diorex
Dedas

Firavun - E. A. Wallis Budge Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Firavun kimin eseri? Firavun kitabının yazarı kimdir? Firavun konusu ve anafikri nedir? Firavun kitabı ne anlatıyor? Firavun PDF indirme linki var mı? Firavun kitabının yazarı E. A. Wallis Budge kimdir? İşte Firavun kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 12.06.2023 07:00
Firavun - E. A. Wallis Budge Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: E. A. Wallis Budge

Yayın Evi: Erasmus Yayınları

İSBN: 9789752402256

Sayfa Sayısı: 188

Firavun Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Firavun Alıntıları - Sözleri

  • Kadınlığın “feminenliğin” ve aşkın tanrıçası Qetesh.
  • Ayın ışığı gecenin karanlığını hasat eden bıçak gibiydi ama yine de kara gölgeleri aydınlatmakta aciz kalıyordu.
  • Mısır'da hüküm süren Ptolemaik Hanedanın (M.Ö 305-30) hükümdarlarından en ilginci ve tarih sayfalarında en çarpıcı hikâyelerinden biri olarak hatırlanan Kleopatra'nın (Kleopatra VII) aşk hikâyesi olacaktır. Filmlere ve kitaplara konu olmuş bu aşk hikâyesinin kahramanı kadın Firavun Kleopatra ayrıca bazı kesimler tarafından Mısır'ın "Son Firavun"u olarak da anılmaktadır.
  • Piramitler hakkındaki en büyük yanılgılardan biri, tamamen kölelerin çalıştırılması ile yapıldıklarıdır. Elbette on binlerce insanın çalıştığı devasa bir anıttan söz ederken uzak ülkelerden getirilmiş kölelerin de bunların içinde olacağı su götürmezdir ancak bir firavun için piramit yapımında çalışmak Eski Mısırlılarca kutsal sayıldığından bu işçiler öldüklerinde piramidin içindeki ya da çevresindeki mezarlara gömülür ve ölüm sonrası hayatlarını garantilerlerdi. Yani piramitlerin yapımında binlerce işçi de gönüllü ve dinî bir bağlılıkla görev alıyordu.
  • Marc Antony, ordusunun Mısır ile bağlantısının kesilip çölde kalması esnasında Kleopatra'nın intihar ettiğini duyup kendini kılıcının üzerine atarak intihar etti. Ancak bu nasıl ortaya çıktığı belli olmayan söylenti idi. Marc Antony'nin öldüğünü öğrenen Kleopatra da bazı tarihçilere göre kendini bir engerek yılanına ısırtarak, bazı tarihçilere göre de yüzüğündeki zehri içeceğine dökerek intihar etti....
  • "Firavun (ya da firavunlar) ile ilgili en büyük yanlis inanc da hepsinin erkek oldugudur. Eski Misir da erkek oldugu kadar pek cok kadin firavun da hüküm sürmüstür. Yakin zamanda yapilan arkeolojik calismalarda piramitlerin yapimi sirasinda calisan iscilerin arasinda neredeyse erkekler kadar kadinlarin da oldugu belirlenmistir."
  • Firavun (ya da firavunlar) hakkındaki en büyük yanılgılardan biri de onların her daim çok tanrılı bir dinin temsilcileri ve tanrıların oğlu oldukları inancıdır. Oysa Mısır tarihinde monoteist olan ve Tek Tanrı'ya inanan firavunlar da bulunmaktadır.
  • Eğer sözlüğe ya da çeşitli kaynaklara bakacak olursanız firavun, Eski Mısır Uygarlığı'nın krallarına verilen isim olarak tanımlanmaktadır. İsimden öte bunun bir imaj olduğu gerçeği herkes tarafından kabul görmekte hatta tüm firavunların, tanrıların yeryüzündeki imgesi ve Güneş Tanrı Ra'nın oğlu oldukları bilinmektedir. Oysa dinî anlatılarda ya da tek tanrılı dinlerin efsanelerinde firavun yüzyıllarca ayakta kalmayı başarmış bir kötü adam olarak anılmaktadır. Bu da bir idolün, bir maskenin ne kadar büyük bir başarıyla taşındığının en büyük kanıtıdır. İyi ya da kötü alternatif bir tarihin bile güçlü bir figürün doğuşunu ve yükselişini ele alarak başlamak, onları anlamamızda büyük bir adım atmamızı sağlayacaktır. Mısır gibi suyun Nil çevresi dışında çok az olduğu, çöllerle çevrili bir bölgede kıtlık, hastalık, çöl halklarının şehirleri yağmalaması gibi pek çok felaketlerle, tehditlerle yüz yüze olan bir hükümdarın her tehdide karşı sert önlemler alması şaşılacak bir durum değildir. Ayrıca Mısır Uygarlığı tüm esrarengiz dramları, komploları, suikastları, intikamları, entrikaları, hırslı politikacıları, dinci fanatikleri ve hain kraliçeleri ile gizemi hâlâ çözülmemiş en karışık hanedanların da yuvasıdır. Dolayısıyla firavunlar katı birer imparator olmak zorunda kalmışlardır, çünkü oynadıkları oyun tehlikelidir.
  • Piramitlerin bazı odalarının ne için yapıldığı hâlâ muğlâktır. Hazine odaları, mezar odaları dışında ne için kullanıldığı henüz anlaşılmayan odalar vardır. İçlerinin labirent gibi olması ya da çeşitli basit tuzaklar, muhtemelen mezar soyguncularını ve hırsızları korkutmak ve yıldırmak için yapılmışlardır. Piramidin yapımında “Pi sayısı”nın kullanıldığı söylenilmekte, mimarî ölçümün kusursuz olduğu iddia edilmektedir. Mimarların bilinçli ya da bịlinçsiz matematik oranlarında neredeyse kusursuzluğu yakaladıkları doğrudur. Ayrıca piramitlerin odalarındaki açısal pek çok duvar da astronomik bilgiler dikkate alınarak yapılmıştır.

Firavun İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Gerçekte kim bu firavunlar?: Gerçekte kim bu firavunlar, tanrıya meydan okuyan ihtişamlı ukalalar mı? yoksa halkının iyiliği için ülkelerinin sosyo-politik konumlarını korumaya çalışan zavallı hükümdarlar mı? Mısır'ın tarihi ve özellikle Firavunlara ilginiz varsa okumanız gereken bir kitap. Verilen bilgiler net bir şekilde, akıcı ve resimler ile desteklenmiş, bu yüzden de insanı hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor. (Ayşe Ebrar Salman)

Erasmus Yayınları'ndan çıkan kitabımız bize firavunların tarihini anlatırken bunun zorunlu bir sonucu olarak Mısır tarihine de yer veriyor. Mısır'a hükmeden firavunlardan özellikle en çok bilinenlerin kısa yaşam öykülerini verip zaman içerisinde sürekli el değiştiren firavunluk unvanı hakkında doğru bilinen yanlışları ve çok bilinmeyen doğruları da sunarak kısa fakat net bilgiler veriyor. Üç büyük dindeki firavun algısına da değinen eser, ayrıca bu üç dine de çok benzeyen ilk tek tanrılı dinin de Mısır'da ortaya çıktığını aktarmaktadır. Kitabın sonunda ise Mısır'daki tanrıların tanıtılması ihmal edilmemiş, adları verilerek özellikleri hakkında kısa açıklamalarda bulunulmuş. Genel görünümü bu şekilde olan kitabın dili, tarihî bilgiler vermesine rağmen oldukça sade ve anlaşılır. Bunun dışında içerdiği bilgiler kabataslak bir Mısır ve firavunlar tarihi edinmeniz için de yeterli olacaktır. (Mustafa Gökduman)

Kitabın adından başlayacak olursak Firavun dinler tarafından hayatımıza Musa karşısında bozguna uğrayan bir şahıs gibi görünsede aslında 3 bin yıllık bir tanrı- insan geleneğidir. Kitabı çok beğendim. Tarihi olayların bir kronoloji ile verilmesi birçok soru işaretlerini giderip sadece Mısır tarihini değil dönemin tüm unsurlarının( Hz Musa, Büyük İskender, Persler, Yunanlılar, Roma İmparatorluğu, İslamiyet vs.) dünya tarihine ne denli etki ettiğini gösteriyor. Kitabı anlatmakla bitiremem çok özel bir kitap. Şiddetle okumanızı tavsiye ederim.. (fuat afşin)

Firavun PDF indirme linki var mı?

E. A. Wallis Budge - Firavun kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Firavun PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı E. A. Wallis Budge Kimdir?

E. A. Wallis Budge Kitapları - Eserleri

  • Antik Mısırda Ölüm Sonrası Yaşam ve Tanrılar
  • Antik Mısır Edebiyatı
  • Firavun
  • Babil Yaratılış Efsaneleri
  • Babil Yaratılış Efsaneleri Tablet Deşifreleri
  • Mısır Mitolojisi Cennet ve Cehennem
  • Antik Mısır Büyüleri
  • Tanrıların Efsaneleri
  • Ölüler Kitabı
  • Babil’in Tarihi ve Babil’de Yaşam
  • Tanrı'ya Meydan Okumak Firavun
  • Mitoloji ve Efsanelerde Antik Yunan
  • Tanrı’ların efsnaleri
  • Mısır'da Ölüm Sonrası Fikri
  • Egyptian Magic

E. A. Wallis Budge Alıntıları - Sözleri

  • Mısır tarihi içinde dinsel fikirlerin izini ne kadar eskilere doğru sürersek sürelim, Dirilişe inancın mevcut olmadığının söylenebileceği bir zamanı bulamayız, çünkü her yerde Osiris'in ölüp uyandığı-ayağa kalktığı varsayılmıştır; kuşkusuz septikler de olmalı ve rahiplerine, Korintosluların Aziz Paul'e sorduğu gibi sormuş olmalıdırlar; "Ölüler nasıl ayağa kaldırılır ve hangi bedenle gelirler?". Fakat Diriliş inancının Mısır'ın baskın sosyal sınıflarınca kabul edildiğine şüphe yoktur. (Ölüler Kitabı)
  • Prehistorik Mısırlının kendi cenneti olarak tasavvur ettiği bölgede yeme, içme ve keyifli bir hayat sürme beklentisinde olduğuna inanmak için her türlü nedenimiz vardır ve orada sahip olacağı bedenin dünyada iken sahip olduğundan farklı olmadığını düşündüğü kesin gibidir. (Ölüler Kitabı)
  • Mısırlılar, ölülerin ruhlarının bu dünyayı terk ettiğinde Tuat denilen ve içerisinde tanrıların, iblislerin, ifritlerin, cinlerin, iyi ruhların, kötü ruhların ve de günah karların ruhlarının üstelik de yılanların, sürüngenlerin, vahşi hayvanların ve canavarların yaşadığı çok büyük ve güç bir bölgeye, "Cennet Bahçeleri"ne gitmeleri ve Osiris'in huzuruna çıkmadan önce bu bölgeyi geçmeleri gerektiğine inanıyorlardı. (Antik Mısır Edebiyatı)
  • Gece gündüz hiç durmadan entrikalar yaptılar. (Babil Yaratılış Efsaneleri)
  • İnsana akıl ver ,bunlar üstüne düşünüp öğrensin (Babil Yaratılış Efsaneleri)
  • İlkel Tanrı, ailenin asil bir parçasıydı ve Tanrı'nın kaderi ailenin kaderi ile birlikte değişiyordu. (Antik Mısırda Ölüm Sonrası Yaşam ve Tanrılar)
  • Seni görür görmez senin için gökleri delen bir sesle bağıra bağıra ağladım ve sen benim sesimi duymadın. (Antik Mısır Edebiyatı)
  • Temu veya Atmu denilen batan güneş, Khepera denilen doğan güneş ve Ra denilen gün ortasının güneşi aynı tanrının üç değişik formuydu. (Ölüler Kitabı)
  • olmayı yarattı . (Babil Yaratılış Efsaneleri)
  • “Yüce gökyüzü adlandırılmadan, Onun altındaki yeryüzü henüz bir isim kaldıramaz.” (Babil Yaratılış Efsaneleri)
  • Ruhunu gökyüzü alır, bedenini de yeryüzü. (Antik Mısırda Ölüm Sonrası Yaşam ve Tanrılar)
  • Marc Antony, ordusunun Mısır ile bağlantısının kesilip çölde kalması esnasında Kleopatra'nın intihar ettiğini duyup kendini kılıcının üzerine atarak intihar etti. Ancak bu nasıl ortaya çıktığı belli olmayan söylenti idi. Marc Antony'nin öldüğünü öğrenen Kleopatra da bazı tarihçilere göre kendini bir engerek yılanına ısırtarak, bazı tarihçilere göre de yüzüğündeki zehri içeceğine dökerek intihar etti.... (Firavun)
  • ... Demek ki Ra, Nu'dur ve katarındaki veya onun arkasından gelen tanrılar onun kendi azalarının isimlerinin kişileştirilmesinden ibarettir. Tanrılar arasında geri dönmeyen veya döndürülmeyen ya Temu ya da Ra'dır ve bu durumda Nu, Temu ve Ra'nın bir ve aynı tanrı olduğunu bulguluyoruz. (Ölüler Kitabı)
  • Mısırlılar çocukların Tanrı vergisi bir çeşit gaipten haber alma yeteneğine sahip olduklarını düşünürler ve bunun sonucunda onların oyun sırasındaki (özellikle kutsal sayılan bir yerde iseler) rastgele gevezeliklerini gözlemlemeye çok meraklıdırlar ve bunları birer işaret ve kehanet olarak değerlendirirler. (Ölüler Kitabı)
  • Piramitlerin bazı odalarının ne için yapıldığı hâlâ muğlâktır. Hazine odaları, mezar odaları dışında ne için kullanıldığı henüz anlaşılmayan odalar vardır. İçlerinin labirent gibi olması ya da çeşitli basit tuzaklar, muhtemelen mezar soyguncularını ve hırsızları korkutmak ve yıldırmak için yapılmışlardır. Piramidin yapımında “Pi sayısı”nın kullanıldığı söylenilmekte, mimarî ölçümün kusursuz olduğu iddia edilmektedir. Mimarların bilinçli ya da bịlinçsiz matematik oranlarında neredeyse kusursuzluğu yakaladıkları doğrudur. Ayrıca piramitlerin odalarındaki açısal pek çok duvar da astronomik bilgiler dikkate alınarak yapılmıştır. (Firavun)
  • Tanrılar güneşin, ayın, gezegenlerin ve yıldızların tanrılaşmış haliyken, APSÛ ya da CHAOS ve onların yoldaşları olan iblisler karanlığın, gecenin ve kötülüklerin tanrılaşmış halleridir. (Babil Yaratılış Efsaneleri Tablet Deşifreleri)
  • Osiris! Sonsuzluğun kralı, Tanrı’ların kralı, İsimleri sonsuz, girdiği şekiller yüce olan... (Tanrı’ların efsnaleri)
  • Ya Sezar ölecekti ya da Sezar'ı öldürenlerden biri olacaktı. Oysa Sezar'ın en büyük destekçisi ve biricik dostu değil miydi?(Marcus Antonius) (Tanrı'ya Meydan Okumak Firavun)
  • “Ra elini sıktı; ruh cennete, beden toprağa.” (Antik Mısır Edebiyatı)
  • Eğer sözlüğe ya da çeşitli kaynaklara bakacak olursanız firavun, Eski Mısır Uygarlığı'nın krallarına verilen isim olarak tanımlanmaktadır. İsimden öte bunun bir imaj olduğu gerçeği herkes tarafından kabul görmekte hatta tüm firavunların, tanrıların yeryüzündeki imgesi ve Güneş Tanrı Ra'nın oğlu oldukları bilinmektedir. Oysa dinî anlatılarda ya da tek tanrılı dinlerin efsanelerinde firavun yüzyıllarca ayakta kalmayı başarmış bir kötü adam olarak anılmaktadır. Bu da bir idolün, bir maskenin ne kadar büyük bir başarıyla taşındığının en büyük kanıtıdır. İyi ya da kötü alternatif bir tarihin bile güçlü bir figürün doğuşunu ve yükselişini ele alarak başlamak, onları anlamamızda büyük bir adım atmamızı sağlayacaktır. Mısır gibi suyun Nil çevresi dışında çok az olduğu, çöllerle çevrili bir bölgede kıtlık, hastalık, çöl halklarının şehirleri yağmalaması gibi pek çok felaketlerle, tehditlerle yüz yüze olan bir hükümdarın her tehdide karşı sert önlemler alması şaşılacak bir durum değildir. Ayrıca Mısır Uygarlığı tüm esrarengiz dramları, komploları, suikastları, intikamları, entrikaları, hırslı politikacıları, dinci fanatikleri ve hain kraliçeleri ile gizemi hâlâ çözülmemiş en karışık hanedanların da yuvasıdır. Dolayısıyla firavunlar katı birer imparator olmak zorunda kalmışlardır, çünkü oynadıkları oyun tehlikelidir. (Firavun)

Yorum Yaz