Fazlalıklar - Sinan Sülün Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Fazlalıklar kimin eseri? Fazlalıklar kitabının yazarı kimdir? Fazlalıklar konusu ve anafikri nedir? Fazlalıklar kitabı ne anlatıyor? Fazlalıklar PDF indirme linki var mı? Fazlalıklar kitabının yazarı Sinan Sülün kimdir? İşte Fazlalıklar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Sinan Sülün
Editör: Duygu Çayırcıoğlu
Çizer: Seda Mit
Tasarımcı: Seda Mit
Yayın Evi: İletişim Yayınları
İSBN: 9789750529337
Sayfa Sayısı: 105
Fazlalıklar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Elindeki tek gözlü iğneyi göstererek “Dünya işte bu iğne deliğidir,” demiş. “Biz insanlarsa iplikler gibi geçip gideriz içinden. Kimimiz kısa, kimimiz uzun. Kimimiz ince, kimimiz kalın. Kimimiz ak, kimimiz kara... Fakat hiçbir önemi yoktur bunun. Asıl soru, geçip gittikten sonra ne kalacak bizden geriye. Başkasının yarasını mı dikeceğiz yoksa altın kaftanlar mı öreceğiz kendimize...”
Fazlalıklar, bu hayatın fazlalıkları olmanın ağır sancısını çeken, hayata eksiyle başlayan, başlangıç noktasına ulaşmak umuduyla mütemadiyen çaba gösteren insanların hikâyesi.
Sinan Sülün, eski zamanların hikâye anlatıcılığı geleneğini farklı ve yepyeni bir anlatım diliyle yaşatıyor. Öykü ve roman arasındaki sınırları zorlayan, özgün ve çarpıcı bir metin ortaya koyuyor.
Fazlalıklar Alıntıları - Sözleri
- Hayat böyle bir şey Doktor. Kimi artıda gelir bu dünyaya, kimi ekside. ... Başkalarının başlangıç noktası, bizim varış yerimizdir.
- Korkuyorum Doktor. Hiç düşünmediğimi bilmekten, hiç sevilmediğimi anlamaktan, hiç yaşamamış olduğumu görmekten korkuyorum.
- İnsan felaketlerden, hastalıklardan, yalnızlıktan ölmüyor... Sözcüklerden ölüyor... Seni artık sevmiyorum'dan, bekleme artık beni'den, .., alışmaktan, maaleseften, keşkeden ölüyor.
- Balığın suyun farkına varması için boğulması gerekiyor.
- Hakikat fazlalıktır. Fazlalıktadır. Aşk kalbin, düş ruhun, hikaye yazarın fazlalığıdır. Bu dünyada fazlalık olan heykele baktığında kayayı görür. Kaç çekiç, kaç keski, kaç söz yemiştir. Kim bilir.
- İnsan konuşarak anlaşmıyor, konuşarak azaltıyor kendini.
- Kimsenin kimseyi dinlemeye tahammülü yok... Herkes konuşmak istiyor... Çıldırmış gibi...
- Her şey iç içedir. Âlem içinde âlem vardır. Kendi hikayesinin kahramanı bir başkasının ejderhası olur.
- Sessizlik ne çok soru çağırıyor Doktor.
- Niye şaşırıyorsun ki? .. İşte dünya bu kadar.
- Ağacın ömrünü halkaları gösterir. Fakat yaşadığı kederi halkaların arasındaki boşluklar verir.
- Demem o ki Doktor, Hiçbir şey kalmadı artık benden. Her seni seviyorum deyişimde bir parça sevgi de sökülüp gitti kalbimden. Artık susmaya, sessizliğe, biriktirmeye ihtiyacım var. Bırakmak istiyorum kendimi boşluğa. Sonbaharda ağaçtan nehre düşen bir yaprak gibi.
- İnsan da .. ağaç gibidir. Kimi zaman solar, kimi zaman yeşerir. Gün gelir bir fırtına dallarını kırar. İlk başta üzülürsün. Sonra bahar gelir, o kırılan yerlerinden taze filizler çıkar ve daha kuvvetli dallara dönüşür. O zaman anlarsın, insanın da güçlenmesi için bazen acılarla budanması gerekir.
- "Dünya işte bu iğne deliğidir," demiş. "Biz insanlarsa iplikler gibi geçip gideriz içinden. Kimimiz kısa, kimimiz uzun. Kimimiz ince, kimimiz kalın. Kimimiz ak, kimimiz kara... Fakat hiçbir önemi yoktur bunun. Asıl soru, geçip gittikten sonra ne kalacak bizden geriye. Başkasının yarasını mı dikeceğiz yoksa altın kaftanlar mı öreceğiz kendimize..."
- Balığın suyun farkına varması için boğulması gerekiyor.
Fazlalıklar İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Dünya öyle müflis bir haydut ki fazlalığı olan insanı, fazlalıklarından soyup çulsuz yolluyor. Ne makam bırakıyor ne ünvan ne de mal, ancak insanın soyut fazlalıklarını ya bedduada ya duada saklı tutuyor. Ne senin fazlalığın? Anılarda hoş bir seda değilse, bir küçük duada yâd edilmeyecekse; at o fazlalığını. Seni kahraman edip başkasına hayatı zindan eden fazlalığın bir kârı yok, iki arşın toprağa girenlerden belli değil mi? Tanıtım yazısına göre kitap okumamaya ant içen ben, kitabın tanıtım yazısı o kadar güzeldi ki kitaplara bakarken sırf o yazı gözüme çarpsın diye aldım. İyiki almışım. Pek bilindik bir yazar değil Sülün, taze kan olduğu için olabilir. Yazar sufizmden etkilenmiş geldi bana, öyle Coelho, Şafak gibi Mevlâna sözleri var sanmayın. Okurken bana hissettirdiği buydu. Kısa kısa öyküler. Ne bundan iyisini okumadım ne de bunları her yerde okudum dedirtcek cinsten bir eser. Orta şeker, derli toplu. Beğenerek bitirdim. Hep dert, hep cinayet, hep hüzün olan dünyaya bilinçli bir göz kırpmayı vadeden bir eser. Rafına farklı isim arayanlara tavsiye olunur :) (Verda)
Öykü anlatıcılığı bir nevi iç dökme aslında. Hayatın bize sunduğu küçük anları paylaşmak , üzerimizdeki izlerini zihin dünyamıza nakşetmek için satır satır dizmek duyguları kağıda belki de … Sinan Sülün bu anlamda iyi bir öykü anlatıcısı. Bir nevi yazarken aynı zamanda okuyucuyla da konuşup onu kendi hayatına ortak etme gayretinde. İki kahraman Zarif ve Kemal bizle dertleşirken son bölümde eski zaman öyküleriyle bize kıssadan hisseler sunuyor yazarımız. Sıkmıyor , akıyor , felsefe yapmak gayretinde olmadan derdini anlatıyor ve ortaya Fazlalıklar çıkıyor. Çoğu zaman kendimizi fazlalık görürüz bu handa , lakin ait olmak gayesinden de hiç vazgeçmeyiz. (dili_kitap)
Fazlalıklar, bu hayatın fazlalıkları olmanın ağır sancısını çeken, hayata eksiyle başlayan, başlangıç noktasına ulaşmak umuduyla mütemadiyen çaba gösteren insanların hikayesi. Sinan Sülün’ü Ot Dergi’den beri takip eder, kalemine sevgi duyarım. O yazınca sözcükler çiçek açıyor sanki. Zarif Ruhi’ye karışmak değil bu dünyanın düzeninde kendisine sevgi dolu bir alan yaratmak istiyordu. Kemal, doktora seslenmek yerine ruhunu istirahate bırakmak istiyordu; sevgisini haykırmak değil, sevgisini susmak istiyordu. Tıpkı bizler gibi değil mi? Sinan Sülün her cümlesinde, her hikayesinde birimizi işaret ediyor sanki. Bu yüzden iyi ki yazıyor. Özgün ve çarpıcı bir metin okumak istiyorsanız Fazlalıkları okumanızı tavsiye ederim. Ve tabii Sinan Sülün’ün diğer eserleri olan Karahindiba ve Kırlangıç Dönümünü de. (Sena)
Fazlalıklar PDF indirme linki var mı?
Sinan Sülün - Fazlalıklar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Fazlalıklar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Sinan Sülün Kimdir?
1980’de İstanbul’da doğdu. 2002’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İletişim Anabilim Dalı’nda eğitim gördü.
Zipİstanbul ve Hayvan Kültür Sanat Dergisi’nde editör olarak çalıştı. Harvard Business Review, Marketing Türkiye, Birikim, Atlas Tarih, İstanbulArt News, Psikeart, Notos, Egoistokur ve Ot gibi birçok dergi, gazete, internet sitesinde hikayeleri, yazıları yayınlandı.
İlk kitabı Karahindiba 2011 yılında yayınlandı. Kitapta yer alan aynı isimli öykü 2014 yılında Mask-Kara Tiyatrosu tarafından oyunlaştırılarak, sahneye taşındı. 2015 yılında Show TV’de yayınlanan Acil Servis isimli dizinin senaryosunu yazdı. Aynı yıl Aralık ayında İletişim Yayınları tarafından Kırlangıç Dönümü adlı romanı yayınlandı.2020 yılında ise eski zamanların hikâye anlatıcılığı geleneğini farklı ve yepyeni bir anlatım diliyle yaşatan Fazlalıklar adlı kitabı yayınlandı.
Bahçeşehir Üniversitesi’nde MBA, Pazarlama ve İnsan Kaynakları Yüksek Lisans programlarında “Sunum ve Hitabet”, Boğaziçi, Koç, Sabancı, Bilgi, İTÜ gibi birçok üniversitede “İş Hayatında Hikayeleştirme” başlığında seminerler ve dersler verdi.
2017 yılında StoryZone adında “Hikâye Anlatıcılığı” üzerine eğitim ve danışmanlık hizmeti veren bir şirket kurdu. Halen kurumlara eğitimler vermeye ve markalara danışmanlık yapmaya devam etmektedir.
Sinan Sülün Kitapları - Eserleri
- Karahindiba
- Kırlangıç Dönümü
- Fazlalıklar
Sinan Sülün Alıntıları - Sözleri
- "Dünyayı aydınlatmak için yıldızları kararttık." (Kırlangıç Dönümü)
- 21.yüzyılda en fazla beş dakika sürer başkalarının ölüm acısı. (Karahindiba)
- Demem o ki Doktor, Hiçbir şey kalmadı artık benden. Her seni seviyorum deyişimde bir parça sevgi de sökülüp gitti kalbimden. Artık susmaya, sessizliğe, biriktirmeye ihtiyacım var. Bırakmak istiyorum kendimi boşluğa. Sonbaharda ağaçtan nehre düşen bir yaprak gibi. (Fazlalıklar)
- Hakikat fazlalıktır. Fazlalıktadır. Aşk kalbin, düş ruhun, hikaye yazarın fazlalığıdır. Bu dünyada fazlalık olan heykele baktığında kayayı görür. Kaç çekiç, kaç keski, kaç söz yemiştir. Kim bilir. (Fazlalıklar)
- Galiba insan bu hayatta en çok benzemek istemediklerine benziyor. (Karahindiba)
- Kimsenin kimseyi dinlemeye tahammülü yok... Herkes konuşmak istiyor... Çıldırmış gibi... (Fazlalıklar)
- Gökyüzü yaşlı bir ten gibi buruşuk ve lekeliydi. (Karahindiba)
- "İnsan bazen o kadar çaresiz kalıyor ki, kitaplara sığınıyor. Bulunduğu gerceklikten çıkmanın tek yolu bu oluyor." (Kırlangıç Dönümü)
- Acılar ve ayrılıklar nasıl günlere yayılırsa, mutluluk ve aşk da an’lara yayılır. Aşk an’dır, kısadır, kesintilidir. Ayrılık saatlerdir, günlerdir, kesintisizdir. Aşk parçadır, ayrılık bütün. (Karahindiba)
- İnsan da .. ağaç gibidir. Kimi zaman solar, kimi zaman yeşerir. Gün gelir bir fırtına dallarını kırar. İlk başta üzülürsün. Sonra bahar gelir, o kırılan yerlerinden taze filizler çıkar ve daha kuvvetli dallara dönüşür. O zaman anlarsın, insanın da güçlenmesi için bazen acılarla budanması gerekir. (Fazlalıklar)
- Her şey iç içedir. Âlem içinde âlem vardır. Kendi hikayesinin kahramanı bir başkasının ejderhası olur. (Fazlalıklar)
- İnsan felaketlerden, hastalıklardan, yalnızlıktan ölmüyor... Sözcüklerden ölüyor... Seni artık sevmiyorum'dan, bekleme artık beni'den, .., alışmaktan, maaleseften, keşkeden ölüyor. (Fazlalıklar)
- bizim gibi insanların aklına getirmek istemediği her şeyin başına geldiğini çok sonra öğrenecektim. (Karahindiba)
- Kendilerine benzemeyenlere âşık olmaktan korkuyorlar. oysa aşk kendine benzemeyeni sevmek değil mi? (Karahindiba)
- Ücreti asgari sevgi, mesleği ev hanımlığı olan her kadının işyerine, mutfağa gitti. (Karahindiba)
- Balığın suyun farkına varması için boğulması gerekiyor. (Fazlalıklar)
- Hayat böyle bir şey Doktor. Kimi artıda gelir bu dünyaya, kimi ekside. ... Başkalarının başlangıç noktası, bizim varış yerimizdir. (Fazlalıklar)
- Galiba insan bu hayatta en çok benzemek istemediklerine benziyor. (Karahindiba)
- Ağacın ömrünü halkaları gösterir. Fakat yaşadığı kederi halkaların arasındaki boşluklar verir. (Fazlalıklar)
- • "Kimse yok görmüyor musun? Herkes gitti... Kimsenin bizi merak ettiği falan yok. İnsanlar kendilerinden başka kimseyi umursamıyorlar artık..." (Kırlangıç Dönümü)