diorex
Dedas

Dikkat Eksikliği Bozukluğu - John J. Ratey Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dikkat Eksikliği Bozukluğu kimin eseri? Dikkat Eksikliği Bozukluğu kitabının yazarı kimdir? Dikkat Eksikliği Bozukluğu konusu ve anafikri nedir? Dikkat Eksikliği Bozukluğu kitabı ne anlatıyor? Dikkat Eksikliği Bozukluğu PDF indirme linki var mı? Dikkat Eksikliği Bozukluğu kitabının yazarı John J. Ratey kimdir? İşte Dikkat Eksikliği Bozukluğu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 29.12.2022 21:00
Dikkat Eksikliği Bozukluğu - John J. Ratey Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Edward M. Hallowell

Yazar: John J. Ratey

Çevirmen: İrem Karay Yücel

Yayın Evi: Pozitif Yayıncılık

İSBN: 9786054726264

Sayfa Sayısı: 448

Dikkat Eksikliği Bozukluğu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Çocukluktan Yetişkinliğe Dikkat Eksikliği Bozukluğunu Tanımak ve Onunla Başa Çıkmak

Hastalara dair (hem yetişkinler, hem de çocukların) renkli hikâyeler ve örnek vakalar ile birlikte, Dikkat Eksikliği Bozukluğu'nun (DEB) aldığı farklı formları keşfederek, -hiper-aktivite, gündüz düşçülüğü, madde bağımlılığı, depresyon, sınır kişilik, v.b.- onlara ilişkin teşhis ve tedavi yöntemlerini aktaran Dr. Hallowell ve Dr. Ratey, bu alanda çok önemli bir çalışmaya imza atmışlardır. Her iki yazarın da DEB'e sahip olması bu kitabı daha anlamlı ve çekici kılmaktadır

Eser, DEB hakkındaki yaygın şehir efsanelerini yok etmeye, hastalıkla mücadelede yardımcı araçlara dair önerilere, teşhis ve tedavi seçenekleri hakkında bilgilere ve hastalar ile hasta yakınlarının durumla baş edebilmeleri için önemli ipuçlarına yer vermektedir. Ama en önemlisi, bu "hastalığın" yüksek enerji, sezgisellik, yaratıcılık ve coşku başta olmak üzere pozitif yönlerine de odaklanmakta ve Dikkat Eksikliği Bozukluğu'na sahip kişilerin "hayalci" olan tanımlamalarını, tedavinin değiştirici gücüyle, "dâhi"ye çevirebilmenin nasıl mümkün olduğunu göstermektedir.

"DEB üzerine okunması çok keyifli ve daha da önemlisi pratik ve faydalı bir kitap."

Dr. Judith L. Rapoport, National Institute of Mental Health Çocuk Psikiyatrisi Dalı Başkanı, The Boy Who Couldn't Stop Washing kitabının yazarı.

"Konuşma dilinde, ansiklopedik içeriğe sahip ve hepsinden iyisi de klinik deneyimlere dayandığından tamamen ikna edici olan kitap, Dikkat Eksikliği Bozukluğu'nu en dikkati dağınık okuyucu için bile anlaşılır hâle getirmektedir."

Dr. Peter D. Kramer, Listening to Prozac kitabının yazarı.

"Bu zengin kaynak herşeye -eğitim, aile perspektifleri, teşhis ve tedavi, alt türler -sahiptir. Başından sonuna dek neşeli ve kuşatıcı bir umut anlayışı vardır. Bir insan bu kitabı DEB'le yaşamanın -bunun yarattığı eksiklikleri gidermenin, hatta onlardan yarar sağlamanın, bu sendromun karakteristiklerinin - nasıl bir his olduğuna dair muazzam bir sağduyu geliştirmeden okuyamaz."

Sandra Freed Thomas, C.H.A.D.D. (Children and Adults with Attention Deficit Disorder) Başkanı.

"Yardım ve iyileşmeye dair en üstün düzen bu kitap boyunca parıldamaktadır. Bilgilendirici, müşfik, uygulanabilir ve -evet- komik. Okuru sürüklüyor ve kafa karışıklıklarını tamamen ortadan kaldırıyor."

Priscilla L. Vail, Smart Kids with School Problems kitabının yazarı.

Dikkat Eksikliği Bozukluğu Alıntıları - Sözleri

  • Deniz gibi kendi tutsaklığımda şarkı söyledim.
  • Sanırım artık ondan, onun asla veremeyeceği bir tür onay almaya çalışmaktan vazgeçmemin zamanı geldi.
  • Aslında ben insan ilişkilerini, DEB'in tedavisindeki tek en güçlü iyileştirici güç olarak görüyorum.
  • Bir yarık hissettim zihnimde Beynim ikiye bölünmüştü sanki Birleştirmeye çalıştım damarları dikerek Ama bir türlü uyduramadım birbirine Bir önceki düşünceyle sonrakini Birleştirmek istedim Ama sıralanış yuvarlandı ötelere Döşemede ki toplar gibi Emily Dickinson
  • Ama aynı zamanda, sanki o karmaşık beyin devresinin içinde, insanların ve durumların içini görebilecek özel bir kapasite varmış gibi, fevkalade empatik, sezgisel ve sevecen de olabilirler.
  • İnsanlar, senin rahatsız edici davranışlarına dayanıyorlar, çünkü diğer yönlerden buna değer kılıyorsun.
  • Kendi kendini teskin etmek adına intihardan bahsetmek acayip bir şey gibi görünebilir, ancak sınır kişiliklere sahip pek çok kişi hislerini düzene sokmakla ilgili muazzam zorluklar çektiklerinden bahsederler. Bazen bireyin içinde, tek kelimeyle boğulacakmış gibi hissetmesine neden olan bir tür duygu canavarı büyür. Bilek kesme eylemi fiziksel acı verici olabileceği kadar bireyin içindeki canavarı da kesintiye uğratır ve kan aktıkça kötü hisler de sakinleştirici damlalar hâlinde akarak yok olur.
  • Manikliği DEB'in yüksek enerjisinden yoğunluk seviyesi sayesinde ayırt edebiliriz. Sıradan bir insan DEB'in harekete geçirilmiş durumunu taklit edebilir, ancak manikliğin enerji seviyesini kendi isteğiyle üretemez. Maniklik, ilaçsız uyarılmış şartlanmışlığın bildiğimiz en uç formudur. Manik insan dünyayı gezerek, hayat birikimlerini hovarda projelere harcayarak, kibir üzerine debdebeli iddialarda bulunarak ya da sabahtan akşama kadar hiç durmadan konuşarak günlerce uykusuz kalabilir. Manik birey gerçekten kontrolden çıkmıştır. Yavaşlayamaz. Sadece hızlı konuşmakla kalmaz, sözcükler sanki ağzından fırlıyormuş gibi konuşur. Bu da "basınçlı konuşma” olarak bilinen rahatsız edici bir semptomdur. Manikliğin pençesindeki bir kişiyi dinlemek sıvışmak isteme hissine kapılmanıza neden olur; kelimeler sanki size fırlatılıyormuş gibi görünürler. Manik bir insanın aklı, nilüfer yaprakları üzerinde zıplayan, sadece bir sonraki yere zıplamak için yere konan bir kurbağa gibi konudan konuya atlar. Bu semptom "fikirlerin uçuşu” olarak adlandırılır. Bu semptom, her tür uzunluktaki mantıklı konuşmayı neredeyse imkânsız kılar.
  • Amerikan toplumu hepimizde DEB benzeri semptomlar yaratma eğilimi içerisindedir. Biz DEB-jenik bir kültürde yaşamaktayız.
  • Terapi teşhisle başlar.

Dikkat Eksikliği Bozukluğu İncelemesi - Şahsi Yorumlar

DEB'i anlamak için okunması gerekli bir kitap. Hem aileler, çevresinde DEB'li bir birey olup anlamak isteyenler, hem de öğrenci ve uzmanlar için uygun bir kitap. Vaka örnekleri, kişisel deneyimler, çözüm önerileri ve yazarın kendisinin DEB'li bir psikiyatrist olması kitabı son derece yararlı kılan özellikler olmuş. (Berfin Sarıkaya)

Dikkat eksikligi bir cok insanda olan bi nevi hastaliktir. Ve bende de var bu hastalik. Umarim bu kitabi okudukdan sonre ben de dikkat daginikligimi yene bilirim. (Nermin Aliyeva)

Dikkat Eksikliği Bozukluğu PDF indirme linki var mı?

John J. Ratey - Dikkat Eksikliği Bozukluğu kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Dikkat Eksikliği Bozukluğu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı John J. Ratey Kimdir?

John J. Ratey, MD, Harvard Tıp Fakültesi Psikiyatri Doçent Klinik Profesörü ve Nöropsikiyatri uluslararası kabul görmüş bir uzmandır.

8 kitap yazmış olan yazar Ratey'in kitapları 14 dile çevrilmiştir.

John J. Ratey Kitapları - Eserleri

  • Dikkat Eksikliği Bozukluğu
  • Beyin Kullanım Kılavuzu

John J. Ratey Alıntıları - Sözleri

  • Sanırım artık ondan, onun asla veremeyeceği bir tür onay almaya çalışmaktan vazgeçmemin zamanı geldi. (Dikkat Eksikliği Bozukluğu)
  • Manikliği DEB'in yüksek enerjisinden yoğunluk seviyesi sayesinde ayırt edebiliriz. Sıradan bir insan DEB'in harekete geçirilmiş durumunu taklit edebilir, ancak manikliğin enerji seviyesini kendi isteğiyle üretemez. Maniklik, ilaçsız uyarılmış şartlanmışlığın bildiğimiz en uç formudur. Manik insan dünyayı gezerek, hayat birikimlerini hovarda projelere harcayarak, kibir üzerine debdebeli iddialarda bulunarak ya da sabahtan akşama kadar hiç durmadan konuşarak günlerce uykusuz kalabilir. Manik birey gerçekten kontrolden çıkmıştır. Yavaşlayamaz. Sadece hızlı konuşmakla kalmaz, sözcükler sanki ağzından fırlıyormuş gibi konuşur. Bu da "basınçlı konuşma” olarak bilinen rahatsız edici bir semptomdur. Manikliğin pençesindeki bir kişiyi dinlemek sıvışmak isteme hissine kapılmanıza neden olur; kelimeler sanki size fırlatılıyormuş gibi görünürler. Manik bir insanın aklı, nilüfer yaprakları üzerinde zıplayan, sadece bir sonraki yere zıplamak için yere konan bir kurbağa gibi konudan konuya atlar. Bu semptom "fikirlerin uçuşu” olarak adlandırılır. Bu semptom, her tür uzunluktaki mantıklı konuşmayı neredeyse imkânsız kılar. (Dikkat Eksikliği Bozukluğu)
  • Aslında ben insan ilişkilerini, DEB'in tedavisindeki tek en güçlü iyileştirici güç olarak görüyorum. (Dikkat Eksikliği Bozukluğu)
  • Ama aynı zamanda, sanki o karmaşık beyin devresinin içinde, insanların ve durumların içini görebilecek özel bir kapasite varmış gibi, fevkalade empatik, sezgisel ve sevecen de olabilirler. (Dikkat Eksikliği Bozukluğu)
  • Kendi kendini teskin etmek adına intihardan bahsetmek acayip bir şey gibi görünebilir, ancak sınır kişiliklere sahip pek çok kişi hislerini düzene sokmakla ilgili muazzam zorluklar çektiklerinden bahsederler. Bazen bireyin içinde, tek kelimeyle boğulacakmış gibi hissetmesine neden olan bir tür duygu canavarı büyür. Bilek kesme eylemi fiziksel acı verici olabileceği kadar bireyin içindeki canavarı da kesintiye uğratır ve kan aktıkça kötü hisler de sakinleştirici damlalar hâlinde akarak yok olur. (Dikkat Eksikliği Bozukluğu)
  • Bir yarık hissettim zihnimde Beynim ikiye bölünmüştü sanki Birleştirmeye çalıştım damarları dikerek Ama bir türlü uyduramadım birbirine Bir önceki düşünceyle sonrakini Birleştirmek istedim Ama sıralanış yuvarlandı ötelere Döşemede ki toplar gibi Emily Dickinson (Dikkat Eksikliği Bozukluğu)
  • Amerikan toplumu hepimizde DEB benzeri semptomlar yaratma eğilimi içerisindedir. Biz DEB-jenik bir kültürde yaşamaktayız. (Dikkat Eksikliği Bozukluğu)
  • İnsanlar, senin rahatsız edici davranışlarına dayanıyorlar, çünkü diğer yönlerden buna değer kılıyorsun. (Dikkat Eksikliği Bozukluğu)
  • Sessizlik maruz kalabilecekleri en kötü şeydir.. (Beyin Kullanım Kılavuzu)
  • Deniz gibi kendi tutsaklığımda şarkı söyledim. (Dikkat Eksikliği Bozukluğu)
  • Terapi teşhisle başlar. (Dikkat Eksikliği Bozukluğu)

Yorum Yaz