diorex
sampiyon

Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn - Osman Hopavi Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn kimin eseri? Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn kitabının yazarı kimdir? Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn konusu ve anafikri nedir? Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn kitabı ne anlatıyor? Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn PDF indirme linki var mı? Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn kitabının yazarı Osman Hopavi kimdir? İşte Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 21.05.2022 22:00
Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn - Osman Hopavi Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Osman Hopavi

Çevirmen: Muhammed Taha

Yayın Evi: Karaca Yayınevi

İSBN: 9789944191159

Sayfa Sayısı: 907

Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Resûlullah (s.a.v) Efendimiz, "Din nasihattir" buyurarak müslümanların birbirlerine hayır öğütte bulunmalarının ehemmiyetine işaret etmiştir.

Bir mümin için öncelikler vardır. Bunların başında Allah Teâlâ´ya iman, ilk sırada yer alır.

 Tabiî ki Allah´a iman, sadece "inandım" demekle yerine gelmiş olmaz. 

Nitekim ayet-i kerîmede: "İnsanlar ´inandık´ demekle, imtihandan geçirilmeden bırakılacaklarını mı sandılar?" (Ankebut süresi (29), 2) buyurulur. İşte dinin Allah için nasihat oluşunun ilk basamağı Allah´a imandır. O´na şirk koşmamak, O´na kulluk ve ibadette ihlaslı davranmak, daima Allah´a itaat üzere olmak, O´na isyandan şiddetle kaçınmak, Allah için sevmek, Allah için buğz etmek, Allah´a itaat edene dost, isyan edene düşman olmak, Allah´ı inkar edenlerle cihad etmek, nimetlerine şükretmek, insanları bu sayılan vasıflara davet ve teşvik etmek, bütün insanlara nezaket göstermek; işte bunlar Allah´a imanın gereği ve dinin Allah için nasihat oluşunun îcabıdır. Müslümanın bütün söz ve davranışlarında bunların gereğini yerine getirmesi, hem dünyada hem de ahirette kendisine fayda verir.

Hz. Ömer-i Fâruk (r.a), "Nasihatçileri olmayan ve nasihatçileri sevmeyen bir millette hayır yoktur." buyurmuştur.Evet, bir müslüman olarak başta nefsimize sonra genişleyerek ailemize, akrabalarımıza ve tüm insanlığa nasihatçi olma durumundayız. Nasihat dinin direğidir. Resûlullah (s.a.v) pek çok hadisi şeriflerinde, Müslümanların başlarına gelecek en önemli afetin nasihati ve tebliği terketmek olduğunu vurgulamıştır. Nasihat, öğüttür, iyiliği emirdir, güzel ahlaktır. Nasihat İslam´ı, teslimiyet şuuru içerisinde edebiyle ve adabıyla yaşayıp insanların bunu yaşamasında rehber olmaktır.Nasihatçi olabilmek için İslam´ı güzel yaşamak, Allah Teâlâ´nın, Resûlullah´ın (s.a.v) emir ve yasaklarını iyi bilmek gerekir. 

Bunlar iyi bilinmediği takdirde nasihat fayda vermeyeceği gibi muhatabın yanlış bilgilendirilmesi de söz konusudur. O bakımdan nasihatçinin başvuracağı eserler son derece titiz hazırlanmış olmalıdır..

 

Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn Alıntıları - Sözleri

  • Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm) bir gün sahâbeleriyle birlikte oturuyorken ağlayarak bir genç mescidin kapısından içeri girdi. Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm); "Neden ağlıyorsun?" diye sorunca, "Babam vefat etti. Kimse yıkamıyor, kefensiz ve gasilsiz öylece duruyor. Durumu size arz etmeye geldim." cevabını veriyor. Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm) hemen Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer (radıyallâhu anhüma)'ya gidip bakmalarını emrediyor. Ölünün yanına gittiklerinde onu simsiyah bir hınzır suretinde gördüler. Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm)'a gelip onu simsiyah bir hınzır suretinde gördüklerini anlattılar. Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm) hınzır suretinde olan adamın yanına geldi ve ona eski süretine dönmesi için duâ etti. Adam eski suretine dönünce Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm) cenaze namazını kıldırdı. Defnedecekleri esnada adamın tekrar hınzır sûretine büründüğünü gördüler. Bunun üzerine Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm) gence sordu: "Ey genç! Senin baban dünya da hangi amel üzerineydi?" Genç: "Babam namaz kılmazdı." deyince, Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm) sahâbesine dönerek şöyle buyurdular: "Ey sahâbelerim! Namaz kılmayanın haline iyice bakınız! Allah namaz kılmayanları kıyamet gününde hınzır sûretinde diriltecektir. Neûzü billah!"
  • Hz. Ebu Bekir es-Süddi (r.a) demiştir ki: "Receb ayının ilk cuma gecesi (Regaib Kandili) gecenin üçte biri geçtikten sonra yatsı namazından sonra) yeryüzünde ve gökyüzünde hiçbir melek kalmaz; hepsi Kâbe'nin etrafında toplanır. Allah Teâlâ onlara bakar ve - Ey Meleklerim! Dilediğinizi isteyin, buyurur. Bunun üzerine melekler - Ey Rabbimiz! Bizim isteğimiz, Receb ayında oruç tutanları bağışlamandır, derler. Allah Teala - Ben de onları bağışladım, buyurur."
  • | Allahü teala güzelliği yedi kısımda yaratmıştır 1. Letafet (nezaket) 2. Melahet (güler yüzlülük, tatlılık) 3. Ziya (ışık) 4. Nur 5. Karanlık 6. Rikkat 7. İncelik • Mahlukat yaratılırken bunların her birini bir şeye taksim etti; Letafeti cennete, güler yüzlülüğü hurilere, ışığı güneşe, nuru aya, karanlığı geceye, rikkati ve inceliği de havaya verdi. Sonra Hz.Adem’i ve Havva’yı Yarattıktan sonra onu bu şeylerle süsledi şöyle ki; Letafeti ruhuna, güler yüzlü ve tatlılığı diline, ziyayı yüzüne, nuru da gözlerine, karanlığı saçlarına, rikkati kalbine, inceliği (letaiflerden biri olan) sırrına verdi. Böylelikle insan yaratılmışların en güzeli oldu.
  • Resûlullah (s.a.v) Efendimiz de şöyle buyurmaktadır: “Kim her iki bayram gecesini (arefe akşamını) ve Şaban'ın on beşinci (Berat) gecesini ihya ederse, bütün kalplerin öldüğü gün (kıyamet), onun kalbi ölmez."
  • *Kim iyilikle gelirse ona getirdiğinin on katı vardır* Müslim, Sahîh, nr.1164 ♡ Bir sene 360 gündür ramazan ayı toplam 30 gün oruçtan ibarettir. Her iyiliğin 10 misli kaidesince 300 günlük oruca tekabül eder. Her kim Ramazan’ın ardından 6 gün Şevval orucuna ilave ederse 60 Gün oruca karşılıktır ve toplamda senenin tamamını oruçlu geçirmiş gibi olur”
  • Kim sahip olduğu ilmi muhafaza etmek isterse Şu beş şeyi yapmaya devam etmelidir; •Gece namazı kılmak •Devamlı abdestli olmak •Her zaman takva üzerine olmak •Tatmin için değil, takvası için yemek ve içmek •Misvak kullanmak
  • الدّالُّ علي الخير كفاعله ..♡ Taberânî•
  • لهم درخاتٌ عند ربهم .. Tirmizî, Sahîh, nr.2530•
  • حكایة عن النبی صلی الله علیه و سلم انه قال رأیت لیلة المعراج نهرا ماؤه احلی من العسل و ابرد من الثلج . اطیب من المسك فقلت الجبرائیل لمن هذا؟ قال لمن صلی علیك فی رجب. Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm) anlatıyor: "Miraç gecesi arşta dolaşırken bir nehir gördüm. Suyu baldan tatlı, buzdan daha soğuk, misk kokusundan daha nefis kokulu idi. Cebrâil aleyhisselâm'a sordum; "Bu kim içindir?" *"Receb ayında sana salavat getirenler içindir."* diye cevap verdi."

Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Büyük müfessir Fahruddin Razî rh.a: “Bir kalp, ancak Yüce Allah’ın muhabbeti ile dirilir, sevgisiyle hayat bulur, zikriyle huzura erer” diyor ve ekliyor: “Bir kul ancak diliyle zikir, azalarıyla şükür, kalbiyle fikir içinde kaybolup, bütün varlığı ile devamlı Allah’a kulluk yaptığında gerçek insan olur.” (Mefatihu’l-Gayb, IX, 110) (Râyîhâ)

Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn PDF indirme linki var mı?

Osman Hopavi - Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Osman Hopavi Kimdir?

Osman Hopavi Kitapları - Eserleri

  • Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn

Osman Hopavi Alıntıları - Sözleri

  • لهم درخاتٌ عند ربهم .. Tirmizî, Sahîh, nr.2530• (Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn)
  • الدّالُّ علي الخير كفاعله ..♡ Taberânî• (Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn)
  • Kim sahip olduğu ilmi muhafaza etmek isterse Şu beş şeyi yapmaya devam etmelidir; •Gece namazı kılmak •Devamlı abdestli olmak •Her zaman takva üzerine olmak •Tatmin için değil, takvası için yemek ve içmek •Misvak kullanmak (Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn)
  • حكایة عن النبی صلی الله علیه و سلم انه قال رأیت لیلة المعراج نهرا ماؤه احلی من العسل و ابرد من الثلج . اطیب من المسك فقلت الجبرائیل لمن هذا؟ قال لمن صلی علیك فی رجب. Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm) anlatıyor: "Miraç gecesi arşta dolaşırken bir nehir gördüm. Suyu baldan tatlı, buzdan daha soğuk, misk kokusundan daha nefis kokulu idi. Cebrâil aleyhisselâm'a sordum; "Bu kim içindir?" *"Receb ayında sana salavat getirenler içindir."* diye cevap verdi." (Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn)
  • Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm) bir gün sahâbeleriyle birlikte oturuyorken ağlayarak bir genç mescidin kapısından içeri girdi. Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm); "Neden ağlıyorsun?" diye sorunca, "Babam vefat etti. Kimse yıkamıyor, kefensiz ve gasilsiz öylece duruyor. Durumu size arz etmeye geldim." cevabını veriyor. Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm) hemen Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer (radıyallâhu anhüma)'ya gidip bakmalarını emrediyor. Ölünün yanına gittiklerinde onu simsiyah bir hınzır suretinde gördüler. Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm)'a gelip onu simsiyah bir hınzır suretinde gördüklerini anlattılar. Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm) hınzır suretinde olan adamın yanına geldi ve ona eski süretine dönmesi için duâ etti. Adam eski suretine dönünce Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm) cenaze namazını kıldırdı. Defnedecekleri esnada adamın tekrar hınzır sûretine büründüğünü gördüler. Bunun üzerine Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm) gence sordu: "Ey genç! Senin baban dünya da hangi amel üzerineydi?" Genç: "Babam namaz kılmazdı." deyince, Efendimiz (aleyhisselâtu vesselâm) sahâbesine dönerek şöyle buyurdular: "Ey sahâbelerim! Namaz kılmayanın haline iyice bakınız! Allah namaz kılmayanları kıyamet gününde hınzır sûretinde diriltecektir. Neûzü billah!" (Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn)
  • Hz. Ebu Bekir es-Süddi (r.a) demiştir ki: "Receb ayının ilk cuma gecesi (Regaib Kandili) gecenin üçte biri geçtikten sonra yatsı namazından sonra) yeryüzünde ve gökyüzünde hiçbir melek kalmaz; hepsi Kâbe'nin etrafında toplanır. Allah Teâlâ onlara bakar ve - Ey Meleklerim! Dilediğinizi isteyin, buyurur. Bunun üzerine melekler - Ey Rabbimiz! Bizim isteğimiz, Receb ayında oruç tutanları bağışlamandır, derler. Allah Teala - Ben de onları bağışladım, buyurur." (Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn)
  • | Allahü teala güzelliği yedi kısımda yaratmıştır 1. Letafet (nezaket) 2. Melahet (güler yüzlülük, tatlılık) 3. Ziya (ışık) 4. Nur 5. Karanlık 6. Rikkat 7. İncelik • Mahlukat yaratılırken bunların her birini bir şeye taksim etti; Letafeti cennete, güler yüzlülüğü hurilere, ışığı güneşe, nuru aya, karanlığı geceye, rikkati ve inceliği de havaya verdi. Sonra Hz.Adem’i ve Havva’yı Yarattıktan sonra onu bu şeylerle süsledi şöyle ki; Letafeti ruhuna, güler yüzlü ve tatlılığı diline, ziyayı yüzüne, nuru da gözlerine, karanlığı saçlarına, rikkati kalbine, inceliği (letaiflerden biri olan) sırrına verdi. Böylelikle insan yaratılmışların en güzeli oldu. (Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn)
  • Resûlullah (s.a.v) Efendimiz de şöyle buyurmaktadır: “Kim her iki bayram gecesini (arefe akşamını) ve Şaban'ın on beşinci (Berat) gecesini ihya ederse, bütün kalplerin öldüğü gün (kıyamet), onun kalbi ölmez." (Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn)
  • *Kim iyilikle gelirse ona getirdiğinin on katı vardır* Müslim, Sahîh, nr.1164 ♡ Bir sene 360 gündür ramazan ayı toplam 30 gün oruçtan ibarettir. Her iyiliğin 10 misli kaidesince 300 günlük oruca tekabül eder. Her kim Ramazan’ın ardından 6 gün Şevval orucuna ilave ederse 60 Gün oruca karşılıktır ve toplamda senenin tamamını oruçlu geçirmiş gibi olur” (Dürretü'n-nâsihîn Dürretü'l Vâizîn)

Yorum Yaz