diorex
Dedas

Çoğunluğun Zorbalığı - Alexis de Tocqueville Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çoğunluğun Zorbalığı kimin eseri? Çoğunluğun Zorbalığı kitabının yazarı kimdir? Çoğunluğun Zorbalığı konusu ve anafikri nedir? Çoğunluğun Zorbalığı kitabı ne anlatıyor? Çoğunluğun Zorbalığı PDF indirme linki var mı? Çoğunluğun Zorbalığı kitabının yazarı Alexis de Tocqueville kimdir? İşte Çoğunluğun Zorbalığı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 22.04.2022 10:00
Çoğunluğun Zorbalığı - Alexis de Tocqueville Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Alexis de Tocqueville

Çevirmen: İnci Uysal

Editör: Ayça Sezen

Orijinal Adı: Tyrannie de la majorité

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9789750744730

Sayfa Sayısı: 64

Çoğunluğun Zorbalığı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Fransız hukukçu, düşünür ve tarihçi Tocqueville, 1830’lu yılların başında Amerika Birleşik Devletleri’ne uzun bir seyahat yapar. Amerikan demokrasisi, siyasal sistemi ve toplumsal yapısı hakkındaki bu “saha çalışması” boyunca yaptığı gözlemlerine dayanan görüş ve çözümlemelerini, 1835 ve 1840 yıllarında iki cilt halinde yayımlanan ve siyaset bilimi literatürünün kanonik eserlerinden biri haline gelen Amerika’da Demokrasi adlı çalışmasıyla kitaplaştırır.

Çoğunluğun Zorbalığı bu kitaptan seçilmiş bölümlerden oluşuyor. Tocqueville bu metinlerde, modern demokrasilerin ayırıcı özelliği olan eşitlik tutkusunun özgürlüğü tehdit eder hale gelebileceğini ve sonunun çoğunluğun tiranlığına varabileceğini ileri sürer. Amerika’da çoğunluğun sınırsız gücünün halkın düşünceleri, ulusun karakteri ve kamu yönetimi üzerindeki etkilerini çözümler.

Çoğunluğun Zorbalığı Alıntıları - Sözleri

  • "Zincirler ve cellatlar: Eskiden zorbalığın kullandığı kaba araçlar bunlardı..."
  • "Düşünce özgürlüğü olmadan edebi deha olmaz."
  • Onlar ertesi günle meşgulken ben geleceğin hayalini kurmak istedim.
  • "Çoğunluk dediğimiz şey, azınlık adı verilen bir başka bireye zıt görüşleri ve sıklıkla da zıt çıkarları olan birey değilse nedir?"
  • Toplum sakindir; kesinlikle kuvvetinin ve esenliğinin bilincinde olduğu için değil, tersine kendisini zayıf ve hastalıklı sandığı için; bir çaba gösterirse ölmekten korkar: Herkes sıkıntıyı hisseder fakat hiçbirinin daha iyinin peşine düşmek için gerekli cesareti ve enerjisi yoktur.
  • Yoksul, atalarının önyargılarının büyük bir kısmını korumuştur ama inançlarını değil, cehaletini korumuştur ama erdemlerini değil.
  • Ne yapılırsa yapılsın halkın aydınlanmasını belli bir düzeyin üzerine çıkarmak imkansızdır.
  • Öyle insanlar var ki, bir halkın sadece kendisini ilgilendiren konularda adaletin ve aklın sınırlarından bütünüyle çıkamayacağını, bu nedenle de tüm iktidarı onu temsil eden çoğunluğa vermekten korkmamamız gerektiğini söylemekten çekinmiyorlar. Ne var ki bu bir kölenin dilidir.
  • Düşünce özgürlüğü olmadan edebî deha olmaz...
  • Ateşli silahların keşfi muharebe alanında soylu olanla olmayanı eşit kılar, matbaa her ikisinin zekasına eşit kaynaklar sunar.

Çoğunluğun Zorbalığı İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Çoğunluğun zorbalığı yazarın 1835-40larda yazdığı Amerika’da Demokrasi adlı kitabından alınan kısımlardan oluşuyor. Demokrasi kavramının kaçınılmaz olacağı bir geleceği öngörürken, toplumların buna öncülük edeceğini mi rastlantı sonucu mu erişeceğinizi sorguluyor. Çoğunluğun egemenliğinin eşitlik ve özgürlüğü tehdit ettiğini savunuyor. Yürütmenin yasa koyandan ayrılması gerektiğine, kamu gücü yasama gücü yargı gücünün birbirine bağlandığında yaşanabilecek durumları ele alıyor. (Hüseyin Yurtal)

"Adalet her hükümetin yönelmesi gereken hedef olmalıdır.” Fransız düşünür, tarihçi ve hukukçu Tocqueville nin 1830 yıllarda Amerika’ya yaptığı seyahat (cezaevi sistemini incelemek için) sonrasında gözlemlerini iki cilt “Amerika’da Demokrasi” adlı kitapta toplar. Çoğunluğu zorbalığı ise bu eserden seçilmiş kısımlardan oluşuyor. Bu kitapta, yazarın Amerika’nın siyaseti, halkı, yönetim sistemi ve demokrasi anlayışı hakkındaki görüşleri ele alınıyor. Alexısde tocouvılle, Amerikan demokrasinin bazı kusurları olduğunu ileri sürerek aşırı eşitlik talebinin hak ve özgürlükleri tehdit edebileceğini ve bu anlayışında çoğunluğun tiranlığına gidebileceğini ifade eder. Yani çoğunluğa verilen haklar ve sınırsız güç onu zorbalığa ve tiranlığa sürükler. Günümüz sözde demokrasilerinde halen zorbalığın ve tiranlığın izlerine rastlamak mümkün. Seçimle gücü ele geçiren iktidarlar güç zehirlenmesine uğrayarak otoriterliğe, tiranlığa ve despotizme yönelebilmektedirler. Bu durumda yasama, yürütme ve yargıyı çoğunluğun egemenliği yönlendirir. Asıl sorun haksızlık ve adaletsizliğe uğrayan bir bireyin (azınlık-muhalif) hakkını nasıl arayacağı ve hangi güvencelere sığınacağıdır. Kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, eşitlik, şeffalık-hesap verilebilirlik, insan hakları, adil yargılanma hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, adil seçimler, tarafsız medya…sağlandığı ölçüde zorbalık ve keyfilikten uzaklaşılır. Eser güncelliğini ve önemini koruyor. kitap, kısa(64 sayfa ) ve anlaşılır. Okumaya değer bir eser. ALINTILAR: Despotizme boyun eğen, onu dayatandan çok daha fazla çürümeye uğrar. Yönetimler genelde ya iktidarsızlıktan ya da zorbalıktan yok olup giderler. İlk durumda iktidar ellerinden kaçar, ikincisindeyse ellerinden alınır. Düşünce, tüm zorbalıkların üstesinden gelen, görünmez ve neredeyse ele geçirilemez bir güçtür. Herhangi bir güce her şeyi yapma hakkı ve yetkisi verildiğini gördüğüm anda, işte orada tiranlığın tohumlan atılır ve ben de gidip başka yasalar altında yaşamaya çalışırım. Düşünce özgürlüğü olmadan edebi deha olmaz. …çoğunluğun sınırsız gücü ve iradesinin hızlı ve mutlak bir şekilde hayata geçmesi sadece yasaları istikrarsız kılmaz, aynı etkiyi yasanın uygulanmasında ve kamu iradesinin edimlerinde de gösterir. Ben de yasaların hemen hiçbir zaman mutlak mükemmeliyete eremeyeceğine inananlardanım. Sizi etkileyen düzenleme (yasa, yönetmelik vs.) ne kadar haksız ya da akıldışı olursa olsun boyun eğmeniz gerekir. (İsmail Hakkı Eröz)

Eser, Fransız hukukçu Tocqueville' nin Amerika'da Demokrasi adlı kitabından seçilen bölümlerden oluşmakta.1830'lu yıllarda Amerika'ya seyahat eden yazar gözlemleri sonucunda kitabını meydana getirmiş.Okumuş olduğum kısa klasikte temas edilen noktalar: eşitlik,iki dereceli seçim sistemi,çoğunluğun sınırsız gücü,demokrasi sonucu meydana gelebilecek istikrarsızlık,çoğunluğun mutlak hakimiyeti karşısında düşünce özgürlüğünün üzerinde oluşabilecek tehdit. Yazar,gözlemleri sonucunda Amerika'da çoğunluğun sahip olduğu sınırsız güç karşısında yasama meclisinde,yargıda,kamu idaresinde meydana gelebilecek zorbalıklara eleştiri getirmiş.Çoğunluğun zorbalığı şeklinde adlandırdığı ,demokrasinin niceliğe atfettiği sınırsız güç karşısında azınlığın durumunu sorgulamış.Çoğunluğa sunulan bu mutlaklık karşısında farklı düşünme ve bunu ifade etmenin güçlüğüne işaret eden yazar adeta çoğunluğun kendine duyduğu hayranlıkla yaşadığından bahsetmekte.Demokrasi kavramının ,çoğunluğun zorbalığı olarak bahsedildiği eser içerisinde hiç geçmese de okuru "Çoğulculuk" kavramı üzerine düşünmeye itiyor. yazar/i19046 (Zeynep Çakır)

Çoğunluğun Zorbalığı PDF indirme linki var mı?

Alexis de Tocqueville - Çoğunluğun Zorbalığı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Çoğunluğun Zorbalığı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Alexis de Tocqueville Kimdir?

Alexis-Charles-Henri Clérel de Tocqueville (okunuşu aleksi dö tokvil), (29 Temmuz 1805 – 16 Nisan 1859) Fransız siyasi düşünürve tarihçi.Türkiye'de Amerika'da Demokrasi Üzerine (1835, 1840) ve Eski Rejim ve Devrim başlıklı eserleriyle tanınmaktadır. İki eserinde de, gelişen hayat standartları ve toplumsal koşulları ve Batı toplumlarının pazar ve devletle kurduğu ilişkileri analiz etmiştir.Amerika'da Demokrasi Tocqueville'in ABD'ye yaptığı seyahatlerin ardından yazılmıştır ve sosyoloji ve siyaset bilimi alanlarında yazılmış erken dönem kitaplardan biri olarak kabul edilmektedir.

Tocqueville, Fransız siyasetinde de ilk olarak Temmuz Monarşisi (1830–1848) ve daha sonra 1848 devrimlerini izleyen İkinci Cumhuriyet (1849–1851) döneminde olmak üzere aktif bir isimdi. III. Napolyon'un darbesinin ardından siyasi hayattan çekildi ve Eski Rejim ve Devrim üzerinde çalışmaya başladı.

Fransız Devrimi'nin öneminin, XIV. Louis döneminde başlayan Fransız devletini modernleştirme ve merkezileştirme sürecine devam etmesinde olduğunu ileri sürmektedir. Devrimin başarısızlığa uğraması soyut Aydınlanma ideallerine bağlı vekillerin tecrübesizliğinden ileri gelmektedir. Tocqueville meclis hükümetini savunan klasik bir liberaldi fakat demokrasinin aşırılıklarından da şüphe duyuyordu.

Alexis de Tocqueville Kitapları - Eserleri

  • Demokratik Zorbalık
  • Çoğunluğun Zorbalığı
  • Amerika'da Demokrasi 1
  • Eski Rejim ve Devrim
  • Amerika'da Demokrasi 2
  • Sömürge ve Kölelik
  • Amerika Yabanında

Alexis de Tocqueville Alıntıları - Sözleri

  • Özgürlükleri tahrip etmiş olan hükümdarların hemen hemen hepsi de, öncelikle özgürlüğün biçimsel yanlarını ayakta tutmaya çalışmışlardır; bu, Augustus’tan günümüze kadar görülen bir şeydir; böylece, yalnızca mutlak gücün sunabileceği kolaylıkları, her zaman için kamusal onamanın verdiği manevi güçle birleştirmiş olmakla övünüyorlardı.Hemen hemen hepsi de bu girişimlerinde başarısızlığa uğramışlar ve kısa zamanda, gerçekliğin artık ortada bulunmadığı yerde, bu yalancı görüntüleri daha fazla sürdürmenin imkânsız olduğunu keşfetmişlerdir. (Eski Rejim ve Devrim)
  • Tüm koşullar eşitsiz olduğunda hiçbir eşitsizlik kimsenin gözüne batacak kadar görünmez. (Demokratik Zorbalık)
  • Özetle, tüm işleri kendine bağlamak devlete asla yetmiyor, artık giderek bu işler hakkındaki kararları da hiçbir denetime tabi olmaksızın ve hiçbir yardım almaksızın kendisi veriyor. (Demokratik Zorbalık)
  • Toplum sakindir; kesinlikle kuvvetinin ve esenliğinin bilincinde olduğu için değil, tersine kendisini zayıf ve hastalıklı sandığı için; bir çaba gösterirse ölmekten korkar: Herkes sıkıntıyı hisseder fakat hiçbirinin daha iyinin peşine düşmek için gerekli cesareti ve enerjisi yoktur. (Çoğunluğun Zorbalığı)
  • Öğrenme isteğine sahip olduğumuz zaman, ona kendimizi vermek için vaktimiz yoktur ve vaktiğimiz olduğunda ise isteğimiz kalmamıştır. (Amerika'da Demokrasi 1)
  • Büyük bir cumhuriyetin varoluşu küçük bir cumhuriyete nazaran daha fazla ve sürekli olarak risklere açıktır. (Amerika'da Demokrasi 1)
  • Avrupa'da her insan doğduğu topraklarda yaşar ve ölür, Amerika'nın hiçbir yerinde uzun süre dünyadan uzak şekilde yaşayıp kendi çabalarına bırakıldıktan sonra yalnızlık içinde çoğalan bir ırkın temsilcilerine rastlanmaz (Amerika Yabanında)
  • Bu evrensel tek tiplik manzarası karşısında üzülüyor ve donakaliyorum, yitip gitmiş olan topluma yanmadan edemiyorum. (Demokratik Zorbalık)
  • Zayıflar, güçlülerin adaletine ve aklına nadiren güvenirler. (Amerika'da Demokrasi 1)
  • 1789 Devrimi'nin kurumsallaştırdığı her şey devrim öncesinde oluşmuştur ve yerli yerindedir; yoksa ihtilal olmazdı! (Eski Rejim ve Devrim)
  • Ne yapılırsa yapılsın halkın aydınlanmasını belli bir düzeyin üzerine çıkarmak imkansızdır. (Çoğunluğun Zorbalığı)
  • Fırsat eşitliği, kamuoyuna belli bir yön verip, yasalara da belli bir kıvraklık sağlar; yönetenlere yeni kaideler, yönetilenlere de farklı alışkınlıklar kazandırır. (Amerika'da Demokrasi 1)
  • İşin aslı, kendi kendini yönetme alışkanlığını tamamen terk etmiş insanların, kendilerini kimin yöneteceğini doğru seçmeyi nasıl başarabileceğini anlamakta güçlük çekiyorum. (Demokratik Zorbalık)
  • “Her zaman özgürlük umudu, şiddeti yumuşatmak için, köleliğin bağrına yerleştirilir..” (Amerika'da Demokrasi 1)
  • Aristokratik bir teşekkül, kitleden çok uzakta bulunmayan, buna karşın kalıcı biçimde onun üstünde yer edinmiş olan belli sayıda yurttaştan oluşur. Ona dokunabilirsiniz ama ona vuramazsınız. Her gün onunla bir aradasınızdır ama onunla birleşemezsiniz. (Amerika'da Demokrasi 1)
  • Fransız Devrimi konusundaki basmakalıp "resmi" söylemi oluşturan tarihçiler, devrimin kendisini incelemek yerine, 1789'u gerçekleştirenlerin onu nasıl görmek istediklerine saplanıp kalmışlardır. (Eski Rejim ve Devrim)
  • Birleşik Devletler'de açıkça görülen şey budur: Maaşlar, görevlilerin güçleri arttıkça adeta azalır. (Amerika'da Demokrasi 1)
  • "Düşünce özgürlüğü olmadan edebi deha olmaz." (Çoğunluğun Zorbalığı)
  • Tüm koşullar eşitsiz olduğunda hiçbir eşitsizlik kimsenin gözüne batacak kadar büyük görünmez. (Demokratik Zorbalık)
  • Bu sistemde yurttaşlar bir an için bağımlılıktan sıyrılıp efendilerini belirliyor, sonra tekrar tutsaklıklarına geri dönüyorlar. (Demokratik Zorbalık)

Yorum Yaz