Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım? - Bengi Semerci Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım? kimin eseri? Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım? kitabının yazarı kimdir? Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım? konusu ve anafikri nedir? Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım? kitabı ne anlatıyor? Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım? PDF indirme linki var mı? Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım? kitabının yazarı Bengi Semerci kimdir? İşte Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Bengi Semerci
Yayın Evi: Alfa Yayıncılık
İSBN: 9786051060156
Sayfa Sayısı: 190
Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Anne-baba olma serüveni, sağlıklı bir evlilik, doğru zamanda ve isteyerek dünyaya getirilen bir çocukla başlar. Çocuğun gelişi, size bağımlı, sizden öğrenecekleri ve görerek taklit edecekleri ile yaşama hazırlanan bir varlıkla sürdürülecek yeni yaşamın başlangıcıdır.
Uykusu, beslenmesi, yürümesi, fiziksel gelişimin sağlıklı olması çaba gerektirir. Sevgi vermek, bağlanmak, ilişki kurmak, onu anlamak, isteklerinizi anlatmak ve ruh sağlığını oluşturmak bilgi gerektirir. Anne-babalık serüveni, aynı zamanda bir eğitim ve bilgilenme sürecidir.
Hemen herkes çocuk yetiştirme konusunda kendi anne-babası gibi olmayacağını söyler. Oysa zamanı geldiğinde çoğu kez kendilerini tıpkı anne-babaları gibi konuşurken bulurlar. Özellikle cinsellik söz konusu olduğunda, ailelerimizin yaptıklarını yapmak ya da konuşmadıklarını konuşamamak sorunların devam "etmesine neden olmaktadır. Böylece cinsellik, hâlâ tabu olan, pek çok yanlış bilginin hüküm sürdüğü bir alan olmaya devam etmektedir.
Cinselliğin doğru yaşanamaması, beraberliklerin bu nedenle sonlanması bir yana, bu karmaşanın çok daha vahim sonuçları ile karşılaşılmaktadır. Mutsuzluklar, cinayetler ve intiharlar çoğu kez cinsel bilgi yetersizliği ile örtüşür. Bilgisizlik, çocukların, ailelerin ve toplumun ruh sağlığını olumsuz etkiler. Tüm bu serüvenin gidişini değiştirebilmenin yolu ebeveynlerin cinsellik konusunda bilgilenmeleridir. Ebeveynlerin bilgi sahibi olması yeterli değildir. Hangi bilgiyi, kaç yaşında ve ne şekilde çocuklarına aktaracaklarını da bilmek zorundadırlar.
(Tanıtım Bülteninden)
Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım? Alıntıları - Sözleri
- "Çocukların sorularını çok büyük bir olay haline getirmeyin. Şaşırmış yada şok olmuş gibi davranmayın. Onlarla küçükkende cinsellik hakkında yaşına uygun cevaplar vererek konuşun ki, ergenliklerinde de sizinle cinsellik ve duyguları hakkında konuşsunlar.
- Aileler cinsel bilgi verilen çocukların, bu bilgiler nedeni ile cinselliğe eğilimlerinin artacağı endişesi taşırlar. Zihinsel özürlü çocukların, diğer çocuklardan daha fazla cinsel içerikli davranış gösterdikleri kanısı yaygındır. Bu gerçek değildir.Sadece o çocuklar nerede ve nasıl davranacaklarını bilemedikleri için, davranışlarını kontrol edemezler.
- Çocuklar iki yaşına gelene kadar kız ve erkek olmanın biyoloji farklılıklarını ayırt edemezler. Ancak kız ya da erkek olmasından kaynaklanan sorumlulukları, haklarını ve sorumluluklarını ailesi ve diğer çevresi ona doğduğu andan itibaren vermeye başlamalıdır. Yetişkinlerin çocuklara, cinsiyetleriyle birlikte aktardıkları değer ve beklentilere sosyal roller denmektedir.
- "Çocuklara okul öncesi dönemde verilecek olan cinsellik eğitimi, kendi fizyolojisini tanıtmak, bedensel sınırları anlatmak, karşı cinsteki arkadaşından ne açıdan farklı olduğunu aktarabilmek, iyi ve kötü dokunuşunu ayırt edebilmesini öğretmektedir."
- "Çocuklara kişisellik ve özel bölgelerin gizliliği ile ilgili bilgilerin verilmesi çok önemlidir. Bedenin hangi ortamlarda gosterilip(doktorda, banyo sırasında vb.) Hangi ortamlarda gösterilemeyeceği (toplum içerisinde, oyun sırasında vb.) Öğretmek okul öncesi yaş grubu için gereklidir.
- "Okul döneminde karma gruplarda oynan oyunlar(7-11 yaş) çoğu zaman birbirlerini kızdırmaya, dalga geçmeye dayanır. Sınıf öğretmenleri için kız ve erkek çocukları bir arada, aynı sırada oturtabilmek güçtür. Bir şekilde, yakinlastiklari zaman ise karşı cinsin özelliklerinin kendilerine bulaşabileceğini düşünürler.
- Çoğu kez çocuklarla cinsellik konusunda konuşmadığımızı ve onları yönlendirmediğimizi düşünürüz. Oysa fark etmeden yaptıklarımız ve söylediklerimiz cinselliğe bakışımızı ve değerlerimizi ona yansıtır. .... Televizyon seyrederken öpüşen bir çifte bakıp "iğrenç" demeniz yada sevişen çifte "bakma" diye bağırmanız, dışarı çıkan kızınıza "eteğin kısa" diye seslenmeniz, ona cinselliğe bakış açınızı yansıtmaktadır. Böylece o da bu cinsel yargıları öğrenmekte, kendi cinselliğini bu öğretiler üzerine yapılandırmakradır.
- Gizlilik ve kişisellik birbirine karıştırılmamalıdır. Cinsellik özel ve kişisel bir konudur. Çocuğa bunu gizlilik olarak aktarırsanız, çocuk cinselliğin konuşulmaması ve yaşanılmaması gerektiğini düşünebilir. Böylece gizlilik, utanılacak, saklanılacak bir kavram olarak belirir. Oysa kişisellik ve özel olma, bazı durumlar için diğer kişilerle aramıza koyduğumuz doğal bir sınırdır.
- Zihinsel engelli çocuk ve gençlere cinsel bilgi verilmemektedir. Oysa genellikle eğitim almayan, okula gitmeyen ve arkadasları olmayan bu çocukların, ailelerinden cinsel eğitim almaya daha çok ihtiyacı vardır. Cinsel istismara uğramamalarını, hamile kalmamalarını ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanmalarını engellemek için, zihinsel engelli çocuklara cinsel eğitim vermek gerekmektedir.
- Cinsel kimlik gelişimi kişinin kendini kadın yada erkek olarak algılamasıdır. Cinsel yönelim ise kişinin belli bir cinsteki kişiye karsı duyduğu cinsel çekimi ve duyguları anlatır.
- Aileler ergenlerin erken yaşta cinselliği denemelerinden endişelenmekte haklıdırlar. Erken dönemde cinsellikle aşırı uğraşma, başka sorunların yanı sıra, zamanlarının büyük kısmını alarak, başka alanlarda gelişmelerini engelleyici olacaktır. Bu nedenle aile, ergenin cinsel deneyimini olanaklı olduğunca ertelenmesini sağlamaya çalışmalıdır. Bu hem kız hem erkek ergenler için gecerlidir. Bunu sağlayabilmek için öncelikle, ergenlikte cinselliği algılamak gerekir. Sonra, gençleri cinsellik konusunda en iyi şekilde bilgilendirmeye çalışmak lazımdır. Ama daha önemlisi, CİNSELLİĞİN SADECE FİZİKSEL BİR KADIN - ERKEK İLİŞKİSİ DEĞİL, DUYGUSAL BİR İLİŞKİ OLDUĞUNU ANLATMAKTIR.
- “Çocukların her yaşta sizinle her konuyu konuşabilmeleri için onlarla sağlıklı bir ilişki kurmuş olmanız gerekir.”
- İnternet evimizin içindeki bilgisayarın sokağıdır. Bu nedenle tıpkı sokağa çıkarken olduğu gibi onları uyarabilirsiniz. Yabancılarla konuşma, bilmediğin yerlere gitme, tanımadığın birileri sana bir şey önerirse sakın alma gibi...
- Ebeveynlerin cinsellik konusunda bilgi sahibi olması da tek başına yeterli değildir. Çocuklara doğru cinsel eğitim verebilmeleri için, hangi bilgiyi,kaç yaşında ve nasıl aktaracaklarını da bilmek zorundadırlar.
- Cinsellik dendiği zaman ilk akla gelen,anatomik cinsiyetimizdir. Oysa,biyolojik olarak cinsel organlar ve hormonlarla belirlenen cinsiyet,cimselliğim sadece bir parçasıdır.
Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım? İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Yetişkin olarak da konuşmaktan çekindiğimiz ya da bilgi eksikliği yaşadığımız bu konuyu çocuğumuzla konuşmak daha bir kaygı verici hale gelebiliyor. Cinsellik konusunu çocuğumuzla ergenlik döneminde, o da çok yüzeysel ve belli konular olarak sınırlayarak konuşmuşuzdur en fazla. Günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolay ve anlık hale geldi. Ancak bu ulaşılan bilgiler bir süzgeçten geçmiyor maalesef ki. Bilgiler yanlış ya da çocuğun düzeyinin çok fazla üzerinde olabiliyor. Bu da çocuklarda korkuyu, kaygıyı ya da olumsuz davranışlara eğilimi tetikleyebiliyor. Bu kitaba gelirsek, bu konunun aslında çocuğun bebekliği başladığını( ona olan davranışlarımız ) ve bunun aşamalı bir bilgi verme süreci olduğunu, eğer başlangıçtaki aşamaları doğru ve yeterli vermediğimiz zaman ise ergenlik döneminde geç kalınabileceği aktarılıyor. Çocukların yaş düzeyine göre ele alınmış olması çok faydalı olmuş. Unutmayın ki gerçekten bilmediğiniz ve içselleştiremediğiniz bilgiyi çocuğunuza da veremezsiniz. Bu anlamda bilgi verici bir kaynak olarak öneri kitaptır. Her ebeveynin okumasını öneriyorum. (Ebru ÇAĞLAYAN)
Herkese merhaba, Bengi SEMERCİ'nin "Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?" kitabını konu ile ilgili bilgi almak ya da farkındalık kazanmak isteyen bütün bireyler/ebeveynler okuyabilir. Bir ebeveyn olsaydım ve çocuğum bana cinsellik ile ilgili bir soru ile gelseydi bu kitap işime yarar mıydı diye düşündüğüm vakit, "okunmalı" fikrine ulaşıyorum. Kitapta gelişim dönemlerinin okul öncesi, okul, ergenlik öncesi, ergenlik dönemi şeklinde ayrı ayrı ele alınması ve bu dönemlere göre ebeveynin çocuğa yaklaşımının da yine ayrı ayrı incelenmesi çok iyiydi. Aynı zamanda kitapta birçok ebeveynin karşılaştığı ortak sorunlar ve de bu sorunlara örnek vaka ve çözüm önerileri de aynı sorunu yaşayan bireyler için faydalanılması gereken bölümler arasında. Bütün bu konular hakkında bilgi verirken kitabın sonunda da mastürbasyon, cinsel istismar konularına da yer vermesi incelemenin başında belirttiğim "farkındalık" açıklaması ile çok uyuşuyor. Özellikle cinsellik, istismar söz konusu olduğunda olduğunda haklarını bilmeyen ve bu yüzden susan kişiler için de aydınlatıcı bir eser olmuş. Okuyup aydınlanmamiz, öğrendiklerimizi hayatımıza aktarmamiz dileği ile... Sevgiler :) yazar/bengi-semerci (Fatma Şabak)
Aslında bakılırsa ilk incelemem.Bu zamana kadar okuduğum kitaplar üzerinde inceleme yapmadım bu konuda eksiklerim olursa beni mazur görün :) Bu kitaba inceleme yapmak istememin sebepleri saymakla bitmez ama Çocuk Gelişimi Bölümü'nü okuyor olmamın bana verdiği sorumluluk ve kitabın sitedeki okunma sayısının az olması beni inceleme yapmaya iten sebeplerin başında geliyor diyebilirim. Lafı sözü uzatmadan kitaba gelecek olursak; Toplumumuz da cinsellik üstü kapatılması gereken, görmezden gelinen, ayıp, günah şeklinde nitelendirilen bir konu olarak görülmektedir. Cinsellikle ilgili konuşulmak istenmez yada çocukların sorularına maruz kaldıklarında ne cevap vereceklerini genelde bilmezler. Bazen de sorulardan kurtulmak adına yanlış bilgi verebilirler ( seni leylekler getirdi yada babamın hala bile bazen kullandığı sizi marketten aldık demesi gibi :) ). Bazen de "sus bakayım sen nerden öğreniyorsun böyle şeyleri " diye önlerini kapatıp bu seferde çocukların farklı kaynaklardan ( arkadaşlarından, televizyondan vb.) eksik, yalan yada yanlış bilgiler edinmesine sebep olabilirler. Bu durumda da çocuklar cinselliğe karşı aşırı bir merak duymasına veye tam tersi cinsellikten nefret etmesine neden olabilir. Bu da çocukların ilerki dönemlerini etkileyecek travmalara kadar götürebilir. Dönemler demişken Freud'un Gelişim Evrelerini hatırlamamızda yarar var. Freud Gelişi mi 5 evrede incelemiştir. Bunlar; 1) Oral Dönem 2) Anal Dönem 3) Fallik Dönem 4) Latent Dönem 5) Genital Dönem olarak sınırlandırmaktadır. Freud ve birçok Psikoanalizciye göre bu dönemlerin herhangi birinde çocuğun doyuma ulaşmaması, güven duygusunu hissetmemesi ilerki dönemlerin her birinde aşılamayacak veya aşılması güç birer engel olacaktır ve bu da çözülmediği takdirde bütün hayatını etkileyecektir. Çocukların içinde bulunduğu gelişim dönemine ve yaşına uygun bilgiler verilmesini gerekmektedir. Verilecek bilgiler çocuğun sorduğundan fazlası olmamalıdır. Prof. Dr. Z. Bengi SEMERCİ'nin yazdığı bu kitapta çocukların yaşlara göre cinsellikle ilgili sorabileceği soruları, bu sorulara verebilecek cevapları aynı zamanda çocuklara karşı yaklaşımımızın nasıl olması gerektiğini anlaşılır bir dille ifade etmiştir. Kitapta yazılanlar çocuklara bu konularda nasıl yaklaşacağını bilmeyen ebeveynler için ilk etapta okunması gereken bir kitap. Yeterli mi diye soracak olursanız değil. Çocuklarla cinsellik konusunu ele alan kitap sayısının azlığını düşünecek olursak başarılı bir iş çıkardığını söylemekte yarar var. Diyeceğim o ki çocuklarımızı her konuda olduğu gibi cinsellikle ilgili de en sağlıklı bilginin ilk etapta aileler de verilmesi çocuğun kaygılarını, korkularını azaltır. Cinselliği anlatırken sadece bedenleriyle ilgili bir olay olmadığını bunu aynı zamanda sevgiyle de eşdeğer olduğu anlatılmalıdır. Kitabı bilinçlenmek sağlıklı çocuklar yetiştirmek adına mutlaka okumalısınız :) (önemi yok)
Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım? PDF indirme linki var mı?
Bengi Semerci - Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım? kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım? PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Bengi Semerci Kimdir?
Bengi Semerci (d. 1963, İstanbul), profesör doktor unvanı bulunan Türk psikiyatrist, hekim, akademisyen ve yazar.
İlk, orta ve lise eğitimini babasının görevi nedeniyle çeşitli illerde yaptı. 1986 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Zorunlu hizmetin ardından erişkin psikiyatrisi uzmanlığı eğitimi aldı. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanlık eğitimine başladı. İkinci uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra, Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya devam etti. 1999 yılında doçent, 2004 yılında profesör oldu. Prof. Dr. Bengi Semerci 2000 yılında Ankara’dan ayrılarak, çalışmalarına İstanbul’da devam etti. Serbest hekimliğin yanı sıra, 2004-2009 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı başkanlığı yaptı ve 2011 yılına kadar Yeditepe Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine devam etti. Ayrıca, 2002-2004 yılları arasında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde lisans, 2007-2008 öğretim yılında Doğuş Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde yüksek lisans dersleri verdi. Halen İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’n de psikoloji dersleri ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çocuk psikiyatrisi dersleri vermektedir.
Bengi Semerci Enstitüsü
Akademik çalışmalarının yanı sıra serbest hekimlik, aile ve kurum eğitimleri, kurumsal danışmanlık da yapan Semerci 2007 yılında Bengi Semerci Enstitüsü'nü kurarak, yürüttüğü eğitim çalışmalarını tek çatı altında topladı. Hekim olarak çocuk, genç ve erişkin hastalarını tedavi ve takip etmenin dışında, verdiği eğitimleri, bireysel ve kurumsal danışmanlığı, kitap ve diğer yazı çalışmalarını ve bunların yanı sıra sosyal projeleri Bengi Semerci Enstitüsü’nde sürdürmektedir.
Sunduğu programlar
Halk eğitimleri çalışmaları kapsamında 2006 yılında ATV'de Hadi Paylaşalım, 2008 de TRT 1'de Yaşam Sohbetleri adlı psikiyatri programını, 2010 yılında Habertürk TV kanalında, Prof.Dr. Kemal Sayar ile birlikte Psiko-Analiz adlı programları hazırlayıp sunmuştur.
Sosyal projeler
Semerci, sosyal projelerde aktif olarak yer almakta, özellikle koruma altındaki yuva çocukları, sokak çocukları, suça sürüklenen çocuklar, ticari cinsel sömürüye uğrayan kız çocukları, aile içi şiddet, aile yapısı ve sorunlara ilişkin projelerde gönüllü çalışmalarını, sivil toplum örgütleri ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde sürdürmektedir. Ayrıca, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda bu konulara ilişkin bakan danışmanlığı yapmıştır. Ticari cinsel sömürüye uğrayan kız çocukları ile ilgili yaptığı çalışma ile Avrupa’da ödül kazanmıştır. Daha adil bir dünya için üç yıldır İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin düzenlemesinde aktif olarak çalışmaktadır.
Üyelikleri
İstanbul Çocukları Vakfı yönetim kurulu üyesi, Türk Çocuk ve Genç Psikiyatrisi, Türkiye Psikiyatri, Türkiye Psikofarmakoloji, Nöropsikiyatri, Politik psikiyatri, Dünya DEHB Federasyonu, Amerikan Çocuk ve Adolesan Psikiyatri Birliği ve Amerikan Psikiyatri Birliği dernekleri üyesidir. 2006–2011 yılları arasında Ulusal Sosyal Hizmetler Danışma Kurulu üyeliği yapan Prof. Dr. Semerci, ayrıca Dünya Psikiyatri Birliği (WPA) Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Çalışma Birimi, Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Birliği (AACAP) medya komitesi’n de çalışmaktadır. Journal Attention Deficid dergisinin Editorial Board'unda görev almakta ve Klinik Psikofarmakoloji Dergi'sinin Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Editörlüğünü sürdürmektedir.
Yazıları
Semerci’nin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu başta olmak üzere yurt dışı ve yurt içinde yayınlanmış bilimsel makalelerinin yanı sıra çeşitli dergilerde yayınlanmış yazıları bulunmaktadır. Hacettepe AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi müdür yardımcılığı yaptığı 1997–2000 yılları arasında gençler için cinsel sağlık ve AIDS eğitimleri vermiş olan Semerci’nin bu çerçevede AIDS eğitim kitaplarında yazdığı bölümler bulunmaktadır. Sabah Gazetesi Cumartesi ekinde, Parents, Kariyer ve Elegans dergilerinde düzenli yazıları yayınlanmaktadır. Ayrıca Alfa Yayınları'ndan çıkmış, Duyguların Şifresi, Birlikte Büyütelim (Çocuk Ruh Sağlığı), Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (Bebeklikten Erişkinliğe, Prof.Dr. Atilla Turgay ile birlikte), Artık Büyüdüm (Ergen Ruh Sağlığı, Aileler ve ergenler için), Hedef: Başarı, Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım ve Merkez Kitaplar'dan çıkan Sınav Stresi ve Başa Çıkma Yolları (Her sunum bir sınavdır) kitapları ile Yeşil Dinazor Yayın Evi’nden 06–12 yaş çocukları için çıkan Duygularım ve Davranışlarım serisinden sekiz kitabı, mesleki eğitim kitaplarında yazılmış kitap bölümleri bulunmaktadır. İngilizce bilen Semerci evli ve bir çocuk annesidir.
Bengi Semerci Kitapları - Eserleri
- Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?
- Birlikte Büyütelim - Çocuk Ruh Sağlığı
- Duyguların Şifresi
- Bebeklikten Erişkinliğe Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
- Artık Büyüdüm - Ergen Ruh Sağlığı
- Zorba Arkadaş İstemem
- Endişelerimden Nasıl Kurtulurum?
- Hedef Başarı
- Korkacak Ne Var!
- Artık Mutluyum
- O Kadar Kızgınım ki!
- Bu Bebeği Hemen Geri Götürün!
- Sınav Stresi ve Başa Çıkma Yolları
Bengi Semerci Alıntıları - Sözleri
- "Okul döneminde karma gruplarda oynan oyunlar(7-11 yaş) çoğu zaman birbirlerini kızdırmaya, dalga geçmeye dayanır. Sınıf öğretmenleri için kız ve erkek çocukları bir arada, aynı sırada oturtabilmek güçtür. Bir şekilde, yakinlastiklari zaman ise karşı cinsin özelliklerinin kendilerine bulaşabileceğini düşünürler. (Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?)
- " Hep denedin, hep yenildin, olsun gene dene, gene yenil daha iyi yenil " (Hedef Başarı)
- Ebeveynlerin cinsellik konusunda bilgi sahibi olması da tek başına yeterli değildir. Çocuklara doğru cinsel eğitim verebilmeleri için, hangi bilgiyi,kaç yaşında ve nasıl aktaracaklarını da bilmek zorundadırlar. (Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?)
- Aileler ergenlerin erken yaşta cinselliği denemelerinden endişelenmekte haklıdırlar. Erken dönemde cinsellikle aşırı uğraşma, başka sorunların yanı sıra, zamanlarının büyük kısmını alarak, başka alanlarda gelişmelerini engelleyici olacaktır. Bu nedenle aile, ergenin cinsel deneyimini olanaklı olduğunca ertelenmesini sağlamaya çalışmalıdır. Bu hem kız hem erkek ergenler için gecerlidir. Bunu sağlayabilmek için öncelikle, ergenlikte cinselliği algılamak gerekir. Sonra, gençleri cinsellik konusunda en iyi şekilde bilgilendirmeye çalışmak lazımdır. Ama daha önemlisi, CİNSELLİĞİN SADECE FİZİKSEL BİR KADIN - ERKEK İLİŞKİSİ DEĞİL, DUYGUSAL BİR İLİŞKİ OLDUĞUNU ANLATMAKTIR. (Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?)
- "Çocuklara kişisellik ve özel bölgelerin gizliliği ile ilgili bilgilerin verilmesi çok önemlidir. Bedenin hangi ortamlarda gosterilip(doktorda, banyo sırasında vb.) Hangi ortamlarda gösterilemeyeceği (toplum içerisinde, oyun sırasında vb.) Öğretmek okul öncesi yaş grubu için gereklidir. (Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?)
- Çocuklarımızın gelişimi sırasında gözden kaçırdığımız önemli şeylerden biri onlara hedef belirlemeyi öğretmektir. Hedef belirleyemedikleri zaman başarılı olmaları zordur. Onlara hedef koymayı öğretirken dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Çocuğunuzdan önce kendiniz için hedef koyun. Çocuklar ebeveynlerini çok iyi izler ve taklit ederler. Eğer önce siz kendinize hedefler belirler ve işlerin nasıl yürüdüğü konusunda model olabilirseniz çocuklarınızdan da benzer şekilde davranmasını bekleyebilirsiniz. Çocuklarınız için çocuklarınızla beraber hedefler koyun. (Birlikte Büyütelim - Çocuk Ruh Sağlığı)
- Çocuklar iki yaşına gelene kadar kız ve erkek olmanın biyoloji farklılıklarını ayırt edemezler. Ancak kız ya da erkek olmasından kaynaklanan sorumlulukları, haklarını ve sorumluluklarını ailesi ve diğer çevresi ona doğduğu andan itibaren vermeye başlamalıdır. Yetişkinlerin çocuklara, cinsiyetleriyle birlikte aktardıkları değer ve beklentilere sosyal roller denmektedir. (Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?)
- İnternet evimizin içindeki bilgisayarın sokağıdır. Bu nedenle tıpkı sokağa çıkarken olduğu gibi onları uyarabilirsiniz. Yabancılarla konuşma, bilmediğin yerlere gitme, tanımadığın birileri sana bir şey önerirse sakın alma gibi... (Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?)
- "Çocukların sorularını çok büyük bir olay haline getirmeyin. Şaşırmış yada şok olmuş gibi davranmayın. Onlarla küçükkende cinsellik hakkında yaşına uygun cevaplar vererek konuşun ki, ergenliklerinde de sizinle cinsellik ve duyguları hakkında konuşsunlar. (Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?)
- "Hayat arkadaşlıktan daha büyük bir armağan veremez." Voltaire (Artık Büyüdüm - Ergen Ruh Sağlığı)
- Anneler çocuklarını özel bulurlar.Bu onların kontrolü kaybetmesine neden olabilir.Disiplin konusunda kararlı olmayan anne, uyum ve davranış sorunları yaşayan çocuklara neden olur. (Birlikte Büyütelim - Çocuk Ruh Sağlığı)
- “Çocukların her yaşta sizinle her konuyu konuşabilmeleri için onlarla sağlıklı bir ilişki kurmuş olmanız gerekir.” (Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?)
- Zihinsel engelli çocuk ve gençlere cinsel bilgi verilmemektedir. Oysa genellikle eğitim almayan, okula gitmeyen ve arkadasları olmayan bu çocukların, ailelerinden cinsel eğitim almaya daha çok ihtiyacı vardır. Cinsel istismara uğramamalarını, hamile kalmamalarını ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanmalarını engellemek için, zihinsel engelli çocuklara cinsel eğitim vermek gerekmektedir. (Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?)
- Okul öncesi eğitim çocuğun gelişimi için gereklidir. Beyin gelişiminin ve öğrenmenin en hızlı olduğu 3-6 yaş arasında çocuğun alacağı eğitimi sonraki dönem gelişimlerini etkileyecektir. (Birlikte Büyütelim - Çocuk Ruh Sağlığı)
- Cinsel kimlik gelişimi kişinin kendini kadın yada erkek olarak algılamasıdır. Cinsel yönelim ise kişinin belli bir cinsteki kişiye karsı duyduğu cinsel çekimi ve duyguları anlatır. (Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?)
- oysa, iyi annelik ya da iyi ebeveynlik çocuğa her şeyi çok vermekle, iyi beslemekle, iyi okullara göndermekle, tüm zamanını onlarla geçirmekle oluşabilen bir kavram değildir. Sevgi ve ilgi dahil her şeyi, doğru zamanda, yeteri kadar verebilmek, planlama yapabilmek, sorumlulukları paylaşmak iyi ebeveynliğin temelidir. (Birlikte Büyütelim - Çocuk Ruh Sağlığı)
- Çoğu kez çocuklarla cinsellik konusunda konuşmadığımızı ve onları yönlendirmediğimizi düşünürüz. Oysa fark etmeden yaptıklarımız ve söylediklerimiz cinselliğe bakışımızı ve değerlerimizi ona yansıtır. .... Televizyon seyrederken öpüşen bir çifte bakıp "iğrenç" demeniz yada sevişen çifte "bakma" diye bağırmanız, dışarı çıkan kızınıza "eteğin kısa" diye seslenmeniz, ona cinselliğe bakış açınızı yansıtmaktadır. Böylece o da bu cinsel yargıları öğrenmekte, kendi cinselliğini bu öğretiler üzerine yapılandırmakradır. (Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?)
- “İyi görüşler anlama yetkisi olanların, kötü görüşlerse böyle bir yetkiye sahip olmayanların görüşleridir... Yani sevgili dostum, herkesin bizim hakkımızda neler söylediğini o kadar umursamamalı.” (Duyguların Şifresi)
- Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu nedeniyle derslerinde geri kalmış olan çocukların ve gençlerin ders desteği alması, bu konuda bilgili bir uzman tarafından yapılacak ve davranış kontrolü, plan yapma gibi konularda örnek olma şeklinde tanımlanabilecek koçluk yararlı olacaktır. Salt spor ya da aşırı aktivite “ enerji boşalması " sağlayarak etkili olacak bir tedavi yöntemi değildir. Düzenli, spor, takım oyunları, kurallara uyma, paylaşım , arkadaş ilişkilerini düzenleme gibi farklı nedenlerle yararlı olur. (Bebeklikten Erişkinliğe Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)
- Kreş, sadece annesi çalışan çocukların bakım için gitmek zorunda oldukları bir yer değil, çocuğun eğitiminin başlangıç noktasıdır. (Birlikte Büyütelim - Çocuk Ruh Sağlığı)