürücü olan bu öyküler birbirinden farklı fakat nihayetinde hep aşkın hüznünü paylaşan kişilerle dopdolu metinler aktarıyor bizlere. Kimimizin hiç tanışmadığı Murakami'ye başlama kitabı olarak düşünenler bence bu metni en az bir iki kitap sonra okumalı diye düşünüyorum. Elbet ben bir merci değilim lakin yine de öykülerden ziyade bir romanıyla ilk başta içli dışlı olmanız gerektiğine inanıyorum. Her kaleme aldığı kitapta olduğu gibi hüzünü, aşkı, sporu, klasik müziği ve yanlızlığı konu alırken büyülü bir anlatım size aktarır. Ne yazarsa okurum dediğim yazarlardan biri olduğu için fazla etik bir yorum yapamıyorum. Murakami severler için ise bu tam olarak ilaç niteliğinde! Hadi okur, okuma sırası senin... #birincitekilşahıs ##harukimurakami #dogankitap (Aslihan Yayla)
Birinci Tekil Şahıs PDF indirme linki var mı?
Haruki Murakami - Birinci Tekil Şahıs kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Birinci Tekil Şahıs PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Haruki Murakami Kimdir?
1949 yılında dünyaya geldi, 1975'te Tokyo'daki Vaseda Üniversitesi'nden mezun oldu. 1986-1995 yılları arasında Avrupa ve ABD'de yaşadı. Yazarın ilk ve Gunzou Edebiyat Ödülü'nü alan romanı "Kaze no oto vo kike"dir (1979). Onu "Hitsuci vo meguru Bohken" (1982) isimli romanı izledi. Yazar bu eseriyle Yeni Yazarlar Noma Edebiyat Ödülü'nü aldı. Ardından "Sekai no ovari to hahdo bohrudo" (1985) geldi ve bu kitap da yazara Tanizaki Ödülü'nü kazandırdı. Ama ona asıl ününü kazandıran 16 dile çevrilen "İmkânsızın Şarkısı" (1987) oldu. 1995'te yayımlanan "Zemberekkuşu'nun Güncesi"yle 1996 yılında Yomiuri Edebiyat Ödülü'nü de kazanan Murakami, daha sonra baştan çıkarıcı bir aşk hikâyesi olan "Supuhtoniku no Koibito"yu (2001) yazdı. Yazar ayrıca, "Zoh no şohşitsu" (1993) ve "Kami no Kodomotaçi-va mina adoru" (2002) adı altında öykülerini de kitaplaştırmıştır. Japonya'nın XX. yüzyıldaki en büyük edebiyatçılarından biri olarak kabul edilmesine rağmen, Amerikan kültürünün etkisi altında kaldığı ve aşırı Batıcı olduğu eleştirilerine maruz kalan yazarın edebiyat dışı tek kitabı "Andahguraundo"dur (2001). Murakami'nin son eserleri ise "Kokky no minami, taiyou no nişi" (2003) ve "Dansu dansu dansu"dur (2003).
Ödülleri :
- 1996 Yomiuri Edebiyat Ödülü ("Zemberekkuşu'nun Güncesi"yle
- 1985 Tanizaki Ödülü ("Sekai no ovari to hahdo bohrudo"yla)
- 1982 Yeni Yazarlar Noma Edebiyat Ödülü ("Hitsuci vo meguru Bohken"le)
- 1979 Gunzou Edebiyat Ödülü ("Kaze no oto vo kike"yle)
Haruki Murakami Kitapları - Eserleri
- 1Q84 (Tek Cilt)
- Sahilde Kafka
- Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu
- Zemberekkuşu'nun Güncesi
- İmkansızın Şarkısı
- Sınırın Güneyinde, Güneşin Batısında
- Yaban Koyununun İzinde
- Koşmasaydım Yazamazdım
- Renksiz Tsukuru Tazaki'nin Hac Yılları
- Uyku
- Kadınsız Erkekler
- Sputnik Sevgilim
- Tuhaf Kütüphane
- 1Q84 - 2. Kitap
- 1Q84 - 3. Kitap
- Underground: The Tokyo Gas Attack and the Japanese Psyche
- Wind/Pinball
- Blind Willow, Sleeping Woman
- Karanlıktan Sonra
- Fırın Saldırısı
- Rüzgarın Şarkısını Dinle
- Dance, Dance, Dance
- Kumandanı Öldürmek
- Doğum Günü Kızı
- Mesleğim Yazarlık
- Efter Skælvet
- The Elephant Vanishes
- Pinball 1973
- First Person Singular
- Sadece Müzik
- After Dark
- Birinci Tekil Şahıs
- Desire
Haruki Murakami Alıntıları - Sözleri
- İnsanın yaşamı nasıl oluyor da böylesine değişip, tam tersi bir hal alabiliyor.. (Uyku)
- Yaş almak ya da alamamak değil konu; doğum günü senin için yılda sadece bir gün, gerçekten de özel bir gün o; ona gereken önemi vermelisin. Ve bu biricik eşitliği kutlamalısın (Doğum Günü Kızı)
- Ben çok sıradan bir insanım. Ben sadece kitap okumayı seviyorum (1Q84 (Tek Cilt))
- Ben aslında insanlarla iletişimi iyi olan birisi değilim. Bir yerlerde kendi özüme dönmem gerekiyordu. (Koşmasaydım Yazamazdım)
- İnsanlar erken, pek erken yaşlanmaya başlarlar. Yaşlılık silinmeyen bir leke gibi, bedenlerinin her yanına yavaş yavaş yayılır. (Yaban Koyununun İzinde)
- "Ama aralarında belirli bir mesafe bırakarak da insanlar birbirlerine yakın olabilirler, öyle değil mi?" (Karanlıktan Sonra)
- . Bazen insanların kalbinin derin kuyular gibi olduğunu düşünüyorum. Altta ne olduğunu kimse bilmiyor. Yapabileceğiniz tek şey, arada sırada yüzeye çıkan şeyleri hayal etmek. ... (Blind Willow, Sleeping Woman)
- Bekleyen hep ben oluyordum (Yaban Koyununun İzinde)
- Anılar ne kadar canlı olursa olsunlar zamanın gücüne karşı koyamazlar. (Birinci Tekil Şahıs)
- Fakat ilerleyemiyorum işte. Kayıkta ırmağın akıntısına karşı kürek çekiyormuşum gibi. Bir süre küreklere asıldıktan sonra dinlenip bir şeyler düşünürken, bir de bakıyorum, kayık tekrar eski yerine dönmüş. (1Q84 - 3. Kitap)
- . Bugünlerde ne demek istediğimi söyleyemiyorum. Yapamam... Ne zaman bir şey söylemeye çalışsam, asıl noktayı kaçırıyor. Ya öyle ya da ben demek istediğimin tersini söylerim. Ne kadar doğru yapmaya çalışırsam, o kadar karışık hale geliyor. Bazen ilk başta ne söylemeye çalıştığımı bile hatırlayamıyorum. Sanki vücudum ikiye bölünmüş ve birim diğerini büyük bir sütunun etrafında kovalıyor. Çevresinde daireler çiziyoruz. Diğer bende doğru sözler var ama onu asla yakalayamam. . (Blind Willow, Sleeping Woman)
- • Kendimi bazen bir hiç gibi hissediyorum (Kumandanı Öldürmek)
- Herkesin kendine göre bir savaş alanı vardır. (Karanlıktan Sonra)
- "Fakat yine de ölene kadar bir şekilde yaşamımı sürdürmekten başka yolum olmadığı gibi, yaşarken de kendimce yöntemlerle yaşamaktan başka yapacak bir şey yok. Pek övünülecek bir şey olmasa bile, benim bundan başka bir yaşam biçimim yok." (1Q84 - 3. Kitap)
- İki benden birbirinin içinde erimiş, tek beden olmuş gibi, çok güçlü bir sarılmaydı. Bir an bile gevşetmedi kollarını. Bir kez ayrılırsak bu dünyada bir daha asla bir araya gelemezmişiz gibi. (Karanlıktan Sonra)
- Herkes bir gün ölür. Ama ölene kadar bir şekilde elli yıl falan yaşamak zorundasındır ve bir sürü şeyi düşünerek elli yıl geçirmek, açık konuşayım, hiçbir şey düşünmeden geçireceğin beş bin yıldan çok daha yorucudur. (Rüzgarın Şarkısını Dinle)
- Güzel olan güzeldir, bu yeterli değil mi? (Uyku)
- "Hayal dediğin kuş gibi özgür, deniz gibi geniştir. Kimse buna engel olamaz." (Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu)
- Bir bakıma, benim için son durak olacak yere ulaştım. Kendimi, varmam gereken yere gelmişim gibi hissediyorum. (Yaban Koyununun İzinde)
- "Şarkı bitti. Ama melodisi havada asılı kaldı." (Yaban Koyununun İzinde)