diorex
Dedas

Efendinin Güzeli - Albert Cohen Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Efendinin Güzeli kimin eseri? Efendinin Güzeli kitabının yazarı kimdir? Efendinin Güzeli konusu ve anafikri nedir? Efendinin Güzeli kitabı ne anlatıyor? Efendinin Güzeli PDF indirme linki var mı? Efendinin Güzeli kitabının yazarı Albert Cohen kimdir? İşte Efendinin Güzeli kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 17.06.2023 19:00
Efendinin Güzeli - Albert Cohen Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Albert Cohen

Çevirmen: Saadet Özen

Orijinal Adı: Belle du Seigneur

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları

İSBN: 9786053140382

Sayfa Sayısı: 928

Efendinin Güzeli Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Albert Cohen Efendinin Güzeli'ni 1930'larda yazmaya başlamıştı. İkinci Dünya Savaşı'nın araya girmesiyle roman ancak 1968'te yayımlanabildi ve derhal Joseph Kessel, François Nourissier gibi isimler tarafından bir dilin bir asırda belki on tane çıkarabileceği türden, tartışmasız bir başyapıt olarak değerlendirildi. Nitekim aynı yıl Fransız Akademisi'nin Büyük Roman Ödülü'nü aldı. Efendinin Güzeli, edebiyat dünyasında önemli dönüm noktalarından biri. Bu, o günden beri konu olduğu tartışmalardan da anlaşılabilir. Albert Cohen, Solal, Mangeclous gibi başka romanlarında yarattığı, kendi hayatından izler taşıyan kahramanlarını yenileriyle beraber destansı bir romanda bir araya getirmişti: Kefalonya adasında doğmuş, ardından Fransız vatandaşlığına geçmiş, Cenevre'de, Milletler Cemiyeti'nde yüksek bir görev edinmiş olan Solal ve onun altında çalışan memurlardan Adrien Deume'ün karısı, evlenmeden önceki adıyla Ariane Corisande d'Auble. Solal ve Ariane adeta beden güzelliğinin simgesi, kusursuz aşkı taşımak için yaratılmış birer zarftır. Fakat Solal, aşkın kutsallığı denen olgunun, dış görünüşü bozacak en ufak bir ayrıntıya bile dayanamayacak kadar temelsiz olduğunu hisseder. Bir tabutta çürümeye mahkûm fani varlıklarıyla kutsiyetin bir araya gelemeyeceği fikri onda bir saplantıdır. Ariane ise Cenevre'nin köklü, Protestan ailelerinden birine mensuptur. Hayatla ilişkisi yüksek ahlak, yüksek değerler, yüksek sanat, asalet tarifleriyle kurulmuştur. Nihayet birbirlerine duydukları çekim bütün çekincelerin, yasakların üzerine çıkar; sonunda sadece aşklarını yaşayacakları, asalet taşımayan hiçbir davranışın, insani durumun kabul edilmediği, ötekinden özenle saklandığı bir dünya kurarlar. Onlar kozalarını örüp aşklarıyla beraber bir eve kapanırken Almanya'da Hitler yükseliştedir ve Avrupa'da Yahudilerin konumu hızla değişmektedir. Yahudi olan Solal için de bu bir devrin sonu, büyük ıstırapların, sorgulamaların kaynağıdır, ancak aşklarının devam edebilmesi için Ariane'ı bu dünyanın dışında tutmaya kararlıdır.

(Tanıtım Bülteninden)

Efendinin Güzeli Alıntıları - Sözleri

  • ...yaşasın hava karardı, göz gözü görmüyor, bayılıyorum buna loş ışıkta daha 1kendimleyim, ...mühim olan uyumak, uyurken mutsuzluk uçar gider...
  • İnsan ancak sahip olduğunu, hükmedebildigini küçümser.
  • Başkaları sevebilmek, üstelik azıcık sevebilmek için haftalarca, aylarca uğraşır, sohbetlere, ortak zevklere, kıpırtılara muhtaçtır. Benimki bir göz kırpışa sığdı.
  • Adına aşk denen tutku güzel şeydi. Kıskançlık yoksa sıkıcı oluyordu. Kıskançlık olunca hayvani bir cehennem.
  • Şefkat şefkatle karşılık bulmalı...
  • Aklına geleni hiç bekletmeden yürürlüğe koyacaksın.
  • Mühim olan uyumak, uyurken mutsuzluk uçar gider.
  • İnsanlar sadece kendine inananlara inanır.
  • Mutsuzken insan perişanlığın içinde kendini eğlendirmek zorundadır, bir ipi çekiştirerek bağrı yana yana, aptalca sözler söyleyerek eğlenmek zorundadır, mutsuzluğa dayanabilmek, yaşamaya devam edebilmek için.
  • Bende olan tek şey fikirler! dedi heyecanla ve küçük ellerini sevinçle, muzipçe oynattı. '' Şimdi gel de gör, korkma, bağlılar! ''

Efendinin Güzeli İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Yayımlandığı dönemde Birleşmiş Milletler gibi büyük kurumlara bir saldırı, Yahudi halkına bir kaside, burjuva toplumunun ve yalnızca yükselme takıntısı içindeki diplomatik çevrelerin bir hicvi olarak nitelendirilen Efendinin Güzeli, yazarı Albert Cohen’in kendi ağzından “erkeğin ve kadının sonu gelmez serüveninin bir freskidir. Her şeyden önce Ariane ve Solal'ın aşklarının romanı olsa da, kadın erkek ilişkilerinin bir eleştirisi metnin ana hedeflerinden birini oluştursa da, ırkçı-faşist Hitler rejimi ve iktidarı karşısında, kitabın kahramanı Solal’in düştüğü durumları da ortaya koyan okunması biraz zaman alan gerçek bir başyapıt. Evet Solal romantik bir kahraman fakat tarih boyunca Yahudi halkına açılan yaraların izini taşır. Ana karakterleri çok renkli. Narsist, güzel, zeki, yaratıcı, dini, idealist, alaycı, çelişkili...Yanı sıra mizahi yönü de olan bir metin. Sayfa sayısı biraz yorsa da iyi ki okudum. (Göknur)

Kadın ve erkek yapılarının analizi.: Roman iki katmanlı olarak düşünülebilir. Birinci katman: Birleşmiş Milletlerin (BM) Cenevre merkezinde Genel Sekreter Yardımcısı olarak çalışan Bay Solal, İkinci Dünya Savaşı öncesi Almanya’daki Yahudi topluluğunun katledilmesini önlemek için, batılı ülke temsilcilerinden destek ister. Bu destek, Yahudi topluluğun batılı ülkeler tarafından paylaşılması ve o ülkelere gönderilmesi şeklindedir. Ancak Batılı ülkeler Yahudi toplumunu paylaşarak almaya yanaşmazlar. Bunun üzerine Solal, BM’de batılı ülke temsilcilerin bulunduğu bir toplantıda çok sert bir konuşma yapar. Bunun üzerine Solal görevinden alınır ve Fransız vatandaşlığından da formaliteler bahane edilerek çıkarılır. İkinci katman: Bay Solal, görevden alınması ve vatandaşlıktan çıkarılması sonrasında, çok beğendiği bir kadın olan Bayan Ariane ile Cenevre’den ayrılarak başka bir şehirde yaşamaya başlar. Bayan Ariane, Solal’a aşıktır; kulu, kölesi gibidir. Solal ve Ariane’nin diyalogları yoluyla, yazar Albert Cohen, erkeğin ve kadının yapılarının analizini yapar. Yazar, romanın bilhassa 35. ve 88. Bölümlerinde kadın ve erkek yapılarıyla ilgili öyle çözümlemeler yapar ki, o bölümlerin hiç bitmemesini istediğimi itiraf etmeliyim. Romanda yazarın, hem kadının hem de erkeğin menfaatperest olduğununun altını çizdiği söylenebilir. Yaklaşık iki ayda okuyabildiğim 928 sayfalık romanı okumak beni epey yorsa da, roman için rahatlıkla “iyi bir roman” diyebilirim. (Serdar Yegül)

Efendinin Güzeli PDF indirme linki var mı?

Albert Cohen - Efendinin Güzeli kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Efendinin Güzeli PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Albert Cohen Kimdir?

Albert Cohen (d. 16 Ağustos 1895 Korfu; ö. 17 Ekim 1981 Cenevre), Fransızca eserler vermiş İsviçreli yazar.

Hayatı

Cohen, Fransız kökenli Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Yunanistan'da dünyaya geldi. Annesi Louise (kız. Ferro) İtalyan'dı. Üç evlilik yaptı.

Aile 1900'da Marseille'ye taşındı. Cohen 1915 ile 1920 arasında Cenevre'de hukuk eğitimi yaptı. 1919'da İsviçre vatandaşlığına kabul edildi. 1926 ile 1932 arasında ILO'nun Cenevre'deki diplomatik bölümlerinde çalıştı. 1939'da "Hükümetler arası göçmen paylaşımı"nın hukuk danışmanlığını yaptı. Bir süre Paris'te kaldıktan sonra 1940'dan 1946'ya kadar "Filitin için Yahudi Ajansı"nın Londra'daki temsilciliğini yaptı. Sonra Cenevre'ye dönüp 1947'den 1954'e kadar Birleşmiş Milletler'a bağlı "Göçmenlerin hukuki ve diplomatik koruma hizmetleri" bölümünün yöneticiliğini yaptı.

Cohen'in çalışmaları bir miktar kendi kişisel yaşamına ait renkler taşır. Otobiyografik üçlemesi buna güzel bir örnek teşkil eder: Le Livre de ma mère (Annemin Kitabı), 1954; O vous, frères humains (O insanlar, kardeşlerim), 1972 ve Carnets (Notlar) 1978. Bunlara 1933'te Comédie Française'te sergilenen tiyatro eseri Ezéchiel'ı eklemek mümkündür. Diğer taraftan Cohen'in romanları kahramanca ve gülünç bir tarzdadır: Solal, 1930; Mangeclous, 1938; und Les Valeureux, 1969. Solal, kimilerince yazarın en iyi eseri kabul edilir. Cohen çözülmekte olan bir toplumsal yapıyı satirik bir biçimde anlatır. Bir Mitos gibi sunduğu tutkuyu ironileştirmesiyle adeta lirik bir kadın tapımı oluşturur.

Cohen'in bütün eserlerinde Yahudilik önemli bir yere sahiptir. Yazarın sadece „Le livre de ma mère“ adlı kitabı Annemin kitabı adıyla Türkçeye çevrilmiştir.

Ödülleri

1968'de Erkek Güzeli (Belle du Seigneur) adlı romanı ile Académie française roman ödülü kazandı.

Albert Cohen Kitapları - Eserleri

  • Efendinin Güzeli
  • Annemin Kitabı
  • Her Lover

Albert Cohen Alıntıları - Sözleri

  • İnsan ancak sahip olduğunu, hükmedebildigini küçümser. (Efendinin Güzeli)
  • Mühim olan uyumak, uyurken mutsuzluk uçar gider. (Efendinin Güzeli)
  • İnsanlar sadece kendine inananlara inanır. (Efendinin Güzeli)
  • Şefkat şefkatle karşılık bulmalı... (Efendinin Güzeli)
  • Adına aşk denen tutku güzel şeydi. Kıskançlık yoksa sıkıcı oluyordu. Kıskançlık olunca hayvani bir cehennem. (Efendinin Güzeli)
  • Aklına geleni hiç bekletmeden yürürlüğe koyacaksın. (Efendinin Güzeli)
  • Mutsuzken insan perişanlığın içinde kendini eğlendirmek zorundadır, bir ipi çekiştirerek bağrı yana yana, aptalca sözler söyleyerek eğlenmek zorundadır, mutsuzluğa dayanabilmek, yaşamaya devam edebilmek için. (Efendinin Güzeli)
  • Bende olan tek şey fikirler! dedi heyecanla ve küçük ellerini sevinçle, muzipçe oynattı. '' Şimdi gel de gör, korkma, bağlılar! '' (Efendinin Güzeli)
  • ...yaşasın hava karardı, göz gözü görmüyor, bayılıyorum buna loş ışıkta daha 1kendimleyim, ...mühim olan uyumak, uyurken mutsuzluk uçar gider... (Efendinin Güzeli)
  • Başkaları sevebilmek, üstelik azıcık sevebilmek için haftalarca, aylarca uğraşır, sohbetlere, ortak zevklere, kıpırtılara muhtaçtır. Benimki bir göz kırpışa sığdı. (Efendinin Güzeli)

Yorum Yaz