diorex
Dedas

Diktatöre Karşı - Étienne de la Boétie Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Diktatöre Karşı kimin eseri? Diktatöre Karşı kitabının yazarı kimdir? Diktatöre Karşı konusu ve anafikri nedir? Diktatöre Karşı kitabı ne anlatıyor? Diktatöre Karşı PDF indirme linki var mı? Diktatöre Karşı kitabının yazarı Étienne de la Boétie kimdir? İşte Diktatöre Karşı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 19.05.2022 11:00
Diktatöre Karşı - Étienne de la Boétie Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Étienne de la Boétie

Çevirmen: Dilara Keçeli

Yayın Evi: Liber Plus Yayınları

İSBN: 9786058332485

Sayfa Sayısı: 80

Diktatöre Karşı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

La Boétie'nin bu eseri, siyaset felsefesinin temelinde yatan en önemli sorulardan birini sorarak başlıyor: İnsanlar neden kendi rızalarıyla tiranlara itaat eder? Her tiranlık ve hatta her yönetim biçimi sivil itaate bağlıdır. La Boétie insanların köleleştirilmelerine gösterdiği bu rızayı eleştirdikten sonra, yaşadıkları sefaletten ve baskıdan kurtulmalarının yolunu ilan ediyor: Sivil itaatsizlik.İnsanların topluca itaat etmeyi reddettiği hiçbir yönetim uzun süre var olamayacaktır; dolayısıyla tiranlığın çözümü halkın tirana verdiği rızayı geri çekmesidir.

La Boétie, eserin devamında ise bu rızayı ortaya çıkaran sebepler ve halkın itaatsizliğe nasıl ikna edileceğini işliyor. Yazara göre rızanın başlangıcı alışkanlıkta yatar. Doğduğundan beri çevresinde sadece tirana itaati görmüş insanlar elbette bu durumu zaman içinde kanıksayacak, bu duruma alışacaktır. Dahası, tiranların kendilerine yüzsüzce kutsallık atfetmeleri, etraflarında bir gizem yaratmaları, devletin propaganda araçlarını sonuna kadar kullanmaları ve bu yolla kendilerini bilge ve adaletli göstermeleri sorunu derinleştirir. Ancak umut vardır; çünkü her zaman özgür düşünebilen, haysiyetli, tiranlığa boyun eğmeyecek insanlar olacaktır.

Diktatöre Karşı Alıntıları - Sözleri

  • En başta, insanın baskı ve cebir ile boyun eğdiği doğrudur ancak arkadan gelen diğer nesiller pişmanlık duymadan itaat ederler ve atalarının yapmak zorunda oldukları için yaptıklarını seve seve yaparlar. Bu sebeple boyunduruk altında doğan ve ardından köle olmak için yetiştirilen, başka bir koşul ya da haktan bihaber, doğduğu koşulu doğal gören kişi ileriye bakmaksızın fıtri koşulunda yaşamaktan memnuniyet duyar.. geleneğin herhangi bir güçlü tesirinin, boyunduruğa alışmak kadar zorlayıcı olmadığı açıktır.
  • Bir tiranın suikastı sadece var olan siyasi sistem içinde tekil bir eylemdir; kitlesel sivil itaatsizlik ise çok sayıda insanın direkt katılımıyla sistemin dönüşümünü başlatması bakımından çok daha devrimseldir.
  • Diktatöre devamlılık sağlayan, ülkeyi tiranın esiri yapan beş ya da altı kişi vardır. Bu beş ya da altı kişi her an onun kulağındadır; beş ya da altı kişi zalimliklerine yardakçı, zevklerine dost, arzularına yalaka, yağmalarına ortak olmak için ona kendi istekleriyle gitmiş ya da onun tarafından çağrılmıştır. Bu altı kişi elebaşlarını öyle iyi yönetir ki o sadece kendi kabahatlerinden değil, onlarınkilerden de sorumlu tutulur. Bu altı kişinin altında altı yüz çıkarcısı vardır, onlar da altı kişinin tirana yaptığını bu altı kişiye yapar. Bu altı yüzün emrinde de açgözlülük ve zulmün aleti olmuş, kendilerine verilen emirleri hiç vakit kaybetmeden yerine getiren ve bu altı yüz kişinin gölgesinde nüfuzları olmasa kanun ve cezadan kaçamayacakları bir tahribat yaratan; rütbeler verilmiş, vilayet yönetimi ve ekonomisi emanet edilmiş altı bin çıkarcı vardır.
  • Ne zaman bir hükümdar kendini diktatör ilan etse ulusun bütün aşağılık süprüntüleri... hırsla yanıp tutuşan ve olağanüstü bir açgözlülükle dolu olanlar, büyük tiranın altında küçük reisler olmak ve ganimetten pay almak adına onun etrafında toplanırlar.
  • Tiranların güç yoluyla devrilmelerine gerek yoktur, sadece kitlelerin para ve kaynaklarından mahrum bırakılmalılardır. Bir tiran kendisine boyun eğildikçe kuvvetlenir.
  • İstedikleri hayra ulaşmanın yolunda gözüpekler tehlikeden korkmaz; zekiler ızdıraptan kaçmaz.
  • La Boétie'nin eseri, siyaset felsefesinin temelinde yatan en önemli sorulardan birini sorarak başlıyor: İnsanlar neden kendi rızalarıyla tiranlara itaat eder? Her tiranlık ve hatta her yönetim biçimi sivil itaate bağlıdır. La Boétie insanların köleleştirilmelerine gösterdiği bu rızayı eleştirdikten sonra, yaşadıkları sefaletten ve baskıdan kurtulmalarının yolunu ilan ediyor: Sivil itaatsizlik. İnsanların topluca itaat etmeyi reddettiği hiçbir yönetim uzun süre var olmayacaktır; dolasıyla tiranlığın çözümü halkın tirana verdiği rızayı geri çekmesidir.
  • Zulmün, sadakatsizliğin, adaletsizliğin olduğu yerde arkadaşlık olamaz. Ve ahlaksızların bir araya geldiği yerde dostluk değil, ancak gizli tezgahlar olabilir. Bunlar arasında yakınlık yoktur; onları sadece korku bir arada tutar; onlar arkadaş değil, sadece suç ortağıdır.
  • Çünkü her şeyin bir kişiye ait olduğu bir yönetimde, kamuya ait bir şeyin varlığından bahsetmek güçtür.
  • Çünkü devletin yaptığı çoğu şey devletin bakış açısından kesinlikle birer hata değil; gücünü, nüfuzunu ve gelirini artırmak adına birer hamledir.
  • Seçilenler, hayvaları terbiye ediyormuş gibi davranır; fatihler halkı avı haline getirir; varisler ise halka köle muamelesi yapar.
  • Tüm canlılar hissetme yetisine sahip oldukları için boyunduruk altında ızdırap çekerler ve özgürlüğe hasret duyarlar.
  • Tiranlar büyük hediyeler, bir kaç kilo buğday, bir kaç litre şarap ve biraz sikke dağıttı mı herkes arsız arsız "Çok yaşa Kral!" diye bağırırdı. Bu aptallar ellerinden alınmış kendi mallarının yalnızca bir kısmının onlara verildiğini anlamazlardı.
  • "İnsanın ne büyük bir zayıflığıdır ki güce itaat eder, imtiyazlar verir, kendisi güçlü olmaz."
  • Dostluk kutsal bir kelimedir; sadece nitelikli insanlar arasında görülebilir ve karşılıklı saygı olmadan mümkün değildir; nezaketten değil ancak içtenlikle doğabilir.

Diktatöre Karşı İncelemesi - Şahsi Yorumlar

La Boétie, 16. yy 'da yaşamış günümüzde hala devam eden devletçilik-tiranlık sorununu Roma & Yunan geleneğinden örnekler vererek bizlere özgürlüğü ilk tattıran yazarlardan biri. Kısa hayatı çok çalkantılı olsa da zamanında bir Luther 'den farkı olmamıştır. Kitabın %30 'u Rothbard 'ın yazdığı önsözden oluştuğu için her ne kadar La Boétie anarşist olmasa da, her anarşistin gözü kapalı okuması gereken, her zaman el altında tutması gereken bir kitap. (muffin man)

insan olmanın en yetkin özgünlüğü olan özgürlüğün; bir kişiye, bir topluma ya da bir kuruluşa emanet etmenin veya isteği karşısında sorgusuzca vermenin insanın kendi doğasına ne kadar aykırı olduğunu gösteren bu kitabın bir diğer açıklaması da;bireylerin belli bir zaman geçtikten sonra artık bu düzene sorgusuzca amade olmalı ve karşı gelmek için hiçbir eylemde bulunmamalarından söz etmektedir. oysa bu tiranlığın ya da yönetimin kişiye sunduğu ya da tiranlık değimiyle bahşettiği varlık sahası bireye veya topluma her an kaybedilme kaygısı içinde yaşatıldığı içinde devamlılığını sürdürmektedir. bu bağlamda bir karşı duruş hatta söylev bir kıvılcım gibi ruhları sardığında kişiyi ve toplumun ana eklemlerini harekete geçirip gücün karşısında adaletle durmanın ne kadar önemli etken olduğunu gün yüzüne çıkarmaktadır. bu açıdan özgürlük terk edilemez ya da devredilemez bir ruhtur. bu ruhu kaybedenin canlı bir varlık olduğu şüphesi akılda daima bir soru işareti olarak yerini koruyacaktır. (By pippo)

16 yy da yazılmasına rağmen bugüne bile ışık tutabilen insanın beynine sorgulamayı kimleri sorgulayacagini yerleştiren halkın geneline hitap eden bir kitap köleleştirme ancak bu kadar güzel elestirebilir nasıl özgür bir dünya kurulabilir çok güzel dile getirmiş (Berfin)

Diktatöre Karşı PDF indirme linki var mı?

Étienne de la Boétie - Diktatöre Karşı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Diktatöre Karşı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Étienne de la Boétie Kimdir?

Étienne de La Boétie, 1 Kasım 1530'da Fransa'nın Périgord bölgesinin küçük bir kenti olan Sarlat'da doğmuştur. Soylulaştırılmış burjuva kökenli olan La Boétie, ailesinin etkisiyle Orléans Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi görmüştür. 

Fakülteyi bitirdikten bir yıl sonra, 1554'te bu genç hukukçu, kral II. Henri'nin onayı üzerine Bordeaux Parlemantosu'nda danışmanlık görevine kabul edilmiştir.Ölümüne dek bu görevi sürdüren La Boétie, 1557 yılında kendisi gibi danışman olan Montaigne ile tanışmıştır. Bu iki düşünür arasında çok yakın bir dostluk ilişkisi kurulmuştur.

'Fransız yargıç, politik filozof, anarşist ve Fransa siyaset felsefesinin kurucusu' olarak nitelendirilmektedir.

Étienne de la Boétie Kitapları - Eserleri

  • Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev
  • Diktatöre Karşı
  • Gönüllü Kölelik Üzerine Söylev
  • Siyasi İtaat İçin Ebedi Yöntembilim
  • Understanding Our Slavery

Étienne de la Boétie Alıntıları - Sözleri

  • Tüm canlılar hissetme yetisine sahip oldukları için boyunduruk altında ızdırap çekerler ve özgürlüğe hasret duyarlar. (Diktatöre Karşı)
  • Özgürlüğüne yeniden kavuşmak amacıyla çorba tasını terk etmeyi akıl edemeyen halk, yalnızca kısa vadedeki çıkarını gözettiğinden dolayı, iktidara kul köle olmakta ve sömürü mekanizmasının içine iyice gömülmektedir. (Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev)
  • Tiranlar büyük hediyeler, bir kaç kilo buğday, bir kaç litre şarap ve biraz sikke dağıttı mı herkes arsız arsız "Çok yaşa Kral!" diye bağırırdı. Bu aptallar ellerinden alınmış kendi mallarının yalnızca bir kısmının onlara verildiğini anlamazlardı. (Diktatöre Karşı)
  • Ne zaman bir hükümdar kendini diktatör ilan etse ulusun bütün aşağılık süprüntüleri... hırsla yanıp tutuşan ve olağanüstü bir açgözlülükle dolu olanlar, büyük tiranın altında küçük reisler olmak ve ganimetten pay almak adına onun etrafında toplanırlar. (Diktatöre Karşı)
  • Halklar kendi kendilerini köleleştirir ve kendi boğazlarını yine kendileri keserler. Kul olmayı ya da özgür olmayı seçebilecekken özgürlüğü reddeden ve boyunduruğu tercih eden, kendi felaketine rıza gösteren ya da daha doğrusu, kendi felaketi peşinde koşan halktır. (Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev)
  • "İnsanın ne büyük bir zayıflığıdır ki güce itaat eder, imtiyazlar verir, kendisi güçlü olmaz." (Diktatöre Karşı)
  • İstedikleri hayra ulaşmanın yolunda gözüpekler tehlikeden korkmaz; zekiler ızdıraptan kaçmaz. (Diktatöre Karşı)
  • Çünkü devletin yaptığı çoğu şey devletin bakış açısından kesinlikle birer hata değil; gücünü, nüfuzunu ve gelirini artırmak adına birer hamledir. (Diktatöre Karşı)
  • Keder yalnızca hazdan sonra belirir, daima geçmiş bir sevincin anısına eklenir. (Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev)
  • Diktatöre devamlılık sağlayan, ülkeyi tiranın esiri yapan beş ya da altı kişi vardır. Bu beş ya da altı kişi her an onun kulağındadır; beş ya da altı kişi zalimliklerine yardakçı, zevklerine dost, arzularına yalaka, yağmalarına ortak olmak için ona kendi istekleriyle gitmiş ya da onun tarafından çağrılmıştır. Bu altı kişi elebaşlarını öyle iyi yönetir ki o sadece kendi kabahatlerinden değil, onlarınkilerden de sorumlu tutulur. Bu altı kişinin altında altı yüz çıkarcısı vardır, onlar da altı kişinin tirana yaptığını bu altı kişiye yapar. Bu altı yüzün emrinde de açgözlülük ve zulmün aleti olmuş, kendilerine verilen emirleri hiç vakit kaybetmeden yerine getiren ve bu altı yüz kişinin gölgesinde nüfuzları olmasa kanun ve cezadan kaçamayacakları bir tahribat yaratan; rütbeler verilmiş, vilayet yönetimi ve ekonomisi emanet edilmiş altı bin çıkarcı vardır. (Diktatöre Karşı)
  • Halk, artık rahatsızlığını hissetmemektedir; bu da onun hastalığının ölümcül olduğunu gösterir. (Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev)
  • Tiranı koruyan silahlar değil, onu destekleyen ve bütün ülkenin ona kul olmasını sağlayan üç beş kişidir. Başta inanması zor gelse de bu harfiyen doğrudur. Bu beş altı kişi her zaman tiranın gözüne girer, ona yaklaşır ve bizzat tiranın kendisi onları zulümlerinin ortağı, zevküsefalarının yareni, pis ahlaksızlıklarının pezevengi, yağmalarının yardakçısı olmaya davet eder. Bu altı kişi, reislerini öyle iyi idare ederler ki tiran, topluma yalnızca kendi kötülüğüyle değil onların aracılığıyla da zulmeder. Bu altı kişinin altında da saygın yerlere getirip beslediği altı bin kişi bulunur. Cimriliklerini yahut zalimliklerini gözetmeleri, emirlerini vaktinde yerine getirmeleri, dört bir yanında kötülük etmeleri için bu altı bin kişiyi eyaletlerin yahut mali işlerin başına getirirler. Böylece bu kişiler, yalnızca onların himayesi altındayken varlıklarını sürdürebilir yahut kanunlardan ve cezalardan muaf tutulabilir. (Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev)
  • Tiranların kendileri bile, insanların, başkalarının onlara çektirdikleri acılara katlanmalarını olağanüstü buluyorlardı. Seve seve din kisvesine bürünüp kötü eylemlerine daha fazla otorite sağlamak amacıyla kendilerini ilahi sıfatlarla beziyorlardı. (Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev)
  • Seçilenler, hayvaları terbiye ediyormuş gibi davranır; fatihler halkı avı haline getirir; varisler ise halka köle muamelesi yapar. (Diktatöre Karşı)
  • Zulmün, sadakatsizliğin, adaletsizliğin olduğu yerde arkadaşlık olamaz. Ve ahlaksızların bir araya geldiği yerde dostluk değil, ancak gizli tezgahlar olabilir. Bunlar arasında yakınlık yoktur; onları sadece korku bir arada tutar; onlar arkadaş değil, sadece suç ortağıdır. (Diktatöre Karşı)
  • karşılıklı bir saygı olmadan dostluk inşa edilemez. (Gönüllü Kölelik Üzerine Söylev)
  • Hürriyetini kaybetmiş bir halk, özgürlüğün ne demek olduğunu o kadar hızlı bir şekilde unutur ki, onu geri kazanmaya uğraşmaz. (Gönüllü Kölelik Üzerine Söylev)
  • Zorluklara katlanamayan ve haklarını savunamayanlar, korkak ve aptal olanlardır. (Gönüllü Kölelik Üzerine Söylev)
  • La Boétie'nin eseri, siyaset felsefesinin temelinde yatan en önemli sorulardan birini sorarak başlıyor: İnsanlar neden kendi rızalarıyla tiranlara itaat eder? Her tiranlık ve hatta her yönetim biçimi sivil itaate bağlıdır. La Boétie insanların köleleştirilmelerine gösterdiği bu rızayı eleştirdikten sonra, yaşadıkları sefaletten ve baskıdan kurtulmalarının yolunu ilan ediyor: Sivil itaatsizlik. İnsanların topluca itaat etmeyi reddettiği hiçbir yönetim uzun süre var olmayacaktır; dolasıyla tiranlığın çözümü halkın tirana verdiği rızayı geri çekmesidir. (Diktatöre Karşı)
  • Zavallı sefil insanlar, akılsız halklar, kötü durumlarında kalmak için direnen ve iyiliklerini göremeyen uluslar! Sizler gözünüzün önünde, en güzel ve en parlak kazançlarınızın götürülüşüne, tarlalarınızın yağmalanmasına, evlerinizin ve eşyalarınızın çalınmasına seyirci kalıyorsunuz. Öyle bir yaşam sürüyorsunuz ki, hiçbir şeyin size ait olduğunu söyleyebilecek durumda değilsiniz. Şimdi, mallarınıza, ailelerinize ve yaşamlarımıza yarım yamalak bile sahip olmak, size büyük bir mutluluk gibi gözüküyor. Tüm bu zarar, bu kötülük, bu yıkım size düşmanlardan gelmiyor; hiç kuşkusuz tek bir düşmandan, yani öylesine yücelttiginiz, uğrunda cesaretle savaşa gidip kendinizi ölüme atmaktan çekinmediğiniz o kişiden geliyor. Size böylesine hakim olan kişinin iki gözü, iki eli, bir bedeni var ve herhangi bir insandan daha başka bir şeye sahip de değil. Yalnızca sizden fazla bir şeyi var: O da sizi ezmek için ona sağlamış olduğunuz üstünlük. Eğer siz vermediyseniz, sizi gözetlediği bu kadar gözü nereden buldu? Sizden almadıysa, nasıl oluyor da sizleri dövdüğü bu kadar çok eli olabiliyor? Kentlerinizi çiğnediği ayaklar sizinkiler değilse bunları nereden almıştır? Sizin tarafınızdan verilmiş olmasa üzerinizde nasıl iktidarı olabilir? Sizinle anlaşmadıysa sizin üstünüze gitmeye nasıl cesaret edebilir? Kendinize ihanet etmeseniz, sizi öldüren bu katilin yardakçısı olmasanız ve sizi yağmalayan bu hırsıza yataklık etmeseniz o ne yapabilir? (Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev)

Yorum Yaz