Bütün Romanları - H. P. Lovecraft Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Bütün Romanları kimin eseri? Bütün Romanları kitabının yazarı kimdir? Bütün Romanları konusu ve anafikri nedir? Bütün Romanları kitabı ne anlatıyor? Bütün Romanları PDF indirme linki var mı? Bütün Romanları kitabının yazarı H. P. Lovecraft kimdir? İşte Bütün Romanları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: H. P. Lovecraft
Çevirmen: Hasan Fehmi Nemli
Tasarımcı: Adnan Elmasoğlu
Tasarımcı: Eylem Sezer
Yayın Evi: Alfa Yayınları
İSBN: 9786050380675
Sayfa Sayısı: 598
Bütün Romanları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
“Yirminci yüzyıl korku edebiyatındaki birçok yazarın faydalandığı zemini Lovecraft inşa etmiştir. Başkahramanları kadar lanetli olduğundan kendi dünya görüşünü kelimelere dökmüş ve bu da bir salgın gibi dünyaya yayılmıştır. Hepimizin Lovecarft okuması lazım, çünkü o karanlığın başladığı yerde.
-Neil Gaiman
“Edebiyatın neler yapabileceğine dair geliştirdiğim anlayışta Lovecraft’ın eserleri bana kapıları açan bir anahtardı.”
–Michael Chabon
“Lovecraft karanlık bir barok prensi. Şüphesiz klasik korku edebiyatının en büyük yazarı olarak hâlâ herkesi gölgesinde bırakıyor.”
–Stephen King
Bütün Romanları Alıntıları - Sözleri
- Size tekrar söylüyorum, yeniden öldüremeyeceğiniz hiç kimseyi diriltmeyin…
- …iblisçe bir deliliğin girdabına daldıklarını hissetti.
- Bellek bazı anıları unutmakla, bazen çok merhamet gösterir.
- Bu yaratıklar dünyada kullanılmaya elverişli olmalıydılar, çünkü giydirilip ayaklarına ayakkabı geçirilip kafaları da sarıkla sarıldığında insana hiç de benzemedikleri söylenemezdi…
- Gece yaklaşıyordu, ama bu sefer gölgeleri, tatlı bir hüzün dışında hiçbir gizli korku taşımıyordu.
- …bir insan Doğayla belirli sınırların ötesinde oynayamaz ve dokuduğun her dehşet, seni yeryüzünden silmek için yükselir.
- “Bilinmeyen, bazı insanları sanıldığından çok fazla çekiyor..”
- Bunlar Başka Tanrılar’ın tarifi olanaksız larvalarıydı ve tıpkı onlar gibi kör, onlar gibi bellekten yoksundular; görülmedik derecede aç ve susuzdular.
- Yeniden öldüremeyeceğiniz bir şeyi asla diriltmeyin.
- …hiçlik ölümle ittifak kurmuştu…
- Bellek bazı anıları unutmakla, bazen çok merhamet gösterir.
- “Bazı deneyler insanı iyileşmeyecek şekilde yaralar..”
Bütün Romanları İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Yorucu fakat heyecan verici: İçinde 5 farklı hikaye barındırıyor, isimleri ve puanlamam: Delilik Dağlarında - 7/10 Charles Dexter Ward Vakası - 8/10 Bilinmeyen Kadath'a Düş Yolculuğu - 6/10 Innsmouth Üzerindeki Gölge - 10/10 Zamanın Uçurumunda - 7/10 Yazarı genel olarak tanımak isteyen kişilerin yönelebileceği, güzel bir basım olmuş. Bütün hikayeler birbirinden farklı ve yer yer yorucu olabilse de genel manada bir ürkmüşlük ve heyecanla çeviriyorsunuz sayfaları. Yazarın edebi üslubu çok güzel, Hasan Fehmi Nemli çevirisi de bir o kadar iyiydi. Anlatım yer yer yorucu oluyor ve akıcılığını yitirebiliyor ama hikayenin sonunda ne olduğunu merak ettiğiniz için yine de okumaya devam ediyorsunuz. Ayrıca hikayelerde genel olarak inanılmaz detaylı bir betimleme ve bazen de terminoloji kullanımı mevcuttu. En beğendiğim roman kesinlikle Innsmouth Üzerindeki Gölge oldu, korku-gerilim türünde bir başyapıt niteliğinde. Aslında Delilik Dağlarında daha bilinen bir eser fakat kitabın ilk yarısındaki -kısmen- alakasız denebilecek detaylı terminoloji kullanımı okuru yorucu nitelikte. En beğendiğim ikinci hikaye Charles Dexter Vakası ise konu bakımından oldukça ilginç ve birden fazla dönüm noktası olan bir hikayeydi. Zamanın Uçurumunda yine konu bakımımdan fazlasıyla ilgi çekici ve ilk andan okuru yakalayan bir hikaye olsa da nedense bana ikinci yarıda pek iyi işlenememiş gibi geldi. Bilinmeyen Kadath'a Düş Yolculuğu ise okurken beni en yoran romandı. Sanki ilaç etkisinde gibi yazılmış bu renkli ve farklı dünyayı hayal ederek okumaktan kendimi alamadım, dolayısıyla bu tarz bir okumada tempo oldukça yabaşlıyor ve ana olay örgüsü de çok ön planda değil gibi geldi bana. Genel olarak yazarın tüm eserlerini okumak isteyen birine kitabı kesinlikle öneririm. Basım ve çeviri çok güzel, yazarı tanımak için iyi bir fırsat. Hikayeler ise genel olarak hem yorucu hem de heyecan verici. (tn)
Sözlerime izninizle King'in şu sözleriyle başlıyorum. “Lovecraft karanlık bir barok prensi. Şüphesiz klasik korku edebiyatının en büyük yazarı olarak hâlâ herkesi gölgesinde bırakıyor.” –Stephen King Az bile söylemişsin King. Müthiş hayalgücü ve o kadar kafada canlanması zor olan şeyleri öyle bir betimlemiş ki sanki gerçek gibi. Kitabı okuduğum zaman zarfı boyunca öyle gerilimli günler geçirdim ki. Hele de kitabın yanında Musica Cthulhiana'nın Fragment albümünü dinlendim. Müthiş bir atmosfer oldu. Kitabın içeriğine gelecek olursam; 1) Deliliğin Dağlarında 2) Charles Dexter Ward Vakası 3) Bilinmeyen Kadath'a Düş Yolculuğu Ve iki Novellası 4)Innsmouth Üzerindeki Gölge 5) Zamanın Uçurumda İsimli romanlarını kapsıyor. Deliliğin Dağlarında romanını geçen sene okumuştum, tekrar alfa baskısı ile okumak ayrı bir tat verdi. Nemli'nin çevirisi de müthişti. Su gibi aktı sayfalar. Her romanı kendi içinde sevdim. Sadece "Bilinmeyen Kadath'a Düş Yolculuğu" eseri fazla soyutsaldı. Tabi burada Dunsany etkisi görüyoruz. Hayalperest adam Dunsany, iyi yazıyor, hoş yazıyor ama biraz havada yazıyor. Yani hikâyede kullanılan malzemeler mükemmeldi ama Lovecraft havası baya azdı. Neyse aldığım en güzel hediyelerden biriydi. Ona tüm kalbimle sevgilerimi yolluyorum. Ve de sana Lovecarft :) (Ged)
“Yirminci yüzyıl korku edebiyatındaki birçok yazarın faydalandığı zemini Lovecraft inşa etmiştir. Başkahramanları kadar lanetli olduğundan kendi dünya görüşünü kelimelere dökmüş ve bu da bir salgın gibi dünyaya yayılmıştır. Hepimizin Lovecarft okuması lazım, çünkü o karanlığın başladığı yerde. -Neil Gaiman “Edebiyatın neler yapabileceğine dair geliştirdiğim anlayışta Lovecraft’ın eserleri bana kapıları açan bir anahtardı.” –Michael Chabon “Lovecraft karanlık bir barok prensi. Şüphesiz klasik korku edebiyatının en büyük yazarı olarak hâlâ herkesi gölgesinde bırakıyor.” –Stephen King (Alfa Kitap)
Bütün Romanları PDF indirme linki var mı?
H. P. Lovecraft - Bütün Romanları kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Bütün Romanları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı H. P. Lovecraft Kimdir?
Howard Phillips Lovecraft, (20 Ağustos 1890-15 Mart 1937) Amerikalı korku yazarı ve Cthulhu Mitosu'nun yaratıcısı. Eserlerinde bilim kurgu ile korkuyu birleştiren ilk yazardır.
20 Ağustos 1890'da Rhode Island, Providence'de doğdu. Pazarlamacı olan babası Winfield Scott Lovecraft ve annesi Sarah Susan Phillips Lovecraft'ın tek çocuğuydu. Anne ve babası, ikiside otuzlu yaşlarındayken evlenmişlerdi. 1893 yılında Lovecraft henüz 3 yaşındayken, babası Chicago'da bir iş gezisinde olduğu sırada kaldığı otel odasında ağır bir psikolojik rahatsızlık geçirdi. Providence'e geri getirilerek Butler Akıl Hastanesi'ne kaldırıldı. 1898 yılında bir sinir krizi sonucu geçirdiği felç yüzünden ölene dek burada kalacaktı. Babasının hastalığı ve ölümünün Lovecraft üzerinde oldukça büyük ve derin bir etkisi oldu.
Yazarın en verimli dönemi, yaşamının son on yılında Providence'e döndükten sonra başladı. En bilinen kısa öyküsü Charles Dexter Ward Vakası ve Deliliğin Doruklarında'yı bu dönemde yazdı. Alonzo Typer'ın Günlüğü, Tümsek, Kanatlı Ölüm gibi birçok hayalet öyküsünü edebiyat dünyasına tanıttı. En üretken olduğu bu yıllarda iyice yoksullaşan yazar hayatta kalan teyzesiyle küçük bir pansiyona taşınmak zorunda kaldı.
1936'da yazara bağırsak kanseri teşhisi kondu. Yetersiz beslenme yüzünden durumu iyice ağarlaşan Lovecraft, 15 Mart1937 yılında Providence'de yaşama veda etti.
H.P. Lovecraft adı, 1926 yılında yazdığı korku romanı Cthulhu Mitosu'yla ölümsüzleşti. Bu roman, birçok filme, besteye ve çizgi romana esin kaynağı oldu. Günümüzde de yaşamını sürdüren aralarında Stephen King, Bentley Little, Joe R. Lansdale ve Neil Gaiman'ın bulunduğu birçok bilim kurgu yazarına esin kaynağı oldu.
H. P. Lovecraft Kitapları - Eserleri
- Cthulhu'nun Çağrısı
- Deliliğin Dağlarında
- Nyarlathotep
- Karanlıkta Fısıldayan
- Innsmouth'un Üzerindeki Gölge
- Uyku Duvarının Ötesinde
- Charles Dexter Ward Vakası
- Erich Zann'ın Müziği
- Lanetin Uyanışı
- Zamanın Dışından Gelen Gölge
- Mezarlıktaki Dehşet
- Cthulhu’nun Çağrısı
- Toplu Eserler 1
- H.P. Lovecraft - Bütün Hikayeleri
- Bilinmeyen Kadath'a Düş Yolculuğu
- Bütün Romanları
- İki Novella: Inssmouth Üzerindeki Gölge - Zamanın Uçurumunda
- Denizler Kuruyana Kadar
- Dunwich Dehşeti
- Herbert West : Diriltici
- H.P. Lovecraft Seçme Eserler
- Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler
- Dagon
- Toplu Eserler 2
- Karanlığın Hayaleti
- Edebiyatta Doğaüstü Korku
- Toplu Eserler 3
- Tuhaf Kurgu Yazmak Üzerine Notlar
- Tuzak
- H.P Lovecraft'tan Üç Öykü
- H.P. Lovecraft Seti
- Ölülerin Çığlığı
- Yuggoth’tan Mantarlar
- Gotik Öyküler
- The Horror at Red Hook
- The Colour Out of Space
- Bothon
- Cthulhu Mitosu Öyküleri
- Le Temple
- The Dunwich Horror
- The Horror in the Museum
- Evdeki Resim
- At The Mountains of Madness
- The Lurking Fear
- Gölgelerden Gelen Korku
- H.P. Lovecraft's the Dunwich Horror
- Complete Works of H. P. Lovecraft
H. P. Lovecraft Alıntıları - Sözleri
- Evrendeki bütün dehşeti gördüm, bundan sonra ne bahar sabahları ne de yaz çiçekleri benim için zehirden başka bir şey olamaz. (Cthulhu'nun Çağrısı)
- “Her biri kendi yönünde çaba sarfeden bilimler bugüne kadar bize çok az zarar verdi,ama bir gün dağınık bilgilerin bir araya getirilmesi gözlerimizin önüne öyle korkunç bir gerçeklik serecek ki,bu manzara içindeki kendi konumumuzu görünce ya ortaya çıkan bu gerçek nedeniyle delireceğiz ya da ölümcül ışıktan yeni bir karanlık çağın huzur ve güvenliğine kaçacağız.” (Cthulhu’nun Çağrısı)
- Büyük bir sır, tabii varsa bileni. (Yuggoth’tan Mantarlar)
- Altımızdaki inanılmaz manzaraya aptal aptal bakarken dilimizin ucuna ‘Corona Mundi -Dünyanın Çatısı-’ gibi türlü türlü fantastik deyişler geldi. Bu ölü kutup dünyasını ilk gördüğümden beri sık sık aklıma takılan tekinsiz eski efsaneleri şeytani Leng yaylasını, Mi-Go’yu Himalayalar’ın iğrenç Karadam’mı, insanlık öncesi dönemlere ilişkin imalarla dolu Pnakotic Elyazmalarını, Cthulhu Mezhebi’ni, Necronomicon’u, şekilsiz Tsathoggua ve bu yarı-varlıkla ilişkili şekilsiz yıldız döllerinden daha kötü şeyler üzerine Kuzey ülkelerinin söylenlerini düşündüm yeniden. (Toplu Eserler 1)
- Yeryüzündeki en büyük lütuf, insan zihninin çevresinde bulunan her şeyle bağlantı kurma konusundaki yetersizliğidir bence. (Cthulhu'nun Çağrısı)
- Hayatım boyunca bilinmeyene karşı hissettiğim hevesi kaybetmedim ve son gelmeden evreni olabildiğince yakından tanımaya kararlıyım. (Mezarlıktaki Dehşet)
- “Bilinmeyen, bazı insanları sanıldığından çok fazla çekiyor..” (Bütün Romanları)
- "Nereye gittiğini gizli tut. Büyük bir aydınlanma seni bekliyor." (Karanlıkta Fısıldayan)
- Fakat evrende acı olduğu kadar merhemi de vardı ve o merhem unutuştu. (Lanetin Uyanışı)
- Bazen kendine gelmen için, başkalarından gitmen gerekir. Uzaklaşmak, özgürlüktür... (Charles Dexter Ward Vakası)
- Yaklaşık bir buçuk metre uzunluğundaki pembemsi yaratıkların bir çift devasa sırt yüzgeci ya da zarımsı kanadı, bir dizi eklemli uzvu, kabuklu gövdeleri vardı ve normalde kafasının olması gereken yerde de çok sayıda güdük antenle kaplı, oval şeklinde bir yumru bulunuyordu. (Cthulhu'nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler)
- Tanrım al beni! Buradayken kırmızı olurum daha iyi, Zambak gibi beyaz ve yarım yıldır ölü olacağıma! (Uyku Duvarının Ötesinde)
- Yüzeye çıkmış olan batabilir, batmış olansa yüzeye çıkabilir. (Cthulhu'nun Çağrısı)
- Deniz delirmiş gibi monologuna ve rüzgâr söylenmesine devam etti, fakat bunlar bilinçsizliğin duvarlarıyla benden uzaktaydı ve bir süreliğine gece okyanusu uyuyan bir zihinden atılmıştı. (Denizler Kuruyana Kadar)
- Hafıza bazen merhametli silinmeler yapıyor. (H.P Lovecraft'tan Üç Öykü)
- …bir insan Doğayla belirli sınırların ötesinde oynayamaz ve dokuduğun her dehşet, seni yeryüzünden silmek için yükselir. (Bütün Romanları)
- Kinik olmak iyidir, hâlinden hoşnut bir kedi olmak daha bile iyidir ve en iyisi de hiç var olmamaktır. (Tuhaf Kurgu Yazmak Üzerine Notlar)
- Ölüm merhametlidir; çünkü oradan dönüş yoktur, ama gecenin öte tarafından yorgun, bitkin ve bilgili geri dönenler için artık huzur diye bir şey yoktur. (Herbert West : Diriltici)
- Erken uyarılan, erken önlem alır. (Denizler Kuruyana Kadar)
- kelimeler ruhumu kemiren dehşet ve şaşkınlığın yalnızca çok küçük bir kısmını anlatabilir. (Zamanın Dışından Gelen Gölge)