diorex
sampiyon

Büyük Kriz 1929 - John Kenneth Galbraith Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Büyük Kriz 1929 kimin eseri? Büyük Kriz 1929 kitabının yazarı kimdir? Büyük Kriz 1929 konusu ve anafikri nedir? Büyük Kriz 1929 kitabı ne anlatıyor? Büyük Kriz 1929 PDF indirme linki var mı? Büyük Kriz 1929 kitabının yazarı John Kenneth Galbraith kimdir? İşte Büyük Kriz 1929 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 15.06.2023 06:00
Büyük Kriz 1929 - John Kenneth Galbraith Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: John Kenneth Galbraith

Orijinal Adı: The Great Crash 1929

Yayın Evi: Pegasus Yayınları

İSBN: 9786055943585

Sayfa Sayısı: 200

Büyük Kriz 1929 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Modern dünyanın en önemli olayı olan ve ABD'den tüm dünyaya veba gibi yayılan 1929 krizi tüm dünyayı derinden sarstı. Krizin ardından gelen büyük buhran yeryüzündeki toplam üretimin % 42 oranında düşmesine, dünyada 50 milyon insanın işsiz kalmasına neden oldu ve insanlar aç kalma korkusu ile ayakta kalmaya çalıştı. Bunalımdan sonra birçok ülkede inşaat faaliyeti durdu. Birden fazla ailenin birlikte yaşamak zorunda kaldığı gettolar kuruldu. O dönem sık sık cinnet geçiren brokerların işyerlerinin yüksek katlarından atlayarak intihar ettikleri haberi yayılıyordu. İntiharlar öyle bir noktaya geldi ki, otel sahipleri, oda kiralamak isteyen müşterilerine 'odayı geceyi geçirmek için mi, yoksa intihar için mi kullanacaksınız?` diye sorarak oda veriyorlardı.

1929 Krizi'nin etkileri o kadar geniş ve yaygındır ki dünyanın farklı yerlerinde farklı tarihlerde son bulmuş ve 1940'lara kadar etkisini sürdürerek II. Dünya Savaşı'na zemin hazırlamıştır.

Büyük Kriz 1929 dünyada ilk olarak 1955'te basıldı ve o tarihten beri sürekli yeni baskı yapıyor. Kitabın bunca yıl geçerliliğini korumasının nedenlerinden biri de kitabın baskıya girmesinden hemen önce ortaya çıkan yeni bir spekülatif dönem, bu büyük modern yükseliş ve çöküş hadisesinin tarihine olan ilgiyi artırıyor.

II. Dünya Savaşı sonrasında ABD ekonomisine ve siyasetine yön vermiş bir iktisatçı olan John Kenneth Galbraith bu krizi anlamamız için örneklerle size harika bir kaynak sunuyor. Bu kitaptan ve 1929'dan öğreneceğimiz çok şey var!

Büyük Kriz 1929 Alıntıları - Sözleri

  • Belli bir zamandan sonra, refah kendini yok eder ve bunalım onun yerine geçer.
  • Yanılsamalarınızdan ayrılmayın. Onlar çekip gittiğinde siz hâlâ maddi olarak var olabilirsiniz ama yaşamaktan vazgeçmiş olursunuz.
  • "Ekonomik durum temel olarak güvenilir durumda"ya da sadece "Temeller sağlam." Bu sözleri duyan biri, birşeylerin yolunda gitmediğini bilmeli.
  • Pazar günü kiliselerde ilahi bir cezanın ülkeyi sardığını ifade eden vaazlar veriliyordu. Üstelik bu cezayı tam olarak hak etmedikleri de söylenemezdi. Tek amaçları zenginlik olan insanlar manevi değerlerini unutmuşlardı. İşte şimdi derslerini alıyorlardı.
  • 1812-14 savaşlarını takip eden yıllarda büyük bir emlak patlaması yaşandı. 183o’larda kanal ve otoyol yatırımlarıyla ilgili büyük bir spekülasyon ortaya atıldı; bunlara iç kalkınma deniyordu.
  • Pazartesi günü Commercial National Bank and Trust Company, Times'da beş sütun alarak şu reklamı vermişti: “...Ülkenin genel endüstriyel ve ticari durumunun temelde sağlam olduğuna ve aslen hiç zarar görmediğine inanıyoruz.” O gün piyasa ani düşüşlerinden birini daha yaşamıştı.
  • 1929 büyük bunalımının ayırt edici özelliği ise en kötünün giderek kötüleşmeye devam etmesiydi. Bir gün her şeyin sonu gibi görünen bir şeyin, ertesi gün aslında henüz bir başlangıç olduğu görülüyordu.
  • Bu dünyada, inanması için ikna edilmesi gereken insanlar değil, inanmak için bir bahane arayan insanlar yaşıyordu.
  • İnsanlar arasında bilgiden ya da bilgi eksikliğinden bile değil ama bilmediği şeyi bildiğini sanmaktan kaynaklanan bir ilişki biçimi vardır. Bu, piyasa üzerine araştırmaların çoğu için de doğruydu. Scranton şehrindeki bir öğle yemeğinde bilgili bir doktor, Western Utility Investors'da yaşanması muhtemel bir hisse bölünmesi ve bunun fiyatlara olan etkisinden bahsediyordu. Ne doktor ne de dinleyicilerinin Western Utility Investors'ın hisselerinde neden bölünme olacağını, bunun neden fiyatları yükselteceğini ve hatta Western Utility Investros'un neden önem taşıdığını biliyordu.
  • Siyasetin en eski muammalarından biri de düzenleyicileri kimin düzenleyeceğidir.

Büyük Kriz 1929 İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Yazarın insanları sıkmadan,olayları bütün çıplaklığı ile anlatması kitabı anlamlandırmış.1929 ve 1929'a zemin hazırlayan ekonomik unsurları ve yaşanan Büyük Buhranın dünya ekonomilerine ve Abd ekonomisini nasıl etkilediğini güzel bir dille anlatmış. (İbrahim GENÇ)

Büyük Kriz 1929: Büyük Kriz 1929 isimli kitap, John Kenneth Galbraith'in ilk baskısı 1955 yılında yapılan ve daha sonraki yıllarda bile aranan istenen ve hatta 'efsanevi' kitabıdır. Kehanetlerde bulunmadığını, var olan göstergeleri söylemenin de bir kehanet olamayacağını belirtiyor. Asıl sorun bu duruma kayıtsız kalanlardır diyor. Hatta bizim bile şu an ki durumumuzu anlatıyor. Ne diyor Galbraith, " Ekonomik durum temel alarak güvenilir durumda", ya da " Temeller sağlam". "Bu sözleri duyan biri, bir şeylerin yolunda gitmediğini bilmeli" (S.12) diyerek günümüze de ışık tutmaya devam ediyor. John Kenneth Galbraith, açık bir şekilde kitap, gazete, dergi, kamusal belgelere dayanarak bu kitabı yazdığını belirtiyor. O yüzden de okur için dipnotlar gereksiz, fazla ya da anlamsız gelebilir ama bir yazar ve aydın için olmazsa olmaz bir unsur olduğu da özellikle belirtiyor. Kitabın arka kapak tanıtım yazısı zaten kitabın içeriği hakkında güzel bilgi veriyor. ABD'den dünyaya yayılan 1929 Krizi'nin sebepleri araştırılıyor. 1929 Krizi'ne giden yolda yaşananları anlatıyor. Yatırım firmaları, aracı kurumlar, şirketler, hisse senetleri, hisse senedi alım satımı ve bunun üzerine yapılan işlemler de anlatılıyor. Bu kitap ekonomi, finans, para, borsa, gibi konular üzerinde okuyanlara hitap ediyor. Konu ne kadar ağır olsa da kullanılan dil ve örnekler genel okura yönelik hazırlanmış. Aynı şekilde tercüme eden de aynı akıcılığı sağlamış. Bir balon düşünelim ve hatta şişirelim. Balonun bir şişme tepe noktası olacak ve oraya geldiğinde kaçınılmaz son olarak balon patlayacak. Çünkü artık genişleyecek, büyüyecek bir ortamı bulamaz. Krizler de bunun benzeri. Ayrıca sonra gelen çeşitli ekonomik krizlerde bu tepe noktasına ulaştıktan sonra aynı sonuca ulaşır. Şişirilmiş emlak piyasası, şişirilen hisse senetleri, bankerlerin yaptıkları, gerçek piyasaların bir an durağanlaşması bu aşırı talep piyasasını bir an da patlatır. Banka ve bankerler talep oluşturarak hisse senedi ve bono satarken, bir yerlerde ise alttan alta kaynayan kazanın fokurdamaları duyulmaya başlanır. Bu kazan ve fokurdamalar 'Büyük Kriz 1929' adıyla taşar. Kazanın taşacağını söyleyenler yok muydu? Bugün aynı durum olsa söyleyen olur mu? Evet, olur. O zamanda vardı. Toplum daha fazla para kazanma koşuşturması telaşı içinde söylenenleri duymuyor, görmüyor, dinlemiyor ve ilgilenmiyordu. Tek hedef, daha fazla para kazanma. Yani 'kazanın doğurması' hikayesi gibi. Kitabın son bölümlerinde ise sebep - sonuç üzerinden değerlendirme yapılıyor. Not: Okuduğum kitap Ocak 2009 tarihli. O yıl veya bir sonraki yıl alıp okumaya başladıktan kısa bir süre sonra bırakmıştım. Fırsat bu fırsat diyerek kitabı tekrar okumaya başladım ve bu sayede notlar/alıntılar çıkarttım. Tavsiye ederim. Bu kitabı 2 - 3 Temmuz 2019 tarihleri arası okuyup, inceleme yazısı ise 17 Eylül 2019 tarihinde 1000Kitap sitesine eklenmiştir.  (S. Ali)

Amerika'nın 1929'da yaşadığı ve dünyayı da etkileyen Büyük Buhran'ın oluşumu ve sonuçları anlatılıyor. Anlatılanlara göre sebebi, "borsa". Bunun arkasında da insanların kolay ve çok para kazanma hırsı var. Borsadan zengin olma ortamı oluşturulduğunda insanlar da yani Amerikalılar da balıklama atlamış. Ancak havuz suyunu çekmiş. Dolayısıyla sanal ekonomi, reel ekonomiyi de felakete sürüklemiş.. Fazlaca borsa terimi var, biraz zorlandım. (Hüsamettin Çalışkan)

Büyük Kriz 1929 PDF indirme linki var mı?

John Kenneth Galbraith - Büyük Kriz 1929 kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Büyük Kriz 1929 PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı John Kenneth Galbraith Kimdir?

Harvard Üniversitesi'nde iktisat profesörü olan Galbraith, 1961-1963 yılları arasında Hindistan'da Amerikan Büyükelçisi olarak görev aldı.

Keynezyan ve kurumsalcı görüşe sahip olan Galbraith, 20. yüzyıl Amerikan Liberalizmi'nin önemli savunucularındandır. Ekonomi konularındaki kitapları 1950'lerden 1970'lere kadar en çok satanlar listesinde yer almıştır ve kendisi bu bakımdan ekonomi alanında toplum entellektüeli görevini üstlenmiştir.

John Kenneth Galbraith Kitapları - Eserleri

  • Büyük Kriz 1929
  • Kuşku Çağı
  • Para
  • İktisat Tarihi
  • Ekonomi Üzerine Hemen Herşey
  • Ekonomik Yaşamın Güncel Sorunları
  • İktidarın Anatomisi
  • İyi Toplum-İnsani Gündem
  • The Affluent Society

John Kenneth Galbraith Alıntıları - Sözleri

  • Roma İmparatorluğu’nun bölünmesinden ve Konstantinopolis’de Yunan etkisinin yeniden egemen olmasından sonra, yüzyıllar boyunca Bizans sikkesi sağlam paranın dünya çapında simgesi oldu, içerdiği altın her yerde altın kadar kabul gördü. ~ Sayfa 17 - 18 ~ (Para)
  • Modern sanayi toplumlarında şartlandırıcı iktidarın en açık şekillerinden biri reklamlarda kendini gösterir. İnsanlar, plastik baştan çıkarma ve tekrar yoluyla fılan marka biranın çok özel neşesine, fılan marka sigaranın sağlığa zarar vermediğine, gömlek yakalarının beyazlığıyla birleşen sayınlığına, filan politikacının görülmemiş ahlâkî yüceliğine, fılan politik girişimin budalalığına ya da derin felsefesine inanmaya ikna edilirler. Bütün bu durumlarda sonuç değişmez: Müşteri, satıcının niyetleriyle örtüşen bir kanaat edinmeye sürüklenir; bira, sigara, deterjan ya da siyasî davalar satıcısının iradesi önünde eğilir. Bu iktidar pratiği, her zaman böyle algılanmasa bile, niteliği hiç değişmez. Böylece sağlanan kanaat ve inancın yüzeyselliği ve onun doğurduğu itaatin kısa ömürlü oluşu da. Modern çağda, inançların reklam yoluyla manipülasyonu kadar ihtiras ve pahalı enerjiye malolan pek az iktidar tezahürü biliyoruz. (İktidarın Anatomisi)
  • Belli bir zamandan sonra, refah kendini yok eder ve bunalım onun yerine geçer. (Büyük Kriz 1929)
  • İşte bankacılığın sorunu buydu: Borç vermeyi nasıl sınırlamalı ve nasıl önlemler almalı ki, mevduat sahipleriyle banknot sahipleri bankada (işin yapısı gereği) var olmayan paraları almaya geldiklerinde felaket olmasın? (Para)
  • Paranın tarihinde büyüleyici çok şey vardır. İnsan davranışını ve budalalığını gözler önüne serer. Para aşkının tüm kötülüklerin kaynağı olduğu tartışılabilir. Adam Smith 1776’da, insanın o zamanlar ilgilenmesi gereken savaş, politika, din, şiddet dolu eğlenceler, cezasız kalmış sadizm gibi tüm uğraşılar içinde para kazanmanın toplumsal açıdan en zararlı olduğunu söylemişti. Ne var ki, para elde etme çabasının ya da bununla ilgili her hangi zorlu bir çabanın, yalnızca garip değil, ters, hatta sapıkça davranışları kışkırtabildiğine kuşku yoktur. (Para)
  • "Ekonomik durum temel olarak güvenilir durumda"ya da sadece "Temeller sağlam." Bu sözleri duyan biri, birşeylerin yolunda gitmediğini bilmeli. (Büyük Kriz 1929)
  • Aydınlar genellikle beyin güçlerinin kıskanılmasından ötürü hoşa gitmedikleri inancını beslemişlerdir. Oysa hoşa gitmemelerinin asıl nedeni çoğu zaman karışıklık çıkarmalarıdır. (Kuşku Çağı)
  • Bu dünyada, inanması için ikna edilmesi gereken insanlar değil, inanmak için bir bahane arayan insanlar yaşıyordu. (Büyük Kriz 1929)
  • İnsanların evde oturdukça para biriktirdiği gözlemlenmiştir. (Para)
  • Siyasetin en eski muammalarından biri de düzenleyicileri kimin düzenleyeceğidir. (Büyük Kriz 1929)
  • İspanya’daki Kutsal Engizisyon akıllarda kitle zalimliğin doruktaki örneği olarak kalmıştır, en azından Hitler’e kadar. Bu hiç kimsenin övmek isteyeceği bir şey değildir. Ne var ki, üç yüz yıl boyunca Engizisyon’un kurbanı olan Yahudiler, Marron’lar ve diğerlerinin sayısı (olsa olsa birkaç bin), Ren’in batısında Alman kentlerinde bir yılda toplam olarak öldürülenlerin sayısından azdır. (Para)
  • “Hükumetlerde tıpkı aileler gibi, belki bir yıl kazancından biraz daha fazla harcayabilir. Ama bunu sürdürmenin o yuvayı yoksullaştıracağını siz de, bende biliyoruz.” (Para)
  • Yanılsamalarınızdan ayrılmayın. Onlar çekip gittiğinde siz hâlâ maddi olarak var olabilirsiniz ama yaşamaktan vazgeçmiş olursunuz. (Büyük Kriz 1929)
  • 1939 yılında Avrupa 'da savaş patlak verdiğinde 9,5 milyon Amerikalı işsizdi. Bu sayı, toplam iş gücünün %17 'sini oluşturmaktaydı. Ertesi yılda işsizlik oranı %14,6 oldu. Savaş, Keynes 'çi tedavi yöntemin alelacele uygulanmasına yol açtı. Giderler bir misli, iki misli arttırıldı. Bütçe açığı da aynı oranda büyüdü. 1942 yılı sonra ermeden işsizlik oranı çok düşmüş, asgari düzeye inmişti. Birçok iş kolunda işçi bulmak bile zorlaşmıştı. Bu olaya başka bir açıdan da bakılabilir. Hitler, Almanya 'da işsizliğe son verdikten sonra, düşmanlarındaki işsizliğin son bulmasına da yardım etmiştir. Hitler, Keynes 'çi fikirleri gerçekten yayan kişi sayılabilir. (Kuşku Çağı)
  • Gösteriş tüketiminden sonra zenginlere en çok zevk veren bir başka şey de, kendileri hakkında yazılanları okumak ve bunları başkalarının da okuduğunu bilmekti. (Kuşku Çağı)
  • . Ekonomide matematiksel alıştırmalara uzun süre bağlı kalmak zarar verici olabilir. Yargı ve sezginin körelmesine yol açar. ... (Ekonomi Üzerine Hemen Herşey)
  • Yüksek fiyatlar ve düşük ücretler büyük kârlar demektir. (Para)
  • Siyasi dehanın her zaman sert, pervasız, dediğim dedik düşüncesini taşıyan kişilerde bulunduğu sanılmaktadır. Acaba neden böyle düşünülüyor merak ediyorum. (Kuşku Çağı)
  • 1929 büyük bunalımının ayırt edici özelliği ise en kötünün giderek kötüleşmeye devam etmesiydi. Bir gün her şeyin sonu gibi görünen bir şeyin, ertesi gün aslında henüz bir başlangıç olduğu görülüyordu. (Büyük Kriz 1929)
  • İnsanlar arasında bilgiden ya da bilgi eksikliğinden bile değil ama bilmediği şeyi bildiğini sanmaktan kaynaklanan bir ilişki biçimi vardır. Bu, piyasa üzerine araştırmaların çoğu için de doğruydu. Scranton şehrindeki bir öğle yemeğinde bilgili bir doktor, Western Utility Investors'da yaşanması muhtemel bir hisse bölünmesi ve bunun fiyatlara olan etkisinden bahsediyordu. Ne doktor ne de dinleyicilerinin Western Utility Investors'ın hisselerinde neden bölünme olacağını, bunun neden fiyatları yükselteceğini ve hatta Western Utility Investros'un neden önem taşıdığını biliyordu. (Büyük Kriz 1929)

Yorum Yaz