diorex

Felsefe Metinleri - Friedrich Engels Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Felsefe Metinleri kimin eseri? Felsefe Metinleri kitabının yazarı kimdir? Felsefe Metinleri konusu ve anafikri nedir? Felsefe Metinleri kitabı ne anlatıyor? Felsefe Metinleri kitabının yazarı Friedrich Engels kimdir? İşte Felsefe Metinleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 03.03.2022 06:00
Felsefe Metinleri - Friedrich Engels Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Karl Marx

Yazar: Friedrich Engels

Yayın Evi: Sol Yayınları

İSBN: 9757399787

Sayfa Sayısı: 272

Felsefe Metinleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu derleme bize, diyalektik ve tarihsel materyalizmin ustalarını ancak kulaktan dolma bir biçimde tanıyan okurların, onlara ciddi bir giriş yapabilmelerini sağlayacak nitelikte görünüyor. Kuşkusuz bu derleme, bu yazarları daha önce incelemekle birlikte, ya çok önemli bir metni kolayca yeniden bulmak, ya da kendi araştırmalarından çıkan bir sorun üzerinde derinliğine düşünmek isteyen kimselere yarar sağlayacak bir nitelik de taşıyor. Bunlardan herhangi birinin yerine geçmekte gözümüz yok. Bu metinler biraz yakından okununca bize çok önemli gibi görünen bazı noktaları ortaya koymamıza izin verilsin.

Metinlerin kendi zamanları, kendi tarihleri içinde irdelenmesini modası geçmiş bir şey olarak gören kimselerin hoşuna gitmemek pahasına da olsa, ilkin Marx ile Engels'in bir halkın ve bir dönemin çocukları olduklarını saptayacağız. Düşünceleri, liberal burjuvazinin —Fransız burjuvazisinin yapmasını bildiği gibi— yıkacak güçten uzak olduğu bir toplumsal ve siyasal sisteme karşı çıktığı bir ülkede oluştu. Düşünceleri, bu eskimiş sistemin eleştirisinin teorik silahlarını hegelci diyalektikte aradığı ve karanlığa karşı ışığın, usdışına karşı özgürleşmiş bilincin savaşımı niteliğini kazandığı bir ülkede oluştu. Ve onların bu kurgusal eleştirinin sınırlarını parçalamalarına, proletaryanın saflarında komünizm için savaşmaya götürecek siyasal bir etkinliğe girişmelerine yol açan şey de genç Marx'ın, genç Engels'in, insanların ve olayların direnmesine meydan okuyan deneyimleri oldu

G.Besse, Sunuş

Felsefe Metinleri Alıntıları - Sözleri

  • Fantazmagorik: göz yanıltma yoluyla görüntüler göstermeye, gerçekte olmadığı halde var gibi göstermeye ilişkin.
  • Din-dışı eleştirinin temelini şu oluşturuyor: insanı yapan din değil, dini yapan insandır. Yani din, henüz kendine erişmemiş ya da kendini çoktan yitirmiş bulunan insanın özbilinci ve özduygusudur.
  • Filozoflar dünyayı yalnızca değişik biçimlerde yorumladılar, sorun onu değiştirmektir.
  • Bütün bu çelişkileri içinde taşıyan ve kendisi de aile içindeki doğal işbölümünde ve toplumun ayrı ayrı ve birbirine karşıt ailelere ayrılışında yatan bu işbölümü, aynı zamanda, işin ve ürünlerinin üleştirilmesini, aslında nicel bakımdan olduğu kadar, nitel bakımdan da eşit olmayan dağılımını içerir; şu halde, ilk biçimi, tohumu, kadının ve çocukların erkeğin kölesi oldukları aile içinde bulunan mülkiyeti içerir. Aile içindeki, elbet henüz çok ilkel ve gizli olan kölelik ilk mülkiyettir ki bu mülkiyet, ayrıca modern iktisatçılarin tanımlamasına mükemmel bir biçimde uymaktadır, bu tanımlamaya göre mülkiyet, başkasının emek-gücünden serbestçe yararlanma yetkisidir. Kaldı ki, işbölümü ve özel mülkiyet özdeş deyimlerdir.
  • Görüldüğü gibi tarihi yapanlar, tanrının gizli düşüncelerini nasıl çalacağını bilen insanlardır. Sıradan insanlar, yalnızca onların vahiylerini uygulamakla yetinmelidirler.
  • Gerçekten düşünen kafalar ve gerçekten özgür ruhlar için, yeni bir toplanma noktası aramak gerektiği gitgide daha açık bir duruma geliyor.
  • Toplumun iki büyük sınıfı arasındaki mücadele zorunlu olarak politik bir mücadele durumunu alır. Orta (ya da kapitalist) sınıfla toprak sahibi aristokresi arasındaki savas nasıl politik mücadele durumunu almışsa. aynı kapitalistlerle işci sınıfı arasındaki mücadele de bu durumu olacaktır. Sınıfın sınıfa karşı her mücadelesinde uğruna mücadele edilen bir sonraki hedef siyasi iktidardır. Egemen sınıf siyasi üstünlüğünü, diğer deyişle kanun yapıcı organdaki çoğunluğunu savunur. Egemenlik altındaki sınıf ise önce iktidardan pay almak, daha sonra da kendi çıkar ve gerekleri doğrultusunda mevcut kanunları değiştirebilmek üzere bu iktidarın tümünü almak icin savaşır.
  • Şu üç uğrak, üretici güç, toplumsal durum ve ve bilinç, birbirleriyle çelişkiye düşebilir ve düşmek zorundadır.

Felsefe Metinleri İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Kitabın Yazarı Friedrich Engels Kimdir?

19. yüzyıl Alman politik filozof. Karl Marx'la beraber, Komünist Manifesto'yu (1848) yazarak komünist kuramın geliştirilmesinde önemli bir rol aldı. Karl Marx hayatını kaybettikten sonra Karl Marx'ın en önemli eseri Das Kapital'in son iki cildini tamamladı.

Engels, şimdiki Wuppertal'da doğdu. Bir Alman tekstilcinin en büyük oğluydu. 17 yaşında iken, babası onu Manchester'daki pamuk fabrikasının yönetimine yardımcı olması için İngiltere'ye gönderdi. 1833 yılında tanık olduğu yaygın yoksullukla sarsıldı. Fabrikada 3,5 yıl çalışıp ayrıldı ve maden ocaklarında işçi olarak çalışmaya başladı. Ve aynı zamanda bazı gazetelere haftalık makale gönderiyordu. Gençlik yılları sefalet içinde geçip gidiyordu. Günde 18 saat mesai yapıyor, geri kalan zamanında da komünist kuram üzerine makaleler yazıyordu. Babası'nın ölümünden 2,5 ay sonra annesini de kaybetti. Kendisi gibi maden ocaklarında çalışan kardeşleri 1842'de tünel çökmesi sonucu hayatlarını kaybettiler. Engels artık yalnızdı. Ailesi yoktu. Zaten anne ve babasıyla iyi geçinemediği için evden ayrılmıştı.

1845 yılında İngiltere'de Emekçi Sınıfların Durumu konulu bir makale yayınladı. Aynı yıl, editörlüğünü Paris'teki Karl Marx'ın yaptığı Franco-German Annals adlı dergiye yardım etmeye başladı. Marx Engels ile kişisel olarak tanışmasının ardından onunla kapitalizm üzerine aynı bakış açısına sahip olduklarını fark etti. Marx, Engels'e ve fikirlerine büyük hayranlık duyarak Engels ile birlikte çalışmaya karar verdi. Marx'ın 1845 Ocağında Fransa'dan sürülmesinden sonra, diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha fazla ifade özgürlüğü vaad eden Belçika'ya gitmeye karar verdiler.

Engels içlerinde George Harney'in de olduğu Çartist hareketin liderleriyle tanıştı. 1846 Ocağında Engels Marx'ı da yanına alarak Brüksel'e döndü. Burada Komünist Yazışma Komitesi'ni kurdu. Tasarısı Avrupa'nın çeşitli bölgelerindeki sosyalist liderleri birleştirmekti. İngiltere'deki sosyalistler Engels'in fikirlerinden etkilenerek Londra'da bir toplantı düzenlediler ve Komünist Birlik adı verilen yeni bir organizasyon oluşturdular. Engels buraya bir delege olarak katıldı ve eylem stratejisinin geliştirilmesine öncülük etti.

1847 yılında Engels ve Marx birlikte bir broşür yazmaya başladılar. Temelini Engels'in Komünizmin İlkeleri adlı kitabının oluşturduğu bu 12.000 kelimelik broşür altı haftada bitirildi; Engels'in amacı komünizmi kitleler için anlaşılabilir kılmaktı. Komünist Manifesto adı verilen bu broşür 1848 Şubatında yayımlandı. Ama yayımlandıktan henüz 1 ay sonra, Mart'ta Engels ve Marx Belçika'dan kovuldular. Köln'e taşındılar ve Marx radikal bir gazete olan Yeni Ren Gazetesini Engels'in desteğini alarak çıkarmaya başladı.

Engels, 1848 devriminin önderiydi. Ve bu ayaklanma ilk ciddi Sosyalist ayaklanma idi. Ve bu ayaklanma sonra ki komünist ayaklanmaların en büyük ilham kaynağı oldu. Engels Elberfeld'deki ayaklanmada aktif olarak bulundu, Prusyalılara karşı düzenlenen Baden Seferi'nde Baden-Palatinate ayaklanmasındaki serbest güçlerin komutanı olan August Willich'in yaveri olarak savaştı. Aslında bu yaverlik bir aldatmacaydı. Çünkü August Willich tüm emirleri Engels'den alıyordu.

1849 yılında İngiliz hükümetine başta Engels olmak üzere birçok sosyalist liderin sürülmeleri için baskı yapıldıysa da Başbakan Lord John Russell bunu reddetti. Yalnızca Engels tarafından kendilerine sağlanan parayla Marx ailesi büyük bir yoksulluk içinde yaşadı. Engels, Marx ailesi kendi ailesi olmasa dahi sonuçta hem bir aile geçindiriyor hem fikri mücadele veriyor hem de serbest güçlerin fikri ve askeri sahada stratejik önderliğini yapıyordu.

1870'te Londra'ya taşınmadan evvel, Engels Marx'a yeterli geliri sağlayabilmek için Manchester'daki fabrikasında çalışmaya gitti. Marx'ın 1883'te ki ölümünden sonra Komünist kitle Engelsi artık o ölene dek fikri ve askeri alanda önder kabul ettiler. Bununla birlikte, tek eşli evliliğin erkeklerin kadınlar üzerinde baskı kurmak için ortaya attığı tek taraflı bir yalan olduğunu söyleyerek Feminist kuramın kurucularından sayılmaktadır. Bu bağlamda komünist kuramı aileyle ilişkilendirerek, erkeklerin kadınlar üzerindeki hakimiyetinin tıpkı kapitalist toplumlarda burjuvazinin işçi sınıfı üzerindeki hakimiyetine benzediğini iddia etti. Engels'in bu düşüncesi hayatına hiçbir kadının girmemesinden kaynaklanıyordu. Engels, 1895 yılında Londra'da bir otel odasında tek başınayken çalışma masasında makalesini yarım bırakmış bir halde ölü bulundu. Ölüm sebebi boğaz kanseridir. Öldüğünde hiç çocuğu yoktu. Bu yüzden bazı mason, kapitalist ve burjuva kesimlerce kendisine eşcinsellik iftiraları atıldı.

Engels para'nın olmadığı bir dünya istiyordu. Engels'in tüm fikirleri Marx'ı çok büyük bir etki altında bıraktığı gibi bu fikride Marx'ta derin bir etki bıraktı.

Friedrich Engels Kitapları - Eserleri

  • Alman İdeolojisi
  • Anarşizm Üzerine
  • Basın Söyleşileri
  • Devlet ve Hukuk Üzerine
  • Din Üzerine
  • Felsefe Metinleri

  • Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni
  • Ütopik Sosyalizm ve Bilimsel Sosyalizm
  • Politika ve Felsefe
  • Çizgilerle Komünist Manifesto
  • Komünist Manifesto
  • Konut Sorunu
  • Doğanın Diyalektiği

  • Anti-Dühring
  • Ludwig Feuerbach ve Klasik Alman Felsefesinin Sonu
  • Tarihte Zorun Rolü
  • Köylüler Savaşı
  • Almanya'da Devrim ve Karşı-Devrim
  • İngiltere'de Emekçi Sınıfların Durumu
  • Büro ile Barikat Arasında

  • Komünizmin İlkeleri
  • Hakiki Sosyalistler
  • Felsefe İncelemeleri
  • Marksist Leninist Partinin Temel Eğitim Dersleri
  • Kutsal Aile ya da Eleştirel Eleştirinin Eleştirisi
  • Gotha ve Erfurt Programlarının Eleştirisi
  • Kapitalizm Öncesi Ekonomi Biçimleri

  • Nüfus Üzerine
  • Sömürgecilik Üzerine
  • Tarihsel Materyalizm Üzerine Mektuplar
  • Serbest Ticaret Sorunu Üzerine
  • Seçme Yazışmalar - I
  • Komünist Manifesto
  • Marx - Engels Anıları

  • Nüfus Sorunu ve Malthus
  • Friedrich Engels Biyografi
  • Doğu Sorunu
  • Yazın ve Sanat Üzerine 2
  • Yazın ve Sanat Üzerine 1
  • Sanat ve Edebiyat Üzerine
  • Emeğin Rolü - Maymunun İnsanlaşma Sürecinde

  • Politik ve Askeri Savaş Sanatı 3
  • Felsefe Üzerine: Karl Marks - Friedrich Engels
  • Bakuninciler İş Başında
  • Seçme Mektuplar
  • Birinci Enternasyonalde Örgütlenme Meselesi
  • Ekonomi Politik Sözlüğü
  • Sürgündeki Büyük Adamlar

  • Cola di Rienzi
  • Genç Engels'ten Mektuplar
  • Siyasi Yazılar
  • Sosyalist Düşüncenin Gelişmesi

Friedrich Engels Alıntıları - Sözleri

  • Adalet sağlanmıyor ya da satılıyordu.. (Köylüler Savaşı)
  • “Hükümetlere şunu açıklamalıyız: Biz, sizin, proleterlere karşı yöneltilmiş bir silahlı güç olduğunuzu biliyoruz; biz, size karşı, olanak bulunduğu sürece barışçıl araçlar, ve kaçınılmaz olduğu zaman da silah kullanacağız.” (Anarşizm Üzerine)
  • "Filozoflar dünyayı türlü biçimlerde yorumlamakla yetindiler, asıl sorun onu değiştirmektir." (Felsefe İncelemeleri)
  • "Ne modern toplumda sınıflaın varlığını, ne de sınıflar arasındaki mücadeleyi bulma şerefi bana aittir. Benden önce burjuva tarihçiler, bu sınıfların mücadelesinin tarihsel gelişimini, burjuva iktisatçılar da sınıfların ekonomik yapısını açıklamışlardır." K. Marks (Felsefe Üzerine: Karl Marks - Friedrich Engels)
  • O yüzden, Komünistlerin kuramı tek bir tümcede özetlenebilir: özel mülkiyetin ortadan kaldırılması. (Komünist Manifesto)
  • Uğrunda cefa çekmeyi sevdiğim, Lanete, zindana, sürgüne katlandığım, Tiranlara karşı çıkıp yürekle, Artık yeter! dediğim halkım benim, Sen ezilme, hakarete uğrama! Heybetinle yüksel isterim, Benim mağrur, muzaffer insanım! (Cola di Rienzi)

  • Modern tarihte, bütün siyasal savaşımların sınıf savaşımları oldukları ve sınıfların bütün kurtuluş savaşımlarının, zorunlu olan siyasal biçimlerine karşın -çünkü her sınıf savaşımı bir siyasal savaşımdır- son tahlilde ekonomik kurtuluş sorunu çevresinde döndükleri tanıtlanmıştır. (Din Üzerine)
  • Uygarlıktaki her yeni ilerleme, aynı zamanda eşitsizlikte de yeni bir ilerlemedir. (Yazın ve Sanat Üzerine 1)
  • Emekçi sınıflar servet artışı içinde yoksulluklarını, lüks artışı içinde sefilliklerini sürdürürler. Maddi yoksunlukları, onları fiziksel bakımdan olduğu kadar ahlaki bakımdan da zayıflatır. (Basın Söyleşileri)
  • En büyük maddi ve zihinsel işbölümü, kent ile kırın ayrılmasıdır. Kent ile kır arasındaki karşıtlık, barbarlıktan uygarlığa, aşiret düzeninden devlete, bölgesellikten ulusa geçişle birlikte ortaya çıkar, ve zamanımıza kadar bütün uygarlık tarihi boyunca sürüp gider. (Kapitalizm Öncesi Ekonomi Biçimleri)
  • O (iktisatçı), işçinin gereksinimini fizik yaşamın en gerekli ve en yoksul sürdürülmesine ve etkinliğini de en soyut mekanik harekete indirger ve sonuç olarak şöyle der: İnsanın ne başka gereksinimi, ne başka etkinliği, ne de başka zevki vardır; çünkü bu yaşamı bile o, insanal yaşam ve varlık diye gösterir; o, olabilecek en yoksul yaşamı (varoluşu) kural olarak ve üstelik evrensel kural olarak hesaplar. İnsanların büyük yığını bakımından geçerli olduğu için evrensel; işçinin etkinliğini tüm etkinliğin arı bir soyutlaması durumuna getirdiği gibi, işçiyi de duyu ve gereksiniminden yoksun bir varlık durumuna getirir; bunun sonucu işçinin her lüksü ona kınanacak bir şey ve en soyut gereksinmeyi aşan her şey de –edilgin zevk ya da etkinlik belirtisi olarak da olsa- lüks olarak görünür. Ekonomi politik, bu zenginlik bilimi, öyleyse aynı zamanda vazgeçme, yoksunluklar, esirgeme bilimidir de ve gerçekten temiz hava ya da fizik hareket gereksinimini bile insandan esirgeyecek kadar ileri gider. (Yazın ve Sanat Üzerine 1)
  • (...) bireylerin mülkiyetine bireysel tüketim maddelerinden başka hiçbir şey de geçemez. (Gotha ve Erfurt Programlarının Eleştirisi)
  • Sarhoşluğun sonucu kafa zonklamasıdır, alışkanlık hale getirilmiş aşırılıkların sonucu hastalıktır. (Felsefe İncelemeleri)

  • Bizim düşüncemiz gerçek dünyayı bulabilecek durumda mıdır? (Ludwig Feuerbach ve Klasik Alman Felsefesinin Sonu)
  • Bir egemen sınıfın varlığı, hem sınai üretme gücünün hem de bilimin, sanatın ve özellikle de uygar toplumsal ilişki biçimlerinin gelişmesine her gün daha fazla engel oluyor. (Konut Sorunu)
  • Matematikte dönüm noktası, Descartes’in değişken büyüklüğü olmuştu. Bununla birlikte hareket ve bundan ötürü de diyalektik ve hemen ardından Newton ve Leibniz tarafından bulunmamış olmakla birlikte, onlar tarafından tam olarak tamamlanan difransiyel ve entegral hesaplarının zorunluluğu matematiğe girdi. (Doğanın Diyalektiği)
  • Yoksul halk ve çalışan sonuçlar her saman varolmuştur, ve çalışan sonuçlar çoğunlukla YOKSULDURLAR. (Komünizmin İlkeleri)
  • Soyuların, köylüler üzerindeki sömürüsü her yıl daha da arttı. Bağımlı köylüler her tür bahane ve isim altında yeni ödeme ve hizmet sunma yükümlülükleri altına sokuldu. Angaryalar, vergiler, toprak kiraları, toprak satış vergileri, ölüm vergileri, koruma paraları vb. bütün eski sözleşmeler bozularak keyfi biçimde arttırıldı. Adalet sağlanmıyor ya da satılıyordu. Şövalye, köylüden para sızdırmak için başka yol bulamadığında da onu hemen zindana atıyor ve fidye ödemeye zorluyordu. (Köylüler Savaşı)
  • Siyasal iktidar denen şey, bir sınıfın başka bir sınıfı ezmekte kullandığı örgütlü güçten başka bir şey değildir. (Komünist Manifesto)
  • Kolektif mülkiyetle birlikte, halkın sözde iradesi de, yerini kooperatifin gerçek iradesine bırakmak üzere, kaybolur. (Anarşizm Üzerine)

Yorum Yaz