diorex

Eski Bahçe - Tezer Özlü Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Eski Bahçe kimin eseri? Eski Bahçe kitabının yazarı kimdir? Eski Bahçe konusu ve anafikri nedir? Eski Bahçe kitabı ne anlatıyor? Eski Bahçe kitabının yazarı Tezer Özlü kimdir? İşte Eski Bahçe kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 28.02.2022 18:00
Eski Bahçe - Tezer Özlü Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Tezer Özlü

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750841903

Sayfa Sayısı: 80

Eski Bahçe Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Tezer Özlü’nün ilk kitabı Eski Bahçe’nin okuruyla buluşmasının 40. yılına özel baskısı Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.

Yaşamın ve ölümün acı kokularını erken yaşlarda almış, toplumsal baskılarla bireysel uyumsuzlukların çeperlerini görmüş, lirik ve sözünü sakınmayan bir yazar Tezer Özlü.

Eski Bahçe ilkin 1978 yılında Ada Yayınları’ndan “Tezer Özlü Kıral” imzasıyla çıktı. On bir öyküden oluşan kitabın ilk öyküsü 1964 tarihli “Dönüş”, son öyküsü 1976 tarihli “Hayalet Oğuz”. Yazarın ölümünün ardından, on iki öyküden oluşan Eski Sevgi bölümü eklenerek, yine Ada Yayınları’ndan Eski Bahçe – Eski Sevgi adıyla kitap bugünkü halini 1987’de aldı.

Eski Bahçe, Tezer Özlü’nün ilk kitabı ama yazarlığını damgalayan yaşam serüvenini bütün yönleriyle gösteriyor. 1940’lı yıllarda çocukluğunu geçirdiği Simav, Ödemiş, Gerede... 1950’lerde okul yıllarını geçirdiği İstanbul... 1960’larda evlenip iş hayatına atıldığı, çeviriler yaptığı Ankara... 1970’lerde yazarlığının boyutlarını iyice gösterdiği İstanbul... Kısacası yaşamının izlerini belirginleştiren, biçimi ve biçemiyle onun bütünlüklü yazın dünyasını köşe bucak yansıtan öyküler var bu kitapta.

Yaşamının izlerini belirginleştiren, yazarlığını damgalayan, biçimi ve biçemiyle onun bütünlüklü yazın dünyasını köşe bucak yansıtan on bir öykü.

Eski Bahçe her bir öyküsüyle kırk yıldır göz alan bir göktaşı.

Eski Bahçe Alıntıları - Sözleri

  • “Bırak beni artık. Bu camdan çırılçıplak aşağıya atlayacağım. Sana karşı değil bu. Çocukluğuma karşı. Bu kente, bu eve, bu halılara, bu değişmeyen her şeye, bu ölmeyen herkese karşı. Yaşlı halimle ne değin mutlu olacağım, genç bedenim ölü olarak bu dar sokakta yatarsa.”
  • “İşte gene uyumam için hiç bir neden yok. Uyanmam için de. ”
  • Kafamı yorganın altından çıkaramıyorum. Çıkarırsam düşlerim yok oluyorlar.
  • Oturduğum masanın kenarında her gün kendime yeni, yeni ölümler hazırlıyorum...
  • Korkarım karanlıktan.. bir başıma oluşumdan ,uyumaktan ,uyanmaktan ,çocukluğumdan yaşlılığımdan…
  • "Aranması gereken insanlar ve gidilecek yerler vardır."

Eski Bahçe İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Yazarın okuduğum ilk kitabı. Ama sanırım başlangıç için yanlış seçim. İlk iki öyküsünde cinselliği anlatış şeklinden, rahatsız edici betimlemelerden ve olaylar arasındaki alakasız geçişlerden dolayı pek sarmadı. Kitap; yazar/tezer-ozlu'nün çocukluk dönemine ait acı tecrübelerinin, karamsarlığının, ölüm korkusunun, ilişkilerinin ve yazarın yaşamından esintilerin olduğu kısa öykülerden oluşan bir eser. Kitaptaki cümleler ayrı ayrı çok güzel, altını çizdiğim birçok kısım oldu ama kitabı bir bütün olarak nitelendiremedim. Çok fazla etkilendiğimi söyleyemem. Yine de yazarı tanımak isteyenlere önerilebilir. (M.)

Tezer özlü , şüphesiz en başarılı kadın yazarlardan biri . kitap/eski-bahce--110993 okuduğum ilk kitabı değil , ama yazarın ilk kitabı .Açıkçası ben eksikler gördüm , belkide okuduğum diğer profesyonel kitaplarına karşın bu biraz daha amatör kaldığı içindir . Ama Tezer özlü yine açık sözlülüğünden , realistliğinden hiç ödün vermemiş , doğal betimlemeleri ile ilgimi çekmeye devam etti . Yazar 11 kısa öyküden oluşan bu kitabında çocukluğunu anlatmış , bence okuyan herkesin çocukluğundan izler bulduğu bir eser , ben okurken çoğu sayfada içimden gülümseyerek "evet bende yapardım" dedim . Beni çocukluğuma götürdüğün için teşekkürler Tezer özlü .İlk eserini okumak çok zevkliydi , bir nevi küçük bir kız çocuğu olan Tezer özlü ile sohbet ediyormuş gibi hissettim . Bize bıraktığın eserler için teşekkürler .Seni okumaya devam edicem Tezer özlü , her eserinde farklı bir kadınla tanışıyorum . Yazarı tanımak isteyenler önce bu kitabı okumanızı tavsiye ederim , diğerlerinin daha gelişmiş olduğunu gördüğünüzde okuma isteğiniz artıcak . Ben okurken keyif aldım , okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar diliyorum ve tekrardan teşekkürler Tezer özlü . (Milenaaaaa...)

Tezer Özlü'nün okuduğum ilk kitabı . Duygularındaki dengesizliklerde kendimi bulduğum için , diğer kitaplarınıda okumak için can atıyorum. Şöyle diyor mesela; İnandığım hiç bir şey yok. İçim coşkuyla dolu, inançlarım daha bir güçlü, sapasağlamım. Her konuda sanki en doğru düşünceye ulaşmışım. hiç ölmeyeceğim işte ölüme ölmemekle karşı çıkıyorum ölmemek de bir çeşit ölüm mü? «Artık gerçekten yaşamak istemiyorum, hiç tadı yok» (LiLi)

Kitabın Yazarı Tezer Özlü Kimdir?

Tezer Özlü (d. 10 Eylül 1943; Simav, Kütahya - ö. 18 Şubat 1986; Zürih, İsviçre), Türk yazar. Başta Çocukluğun Soğuk Geceleri ve Yaşamın Ucuna Yolculuk olmak üzere az sayıda kitabıyla tanınır. Yazar Demir Özlü ve yazar-çevirmen Sezer Duru'nun kardeşidir.

Yaşamı

Simav'da doğdu. Çocukluğu anne babasının görev yaptığı Simav, Ödemiş ve Gerede'de geçti. İstanbul'a 10 yaşındayken geldi. Avusturya Kız Lisesi'ne gitti; ancak mezun olmadı. 1961'de yurt dışına çıktı. 1962 - 1963 yıllarında otostopla Avrupa'yı gezdi. Paris'te tanıştığı tiyatrocu ve yazar Güner Sümer'le 1964 yılında evlendi. Birlikte Ankara'ya yerleştiler. Sümer'in AST'ta çalıştığı bu dönemde Özlü, Almanca çevirmenlik yaptı. AST'ta 1963-64 sezonunda Sümer'in yönettiği Brendan Behan'ın Gizli Ordu oyununda oynadı. Sümer'den ayrılarak İstanbul'a yerleşti. Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle kesintili olarak 1967 - 1972 yılları arasında İstanbul'da farklı hastanelerin psikiyatri kliniklerinde kaldı. Çocukluğundan başlayarak yaşadıklarını ve klinikte kaldığı bu dönemleri Çocukluğun Soğuk Geceleri kitabında yazdı.

1968 yılında yönetmen Erden Kıral'la evlendi. Bu evlilikten 1973'te kızı Deniz doğdu. Bir burs alarak 1981'de Berlin'e gitti. Bu arada Kıral'dan ayrıldı. Kanada'da yaşayan İsviçre asıllı sanatçı Hans Peter Marti ile tanıştı ve 1984'te Marti'yle evlenerek Zürih'e yerleşti. Göğüs kanseri nedeniyle 18 Şubat 1986'da burada vefat etti. Mezarı Aşiyan Mezarlığı'ndadır.

Özlü, eski eşi Erden Kıral'ın Yol filminin çekimi döneminde yaşananları anlattığı filmi Yolda'da Yelda Reynaud tarafından canlandırıldı.

Eserleri

İlk kitabı 1963'ten itibaren dergilerde yayımlanan öykülerinden oluşan Eski Bahçe'dir. Kitap ilk kez 1978'de basıldı. 1980'de ilk romanı olan Çocukluğun Soğuk Geceleri yayımlandı. Kendisini derinden etkilemiş üç yazar olan Svevo, Kafka ve Pavese'nin izinden giderek yazdığı ikinci romanı 1983'te Auf den Spuren eines Selbstmords (Bir İntiharın İzinde) adıyla yayımlandı. 1983 Marburg Yazın Ödülü'nü kazanan kitap, yazar tarafından Yaşamın Ucuna Yolculuk adıyla Türkçe olarak bir anlamda yeniden yazıldı ve bu hâliyle 1984'te basıldı. İlk öykü kitabı Eski Bahçe yazarın ölümünün ardından, daha sonra yazdığı öykülerle birlikte Eski Bahçe - Eski Sevgi adıyla 1987'de okurla buluştu. Gergedan Dergisi 13. sayısında yazar anısına bir "fotobiyografi" yayımladı. Günce ve anlatılarından bazı parçalar ise Kalanlar (1990) adlı küçük bir kitapçıkta bir araya getirildi. Bu kitapta yer alan çoğu Almanca yazılmış metinler, Sezer Duru tarafından Türkçeye çevrildi. Özlü'nün yayımlanmamış senaryosu Zaman Dışı Yaşam da yazarın tüm yapıtlarını yayımlayan Yapı Kredi Yayınları (YKY) tarafından 1993'te basıldı. Bu seride, yazarın dostu Leyla Erbil'e yazdığı mektuplardan oluşan Tezer Özlü’den Leyla Erbil’e Mektuplar (1995) da bulunmaktadır. Ayrıca Özlü'nün yazar arkadaşı Ferit Edgü'yle mektuplaşmalarından oluşan Her Şeyin Sonundayım adlı kitabı da 2010'da SEL Yayıncılık etiketiyle basılmıştır. Wolfgang Hildesheimer'in "Bay Walser'in Kargaları" adlı eserini Türkçeye çevirmiştir ve radyoya uyarlamıştır.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Tezer_Özlü

Tezer Özlü Kitapları - Eserleri

  • Çocukluğun Soğuk Geceleri
  • Yaşamın Ucuna Yolculuk
  • Kalanlar
  • Eski Bahçe Eski Sevgi
  • Yeryüzüne Dayanabilmek İçin
  • Zaman Dışı Yaşam

Tezer Özlü Alıntıları - Sözleri

  • Eski aşklara geri dönemezsin, ama eski kitaplara dönebilirsin. (Kalanlar)
  • “Yaşam, şöyle bir yaşanıp geçmek için varolmak değildir. Aksine insanları, en insancıl yaşamlara ulaştırmanın mücadelesinin verildiği bir olgudur. Bilinçsiz bir yaşam, insan yaşamı değildir. Bir anlamda aileyi yöneten, çocuklarını yetiştiren kadınlar da olduğuna göre, aydın Türk kadınının en büyük görevi, diğer kadınları bilinçlendirmek olmalıdır.” (Yeryüzüne Dayanabilmek İçin)
  • Dünya nasıl olması gerekiyorsa öyle. Kendi kendini kurtaramayanı hiç kimse kurtaramaz. (Yaşamın Ucuna Yolculuk)
  • Yaşamım, ölümün tüm yaşamı, tüm aşkları ve tüm ölümleri kapsamalı. (Zaman Dışı Yaşam)
  • Hiç kimseyle birlikte yaşlanmak istemiyorum. Kendimle bile. (Kalanlar)
  • Büyümenin yaşlanmak demek olduğunu bilmiyordum (Yaşamın Ucuna Yolculuk)

  • • İnsanın sevgi özleminin doyurulması o denli başka bir duygu ki... • (Tezer Özlü'den Leyla Erbil'e Mektuplar)
  • "Yalnızlık, bana hiçbir an eksilmeyen bir güç veriyor." Kafka (Yeryüzüne Dayanabilmek İçin)
  • Her gece ölüyorum. Sonra ölümden kaçıp yeniden canlanıyorum. Her yirmi dört saat,hem yaşam,hem ölüm. Tezer Özlü (Yaşamın Ucuna Yolculuk)
  • Neden edebiyat? Yeryüzüne dayanabilmek için… (Yeryüzüne Dayanabilmek İçin)
  • Sevdiğim kitapları yeniden okumak, sözcükler, dünyayı sözcüklere çevirerek algılamak. Bunun dışında her birey bana çözümlenmeyecek bir dünya gibi görünüyor. (Tezer Özlü'den Leyla Erbil'e Mektuplar)
  • Kitabın sonunda, "Ne kadar can sıkıcısınız hepiniz" diyor. (Kalanlar)
  • Kafamı yorganın altından çıkaramıyorum. Çıkarırsam düşlerim yok oluyorlar. (Eski Bahçe)

  • Çevremde, çocukluğumun geçtiği kentlerde, insanlarda bir tatsızlık, bir anlamsızlık var. (Eski Bahçe Eski Sevgi)
  • -Sensiz yaşayamam. -Yaşarsın. Herkes herkessiz yaşayabilir. (Çocukluğun Soğuk Geceleri)
  • " Yitmeyen , eksilmeyen , giderek güçlenen, bizi aşan karamsarlık." (Yaşamın Ucuna Yolculuk)
  • "Aranması gereken insanlar ve gidilecek yerler vardır." (Eski Bahçe)
  • — Siz çocuğunuza nasıl baktınız? — Hiç dayak atmayarak, sevgi ile... (Kalanlar)
  • ''Bu günlerde sokağa çıktığımda kendimi yaşamın, çağın, kentin, insanların, her şeyin çok dışında buluyordum." (Eski Bahçe Eski Sevgi)
  • Şunu öğrenmelisin: Sen hiçbir işe yaramaz değilsin. Seni senden çalan toplumdur.. (Kalanlar)

Yorum Yaz