Folklor Şiire Düşman - Cemal Süreya Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Folklor Şiire Düşman kimin eseri? Folklor Şiire Düşman kitabının yazarı kimdir? Folklor Şiire Düşman konusu ve anafikri nedir? Folklor Şiire Düşman kitabı ne anlatıyor? Folklor Şiire Düşman kitabının yazarı Cemal Süreya kimdir? İşte Folklor Şiire Düşman kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Cemal Süreya
Yayın Evi: Can Yayınları
İSBN: 9789755104423
Sayfa Sayısı: 151
Folklor Şiire Düşman Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Cemal Süreya, Milliyet Sanat, Aydınlık, Somut, Papirüs, A Dergisi, Gergedan, Argos gibi dergi ve gazetelerde sanatın, yazmanın ve okumanın sorunlarını ele alan, şiirden romana, resimden televizyona uzanan geniş bir konu yelpazesi içinde günübirlik ve sezgi gücü yüksek yazılar yazdı. Folklor Şiire Düşman, işte bu yazılardan yapılan bir seçmenin toplamı. Cemal Süreya'nın büyük yapıtının tamamlanmasına katkıda bulunduğumuz için mutluyuz ve bu mutluluğu okurların bizimle paylaşacağını umuyoruz.
Folklor Şiire Düşman Alıntıları - Sözleri
- "Edebiyat, insan bilincinin yüce bir durumudur. İnsan doğasında bulunan hiçbir şey ona yabancı kalamaz. İnsanın bir cinselliği varsa, niçin yadsıyalım onu? Hem, istesek de, istemesek de, yadsıyabilir miyiz bakalım? Sanatçı onu anlatmaktan, insanın onunla da gelen özünü açıklamaktan nasıl vazgeçebilir? Kısacası hayatta erotik, cinsel, hatta müstehcen durumlar oldukça, erotik, cinsel, müstehcen bir edebiyat da olacaktır.."
- İlk şiir defteri: Adı: Kızıl Mısralar. Kızıl, çünkü kırmızı mürekkeple yazmıştı. Kırmızı mürekkeple, çünkü sevdiği kızın saçları kızıldı. İlk dizeler şöyleydi: “Seni sevdiğim anda her şeyim kızıl oldu / Masmavi defterime kızıl satırlar doldu.” Defter elden ele dolaşıyordu ki, büyük sınıftakilerden biri, “Sen ne yaptın! Sana komünist derler” diye uyarınca, Cemal Süreya Kızıl Mısraları derhal Yeşil Mısralar yaptı: “ “Seni sevdiğim anda her şeyim yeşil oldu / Masmavi defterime yeşil satırlar doldu.” Defteri yeniden yazmak gerekti. Elbet bu kez yeşil mürekkeple...
- Cemal Süreya, evliliğin aşkı kesinlikle yok ettiği kanısında. "Aşk, meşru bir şey olamaz. O da şiir gibi, meşrulaşınca ölür. Aşk da, şiir de uzlaşıcı olunca ölür. Genel olarak sanat böyledir..."
- "Edebiyat, insan bilincinin yüce bir durumudur. İnsan doğasında bulunan hiçbir şey ona yabancı kalamaz. İnsanın bir cinselliği varsa, niçin yadsıyalım onu? Hem, istesek de, istemesek de, yadsıyabilir miyiz bakalım? Sanatçı onu anlatmaktan, insanın onunla da gelen özünü açıklamaktan nasıl vazgeçebilir? Kısacası hayatta erotik, cinsel, hatta müstehcen durumlar oldukça, erotik, cinsel, müstehcen bir edebiyat da olacaktır."
- Mezartaşınıza ne yazılsın isterdiniz? "En iyisini yapmaya çalıştı; baktı ki ortaya çıkan yetersiz."
- Bilecik'e geldik, altı ay sonra annem öldü. Dördüncü çocuğunu doğururken. Ağlamadım, sızlanmadım, acısı içime oturdu
- İnsan tanrıların oyuncağı olmadığı gibi kromozomların tutsağı da değildir.
- "Aşk, meşru bir şey olamaz. O da şiir gibi, meşrulaşınca ölür. Aşk da, şiir de uzlaşıcı olunca ölür. Genel olarak sanat böyledir ...
- Aşk meşru bir şey olamaz. O da şiir gibi meşrulaşınca ölür.
- şiir barbarlığın ta kendisi oluyor. Onun için ahlâkı kovuyor. Şiir bütün çağlarda onun için var.
- Kitabı az. Aynı kitabı on kez, yüz kez okur. Okuyarak yürür sokakta. Okumuyorsa, kendi kendine konuşur yüksek sesle, ailesinin bütün üyeleri gibi.
- Edebiyat, insan bilincinin yüce bir durumudur. İnsan doğasında bulunan hiçbir şey ona yabancı kalamaz. İnsanın bir cinselliği varsa, niçin yadsıyalım onu? Hem, istesek de, istemesek de, yadsıyabilir miyiz bakalım? Sanatçı onu anlatmaktan, insanın onunla da gelen özünü açıklamaktan nasıl vazgeçebilir? Kısacası hayatta erotik, cinsel, hatta müstehcen durumlar oldukça, erotik, cinsel, müstehcen bir edebiyat da olacaktır..
- Kendi türünü öldüren tek hayvan insandır.
Folklor Şiire Düşman İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Cemal Süreya... Kendisi zaten en sevdiğim şair. Birini çok sevip önemsediğinizde, fikirlerini de öğrenmek istiyorsunuz. İlk olarak 'Güvercin Curnatası'nı okumuştum. Süreya'nın çeşitli gazete ve dergilerde yaptığı konuşmalardan oluşuyordu. Şimdi de bu... Bu kitaptaki yazıları, edebiyata ve şiire yönelik daha çok. Hem sevdiğim birinin fikirlerini öğrenmiş hem de birçok konuda fikir ve/veya perspektif sahibi olmuş oldum. Oldukça verim aldığım bir kitaptı. (Beyzanur)
Kitabın Yazarı Cemal Süreya Kimdir?
Asıl adı Cemalettin Seber'dir.
Cemal Süreya 1931'de o yıllarda Erzincan'a bağlı olan Pülümür ilçesinde doğdu. Çocukluğunun ilk yıllarını Erzincan şehrinde geçirdi. 1938'de Dersim İsyanı sonrasında ailesi Bilecik'e sürgün edildi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirmiştir. Maliye Bakanlığı'nda müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik, darphane müdürlüğü, Kültür Bakanlığı'nda kültür yayınları danışma kurulu üyeliği, Orta Doğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği ve 25 yılı aşkın Türk Dil Kurumu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde redaktörlük, çevirmenlik yapmıştır.
Ağustos 1960'tan itibaren yalnızca dört sayı çıkarabildiği Papirüs dergisini Haziran 1966- Mayıs 1970 arası 47, 1980-1981 arası iki sayı daha çıkardı. Pazar Postası, Yeditepe, Oluşum, Türkiye Yazıları, Politika, Yeni Ulus, Aydınlık, Saçak, Yazko Somut, 2000'e Doğru gibi yayın organlarında şiir ve yazılarını yayımladı.
İkinci yeni hareketinin önde gelen şair ve kuramcılarından sayılan Cemal Süreya'nın ilk şiiri Şarkısı Beyaz, Mülkiye dergisinin 8 Ocak 1953 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Geleneğe karşı olmasına rağmen geleneği şiirinde en güzel kullanan şairlerden birisiydi. Kendine özgü söyleyiş biçimi ve şaşırtıcı buluşlarıyla, zengin birikimi ile, duyarlı, çarpıcı, yoğun, diri imgeleriyle ikinci yeni şiirinin en başarılı örneklerini vermiştir. Ölümünden sonra adına bir şiir ödülü kondu. 1997'de de Cemal Süreya arşivi yayımlandı.
Cemal Süreya Kitapları - Eserleri
- Sevda Sözleri
- On Üç Günün Mektupları
- Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi
- Bir Kırlangıcın Daha Var
- Üvercinka
- 99 Yüz
- Günübirlikler
- Güvercin Curnatası
- Günler
- Üstü Kalsın
- Şapkam Dolu Çiçekle
- Türkçe Bilenin İşi Rast Gider
- Papirüs'ten Başyazılar
- Soluğundan Öptüm Seni
- Güz Bitiği
- Folklor Şiire Düşman
- Beni Öp Sonra Doğur Beni
- Göçebe
- Yürek ki Paramparça
- Sen Varsın Gecede
- Yabancı Yayınlar
- Uzat Saçlarını Frigya
- Sıcak Nal
- Aydınlık Yazıları "Paçal"
- Seviş Yolcu
- Mülkiyeli Şairler
Cemal Süreya Alıntıları - Sözleri
- Küçük bir kitaptır yaşamak, elinde tutmaya yarar.. (Üstü Kalsın)
- Biz kırıldık daha da kırılırız Ama katil de bilmiyor öldürdüğünü Hırsız da bilmiyor çaldığını Biz yeni bir hayatın acemileriyiz Bütün bildiklerimiz yeniden biçimleniyor Şiirimiz, aşkımız yeniden, Son kötü günleri yaşıyoruz belki İlk güzel günleri de yaşarız belki Kekre bir şey var bu havada Geçmişle gelecek arasında Acıyla sevinç arasında Öfkeyle bağış arasında (Beni Öp Sonra Doğur Beni)
- Yarın bizi beraber görenler kimdi o yanındaki diye sorarlarsa beni detaylı anlatma. Kısaca; ömrümün geri kalanı dersin. (Güvercin Curnatası)
- İki çay söylemiştik orda, biri açık, Keşke yalnız bunun için sevseydim seni. (Seviş Yolcu)
- "Zaman lazım sadece, unutacaksın! Nasıl unuttuysan çocukluğunu, kırılan oyuncaklarını. Kırılan kalbini de öyle unutacaksın. (Günübirlikler)
- Gittikçe uyanan bu ülkeler belki de Batı’ya karşı ilk rövanşlarını edebiyatla alacaklardır. (Papirüs'ten Başyazılar)
- Biz kırıldık daha da kırılırız Ama katil de bilmiyor öldürdüğünü (Beni Öp Sonra Doğur Beni)
- "Biz kırıldık daha da kırılırız Ama katil de bilmiyor öldürdüğünü" (Beni Öp Sonra Doğur Beni)
- "Faşizm bir ideoloji değil bir kötülüktür." (Türkçe Bilenin İşi Rast Gider)
- Olmuyor seninle dedi. Yutkunamadım. (Günler)
- Senin bir havan var beni asıl saran o Onunla daha bir değere biniyor soluk almak.. (Üvercinka)
- Sevgiler uzaklaşsa da, sevgi olarak kalır. (Şapkam Dolu Çiçekle)
- "Sevgilim olsun istemiyorum Sevdiğim olsun istiyorum. Her gün görmek değil , Benim olduğunu bilmek istiyorum . Elini tutmak değil Kıyamadan sadece gözlerine bakmak istiyorum. İki gün değil , ebediyen sürsün istiyorum . Uğruna ölmek değil , O' nun için yaşamak istiyorum.." (Sevda Sözleri)
- Duygular albayım,bazı ifadelere sığmıyor... (Bir Kırlangıcın Daha Var)
- Yetmez mi buncadır avareyiz Taze sabahtan hüzünlü akşama (Sen Varsın Gecede)
- Nasıl bir his biliyor musun ? Oda çok geniş ama sığamıyorsun, bak kapı orda ama çıkamıyorsun, pencere açık ama nefes alamıyorsun.. (Yürek ki Paramparça)
- kötülüklerin büsbütün egemen olduğu namussuz bir çağ bu biliyorsun (Üvercinka)
- Bir sevişmek gelmiş bir daha gitmemişti (Seviş Yolcu)
- Dünyada ki en güçlü insanlar kimlerdir diye sorsalar; Kendi başının çaresine bakmayı öğrenmiş kadınlardır derim….” (Bir Kırlangıcın Daha Var)
- Dokunulmasa da, Görülmese de; Kalpte yer verilir bazısına… Nedensiz! (Üstü Kalsın)