Büyücünün Yeğeni - C. S. Lewis Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Büyücünün Yeğeni kimin eseri? Büyücünün Yeğeni kitabının yazarı kimdir? Büyücünün Yeğeni konusu ve anafikri nedir? Büyücünün Yeğeni kitabı ne anlatıyor? Büyücünün Yeğeni PDF indirme linki var mı? Büyücünün Yeğeni kitabının yazarı C. S. Lewis kimdir? İşte Büyücünün Yeğeni kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: C. S. Lewis
Çevirmen: Müfit Balabanlılar
Orijinal Adı: The Chronicles Of Narnia The Magician's Nephew
Yayın Evi: Doğan Egmont Yayıncılık
İSBN: 9789759910327
Sayfa Sayısı: 207
Büyücünün Yeğeni Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Kötü bir hükümdarın emrinde... halkının tarihini unuttuğu bir ülke: Narnia Polly ve Digory, bambaşka dünyaları keşfetmek amacıyla bir yolculuğa çıkarlar ama bu merak onları tehlikeli bir maceraya çeker. Aslan’ın şarkısıya var olan dünyanın kuruluşuna tanıklık eden iki arkadaş, peşlerinde getirdikleri kötülükle başa çıkmak zorundadır.
(Arka Kapak)
Büyücünün Yeğeni Alıntıları - Sözleri
- Bir şey kötü gitmeye başlarsa, bir süre için her şeyin daha da kötüye gittiğini görürsünüz; fakat o şey yeniden iyi gitmeye başladığında genellikle her şey çok daha iyi olur.
- Dünyanın ağırlığı bizim omuzlarımızda. Biz tüm kurallardan bağımsız olmalıyız. Bizimkisi ulu ve yalnızlık dolu bir kader.
- " Narnia, Narnia, Narnia, uyan! Sev. Düşün. Konuş. Yürüyen ağaç ol. Konuşan hayvan ol. Kutsal su ol."
- Her şey çok karmakarışık. Bir rüya gibi.
- “Burası korkunç bir dünya”
- "Kıyamet günüm geldi” (...) “Sevgili genç bayen, lütfen böyle şeyler söylemeyin. Her şey o kadar kötü olamaz.
- İnsan günah işlemediyse korkacak hiçbir şey yoktur.
- Denemeden önce insanları bilmek zordur.
- Bizimkisi, oğlum, ulu ve yalnızlıkla dolu bir kader.
- “Sanırım iyi insanlardı”
- Bir şey kötü gitmeye başlarsa, bir süre için her şeyin daha da kötüye gittiğini görürsünüz; fakat o şey yeniden iyi gitmeye başladığında genellikle her şey çok daha iyi olur.
- Büyükler her zaman ilginç olmayan açıklamalar bulur.
- “Sen varsan, ben de varım”
- İşittikleriniz ve duyduklarınız, nerede durduğunuza bağlı olduğu kadar, nasıl bir insan olduğunuza da bağlıdır.
Büyücünün Yeğeni İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Narnia, Uyan!: Serileri -özellikle de bu tür serileri- hepsini okuyup bir bütün olarak değerlendirmenin daha doğru olduğunu düşünsem de bu kitabı genel hatlarıyla incelemek istedim. Düşüncelerim herkes için aynı olmayabilir. Umarım faydalı bir inceleme olur, keyifli okumalar. :) Artık fantastik edebiyatta klasikleşmiş serilerden biri olan Narnia Günlükleri'nin ilk kitabı Büyücünün Yeğeni. Benim seksen üç günde okumama bakmayın (araya birkaç kitap daha girdi) o kadar sıkıcı bir kitap değil. :) Ama fazla derecede merak uyandıran ve çok sürükleyici bir olay örgüsü olduğunu söylersem yalan olur (tamamen bana göre). "Narnia" ülkesinin kurulmasını konu ediniyor kitap genel olarak. Özenle tasarlanmış, güzel bir kurgu var. Kitapta çok şey yaşanıyor, dolu dolu bir macera. Ve bunları samimi bir dille yazardan dinlemek çok hoş oluyor. Yazarın kullandığı dili çok beğendim, bir arkadaşınızmış gibi anlatıyor, kendinizi kitabın içinde hissetmenizi sağlıyor. Karakterler mükemmel tasarlanmış, her birinin kendine has özellikleri var ve iletişimleri çok hoş. Pek iyi bir insan olmasa da Andrew Dayı'yı okumak çok keyifliydi mesela. :) Güzel alıntılar ve bazı alt mesajlar var içinde. Bazı fantastik kitap/film/dizililer vardır; evet, fantastiktir ama mantıklı değildir. Bu kitap bir mantık çerçevesinde kurgulanmış. Ve bu kurgunun bağlantılarını -sondan anladığım kadarıyla- sonraki kitaplarda daha fazla göreceğiz. İtiraf edeyim, bazen sıkıldığım zamanlar oldu. Bu yüzden eğer kitaba ısınamazsanız, sıkılırsanız bence okumaya devam edin. Koca bir seriyi bir kitapla yargılamanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Birde kitabın bazı sayfalarında bazı çizimler var, çizeri de taktir etmek lazım güzel bir iş çıkarmış. Ee bu serinin filmlerini de yapmışlar tabi fakat şöyle bir şey var filmler ikinci kitaptan başlıyor. Yani birinci kitabın filmi yok. Bu yüzden ikinci kitabı okuduktan sonra filmleri izlemeye başlamanızı öneririm. Serinin okunma sırasını da şöyle bırakayım: 1)Büyücünün Yeğeni 2)Aslan, Cadı ve Dolap 3)At ve Çocuk 4)Prens Caspian 5)Şafak Yıldızı'nın Yolculuğu 6)Gümüş Sandalye 7)Son Savaş Bu sıralamayı kitabın son sayfasında da bulabilirsiniz zaten. Diğer kitapları merak ediyorum doğrusu. Kitabın sonuna çok şaşırmıştım ben. Harry Potter'da ki gibi aynı karakterlerin başına uzun süreli maceralar gelir diye düşünüyordum. Farklı bir şey olması hoşuma gitti. Eveeeet... Sonuç olarak bu kitabı okumak benim için güzel bir deneyim oldu, ilham verdiğini bile söyleyebilirim. Serinin tamamını okumayı planlıyorum. Eğer fantastik türünde kitapları sevmiyorsanız kitabın size sıkıcı geleceğini düşünüyorum. Fakat fantastik seven çocuklar ve çocuk ruhlu yetişkinler için gerçekten güzel bir kitap. Aslan'ın o sihirli sözleriyle veda edeyim o zaman: "NARNİA, NARNİA, NARNİA, UYAN! SEV. DÜŞÜN. KONUŞ. YÜRÜYEN AĞAÇ OL. KONUŞAN HAYVAN OL. KUTSAL SU OL." (yaren)
Büyücünün Yeğeni: Narnia Günlükleri Serisine aslında ikinci kitap "Aslan, Cadı ve Dolap" ile başlamıştım. Şimdi bu kitabı da bitirdikten sonra bu evreni daha iyi anlamaya başlıyorum. Gerçekten kitapta bir sürü macera yaşanıyor ve Narnia ülkesi kuruluyor. Son bölümde ikinci kitapla olan bağlantıları da veriliyor. Yazarın üslubu çok samimi, sohbet eder gibi bu da hoşuma gidiyor. Bence okunmaya değer bir seri.... Keşfedilmeyi hak eden bir dünya... Narnia.... (Seda)
Selamlarrr! Uzun zaman sonra ilk defa bir kitabı bitirdim. Ki bu kitapta elimde biraz sürünmedi değil. Ama sonuç olarak bitirdim. Kitabın konusu Narnia'nın nasıl kurulduğu. İki küçük çocuk olan Digory ve Polly'nin biraz yaramazlıklarından kaynaklı olarak gelişiyor olaylar. Kitabı okurken yüzünüzde bir tebessümle okuyorsunuz en azından bende öyle oldu. Çok okuduğum bir dönemde olsaydım bir oturuşta bile bitebilirdi çünkü dili aşırı hafif. Narnia'nın hayranı olarak kuruluş hikayesini ilk kitapta çok güzel bir kurguyla anlatılmış olmasına bayıldım. Diğer kitaplarını da okumak için sabırsızlanıyorum ama bir süre bekletmem gerekecek gibi duruyor. Diğer kitap yorumlarında görüşmek üzereee! (Fantastik Sever)
Büyücünün Yeğeni PDF indirme linki var mı?
C. S. Lewis - Büyücünün Yeğeni kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Büyücünün Yeğeni PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı C. S. Lewis Kimdir?
CClive Staples Lewis 1898'de Belfast'ta doğdu. Yazar, eleştirmen ve temelde eğitmendi. Magdelen College, Oxford'da öğretim üyeliği yaptı ve nihayetinde Cambridge'da Orta Çağ ve Rönesans İngilizcesi Profesörü oldu. Oxford'dayken Charles Williams ve J. R. R. Tolkien'le birlikte çalıştı ve her biri Hristiyan ahlakçısı olan bu üç adam alegori ve fanteziye duydukları büyük ilgi çerçevesinde bir cemiyet oluşturdular. Toplantı boyunca birbirlerine hazırlamakta oldukları işleri okudular ve ister istemez birbirlerini etkilediler. Lewis, Narnia krallığını anlattığı uzun serisiyle elliler edebiyatına damgasını vurdu. Bilimkurgu alanına asıl katkısı ise Kozmik Üçleme (ya da Ransom Üçlemesi) olarak bilinen eseridir. 1938'de Sessiz Gezegenin Dışında ile başlayan bu üçleme dil bilimci Dr. Ransom'u merkezine alır. Ransom insanoğlunun kurtuluşu için önerilen bir fidye -ransom- olan İsa gibidir. Üçlemeye Orta Çağ mitolojisi damgasını vurur. O güne kadar yapılmış en iyi tasvirlerle tanıtılan gezegenler koruyucu bir töze sahip, iyi ve güvenilir sığınaklar gibidir, çürümüş ve yitik Dünya'nın aksine. Hikâyelere iyinin ve kötünün savaşı damgasını vurur. Lewis 1963 yılında öldüğünde ardında yepyeni bir anlatım ve anlatı biçimi bırakmış, onlarca hikâye ve derlemeyle yüzyıl edebiyatına damgasını vurmuştur.
Lewis, Narnia krallığını anlattığı uzun serisiyle elliler edebiyatına damgasını vurdu. Bilimkurgu alanına asıl katkısı ise Kozmik Üçleme (ya da Ransom Üçlemesi) olarak bilinen eseridir. 1938'de Sessiz Gezegenin Dışında'yla başlayan bu üçleme dilbilimci Dr. Ransom'u merkezine alır. Ransom insanoğlunun kurtuluşu için önerilen bir fidye -ransom- olan İsa gibidir. Üçlemeye ortaçağ mitolojisi damgasını vurur. O güne kadar yapılmış en iyi tasvirlerle tanıtılan gezegenler koruyucu bir töze sahip, iyi ve güvenilir sığınaklar gibidir, çürümüş ve yitik dünyanın aksine. Hikayelere iyinin ve kötünün savaşı damgasını vurur.
Lewis 1963 yılında öldüğünde ardında yepyeni bir anlatım ve anlatı biçimi bırakmış, onlarca hikâye ve derlemeyle yüzyıl edebiyatına damgasını vurmuştur. Bazı eserlerinde N W Clerk, Clive Hamilton takma adlarını kullanmıştır.
C. S. Lewis Kitapları - Eserleri
- Büyücünün Yeğeni
- Aslan, Cadı ve Dolap
- At ve Çocuk
- Prens Caspian
- Şafak Yıldızı'nın Yolculuğu
- Gümüş Sandalye
- Son Savaş
- Narnia Günlükleri
- Sessiz Gezegenin Dışında
- Perelandra Venüs’e Yolculuk
- Korkunç Kale
- Özde Hıristiyanlık
- The Lion, the Witch and the Wardrobe
- The Complete Chronicles of Narnia
- The Screwtape Letters
- Narnia Günlükleri Seti 7
- Tanrı' nın Üçlü Birlik Doğası
- Acı Sorunu
- Boxen
- The Four Loves
C. S. Lewis Alıntıları - Sözleri
- Nasihat etmekle emir almak arasındaki farkı bilirim. (Prens Caspian)
- "Always winter and never Christmas; think of that!" (The Complete Chronicles of Narnia)
- " Narnia, Narnia, Narnia, uyan! Sev. Düşün. Konuş. Yürüyen ağaç ol. Konuşan hayvan ol. Kutsal su ol." (Büyücünün Yeğeni)
- Hayat sanki iki kere gösterilebilen, hatta geriye oynatılabilen bir filmmiş gibi bazı şeylere yeniden sahip olmak için duyulan bu şiddetli arzu… Acaba tüm kötülüklerin anası bu olabilir miydi? (Perelandra Venüs’e Yolculuk)
- Denemeden önce insanları bilmek zordur. (Büyücünün Yeğeni)
- Hapishaneyi kendi kafalarında yaratıyor ve hapishanenin içinde olduklarını düşünüyorlar. Aldatılmaktan öylesine korkuyorlar ki, oradan kurtulamıyorlar. (Son Savaş)
- Seks olduğu sürece huzur, düzen ve disiplin olmaz. İnsan bundan kurtulduğu zaman sonunda idare edilebilir hâle gelecektir. (Korkunç Kale)
- “Haklısınız efendim” dedi Suratsız. “Burada, aşağıda kapana kısılmamızın iyi bir yanı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Cenaze masrafından kurtuluruz.” (Gümüş Sandalye)
- “Aslında Scrubb’ın planı düşündüğünüz kadar da umutsuz değildi. Bir evden görülmeden dışarıya çıkmak istiyorsanız bunu öğleden sonra denemek bazı bakımlardan gece yarısından daha iyidir. Kapıların ve pencerelerin açık olma olasılığı fazladır ve yakalanırsanız uzağa gitmek istemiyormuş, özel bir planınız yokmuş gibi davranabilirsiniz (Gelgelelim, gece yarısı yatak odasının penceresinden dışarıya çıkarken yakalanırsanız, devleri ya da yetişkinleri kaçmaya çalışmadığınıza inandırmak zordur).” (Gümüş Sandalye)
- Bir şey kötü gitmeye başlarsa, bir süre için her şeyin daha da kötüye gittiğini görürsünüz; fakat o şey yeniden iyi gitmeye başladığında genellikle her şey çok daha iyi olur. (Büyücünün Yeğeni)
- ... aklının sesini dinlemesini öğrenmelisin. (At ve Çocuk)
- Korktuğunuz şey kötü bir yaratık olduğu sürece, iyilerin yardımınıza koşacağına ilişkin hâlâ bir umudunuz olabilir. Ama varsayalım ki iyiye ulaşmak için mücadele ettiniz ve onun da korkunç bir şey olduğunu keşfettiniz, o zaman ne yapardınız? (Perelandra Venüs’e Yolculuk)
- İnsan günah işlemediyse korkacak hiçbir şey yoktur. (Büyücünün Yeğeni)
- Ruhsal acı fiziksel acıdan daha az dramatiktir, ama daha sık yaşanır ve katlanması da daha zordur. Ruhsal acıyı örtmek için gösterilen yaygın çaba bu yükü arttırır: “Dişim ağrıyor” demek, “Kalbim kırıldı” demekten daha kolaydır. Mental pain is less dramatic than physical pain, but it is more common and also more hard to bear. The frequent attempt to conceal mental pain increases the burden: it is easier to say “My tooth is aching” than to say “My heart is broken.” ― C.S. Lewis, The Problem of Pain (Acı Sorunu)
- . Gittiğinde yanından ne kadar götürdüğünü hiç biliyor muydun canım ? . (Acı Sorunu)
- Biz sadece bir insanın kendi malzemelerine dayanarak yaptığı seçımin sonuçlarını görüyoruz. Ama Tanrı onu malzemelerine göre değil, malzemeleriyle neler yaptığına bakarak yargılıyor. (Özde Hıristiyanlık)
- Bir bilginin divit ve mürekkebi her zaman yanındadır. (Prens Caspian)
- "Giderse daha kötü olur” dedi Edmund, “çünkü o zaman nerede olduğunu bilemeyiz. Odada bir arı varsa, nerede olduğunu bilmek isterim. (Şafak Yıldızı'nın Yolculuğu)
- "Her zaman uzayın karanlık ve soğuk bir yer olduğunu düşünürdüm." "Güneşi unutmuş muydun?" (Sessiz Gezegenin Dışında)
- “Kimse, Sentorları gördüğünde onların gülünç olduğunu düşünmez. Kafaları yıldızlardan öğrendikleri antik bilgilerle doludur, ciddi ve heybetli yaratıklardır, kolay kolay mutlu edilemez ve kızdırılamazlar; ama kızgınlıkları kocaman bir dalgaya benzer.” (Gümüş Sandalye)