diorex
Dedas

Bostan - Şeyh Sadi Şirazi Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bostan kimin eseri? Bostan kitabının yazarı kimdir? Bostan konusu ve anafikri nedir? Bostan kitabı ne anlatıyor? Bostan PDF indirme linki var mı? Bostan kitabının yazarı Şeyh Sadi Şirazi kimdir? İşte Bostan kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 26.03.2022 20:00
Bostan - Şeyh Sadi Şirazi Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Şeyh Sadi Şirazi

Yayın Evi: Antik Yayınları

İSBN: 9789944184144

Sayfa Sayısı: 288

Bostan Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bostan, Doğu edebiyatının elden ele, dilden dile dolaşan en büyük eserlerindendir. Tasavvuf anlayışını yansıtan bu yapıtta insanı insan yapan sevgi, açık yüreklilik, alçakgönüllülük gibi erdemler övülür; bunların her şeyden üstün olduğunu gösteren öyküler anlatılır.

İrfani öğretinin şiirsel taşıyıcıları, Mevlana, Şeyh Galib ve diğerlerinde görüldüğü üzere, mecazi bir dille konuşur. Şirazlı Sadi’de ise böyle sembolik ve şiirsel bir sesten ziyade; dolaysız, yalın ve ‘gerçekçi’ bir eda buluruz. Osmanlı medreselerinin başlıca ders kitabı olan Bostan, gerçekçi, hikmetli ve şiirseldir. Temaları ve bu temaları işleyiş tarzı bakımındansa hem geleneksel, hem güncel, hem de hakikidir..

Bostan Alıntıları - Sözleri

  • Görmez misin, gül kendisini hakir gören kara toprakta biter.
  • Ya Rabbi! SEN beni hayra, iyiliğe muvaffak kılmazsan benim kime ne hayrım dokunur. ... ~...
  • Elli yıl iyilik yaparsın da, bir çirkin hareketin her şeyi mahveder.
  • “Sen kibirli insanlardan değil, kendisinde Allah korkusu olmayanlardan kork.”
  • Erdemli kişi yalnızca kusurunu görür.
  • Ya Rabbi! Sen beni hayra, iyiliğe muvaffak kılmazsan benim kime ne hayrım dokunur.
  • “Herkesin itibarı kendindendir..”
  • İnsanların kalbini yaralamamaya gayret et; yoksa kendi kökünü kazmış olursun.
  • Derler ki düşmandan söz getiren kimseler, ondan daha düşmandırlar. Söz getirip götüren kişi eski kavgaları tazeler ve halim selim adamı çileden çıkarır. Böyle arkadaştan kaçabildiğin kadar kaç. Çünkü o, uyuyan bir fitneye kalk diyor.
  • Gönül sırların zindanıdır, söyleyince onu kaçırmış olursun.
  • Cenâb-ı Allah: ' Malı mülkü dilediğime, ilmi isteyene veririm.' buyurmuştur.
  • Sen yoldaşına şefkat göstermezsen, o senden bir fersah uzağa kaçar.
  • İnsan sadece etten, kemikten ibaret olmaz. Fakat her şeklin içinde de mana denilen ruh yoktur.
  • Arkadaş! Şimdi elinden gelirken iyilik yap. Yoksa yarın kefeni yırtıp elini çıkaramazsın.
  • İnsan, iyilik ümidi ve kötülük korkusu dolayısıyla aklın gereğini benimser.

Bostan İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Aklın Edebiyatla Terbiyesi : Bostan: Muhtevasında aşk, ibret ve hikemi unsurlar da bulunan eserin asıl önemini gösteren kahramanlık şiirlerinin yazıldığı mütekārib bahrinde mukaddime ve on bölüm (bab) halinde tertip edilmiştir. Devrinde ve devrinden sonra her yüzyılda ilgiyle okunup pek çok tercüme ve şerhi yapılmıştır. Her ne kadar edebiyatımızda en hacimli Bostan Abdi'ye ait olsa da edebi dil olarak Sa‘dî'nin Bostanı çok daha fazla ilgi görmüştür. On bab halinde; Adalet, ihsan, aşk, tevazu, rızâ, kanaat, terbiye, şükür, tövbe, münâcât ve hatm-i kitâb başlıklarını taşıyan bölümler birçok hikâyeden meydana gelir. Olaylar konu itibariyle bazen birbirlerine set çekiyor gibi görünürse de konular incelendiğinde anlaşılabileceği gibi bu durum kaçınılmazdır. Sa‘dî, derlediği hikâyeler, bizzat şahit olduğu olaylar ve başkalarından duyduğu rivayetlerle edindiği bilgi ve tecrübelerini hikâye ve fıkralar halinde anlatırken sade, çekici ve anlaşılır bir üslûp kullanmış, yer yer tarihî şahsiyetlerden de söz etmiştir. Teşbih ve istiarelerinde gerçekçi olmaya da özen göstermiş, adalet, siyaset, yöneten-yönetilen münasebetleri, iyi ve kötü ahlâk, Allah’a karşı kulluk, terbiye, aşk, muhabbet ve benzeri konuları eğitici ve öğretici bir şekilde işlemiştir. Çeşitli nasihatler veya ibretli cümlelerle sona erdirdiği hikâye ve sözlerini hep bu amaç için kullanmıştır. (Bekir Çabuk)

İranlı şair Şadi Şirazi'nin eteklerindeki incilerden ancak bir kısmını dökebildiğini söylediği eseri Bostan'ı ekim ayında #doğuyukeşfet maratonumuzda okuduk... Her birinin anlamı olan 10 bölümden ve bölüm içi kısa hikayelerden oluşan Bostan ile Sadi Şirazi, insana insan olmayı öğütlüyor... (Emet Denizci)

BOSTAN VE ŞEYH SADİ ŞİRAZİ: Gülistan'dan sonra ben harikalar harikası, muhteşem bir kitap daha okudum Sadi Şirazi'den. Sadi Şirazi mükemmel bir insan. Onu tanıyıp, kitaplarından, ilminden ve nasihatlarından faydalandığım için gerçekten çok mutluyum. Çünkü Bostan kitabında o kadar güzel öğütlere denk geldim. Birbirinden güzel ve bize hayatımızın her anında daha güzel yaşamak için ders veren hikayelerden oluşan Bostan kitabı bizim için adeta bir hayat rehberi. Bence herkes okumalı, faydalanmalı, ders almalı. (Amine Su)

Bostan PDF indirme linki var mı?

Şeyh Sadi Şirazi - Bostan kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Bostan PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Şeyh Sadi Şirazi Kimdir?

İran Edebiyatı'nın en büyük şairlerindendir. Asıl ismi bilinmemektedir. Atabek Sa'd'ın hizmetinde bulunduğu için Sadi mahlasını kullanmıştır. Orta çağın ilim ve kültür merkezlerinden Şiraz'da doğmuştur. Doğum tarihi hususunda görüş birliğine varılamasa da 1184 yılında doğduğu sanılmaktadır. Firdevsi hamasiyat denilen destansı epik tür şiirlerde Enveri, kasidede Sadi otorite kabul edilirken Hafız ise gazelde üstündür. Bazen Sadi'nin gazelleri Hafız'a tercih edilmiştir. Prof. Ali Nihat Tarlan'a göre Sadi, gazellerde Hafız'dan daha realist ve daha insanidir. Dili de harikulade denilecek kadar fasih ve beliğdir. Sadi'nin asıl ünü mesnevi türünün en büyük üstatlarından biri olmasından ileri gelir.

Çocukluğunun ilk yıllarını Şiraz'da geçiren Sadi, ilk tahsilini de orada yapmıştır. Moğol istilasına rast gelen bu dönemde Şiraz'dan kaçarak Bağdat'a göç etmiş ve tahsiline devrin en mühim eğitim müessesesi olan Nizamiye Medreseleri'nde devam etmiştir. Genç yaşta babasını kaybettiğini "Çocukların ıstırabını bilirim. Çocukluğumda babamı kaybettim." beyiti ile anlatmıştır. Tahsiline devam ederken devrin büyük mutasavvıflarından ve ulemasından istifade eden Sadi, gençlik çağından sonraki yıllarda sürekli seyahat etmiş ve maceralı bir hayat sürmüştür. Onun yaşadığı dönemde İran, Moğol hakimiyeti altında harap olmuş vaziyettedir. Sadi'nin Ortadoğu, Arabistan ve Mısır'ı gezdiği rivayet edilir. Sadi Şam'da iken Haçlılara karşı Türk-İslam ordularında savaşmıştır. Hatta orada Hıristiyan kuvvetlere esir düşmüş yıllarca ağır istihkam işlerinde çalıştırılmıştır. Sadi'nin bilgisine hayran kalan Suriyeli bir tacir onu fidye ile satın alarak esaretten kurtarmış ve kızıyla evlendirmiştir. Ancak bu büyük şairin evlilik hayatı pek iç açıcı değildir. Eşinin kendisine kötü davranmasına dayanamayan Sadi, en sonunda evini terk etmiş, Anadolu'yu Çin'i ve Hindistan'ı gezdikten sonra memleketi Şiraz'a dönmüştür.

1256'da memleketine dönen Sadi, kendisini şiire ve ilme vererek ölümsüz eserlerini kaleme almıştır. Moğollarca büyük ihtiram gören Sadi, Tarih-i Cihanguşa'nın yazarı sahibi Cüveyni tarafından da takdir edilmiştir.

98 yaşında ömrünü tamamlayan şair, geniş bilgisi ve yüksek kültürü sayesinde doğu kaynaklarında Şeyh Sadi olarak nam bulmuştur. Mezarı Şiraz'a yakın Sadiyye'dedir. Günümüzde Sadi'nin kabristanı Sadi Türbesi, Şiraz'ın başlıca turistik mekânlarındandır.

21 Nisan (İran Takvimi: 1 Ordibeheşt) "Sadi Günü" olarak anılmaktadır.

Öne Çıkan Eserleri

- Bostan (Sa’dî-nâme). (Ahlak ve Edebe dair konuların işlendiği mesnevi; 655/1257) Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Çev. Kilisli Rıfat Bilge. Bostan ve Gülistan. 12. Bs. Konya: Meral Yayınevi, 1980.

- Gülistan. (Makame türünde yazılmış ahlaka dair mensur bir eserdir; 656/1258) Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Bostan ve Gülüstan. Çev. Kilisli Rıfat Bilge. Konya: Meral Yayınevi, 1980.

- Divan. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî,, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes.

- Nasihatü’l Mülük. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî, (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Nasihatü’l Mülük. Çev. Turgay Şafak. İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2015.

- Risale-i Akl ü Işk. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes. Nasihatü’l Mülük. Çev. Turgay Şafak. İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2015.

- Risale-i Enkiyânû. Nşr. Muhammed Ali Fürûğî, Külliyat-ı Sâdî (1385 h.ş). Tahran: İntişarat-ı Hermes.

Şeyh Sadi Şirazi Kitapları - Eserleri

  • Gülistan
  • Bostan
  • Bostan ve Gülistan
  • Hükümdarlara Öğütler
  • Uykusuz Aştık Geceyi
  • Beş Meclis ve Akıl ve Aşk Risalesi
  • Bostan - Gülistan - Altın Küpeler
  • Rubailer ve İlk Gazeller
  • Seçilmiş əsərləri
  • Genç Adam
  • Gülistan Pehlivan Ve Çırağı
  • Gül Suyu Gülistan Tercümesi
  • Nasihatü’l-Mülûk

Şeyh Sadi Şirazi Alıntıları - Sözleri

  • üç günlük dünya için mağrur olmamalıdır. (Hükümdarlara Öğütler)
  • Eşşək ki, deyirlər çox natəmizdir, Yük çəkir, bununçun xalqa əzizdir. Zəhmətkeş öküzlə, yük çəkən eşşək, Bədxah insanlardan yaxşıdır, bişək. (Seçilmiş əsərləri)
  • . Yanlış üslup doğru sözün celladıdır. . (Gülistan)
  • Dünyayı aydınlatan güneş, yarasanın gözüne çirkin gözükür. (Bostan - Gülistan - Altın Küpeler)
  • “…Hiçbir kişi senin sırrına senden fazla şefkat göstermez.” (Genç Adam)
  • Kanın damarımda akması gibi Gönlümde kaynayıp duran sevgili Bülbüller uyandı, şakıyadursun Biz yine uykusuz aştık geceyi! (Uykusuz Aştık Geceyi)
  • Yumuşaklıkla düşmanın derisini yüzebilirsin. Halbuki sert davranış dostu bile düşman eder. (Bostan ve Gülistan)
  • Bir söz ağzından çıkmadıkça sen o söze hükmedebilirsin ama söyledikten sonra o sana hükmeder. (Bostan - Gülistan - Altın Küpeler)
  • Ben,başka birinin sevgisine söz vermiyeceğim.Bilirim ki senden daha iyi bir dost elime geçmez.Gönlümü sana bağlıyayım ki canımın rahatı sensin. Gönlümü senden ayırayım da kime vereyim? (Rubailer ve İlk Gazeller)
  • Kainatın efendisi Adem oğullarının seyyidi Allah'ın selamı üzerine olsun şöyle buyuruyor Bir kimse seher vakti uyan uykudan uyandığında dinle ilgili bir derdi kendine dert edinir ve İslam'ın bir derdini kalbine hisseder kalbinde Allah aşkı olursa yüce Allah'ın Kerem ve fazla ile acil yardımlarını ona gönderir ki ebediyete kadar ona kifayet eder ve her kim ki kalbinde bunun dışında bir sevda varsa ve gönlüne başka bir dert yerleşmişse onun vicdanına baskı yapması için kahır ordusunu gönderir ve kendi İzzet gücünün kılıcı ile onun başını alır ve hiç kimse de ona ne için böyle yapın ne için böyle davranıldı diye sormaz (Beş Meclis ve Akıl ve Aşk Risalesi)
  • İnsanların kusurlarını örtmeye çalış ki Allah da senin kusurlarını bir perde ile örtsün. (Bostan - Gülistan - Altın Küpeler)
  • “Herkesin itibarı kendindendir..” (Bostan)
  • Faydasız söz işitmektense sağır görünmek iyidir. (Bostan ve Gülistan)
  • Ya Rabbi! Sen beni hayra, iyiliğe muvaffak kılmazsan benim kime ne hayrım dokunur. (Bostan)
  • Çocuklarımızı kuzu gibi büyütmeyelim ki ileride koyun gibi güdülmesinler. (Rubailer ve İlk Gazeller)
  • . Kendi ekmeğini yiyip oturmak, altın kemer bağlayıp bir kişinin karşısında ayakta durmaktan iyidir. . (Gülistan)
  • Ah Kâşki gözümü kaldırıp sana bakmasaydım. Belki gözümden gönlüme inen aşkın böyle soygunculuk yapmazdı. Kusur gönülden, günah gözdendir. Âh şu gönülden, yüz bin âh şu gözden.... (Rubailer ve İlk Gazeller)
  • “Ey aşkını başkalarının pazarında satmış olan kişi, bu dağınıklık nereye kadar?” (Beş Meclis ve Akıl ve Aşk Risalesi)
  • Erdemli kişi yalnızca kusurunu görür. (Bostan)
  • Kendi canını kurtarmak için arkadaşını savaş meydanında bırakıp düşmandan kaçan askerin cezası ölümdür. Bir sultan bir askere ekmek veriyorsa canını ortaya koysun diyedir. Öyleyse savaştan kaçan bir asker öldürülmeye layıktır. (Hükümdarlara Öğütler)

Yorum Yaz