Ekonominin Temelleri - Mahfi Eğilmez Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Ekonominin Temelleri kimin eseri? Ekonominin Temelleri kitabının yazarı kimdir? Ekonominin Temelleri konusu ve anafikri nedir? Ekonominin Temelleri kitabı ne anlatıyor? Ekonominin Temelleri kitabının yazarı Mahfi Eğilmez kimdir? İşte Ekonominin Temelleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Mahfi Eğilmez
Yayın Evi: Remzi Kitabevi
İSBN: 9789751419125
Sayfa Sayısı: 400
Ekonominin Temelleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Dr. Mahfi Eğilmez bu kitapta, ekonominin temellerini oluşturan kavramları, hipotezleri, yaklaşımları, teorileri, endeksleri, göstergeleri ve kurumları ele alıyor. Ekonomiyle doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilenenlere, ekonomi derslerini izleyenlere olabildiğince basit bir biçimde temel bilgileri vermeyi amaçlıyor.
Ekonominin Temelleri, ekonomi öğrenenler için rehber niteliği taşımanın yanı sıra bu alanda belli bir düzeyde olanlar için de çeşitli kavram ve kurumları hatırlamak, bilgi tazelemek açısından bir referans kitabı olma özelliği taşıyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Ekonominin Temelleri Alıntıları - Sözleri
- Dünya Altın Konseyi'nin tahminine göre Türkiye'de 3.500 ton altın yastık altında bulunmaktadır.
- Ekonomi, sokaktaki insanın düşündüğü gibi döviz ve altın fiyatlarının nereye gittiği ya da borsada neler olup bittiğini inceleyen bir bilim dalı değildir. Bu konular daha çok finansman biliminin uğraşı alanına girer. Ekonomi bu konuları da kapsayan ama daha çok kıtlıkla sonsuzluğun nasıl bağdaştırılabileceğini inceleyen bir bilim dalıdır.
- Merak, bilimin temelidir.
- Türkiye'nin pek çok alanda yapısal sorunu var. Bunları üç başlık altında ele alabiliriz: (1) Siyasal alandaki sorunların en önemlileri şunlardır: Demokrasinin güçlendirilememesi, insan haklarının yeterli düzeye çıkarılamaması, çoğunluk-azınlık ilişkilerinin azınlık haklarını koruyacak biçimde oluşturulamaması, yasama-yürütme-yargı ilişkilerinin birbirinden ayrı bir düzende kurulamaması, düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğünün yerleştirilememesi. (2) Sosyal alandaki sorunların en önemlileri şöyle sıralanabilir: Eğitimin sorgulayıcı, analitik ve bilimsel temele oturtulamaması, sosyal yaşamda kadın erkek eşitliğinin tam olarak sağlanamaması, hoşgörü eksikliklerinin giderilememesi. (3) Ekonomi alanındaki sorunların en önemlileri şunlardır: Enflasyon direncinin çözülememesi, büyümenin potansiyel büyüme düzeyinde sürdürülememesi, cari açık ile bütçe açığı arasında yaşanan gel-gitlerin giderilememesi, vergi yapısının bozukluğu, işsizlik oranının yüksekliği, cari açığa neden olan ithalatın ikame edilememesi ve tasarrufların düşüklüğü.
- Bu yaşam tarzına bağlı insanlar hayatı, tüketmek için yaşıyorlar. Uretirken ve tüketirken hatta eğlenirken ortaya çıkan yorgunlukları tekrar eğlenerek atmaya çalışıyorlar. Sürekli eğlence anlayışının zamanla yarattığı ruhsal yorgunlukları giderebilmek için daha çok tüketmek ve eğlenmek gerektigini düşünüyorlar. Ne var ki bu anlayışa bağlı yaşam tarzı bir süre sonra bir işe yaramazlık psikoloji gelişmesine yol açabiliyor. İşte buna Kaliforniya sendromu deniyor. Kaliforniya sendromu, kapitalizmin insanlarda yarattığı sendromlardan sadece birisidir.
- Gösteriş tüketimi, insanların belirli bir statü kazanmak amacıyla, imkanlarının ötesine geçerek bir takım tüketim mallarını alıp kullanmaları halidir. Daha çok gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkan bu durum geçinmeye yeterli geliri yada serveti olmadığı halde lüks sayılabilecek dayanıklı tüketim maddelerini alıp kullanmayı tanımlıyor. Aynı zamanda çevre, ortam, reklamlar böyle bir davranışın gelişmesinde ve toplumda yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Bu tür eğilimlerin yaygınlaşması toplumda borçluluk oranlarını artırmakta ve daha mutsuz bir toplum ortaya çıkmasında etkili olmaktadır.
- Enflasyonun ve faizlerin yüksek olduğu bir ortamda iktisatçının bunlardan hangisinin neden hangisinin sonuç olduğunu anlaması için enflasyonun nedenini saptaması gerekir. Eğer enflasyon talep enflasyonu ise yani insanlar ellerine geçen parayı tüketime harcıyorlar ve fiyatların yükselmesine yol açıyorlarsa yüksek faiz enflasyonun sonucudur. Eğer enflasyon maliyet enflasyonuysa o zaman maliyeti oluşturan kalemleri incelemek gerekir. Bu kalem- ler içinde faiz giderleri, ücret ve benzeri personel giderlerine, ithal mal ve malzemenin kur artışının yarattığı maliyetlere, üretimde kullanılan elektrik, doğalgaz vb. gibi girdilere ve diğer maliyetlere göre düşük bir yer tutuyorsa enflasyonun yükselmesinde faiz o kadar etkili değildir. Enflasyonun yükselmesinde faizin etkili olabilmesi için maliyetlerdeki payının oldukça yüksek olması gerekir.
- Burada kritik soru şudur: ‘’Giderek artan bir refahı geleceğin refah azalışıyla sağlayarak devam etmek doğru bir karar mıdır?’’ Kapitalizmin önemli çelişkilerinden birisi budur.
- Analiz yapabilmenin koşulları: (1) Ön kabullerden ve önyargılardan arınmak (2) Bütün alanlardaki bilgi birikimini kullanmak (3) Gerçekle gerçek dışını ayırt etmek (komplo teorilerinden uzak durmak)
- Ekonomiyi üç başlık altında tanımlamak mümkün: (1) Tüketim açısından. (2) Üretim açısından. (3) Paylaşım/bölüşüm açısından.
- İnsanlara asgari bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekki gelirin karşılıksız olarak sağlanması düşüncesine dayalı bir gelir ödeme sistemi.
- Kişilerin veya kurumların sahip oldukları varlıkların toplamıdır.
- Mal veya hizmet üretimini yapabilmek için ortaya konan insan gücü. Emeğin yaratılan üründen aldığı paya ücret denir.
- Emeğin kiralanması karşılığında emeğini kiralayana ödenen bedeldir.
Ekonominin Temelleri İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitabın henüz ön sözündeydim ki yazarın tespitleri, kitabı yazma amaçları kitaba dair pozitif düşünceler hissetmeme vesile oldu, daha en başından. Mahfi Eğilmez bu kitabın temelde iki amaç taşıdığını söylüyor. İlki bizlere ekonomideki temel kavramları öğretmek ve ekonomi hakkında az-çok fikir sahibi olabilmemizi sağlamak. Buradan anlıyoruz ki kitap, ekonomiye giriş yapmak isteyen bir insanın başvuracağı türden bir kitap. İkinci amacı ise ekonomi vb. sınavlara hazırlananlara yardımcı olmak. Tabi kitap okuyanlara "temel" kazandırma amaçlı olduğu için uzmanlık vs. sınavlarına hazırlananlar için pek de yararlanacakları bir kitap sayılmaz. Kitabın gidişatından bahsedeyim biraz da. Kitap içerisinde birçok bölüme ayrılıyor. Her bölüm de kendi içerisinde alt başlıklar ihtiva ediyor. Örneğin bölüm bir: Ekonomi ya da İktisat ; alt başlık: Ekonomi. Ekonomi alt başlığı altında bilgi verme işlemi bittikten sonra bir sonraki alt başlığa geçiliyor ve bu süreç o bölüm bitene kadar devam ediyor. Diğer bölümlerde de aynı süreç söz konusu. Bu yüzden kitapta herhangi bir sürükleyicilikten bahsedilemez. Baştan aşağı didaktik bir kitap. Ki bu durum kitabı bitirme konusunda beni epey zorladı. Naçizane tavsiyem benim gibi kitap okuma alışkanlığı kazanmaya çalışanlar ve çabuk sıkılacaklar kitabı baştan sona bir roman gibi okumak yerine sözlük niyetine kullansınlar. Evet yanlış duymadınız "sözlük" dedim. Zira kitap yapısı gereğiyle buna çok uygun. Yukarıda alt başlıklardan bahsetmiştim ya heh işte yazar bizler için kitapta bahsettiği kavram ve kurumları alfabetik sıraya koymuş. Kitap bu yönüyle de ekonomi adına başucu yapılmalık bir kitap. Kitabı bitireli çok olmadı lakin kitaptaki bilgilerin yüzde yetmişini belki de daha fazlasını unutmuşumdur. Çünkü dediğim gibi kitap baştan sona bilgi dolu. Bırakın tamamını yarısını aklınızda tutmanıza imkan yok. 400 sayfalık bir kitaptan bahsediyoruz burada. Peki o halde kitabı neden baştan sona okudum ? Çünkü ekonomi hakkında yüzeysel de olsa az-çok bir fikir sahibi olmak istiyordum. Bununla birlikte kitaptaki kavramlara da bir an önce kulak aşinalığımın oluşmasını istiyordum. Sizin böyle bir derdiniz yoksa veya bir sınava hazırlanmıyorsanız kitabı gönül rahatlığıyla yukarda bahsettiğim şekilde kullanabilirsiniz. Televizyonda adeta yabancı bir lisan konuşuyormuş gibi ekonomiden bahsedenler mi var ? Aç kitabını bilmediğin terimlere bak. Gazetelerde bilmediğin bir ekonomik ifade mi var ? Aç kitabını bak. Bu örnekler artırılabilinir. Kitapta kavramlar elden geldiğince yalın, basit bir dil kullanılarak anlatılmaya çalışıldığı için dediğim gibi kullanılmaya çok müsait. Kitap henüz çok yeni bir kitap olsa da bahsettiğim özellikler sebebiyle ileride oldukça popüler bir kitap olacağını düşünüyorum. (Kendi Halinde Okur)
Ekonomi Öğrenmek İçin Mükemmel: Mahfi Eğilmez, bu kitapta ekonomi hakkında bilinmesi gereken her şeyi grafikler ve denklemler kullanarak akıcı ve sade bir dille sadece 400 sayfada okuyucuya aktarıyor, ekonomi öğreniyorsanız başlangıç için ideal ama ondan önce kitap/kolay-ekonomi--511 kitabını okumanızı öneririm. (Alperen Sarıışık)
Ekonomi ile ilgili temel bilgilerin verildiği, başlıkların detaylı ancak içeriği çok sade ve okunabilirliği rahat bir kitap. Ekonomi terimlerini gayet eksiksiz vermiş. Ekonomiye giriş seviyesinde okuyuculara hitap etmekte. Bu konuda ilgisi olanlara Mağfi Eğilmez hocanın kitaplarını kesinlikle tavsiye ederim. Herkese keyifli okumalar dilerim :) (utku)
Kitabın Yazarı Mahfi Eğilmez Kimdir?
1950 yılında İstanbulda doğdu. Ankara Atatürk Lisesini, A.Ü.Siyasal Bilgiler Fakültesini (İktisat ve Maliye Bölümü) bitirdi. Gazi Üniversitesi’nde Kamu Maliyesi dalında doktora yaptı. Yeminli Mali Müşavir ünvanına sahiptir.rnrn1972 yılında Maliye Müfettiş Muavini olarak başladığı kamu hizmetinde Maliye Müfettişi, Gelirler Genel Müdür Yardımcısı (tedvir), Hazine Kamu Kurumları ve İştirakleri Daire Başkanı, Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müşaviri, Hazine ve Dışticaret Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürü, Hazine ve Dışticaret Müsteşar Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Başmüşaviri, Hazine Müsteşarlığı Müşaviri olarak görev yaptı. 1997 yılında Hazine Müsteşarlığı’na atandı. 1997 yılı sonunda kamu hizmetinden ayrıldı.rnrnHalen Garanti Bankası yönetim kurulu murahhas üyeliğinin yanısıra Garanti Leasing ve Doğuş İnsangücü Kaynakları A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığını yapıyor, Radikal Gazetesinde köşe yazısı yazıyor ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Ekonomi Politilkası dersleri veriyor.rnrnKatma Değer Vergisi (Teori - Uygulama) (1983); Hazine (1996); IMF, Dünya Bankası ve Türkiye (1996); Light Günlük (2000); Krizleri Nasıl Çıkardık? (Ercan Kumcu ile ortak 2001); Anitta’nın Laneti (2001) ve Ekonomi Politikası (Ercan Kumcu ile ortak 2002) adlı yedi kitabı ve çeşitli ekonomik ve mali konularda yayınlanmış makaleleri vardır.rn
Mahfi Eğilmez Kitapları - Eserleri
- Örneklerle Kolay Ekonomi
- Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi
- Değişim Sürecinde Türkiye
- İnferis
- Ekonomide Analiz
- Küresel Finans Krizi
- Ekonomi Politikası
- Makro-Ekonomi
- Türkiye Ekonomisi
- Mikroekonomi
- Ekonominin Temelleri
- Anitta'nın Laneti
- Hazine
- Kendime Yazılar
- Sahte Sultan
- Hattuşa'dan Kaçış
- Kamu Maliyesi
- Light Günlük
- Hitit Ekonomisi
- Krizleri Nasıl Çıkardık?
Mahfi Eğilmez Alıntıları - Sözleri
- 0 ile 1 arasında değişen Gini Katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımının düzeldiğini, bire yaklaştıkçada bozulduğunu gösteriyor. (Ekonomide Analiz)
- Küresel sistem, kapitalizmin bir ekonomik ve sosyal sistem olarak dünyaya yayılmasıyla ortaya çıkmıştır. (Değişim Sürecinde Türkiye)
- Şekel: Hitit para birimi (Anitta'nın Laneti)
- Örneğin hayal gücümüzü bir zaman makinesi gibi kullanabiliriz. İnsanın hayal gücü hiçbir şeyle sınırlı değil nasılsa. (Hattuşa'dan Kaçış)
- Burada kritik soru şudur: ‘’Giderek artan bir refahı geleceğin refah azalışıyla sağlayarak devam etmek doğru bir karar mıdır?’’ Kapitalizmin önemli çelişkilerinden birisi budur. (Ekonominin Temelleri)
- Finansal buluşlar bankacılığın esasını değiştirmez. Bankacılığın esası ölçülebilirlik, kredibilite ve risk yönetimi olarak kalacaktır. (Ekonomi Politikası)
- Bir toplum, geçmişte çekilen acıları hatırlamaz, yapılan hataları değerlendirmezse aynı acıları çekmeye mahkûmdur. Tarihini doğru okumayan kuşaklar, gün gelir o tarihi başkalarından dinlemek zorunda kalırlar. (Değişim Sürecinde Türkiye)
- Gösteriş tüketimi Veblen'den bu yana kullanılan bir kavramdır.Günümüzde daha çok gelişme yolundaki ülkelerde kişilerin kendi statülerini yüksek göstermek amacıyla imkânlarının ötesinde pahalı mallara ( kredi kullanarak ya da borçlanarak) ulaşma çabalarını açıklamakta kullanılıyor. (Türkiye Ekonomisi)
- Ülkenin sorunu yasak koymakta değil konulan yasağı uygulayabilmekte. (Sahte Sultan)
- Sarayın zenginliği, altın kupalar, halkın bulamadığı yiyecekler seni şaşırtmasın. Yiyeceğin ekmek, içeceğin su olmalı. (Anitta'nın Laneti)
- Keynes'e sormuşlar; - "Görüşlerinizin gerçeklere uymadığını görseniz ne yapardınız?" Keynes yanıtlamış: -"Görüşümü değiştirdim. Ya siz ne yapardınız?" (Makro-Ekonomi)
- Devletin borcu, alacağı, ödemeye dönüşebilecek her türlü yükümlülükleri Hazine tarafından izlenir ve yönetilir. (Hazine)
- Vergi politikası, ekonominin gidişine göre vergilerin artırılması veya azaltılması biçiminde uygulanır. (Örneklerle Kolay Ekonomi)
- Korelasyon katsayısı iki değişken arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü ortaya koyan bir katsayıdır. Bu katsayı - 1 ile +1 arasında bir değer alır. Eksi değerler iki değişken arasında ters yönlü, artı değerler ise doğru yönlü bir ilişki olduğunu gösterir. Katsayının değeri -1 ya da +1'e yaklaştıkça ilişkinin gücü artar. Katsayı sıfıra yaklaştıkça iki değişken arasındaki ilişki azalır, sıfır olursa iki değişken arasında herhangi bir ilişki olmadığı anlaşılır. (Ekonomide Analiz)
- Cemal Süreya'nın bir sözü zihninde dolaşıp duruyordu: Önce sevdiğiniz terk eder sizi, ardından uykunuz. (Sahte Sultan)
- Paranın dolaşım hızının artması , likiditeye olan talep artışını gösterir.Bu da enflasyonda artışa yol açar. (Türkiye Ekonomisi)
- Neden-sonuç ilişkilerinin ortaya konulmasında üç yol vardır: hipotez, bilimsel kanun ve teori. (Ekonomi Politikası)
- İnsanlar mallarını muhafaza etmenin yollarını öğrendikçe karşılıksız, faizsiz ve yanında bir fazlalık alma şartıyla borç vermeye başladılar. Faiz, insanlar arasında bu şekilde ortaya çıktı. Faiz, ekonomi ve ticaretin genişlemesi ve paranın da alışveriş aracı olmasın sonucu giderek yaygınlaştı. (Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi)
- Özğür insanın, düşüncelerini bağımsız tutmayı becerebilen insan olduğuna inanıyorum. (Kendime Yazılar)
- Ekonominin konusu eldeki sınırlı imkânların sınırsız istekler arasında nasıl tahsis edileceği meselesinin çözümüdür. (Türkiye Ekonomisi)