Değişim Sancısı - Eric Hoffer Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Değişim Sancısı kimin eseri? Değişim Sancısı kitabının yazarı kimdir? Değişim Sancısı konusu ve anafikri nedir? Değişim Sancısı kitabı ne anlatıyor? Değişim Sancısı PDF indirme linki var mı? Değişim Sancısı kitabının yazarı Eric Hoffer kimdir? İşte Değişim Sancısı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Eric Hoffer
Çevirmen: İhsan Durdu
Yayın Evi: Ayışığı Kitapları
İSBN: 3990000015668
Sayfa Sayısı: 128
Değişim Sancısı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Eric Hoffer, Amerikalı bir toplum filozofuydu. 1902 yılında doğan Eric Hoffer, dokuz kitap yazdıktan ve Başkanlık Özgürlük Madalyasını aldıktan sonra 1983 yılında öldü. İlk eseri olan Kesin İnançlılar ile üne kavuşan Hoffer, başarılı bir yazar olarak hayatını sürdürdü.
Yedi yaşında bilinmeyen nedenlerle kör olan Hoffer'ın gözleri onbeş yaşında açıldı. Tekrar kör olma korkusuyla mümkün olduğu kadar kitap okumaya çalışan Hoffer, görme yetisini bir daha yitirmediği gibi, edindiği oburca okuma alışkanlığını sürdürdü ve kendi kendini eğitti.
On yıl kadar tarlalarda gezgin çiftçi ve Nevada şehri yakınlarında altın arayıcısı olarak çalıştı. Birçok şehir kütüphanesinin kartını yanında taşıyan Hoffer, çalışma saatleri dışında kalan vaktinin büyük bölümünü okumakla geçiriyor, yeterli parası olduğu takdirde, okumaya, yazmaya ve düşünmeye daha fazla vakit ayırabilmek için bulunduğu yerin kütüphanesine yakın bir ev tutuyordu. Bir ırgat ve bir altın arayıcısı olarak tecrübe ettiği şeyler, Hoffer'ın sıradan insanlara, kitle hareketlerine ve tarihi şekillendiren ekonomik ve toplumsal güçlere ilgi duymasına yol açtı.
Değişim Sancısı Alıntıları - Sözleri
- gandi'ye onu en çok neyin endişelendirdiğini soran amerikalı din adamı şu yanıtı almıştı: "eğitimlilerin katı yürekliliği."
- Bir şeyi zıddına çevirmenin en kesin yolu, abartmaktır.
- Güç, az kişinin ahlakını bozarken, zayıflık pek çoğunun yoldan çıkmasına sebep olur. Nefret, kötülük, kabalık, hoşgörüsüzlük ve şüphe, zayıflığın meyveleridir. Zayıf olanın dargınlığı kendisine haksızlık yapılmasından değildir, kendi yetersizliği ve güçsüzlüğünden bu dargınlık peyda olmuştur.
- "dünyadaki en müthiş şey; kendine ait olmayı bilmektir."
- Sözler dağları oynatamaz evet ama kalabalıkları oynatabilir; insanlar bir söz için savaşıp ölmeyi diğer şeyler için kendilerini feda etmekten çok ister. Sözler düşünceleri şekillendirir hissiyatı yeşertir, hareketi peydahlar; öldürür ve diriltir, bozar ve düzeltir; askeri liderlerden, devlet adamlarından ve işadamlarından ziyade tarihe yön verenler "söz ehli", yani papazlar, peygamberler ve aydınlardır.
- Ustalığından emin bir işçi, işine gönül rahatlığıyla gider ve oyun oynar gibi çalışsa bile çok şey başarır. Kendine güveni olmayan acemi işçi ise, işine, dünyayı kurtarıyormuşcasına saldınr. Birşey yapabilmek için de böyle davranmak zorundadır.
- "mutlak güç toplum değil, hayvanat bahçesi üretir."
- aydının yaratıcılığı, çoğunlukla anlamlı eylem ve ayrıcalıklı rütbeye duyulan bastırılmış açlıktan çıkar. ruh, hareket etmek isteyip de engellerle karşılaşınca yoğunlaşma başlar. bu yoğunluktan yaratıcılık filizlenir. hakiki yazarlar, sanatçılar ve hatta bilimle uğraşan kişiler memnuniyetsiz kişilerdir, ama memnuniyetsizliklerini yaratıcı tepkiye dönüştürme becerileri vardır.
- "insan, hayatında önemli bir şey eksikse, onun yerine bir şey ikame eder. bu ikame etme genellikle hararet ve aşırılıkla gelir; çünkü ikinci gelenin aslında en iyisi olduğuna kendimizi inandırmamız lazımdır."
- "insanlığı bir bütün olarak sevmek, komşumuzu sevmekten kolay gelir."
- floransalı bir ressamın söylediği şu sözü hayal etmek çok güçtür: "resim, sokaktaki adamın konuşabileceği seviyeye düşmüşse, artık beni ilgilendirmez."
- "ve reddedilen, yalama olmuş bu posta kıta çalmaya yollandı deniz aşırı üstlerinde ne gömlek; ne namus vardı."
- Her despotluk, insan değerini ve bağımsızlığını koruyan her şeye karşı şiddet ve düşmanlık hisseder.
- Çünkü taklitte rekabet vardır, dürtümüz taklit ettiğimizi sollayıp onu alt etmektir.
- Yoğun bir hayat, anlamlı hayata en yakın şeydir.
Değişim Sancısı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Eric Hoffer, Değişim Sancısı'nda insanlık tarihi boyunca görülen değişimleri 16 farklı (köklü değişim, Asya'nın uyanışı, ameller ve sözler, taklit ve aşırılık, çalışma isteği, aydın ve kitleler, pratiklik duyusu, Yehova ve makina çağı, komünist ülkelerde halk ayaklanmaları, kardeşlik, bireysel özgürlük üzerine, katip, yazar ve asi, eğlence, insan tabiatının gayri tabiiliği ve istenmeyen kişilerin rolü) başlık ile kişiler ve bireyler üzerinden üzerinden incelemiş "Totaliter zalimler, bireyin bağımsızlığını ve kendine saygısını yeşertebilecek maddi manevi tüm kaynaklarını kurutmak için müthiş bir yöntem geliştirmiştir. Birey bu yöntemle çaresiz ve sahipsiz kalmıştır. Artık sessizliğe veya yalnız kalacağı bir inzivaya bile sığınamamaktadır. Dış dünyadan koparıldığı gibi etrafındakilerden, akraba, arkadaş ve komşularından da koparılmıştır; bu kimseler destek değil tehdit unsurlarıdır." (Bünyamin Salman)
Son zamanlarda okudum en iyi kitaplardan biri diyebilirim. Değişim sancısı çevirisi Dergah yayınevi tarafından yapılan bir kitap.Kitabın ismini görünce ben bu kitabı okumalıyım dedim. Kitap farkli konulardan makalelerden oluşmakta olup yazarın çok güzel tespitleri bulunmaktadır.Kitaba ilişkin hoşuma giden sözler aşağıda yer almaktadır ama ondan önce kısaca yazarın hayatına da değinmek gerekiyor.Hoffer, 1902 yılında New York'da Alman Yahudisi göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen yazar, altı yaşında bilinmeyen tıbbi sebeplerden dolayı kör oldu. Onbeş yaşında yine bilinmeyen sebeplerle görmeye başladı. Yeniden kör olabilme endişesiyle olabildiğince okumaya çalıştı. Hoffer, hayatı boyunca hiç eğitim almamış. Bizler tamamen yeni olan bir şeye hiçbir zaman tam manasıyla hazır olamayız. Önce kendimizi alıştırmamız gerekir, böyle köklü alıştırma süreçleri ise özsaygımızı köreltir. Bir sınava tabiymişiz gibi hissederiz, kendimizi kanıtlamamız lazımdır. Köklü değişimlere göğüs germeyi mümkün kılan, aşırı özgüvendir... Tamamen yeni olan şeylere hiçbir zaman hazır ve nazır bulunamayız evet, bu basit gerçeğin tuhaf sonuçları vardır. Bu gerçek şu manaya gelir:Köklü değişimlerden geçen bir halk,uyumsuz bir halktır.Uyumsuz kişilerin etrafı ihtiraslarla çevrilidir. Bir ırk, ulus, lider veya partiyle kendimizi özdeşleştirmemizden doğacak gururun aşırı küstah olması mukadderdir.İkame şeyler asla bizim doğal bir parçamız olamayacaktır, bu yüzden ikame şeylere tutununca hep ihtiraslı ve sabırsız oluruz.... (Batuuuu)
Bugünkü kitabımızda ana tema “sancı” üzerine kurulu. Günlük hayatta sancı kelimesini birçok durumla yan yana getirirsek sırıtmayacaktır. Kitapla ilgili yazımız : http://1cay1kitap.com/degisim-sancisi/ (1 Çay 1 Kitap)
Değişim Sancısı PDF indirme linki var mı?
Eric Hoffer - Değişim Sancısı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Değişim Sancısı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Eric Hoffer Kimdir?
Hayatı
Hoffer, 1902 yılında New York'da Alman Yahudisi göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Daha beş yaşındayken annesini kaybetti. Altı yaşında bilinmeyen tıbbi sebeplerden dolayı kör oldu. Onbeş yaşında yine bilinmeyen sebeplerle görmeye başladı. Yeniden kör olabilme endişesiyle olabildiğince okumaya çalıştı. Hoffer, hayatı boyunca hiç eğitim almamıştır.
Genç bir adamken her iki ebeveynini de kaybetti. Parasızlıkla mücadele eden ve silahlı kuvvetlere başvurusu tıbbi gerekçelerle reddedilen Hoffer, bir dönem intihara bile kalkıştı. Hayata tekrar tutunan Hoffer; işportada meyve satıcılığı, tarlalarda ırgatlık, maden işçiliği, dok işçiliği gibi çeşitli işlerde çalıştı. Bu süre zarfında okuduğu Montaigne'nin ünlü Denemeler kitabının etkisiyle yazmaya karar verdi.
1938 yılında Common Ground isimli dergiye gönderdiği mektup ilgi çekti. İş çevresinde karşılaştığı insanları gözlemledi ve hepsi de toplumsal hayatla ilgili kitaplarını yazmaya başladı. Kitle hareketlerinin psikolojik temelleri üzerine kaleme aldığı Kesin İnançlılar kitabı 1951 yılında yayımlandı ve kitap milyonlar sattı. 1945 yılında Amerika Başkanı Harry Truman tarafından başlatılan ve Amerika'nın en önemli ve de en yüksek sivil nişanı olarak bilinen Presidential Medal of Freedom ile 1983 yılında Ronald Reagan tarafından onurlandırıldı.1964 yılında Kaliforniya'da bulunan Berkeley Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde danışmanlık görevine başlamış olan Hoffer, danışmanlık görevinin yanı sıra iş arkadaşlarına hiçbir şey bahsetmeden rıhtımdaki hamallık görevine devam etmeyi tercih etti.
Eric Hoffer Kitapları - Eserleri
- Kesin İnançlılar
- Değişim Sancısı
- Aklın Muhteris Çağı
- The True Believer
Eric Hoffer Alıntıları - Sözleri
- “Fanatikler, ölümden çok, özgürlükten korkar.” (Kesin İnançlılar)
- Düşler, vizyonlar ve vahşi umutlar güçlü silahlar ve gerçekçi araçlardır. Dreams, visions and wild hopes are mighty weapons and realistic tools. (The True Believer)
- Savurganlık bir kendini kurban etme biçimidir. (Aklın Muhteris Çağı)
- Nezaketsizlik, zayıf insanların güçlüyü taklitleridir. (Aklın Muhteris Çağı)
- "ve reddedilen, yalama olmuş bu posta kıta çalmaya yollandı deniz aşırı üstlerinde ne gömlek; ne namus vardı." (Değişim Sancısı)
- Bir şeyi zıddına çevirmenin en kesin yolu, abartmaktır. (Değişim Sancısı)
- Eninde sonunda gerçekleşecek ölüm ve hiçlik olgusu, bugüne kadar keşfedilmiş tüm mutlak gerçekliklerden daha kesin bir gerçekliktir. Bunu bilmelerine karşı insanlar, beklentileri, dertleri, görevleri ve günahları hususunda ölesiye ciddi olabiliyorlar. Bu durumun akla getirdiği yegane açıklama, ciddiyetin bir gizleme aracı olduğudur; Bir şeyleri ciddiye almak suretiyle yaşamlarımızın önemsizliğini ve hiçliğini gizliyoruz. Hiçbir uyuşturucu ve hiçbir haz peşinde koşuş, insanın yaşamıyla ilgili bu müthiş gerçeği ciddiyet kadar etkili bir biçimde maskeliyemez. (Aklın Muhteris Çağı)
- "Uğrunda canımızı vermeye hazır olmadığımız bir amacın, hayatımızı değerli kılacağından emin olamayız." (Kesin İnançlılar)
- [...] "Küstahlık, zayıf insanın güçlü görünme taklididir." (The True Believer)
- İmkansızı denemekte, mümkün olanı denemekten daha az itibarını zedeleme riski vardır. There is less risk in being discredited when trying the impossible than when trying the possible. (The True Believer)
- Hayal kırıklığımız, çok şeyimiz olup daha fazlasını istediğimizde, hiçbir şeye sahip olmayıp birazını istediğimizden daha büyüktür. Pek çok şeyden yoksun olduğumuzda, her şeyimiz olup bir şeyimiz eksik olduğundan daha az memnuniyetsizizdir. (The True Believer)
- gandi'ye onu en çok neyin endişelendirdiğini soran amerikalı din adamı şu yanıtı almıştı: "eğitimlilerin katı yürekliliği." (Değişim Sancısı)
- Oliver Cromwell şöyle demişti: “Bir insan hiçbir zaman, nereye gittiğini bilmediği zamanki kadar uzun yol gidemez.” (Kesin İnançlılar)
- "Küstahlık, zayıf insanın güçlü görünme taklididir." (The True Believer)
- Bireysel çıkarlarımız ve umutlarımız, uğruna yaşamaya değer görünmediğinde, hayatı yaşamaya değer kılacak şeyi kendi dışımızda aramaya şiddetle ihtiyaç duyarız. Kendini adamanın, sadakatin ve manevi teslimiyetin her çeşidi esas itibarıyla, ziyan olan beyhude hayatlarımıza değer ve anlam verebilecek bir şeye can havliyle sarılmamızdır. (Kesin İnançlılar)
- İnsanlar sıkıldıklarında, esas olarak sıkıldıkları şey kendileridir. When people are bored, it is primarily with their own selves that they are bored. (The True Believer)
- "dünyadaki en müthiş şey; kendine ait olmayı bilmektir." (Değişim Sancısı)
- "mutlak güç toplum değil, hayvanat bahçesi üretir." (Değişim Sancısı)
- İnsanlar dilediklerini yapmakta özgür olduklarında genellikle birbirlerini taklit ederler. (Aklın Muhteris Çağı)
- Yoğun bir hayat, anlamlı hayata en yakın şeydir. (Değişim Sancısı)