Dönüş - Cemil Kavukçu Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Dönüş kimin eseri? Dönüş kitabının yazarı kimdir? Dönüş konusu ve anafikri nedir? Dönüş kitabı ne anlatıyor? Dönüş PDF indirme linki var mı? Dönüş kitabının yazarı Cemil Kavukçu kimdir? İşte Dönüş kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Cemil Kavukçu
Yayın Evi: Can Yayınları
İSBN: 9789755108438
Sayfa Sayısı: 155
Dönüş Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Cemil Kavukçu, Sait Faik Hikaye Armağanı sahibi usta bir öykücü. Bu kez, ilk romanıyla yepyeni bir "merhaba" diyor okurlarına. Öykülerinden tanıdığımız ustaca anlatımı, kıvrak diliyle daha ilk sayfadan romanın içine çekiyor, sürükleyip götürüyor. 1980 öncesinin çalkantılı döneminin yıktığı, dört bir yana savurduğu genç insanlardan biridir Vedat. İnandığı her şeyi ve herkesi, hatta kendi benliğini ve kimliğini bile yitirmiş, çökmüş yaşamıyla baş başa kalmıştır. Bir yol ayrımındadır; devam edip etmemeye karar vermesi, kendi içine yapacağı bir dönüş yolculuğuyla belli olacaktır; bu yolculuğun başlangıç noktası da doğduğu, büyüdüğü, köklerinin olduğu yerdir. Geçmişe doğru çıktığı içsel yolculuğun acı vereceğini bilse de, bunu göze alır ve hem kendisiyle hem de geçmişindeki kişilerle yüzleşir: Sevgilisi Neslihan'la, kader arkadaşı Mesut ve Mustafa'yla, ailesiyle... Bütün bunlar, "Dönüş"ün başarılı örgüsü içinde harmanlanıyor, romanın kahramanı Vedat'ı olduğu kadar okuru da sarsıyor; bir dönem ve o dönemin yıprattığı, birer birey olarak yenilgiye uğrattığı insanların ruhlarında ve hayatlarındaki yıkıntılar karşısında düşünmeye zorluyor. Başarılı bir öykücüden başarılı bir roman; romancı Cemil Kavukçu'ya hoş geldin diyoruz.
(Arka Kapak)
Dönüş Alıntıları - Sözleri
- Kuraldır; evler ölüme terk edilince önce camları kırılır.
- “Herkesin haklı olduğu bir dünya burası.”
- Yaralarımı sardım ve artık yaşamak istiyorum.
- "Kuraldır; evler ölüme terk edilince önce camları kırılır."
- "Ama eski kışlar yok artık."
- "Kitaplığımız hafızamızın arşividir. Okuyup raflarına yerleştirdiğimiz kitapların her biri, düşünce coğrafyamızın, düşsel yolculukların belgeleridir."
- "Kitaplığımız hafızamızın arşividir. Okuyup raflarına yerleştirdiğimiz kitapların her biri, düşünce coğrafyamızın, düşsel yolculukların belgeleridir."
- Kitaba saygısı olmayanın insana da yoktur. Kasketini gözlerine dek çekmiş ve ellerini birbirine sürten o adama da öfkelenecekti:"Ömründe hiç kitap okumuş mu acaba?"
Dönüş İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Yıllar sonra kasabasına, çocukluğunun evine geri dönen Vedat.. Acıları, pişmanlığı, vicdan azabı ve geçmişi ile her an iç içe yaşamanın bir resmini çiziyor bize. Yalnızlığı, çaresizliği, anlaşılamamayı, varken yok olmayı, ait olamamayı anlatıyor.. Dil akıcı, konu güzel ama anlatımı, işleyişi aynı şekilde sevdiğimi söyleyemeyeceğim.. (Begüm)
Ah Vedat! Ne çırpındın, karşı koydun ama benzedin kaldığın yere. Umudun da tükenecekti az daha, geçmişte boğuldun durdun. Sonunda kurtuldun, mu demeli acaba? Cemil Kavukçu dili puzzle gibi. Anlatısını ve bunu okuyucuyu yormadan akan bir şekilde aktarmasını seviyorum, ama yine de öykü dili daha kuvvetli geldi. (Buket Kara)
Dönüş / Cemil Kavukçu: 12 Eylül öncesi anarşik olaylara karışıp uzun bir zaman sonra hapisten çıkarak evine dönen bir adamın, geçmişi ile şimdisini, beklentileri ile de kaybettiklerini sorgulayışını, bununla birlikte geleceğini nasıl tayin edeceğini konu alan bir roman. Okurunu ajite etmeden… olayları trajik ve dramatik hale getirmeden… kesitler verip okura anlamlandırtmak ve boşlukları doldurtmak ister gibi… En çok da yazarın anlatımını sevdim… Flashbackler çok sık ama kopukluk yaratmadan gerçekleşirken, ana karakterin bilincinden akanların bazen monologa dönüşmesi bazen de salt bir içdöküşle sınırlı kalması romanı akıcı ve sürükleyici hale getirmiş. Oysa dallı budaklı bir konu yok romanda… Nesli karakterinin hayallerde kalışı beni hayal kırıklığına uğratmadı değil… Bir yerlerde Nesli ve Vedat birbirlerine rast gelsin, olumlu ya da olumsuz bir etkileşim olsun, isterdim… Ama finalin tamamen net olmayıp azcık da ucu açık kalmış olması gösteriyor ki, yazar için en çok da okurun ne çıkardığı bu kitapta önemli olan… (ruşyena)
Dönüş PDF indirme linki var mı?
Cemil Kavukçu - Dönüş kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Dönüş PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Cemil Kavukçu Kimdir?
1951 yılında İnegöl'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi (1976). Öyküleri, 1980 yılından başlayarak çeşitli dergilerde yayınlandı.
Cemil Kavukçu, son yılların en usta öykücülerinden. Küçük insanların dünyasını başarıyla betimlemesini, onların iç dünyalarını olanca derinliğiyle vermesini biliyor. Eleştirmen Fethi Naci, Cemil Kavukçu için 'Elini neye değdirse öykü oluyor, tam bir anlatı ustası' diyor. Gerçekten de Cemil Kavukçu'nun öyküleri, sıradan insanları, sıradan yaşamları, küçük olayları alıp zengin dünyalar yaratıyor. Ayrıntılar ve diyaloglar (özellikle de kişiliklere özgü argo dil), onun öykülerinin vazgeçilmez öğeleri. Temiz, yalın bir Türkçeyle, kendi üslubunu yaratmayı başararak yazıyor Cemil Kavukçu. Bir başka deyişle, tutarlı bir dil ve üslup, bütün öykülerinde açıkça kendini gösteriyor. Okuru, öykünün içine çekip alıyor, sarıp sarmalıyor. Karşıdan değil, içinden okunan öyküler yaratıyor Cemil Kavukçu. Öykülerin bir kısmı da bir yap-boz'un parçaları gibi kırılıp yeniden bir araya geliyor. Son yıllarda tıkanır gibi görünen öykücülüğümüze yeni bir soluk getiren Cemil Kavukçu, 2000'li yıllarda da öykünün yollarında yürümeyi sürdürecek.
ESERLERİ
Patika adlı kitabıyla 1987 yılında Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü'nü kazandı. Yayınlanmış öykü kitapları: Pazar Güneşi (1983), Patika (1987), Temmuz Suçlu (1990), Uzak Noktalara Doğru (1995), Yalnız Uyuyanlar İçin (1996), Bilinen Bir Kitapta Kaybolmak (1997), Dört Duvar Beş Pencere (1999). İlk romanı Dönüş, 1998 yılında yayınlandı.
Cemil Kavukçu Kitapları - Eserleri
- Yalnız Uyuyanlar İçin
- Başkasının Rüyaları
- Uzak Noktalara Doğru
- Aynadaki Zaman
- Yüzünüz Kuşlar Yüzünüz
- Tasmalı Güvercin
- Düşkaçıran
- Üstü Kalsın
- O Vakıt Son Mimoza
- Örümcek Kapanı
- Dört Duvar Beş Pencere
- Bilinen Bir Sokakta Kaybolmak
- Balyozla Balık Avı
- Bir Öykü Yazalım Mı?
- Maviye Boyanmış Sular
- Gemiler de Ağlarmış
- Suda Bulanık Oyunlar
- Dönüş
- Gamba
- Temmuz Suçlu
- Yolun Başındakiler
- Pazar Güneşi
- Nolya
- Mimoza'da Elli Gram
- Angelacoma'nın Duvarları
- Masal Kurma Oyunu
- Selo'nun Kuşları
- Özgürlüğe Kaçış
- Havhav Kardeşliği
- Radde
- Patika
- Perişanız Gecenin Karanlığında
- Kafeste Bir Topik
- Nolya
- Yeşilcik
- Berk'in Gizli Gücü
- İlginç Bir Şey Yapmalıyız
- Three Stories
Cemil Kavukçu Alıntıları - Sözleri
- Alıştığım bir yokluk vardı, gelip onu bozdun. (Yalnız Uyuyanlar İçin)
- Geceler gariplerindir (Pazar Güneşi)
- En güzel yolculuklar, yanına hiçbir şey almadan ve bir plan yapılmadan çıkılan yolculuklardır. (Bilinen Bir Sokakta Kaybolmak)
- Uyanıyorum. Pencereden sızan ışığa bakılırsa gün ağarmış. Serin, insanın içini ürperten, kısacık kış günlerine hazırlık yapan bir güz sabahı. Puslu ve üşengeç. (Uzak Noktalara Doğru)
- Otoriteyle sağlanan düzenden değil dostlukla sevgiyle oluşturulan ama otoriteyi de zedelemeyen bir ilişkiden yanaydı Kemal kaptan. (Maviye Boyanmış Sular)
- Oysa yazmak, düşüncenin yıldırdığı yerde ("kırıldığı" demek daha doğru belki) güç veriyor insana; hele doğaçlama yazmak, dökülebilmek, hıçkıra hıçkıra ağlayabilmek kağıtlara; (O Vakıt Son Mimoza)
- Aynama dedim ki, bu rüyanın devamını göster bana. Gösteremem, dedi ayna, rüyaların devamı olmaz. O zaman bununla ilintili ikinci bir rüya göster bana. Bütün rüyalar birbiriyle ilintilidir, dedi. (Balyozla Balık Avı)
- üç şey söyledin, dedi, parasını, umutlarını ve düşlerini; bence ilk ikisini yitirince ölünmez, ama düşler yitirilince... (Nolya)
- Yitiren insanların yüzlerinde yaşamın çözülememiş gizlerinden biri oluşuyor;çünkü hızla değişip prizmanın öbür yüzünü görüyorlar. Kişinin kendi olma sınavının en zor basamakları... (Uzak Noktalara Doğru)
- “… deliysen denizci olursun, denizci olduktan sonra delirmen bir şey ifade etmez …” (Yüzünüz Kuşlar Yüzünüz)
- Kuraldır; evler ölüme terk edilince önce camları kırılır. (Dönüş)
- " Yüzü gülen adam gösterin bana,” diye bağırıyorum, “yüzü gülen insan. Işıkları yakın,” diyorum, güneş nerde.. (Temmuz Suçlu)
- "Yağmuru çok seviyorsun değil mi?" (Yalnız Uyuyanlar İçin)
- Nereye varacağını bildiğin bir yolda yürümek birçok şeyi görmeden ilerlemektir. (Üstü Kalsın)
- Eskiden bir kitabı beğensem de beğenmesem de sonuna kadar okurdum. Zaman içinde beğenmediğim bir romanı, öyküyü, şiiri bırakmak gibi hakkım olduğunun farkına vardım... (Örümcek Kapanı)
- Bir yandan da gerçek duygularımı sesimden, yüz ifademden okumasından korktum. (Aynadaki Zaman)
- "Hep bir şeyler , hep bir şeyler kahroluyor." (Suda Bulanık Oyunlar)
- "Yalnızlıklar, iç boşluklar. Herkes, kendini anlayacak birini arıyor. Bulunca da tutunuyor." (Gamba)
- "İntegral. İntihar gibi bir şey." (Suda Bulanık Oyunlar)
- Millet... Ya da annemin dediği gibi; el âlem. Bütün yaşamlar o görünmeyen güce yaranmak için harcanıyor buralarda. (Başkasının Rüyaları)