tatlidede

Biz - Yevgeni İvanoviç Zamyatin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Biz kimin eseri? Biz kitabının yazarı kimdir? Biz konusu ve anafikri nedir? Biz kitabı ne anlatıyor? Biz PDF indirme linki var mı? Biz kitabının yazarı Yevgeni İvanoviç Zamyatin kimdir? İşte Biz kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 29.05.2022 04:00
Biz - Yevgeni İvanoviç Zamyatin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Yevgeni İvanoviç Zamyatin

Çevirmen: Serdar Arıkan

Çevirmen: Fatma Arıkan

Orijinal Adı: Мы (Mıy)

Yayın Evi: İthaki Yayınları

İSBN: 9786053751991

Sayfa Sayısı: 256

Biz Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Aldoux Huxley, Ayn Rand, George Orwell, Kurt Vonnegut, Ursula K. Le Guin için açık esin kaynağı olan BİZ, ilk kez özgün dilden çevirisiyle okurların karşısında.

Herkesin numaralarla adlandırıldığı ve her an dinlenip gözetlendiği bir ülkede, Tek Devlet'in komşu gezegenlere yayılmak için yaptırdığı uzay gemisinin çalışmalarına katılan bir mühendis günlük tutmaktadır. Herkesin devlete yararlı ve iyi olmasının övgüsüyle başlayan günlük, yavaş yavaş mühendisin devletin başındaki İyilikçi'nin matematiksel, kusursuz düzeninin sorgulanmasına dönüşür.

"Devlet kendini ve hedeflerini yaşatıyor, ama ölmeyi gönüllü olarak elbette kabul etmiyor o yüzden yeni şimşekler, fırtınalar, kasırgalar başlayacak. Böyledir bu yasa, sonsuza dek fırtına gibi bir 'd' ile taçlanan o yumuşak 'evrim' böyledir. Fırtınanın güçlü nefesi bu sayfalarda duracak."

Yevgeni Zamyatin

"Zamyatin belli bir ülkeyi değil sanayi uygarlığının hedeflerini değerlendiriyor. Bu kitabın konusu aslında Makine'dir, yani insanın şişesinden düşüncesizce çıkardığı ve tekrar şişesine sokamadığı o cin."

George Orwell

"Otomatik Piyano'yu yazarken olay örgüsünü gururla Aldous Huxley'nin Cesur Yeni Dünya'sından ödünç aldım, o da zaten gururla Yevgeni Zamyatin'in BİZ'inden ödünç almıştı."

Kurt Vonnegut

"Yazılmış en iyi bilimkurgu kitabı. İyi, zeki ve güçlü bir kitap; duygusal açıdan sarsıcı ve teknik açıdan, bilimkurgunun metafor menzilini kullanma tarzıyla, o zamandan bu yana yazılmış birçok kitaptan çok daha ilerde."

Ursula K. Le Guin

Ölmeden Önce Özgün Dilden Çevirisiyle Okumanız Gereken 1001 Kitap'tan biri.

Biz Alıntıları - Sözleri

  • Çiçek açmak bir hastalık değil midir? Filiz yarılarak açıldığında canı yanmaz mı?
  • ... Ama bu sizin suçunuz değil, siz hastasınız. Bu hastalığın adı: Hayal gücü.
  • "Dünyayı açlık ve sevgi yönetir."
  • İnsan tıpkı bir roman gibidir, son sayfasına kadar nasıl biteceğini bilmiyorsun. Diğer bir deyişle okumaya değer mi, değmez mi?...
  • Matematik de, ölüm de asla yanılmaz.
  • Her gülücük farklı bir renktedir. Gülme, içinizdeki patlamanın uzak bir yankısıdır.
  • ...herkesin aklını kaçırması gerek, en kısa zamanda herkesin delirmesi lazım!
  • Nasıl da eksiksizim! Bir bilseniz, nasıl da tamam!
  • İki insana cennete gitmek için seçim hakkı verilmiş: ya özgürlüksüz mutluluk ya da mutsuz bir özgürlük... Üçüncü bir seçenek sunulmamış. İki budala da özgürlüğü seçmiş.
  • Gülmeden duramıyorum, gülüyorum. Kafamdan bir kıymığı söküp aldılar. Kafam artık rahat ve boş... Aslında boş değil de gülmemi engelleyecek herhangi bir harici unsur yok (gülümseme normal bir insanın normal bir eylemidir).
  • Dik üçgeni andıran bir gülümsemeyle "Velinimet aşkına" dedi.
  • "İnsafsızca sevmeli, evet insafsızca."
  • Ama çiçek açmak da bir hastalık değil midir? Bir tomurcuk yeni açtığında canı yanmaz mı?
  • Yarın bir mutluluğun beni beklediğini biliyordum. Ama hangi mutluluğun?

Biz İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Biz, Rus yazar Yevgeni İvanoviç Zamyatin'in 1920'li yıllarda kaleme aldığı, ilk ütopya karşıtı roman olarak Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya'sına ve George Orwell'in 1984 isimli romanlarına eşin kaynağı olmuş, yazarın kendi ülkesi Rusya'da ise ancak 1988 yılında yayımlanabilmiş bir roman. Kitap 1920'ler de yazılıyor ve 26. yüzyılda, insanların doğadan, kendi benliklerinden ve birbirlerinden koparıldığı bir ortamda, insanların isimlerinin yerini numaraların aldığı, saydam cam duvarlar arasında yaşanan her şeyin kameralarla kaydedildiği, insanların çiftleşme zamanlarını ve kiminle çiftleşebileceğini bile sistemin düzenlediği, seçimlerin göstermelik yapıldığı, Velinimet'in yönettiği Tek Devlet adlı ülkenin distopik atmosferinde geçiyor. Özgürlüklerin kısıtlandığı hatta olmadığı, gelişmiş standartlara rağmen baskıcı ve totaliter bir iktidarda mutlu mesut yaşayanların yanısıra bu düzenden memnun olmayanlarında var olduğu bir roman Biz. Hikayenin başkahramanı mimar D-503'ün her gün olan biteni yazdığı kayıtlardan okuyoruz Tek Devlet'te olan bitenleri. D-503 ve I-330'un aşklarını, İntegral'in yapımını, Velinimet'e karşı mücadeleyi. Biz, başlarda okurken beni biraz zorlasa da sonrasında severek okudum kitabı. Kitap adeta matematik üzerine kurulmuş gibi. Pek çok matematik terimi kullanılıyor, karakter isimleri sayılardan oluşuyor, gülümseme bile diküçgene benzetiliyor:)) Zamyatin'in Biz romanı 2016 yılında Fransız yönetmen Alain Bournet tarafından kısa film olarak sinemaya da uyarlanmış "The Glass Fortress" adıyla. Böyle bir hikaye için 30 dakikalık oldukça başarılı bir kısa film olmuş. Ama filmi kitabı okuduktan sonra izlemek daha anlamlı olacağı kanaatindeyim. İzlemek isteyenler için linki buraya bırakayım. https://youtu.be/PQ6Au4BzFMQ Biz, distopya, bilim kurgu ve fantastik tarzları sevenlere öncelikle tavsiye olunur. Keyifli okumalar... (Filiz)

Bu kitapla ilgili çok beğendiğim ve her cümlesine katıldığım bir yazıyı küçük düzeltmelerle sizinle paylaşacağım. Hem kitabı hem de günümüze tuttuğu ışığı görebilmemiz açısından çok önemsiyorum bu cümleleri. İşte her cümlesine katıldığım o efsane tespitler: "Geçenlerde Biz adlı romanını okuyordum. Yazarın Rusya'da politik hareketten dolayı hapsedildiği dönemde yazılan bu roman 26.yy dünyasında geçiyor. Bireysellikten ve duygulardan mümkün mertebe arındırılmış bir dünya. Mülkiyet hakkı yok, özel alan yok. İnsanlar cam evlerde yaşıyor. Yemek yemelerinden yürümelerine, sevişmelerinden sosyalleşmelerine her adım bir çizelgeye uygun olarak yapılıyor. İnsanlar sayılardan ibaret. Dünyaları da öyle. İşte böyle bir dünyada baş kahramanın ( D-530 ) tuttuğu kayıtlar aracılığıyla düşüncelerini görüyoruz. Şimdi bakalım; 1. Çevre tamamen düşman. Ağaçlardan, bitkilerden ve hayvanlardan nefret ediyorlar. Doğayı hayatlarından çıkarmak için yaşadıkları yerin etrafına devasa duvarlar dikilmiş hatta. Bu doğa ve hayvan düşmanlığı tanıdık geldi mi? 2. İnsanların her şeyi sayıyla hesaplı, limitler içinde yaşıyorlar ve bunun kendileri için en mükemmel düzen olduğuna inanıyorlar. Çok seslilik hayal bile edilemeyecek korkunç bir şey. Herkes bir arada ve aynı fikirde olmalı ama aynı fikirde olacakları şey de Velinimet'in istediği şey olmalı. Yani halk, muhalif bir konuda bir araya geldiğinde bu noktada kimse birlik vs. demiyor. Direkt düşman olarak algılanıp yok ediliyorlar. Düşünce özgürlüğüne olan düşmanlık tanıdık geldi mi? 3. İnsanların yatak odaları devletin tekelinde. Kim kiminle sevişmeli, ne sıklıkla ve ne zaman olmalı bunlar devletin belirlediği sınırlar içinde yapılmak zorunda. Aklı fikri halkının sevişmesinde olması, burnunu bu konunun içine sokması tanıdık geldi mi? 4. Halk, Velinimet'in lüksünü, otoritesinin sınırsızlığını güç sarhoşluğuyla alkışlıyor ve bunu olması gereken bir şey gibi görüyorlar. Kendileri emek sömürgesine maruz kalıp, sınırların içine hapsedildikleri halde Velinimet'in sınırsızlığı ve kudretiyle övünüyorlar. Peki bu tanıdık mı? 5. Son olarak neredeyse her sayfada tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek adam övülüyor. Geleceğin sadece buna bağlı olduğuna, eski dünyanın insanlara özgürlük vererek aslında kötülük ettiği ve her şeyin tek adam altında ( Velinimet ) birleşmesi gerektiği, bunun olması gereken bir şey olduğu insanların beyinlerine kazınıyor. Bu tek devlet, tek millet, tek adamlık tanıdık geldi mi? 1920 yılında yazılan bir bilim kurgu kitabındaki distopik bir dünya yaşanıyor bir yerlerde. Yıl 2017. BU YERİ BİLDİNİZ Mİ?" (Semih Doğan)

"Biz" kimiz?: Ben, sen, o, onlar... hepimiz Biz'iz. Bu kitap meşhur kara dörtlemenin kitaplarından biri. Kara dörtleme şöyle: 1. 1984 George Orwell 2. Fahrenheit 451 Ray Bradbury 3. Cesur Yeni Dünya Aldous Huxley 4. Biz Yevgeni Zamyatin Benim sıralamam yukarıdaki gibi. Dörtlemenin her kitabı çok güzeldi ama şu an da incelemesini yaptığımız Biz kitabı diğerlerinden daha enteresan bir havaya sahipti. Kitaba alışmak başlarda gerçekten zor oluyor çünkü garip bir bölüm yapısı var ve karakterlerin isimleri sayı, rakam, matematiksel işlem, nota, enstruman... (bazıları ironidir) Kitapta hoşuma giden şey kitaptaki ana karakterimizin biz okurlarla sürekli konuşması ve her olaya hakim olması. Karakter bir mühendis bu yüzden de zeki bir arkadaş kendisi. Mühendis olmasına rağmen şiir, edebiyat, felsefe, tarih gibi birçok alanda yorumlar yapıyor. Zaten karakter mühendis olduğu için baştan sona matematik konuşuluyor. Zamyatin okurla sürekli konuşan bir karakter yarattığı için rahatlıkla kendi devrinde olan olayları, karakterleri, grupları inceden inceye eleştirmiş. Bu da hoşuma giden bir şeydi. Genel olarak kitap güzel distopya sevenlerin okuması gereken bir kitap. Ama distopya sevmiyorsanız okumayın işkenceden farksız olur. Gidin Andy Weır filan okuyun. Daha çok keyif alırsınız. Hayırlı günler keyifli okumalar... (Oğuzhan Güneş)

Biz PDF indirme linki var mı?

Yevgeni İvanoviç Zamyatin - Biz kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Biz PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yevgeni İvanoviç Zamyatin Kimdir?

Yevgeniy İvanoviç Zamyatin (Rusça: Евгений Иванович Замятин) (1884 - 1937), Rus yazar. Distopik bir geleceği konu alan "Biz" (Rusça: Мы) isimli romanıyla ünlenmiştir.

Hayatı  

1 Şubat 1884 Tambov Vilayeti'nin Lebedyan ilçesinde bir rahibin oğlu olarak doğdu. 1902'de takdirname ile bitirdiği Voronej Lisesi'nin ardından 1908 yılında Petersburg (Leningrad) Gemi Mühendisliği Enstitüsü'nden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında, birinci Rus devrimi zamanlarında devrim hareketlerinde yer aldı. 1906 - 1911 yılları arasında kanun kaçağı olarak yaşadı. Potemkin isyanı olduğu sıralarda Odessa’da bulundu.

İlk Hikayesi “Yalnız” 1908 yılında Eğitim dergisinde yayınlandı. İlk büyük edebi başarısını 1911 yılında yayınlanan “Uyezdnoye” (Gezisel, gezi hikâyeleri) ile kazandı. 1914 yılında yayınlanan savaş karşıtı hikâyesi “Na Kuliçkah” (Çok Uzaklarda) nedeniyle kovuşturmaya uğradı, tutuklandı ve yargılandı, eserin basıldığı derginin ilgili sayısı toplatıldı. Bu iki eser de dönemdaşı ünlü Rus yazar Maksim Gorki’den de iltifatlar almıştır.

1916-1917 yıllarında İngiltere’de Rus buz kırıcı gemilerinde çalışırken izlenim sahibi olduğu İngiliz hayatı hakkında “Ostrovityane – Adalılar” adlı eseri yayınlandı. 1917 sonbaharında Rusya’ya döndü. Maksim Gorki tarafından davet edildiği Dünya Edebiyatı Topluluğu’nda, İngiliz ve Amerikan edebiyatından sorumlu yayın kurulu üyesi olarak görev aldı. Aynı yıllarda esas mesleğinde de başarılı çalışmalarda bulundu Ermak, Krasin gibi buz kırıcı gemilerinin ve diğer muhtelif gemi yapım işlerinde görev aldı.

1920'lerde “Serapionlar Kardeşliği” yazın topluluğunun üyesi oldu. “Mağara”, “Rus” ve “En Önemli Hakkında” bu dönem eserlerindendir. Aynı yıllarda “Bit” ve “Atilla” piyeslerini yazdı. 1920 yılında en çok ses getiren ve batı edebiyatında ilk ütopya karşıtı roman olarak nitelendirilen Biz adlı romanını yazdı. Roman ilk olarak 1924 yılında İngiltere’de yayınlandı. 1929 yılı sonrasında, 1988’de “Biz” kendi dilinde yayımlanana kadar Zamyatin’in eserleri Sovyetler birliğinde hiç yayımlanmadı. George Orwell’in ünlü eseri 1984’ü yazarken “Biz” den etkilendiği yorumları yapılmıştır.

1931 yılında kendi isteği üzerine Stalin tarafından verilen Sovyetler Birliği dışına çıkış izni ile Paris’e yerleşti. Ölümüne kadar bir göçmen olarak Sovyet vatandaşlığından çıkmadan orada yaşadı. Zamyatin ağır bir hastalık geçirerek 1937 yılında Paris’te öldü. Son eseri “Tanrı’nın Sopası” ölümünden sonra 1938 yılında yayınlanmıştır.

Eserleri 

Romanları  

Biz (roman) (1920), Versus Kitap, Haziran 2009, Çev. Algan Sezgintüredi

Kısa öyküleri ve hikayeleri 

Yerel Hikayeler (1912)

Uzaklarda (1913)

Alatır (1914)

Adalılar (1917)

İnsan Avcısı (1918)

Kuzey (1918)

Nisan (1912)

Yolsuz (1913)

Üç Gün (1913)

Afrika (1916

Resimler (1916)

Bilim Şehidi (1916)

Göz (1917)

Kadastro Memuru (1918)

İşaret (1918)

Günahkarların Kefili (1918)

Ejder (1918)

X (1919)

Yerazm’ın Nasıl İyileştirildiği Hakkında (1920)

Çocukça (1920)

Mamay (1920)

Mağara (1921)

Söz Çurigin’e Veriliyor (1922)

Yamyamlar. Tanrı’nın Kilisesi. (1922)

Rus (1923)

En Önemli Hakkında (1923)

Yola (1928)

Taşkın (1929)

Tanrının Sopası (1935)

Diğer eserleri 

Herbert Wells (1922)

Moskova - Peterburg (1933)

Yevgeni İvanoviç Zamyatin Kitapları - Eserleri

  • Biz
  • Üç Gün
  • Elektrik
  • Dünyanın Bir Ucunda
  • Taşkın
  • Sabaha Karşı Toprak Şifa Bulacak
  • Ejderha
  • Mağara
  • We
  • Tanrı'nın Kırbacı
  • Biz Diğerleri
  • Kuzey
  • Zamyetin Kadın

Yevgeni İvanoviç Zamyatin Alıntıları - Sözleri

  • Güneş artık sarmıyor. Gözler parlarken güneş neye yarar ki? Gece. (Elektrik)
  • A leaf torn off a tree by a sudden blast of wind obediently falls downward, but on the way it whirls, catches at every familiar branch, fork, knot. (We)
  • Her zamanki gibi dünyanın düzeni sürüyor gidiyordu ve yaşamak gerekiyordu. (Taşkın)
  • Siz burada duruyorsunuz hiçbir şeyden haberiniz yok, ama neler oluyor neler.. (Üç Gün)
  • "Yaşamdaki en güzel şey sanrıdır,en güzel sanrı da aşktır." (Sabaha Karşı Toprak Şifa Bulacak)
  • Erkekler roman gibidir: sondan bir önceki sayfada bile hangi noktaya varacakları, ne yapacakları asla bilinmez. Eh, başka türlü de okumaya değmezdi zaten. (Biz Diğerleri)
  • ...herkesin aklını kaçırması gerek, en kısa zamanda herkesin delirmesi lazım! (Biz)
  • İnsanın kendi öz devletinin tarihini gerçek anlamda algılaması,garip gelse de tarih derslerinde değil edebiyat derslerinde gerçekleşir. (Sabaha Karşı Toprak Şifa Bulacak)
  • Çiçek açmak bir hastalık değil midir? Filiz yarılarak açıldığında canı yanmaz mı? (Biz)
  • İnsanlar,ne önemi var onların? (Elektrik)
  • Sarhoş gözyaşları süzüldü, bir sarhoşunkinden daha acı gözyaşları olabilir mi? (Dünyanın Bir Ucunda)
  • Bu mavi göğü seviyorum; hepimizin yalnızca bu kusursuz ve tertemiz göğü sevdiğini söylersem, yanılmamış olacağımdan eminim. (Biz Diğerleri)
  • "Gece oldu diye öyle memnunum ki..." "Neden memnunsunuz, gece oldu diye?" Tihmen ayık olsaydı, gayet kibar bir şekilde söyleyebilirdi en önemli şeyi: "Çünkü gece bütün farklılıkları gizler." Ama şövalye Tihmen dedi ki: "Çünkü geceleyin gün ışığının gizlediği güzellikler ortaya çıkıyor." (Dünyanın Bir Ucunda)
  • En büyük acı olay anında hissettiğin değil, olayın üzerinden bir zaman geçtikten sonra, yapacağın hiçbir şey kalmadığında hissettiğindir. (Mağara)
  • ''Acımasız mı?'' diye güldü. ''Çocuklara doğruyu söylemek acımasızcadır. Eğer beni Tanrı'nın merhametine inandıran bir şey varsa, o da Tanrı'nın bahşettiği yalandır,özellikle yalandır..'' (Sabaha Karşı Toprak Şifa Bulacak)
  • İnsan tıpkı bir roman gibidir, son sayfasına kadar nasıl biteceğini bilmiyorsun. Diğer bir deyişle okumaya değer mi, değmez mi?... (Biz)
  • Tihmen'in bir hastalığı vardı, düşünüyordu. (Dünyanın Bir Ucunda)
  • "Children are the only courageous philosophers. And courageous philosophers are invariably children. One ought always to ask like children, 'what further'?" (We)
  • 'Evet gerçekte Wilde da çirkindi, ama çirkin şeylere işaret etmişti ve herkes bunun güzel olduğuna inanmıştı. Bu nedenledir ki, altı çizilen çirkinlik ve altı çizilen eksiklik bir armoni vermelidir. Güzellik armonidedir, stildedir, varsın bu biçimsizliğin armonisi olsun (ya da güzelliğin,kusurun armonisi) ya da faziletin.' (Sabaha Karşı Toprak Şifa Bulacak)
  • Bu gecede dün gece ki gibi uyuşuk ve sakin, kimse yok. (Üç Gün)

Yorum Yaz