diorex
Dedas

Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi - Walter Isaacson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi kimin eseri? Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi kitabının yazarı kimdir? Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi konusu ve anafikri nedir? Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi kitabı ne anlatıyor? Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi kitabının yazarı Walter Isaacson kimdir? İşte Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 16.02.2022 08:00
Geleceği Keşfedenler  Dijital Çağın Biyografisi - Walter Isaacson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Walter Isaacson

Çevirmen: Duygu Dalgakıran

Yayın Evi: Domingo Yayınevi

İSBN: 9786054729852

Sayfa Sayısı: 520

Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Steve Jobs Biyografisinin Yazarından

“Yılın En İyi Kitabı” Seçkilerinde

New York Times * Washington Post * Financial Times * Goodreads

Walter Isaacson, dünya çapında yankı yaratan Steve Jobs biyografisinin ardından en az onun kadar ilham verici bir kitapla geri dönüyor.

GELECEĞİ KEŞFEDENLER, makinelerin insanların zihin dünyasına ortak olacağı bir geleceği hayal ederek yola çıkmış ve adım adım içinde yaşadığımız dijital çağı inşa etmiş dâhilerin, yenilikçilerin, hacker’ların, girişimcilerin hikâyesi. Kimdi bu insanlar? Kafaları nasıl çalışıyordu? Tavan arası ya da garajlarına kapanıp her şeyi tek başına yapmış dâhilerden mi bahsediyoruz yoksa onları farklı yapan, yan yana gelip “ortak deha” yaratma becerileri miydi?

Isaacson’un benzersiz öykülendirme becerisi sayesinde sürükleyici bir roman tadında akan kitap, Lord Byron’ın yaklaşık iki yüzyıl önce yaşamış olmasına rağmen ilk yazılımcı kabul edilen kızı Ada Lovelace ile başlıyor ve Charles Babbage, Alan Turing, John von Neumann, Robert Noyce, Bill Gates, Steve Wozniak, Steve Jobs, Larry Page gibi pek çok etkileyici şahsiyetle devam ediyor.

Geleceği Keşfedenler, yaratıcılığın ve dünyayı değiştiren fikirlerin hangi koşullar bir araya geldiğinde yeşerebildiğini ortaya koyan muazzam bir rehber.

Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi Alıntıları - Sözleri

  • Kıvılcımlar durduk yere değil, birinin fikrinin bir başkasınınkiyle çarpışmasıyla ortaya çıkar.
  • Hayal gücü kavramı, özellikle teknolojiye uygulanması çok ilgisini çekiyordu. 1841'de yazdığı bir denemede, "Hayal gücü nedir?" diye sordu. "Bir araya getirme becerisidir. Eşyayı, gerçekleri, fikirleri, yeni, orijinal, sonsuz ve her türlü kombinasyonda bir araya getirmektir. Çevremizdeki görünmeyen dünyaların, bilimin dünyasının içini görmemizi sağlayan şeydir.”
  • "Ben onun üstünde yürüdüğü toprağa taptım ki şunu da söylemek zorundayım, bu gizlemeye çalıştığım bir şey değildi."
  • “Hayat ufak tefek şeylerin bir araya gelmesinden oluşur” demişti bir keresinde. “ bilgisayarlar da bir sürü ufak tefek şeyin bir araya gelmesinden başka bir şey değildir.”
  • Otorite sorgulanmalı, hiyeraşi engellenmeli, itaatsizlik takdir edilmeli ve yaratıcılık beslenmelidir.
  • Önceden, bilimde evrene dair her şey bilinirse gelecekte herhangi bir anda ne olacağını da önceden bilebileceğimiz varsayılıyordu. Bu fikir astronomik öngörülerin büyük başarısından kaynaklanıyordu. Fakat modern bilim, atom ve elektronların tam durumlarını asla bilemeyeceğimiz sonucuna varıyor; ne de olsa onları ölçtüğümüz araçlarımız da atom ve elektronlardan yapılma. Dolayısıyla evrenin durumumu tam olarak bilme anlayışı küçük ölçekte geçerliliğini kaybediyor. Bu, davranılmalarımızın da tutulmalar gibi önceden belirli olduğu teorisini yıkıyor. Beynin küçük bir kısmında muhtemelen tamamında atomların hareketini belirleyen bir iradeye sahibiz.
  • Savaş, bilimi harekete geçirir.
  • Babbage'in 1834'te bulduğu yeni fikir, verilen farklı programlara göre farklı işlemler yapabilecek genel bir bilgisayardı. Bir görevi yaptıktan sonra bir başkasına geçebilecekti. Hatta kendi kendine bir görevden diğerine geçebilecek, Babbage'ın deyişiyle “hareket düzenini" değiştirebilecekti. Babbage makinesinin adı Analitik Makine koydu. Zamanının yüz yıl ilerisindeydi.
  • Kunduz ile tavşanın hikayesi Kunduz der ki ‘Hayır barajı ben inşa etmedim ama bana ait bir fikre dayanarak yapıldı.’
  • "Gelecegi tahmin etmenin en iyi yolu, onu icat etmektir."
  • Uygulaması olmayan bir vizyon halisünasyondur.
  • Teknoloji sadece büyük şirketlerin ve ordunun alanı olmayacaktı. Bireyselliği, kişisel özgürlüğü, yaratıcılığı, hatta biraz da asi ruhu güçlendirecekti.
  • "Her sey kontrolun altindaymis gibi davran, o zaman insanlar da oyle oldugunu dusunur."
  • "Insanlari en cok motive eden sey para degildir. Insanlar tutkuyla hareket ettiklerinde ve eglendiklerinde en iyi islerini cikarirlar."
  • “Başarı rahatlığı getirir, rahatlık başarısızlığı. Sadece paranoyak olan hayatta kalır.”

Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Kitabı anlatmaya nereden başlasam bilemedim. Benim için teknoloji önemli ve her zaman " bilgisayarı kim icat etti?, ilk yazılım yapan kişi kim ? , internet nasıl ortaya çıktı ?" gibi soruları kendime soruyordum. Bu kitapta teknolojinin tarihi ve gelişimini Lady Ada lovelance ile başlayıp günümüze kadar gelişimini gözler önüne seriyor. Eğer ki benim gibi merak ediyorsanız mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Çok fazla ayrıntı verip okuyucunun hevesini kaçırmak istemem ama yazarın ve benim bu kitapta en çok dikkatimi çeken nokta; hiçbirimiz bir şeyler yaratıyoruz sadece eskilerin bilgi ve deneyimlerini ekleyerek ve uygun zamanı bularak ortaya yeni ürünler çıkartıyoruz ve bunu yaparken ekip çalışmasının ne kadar önemli olduğunu unutuyoruz. Benden bu kadar , okuyacak arkadaşlara şimdiden iyi okumalar. Sizlerin düşüncelerini de mutlaka okumak isterim. (İlyas Y.)

Bu kitabı çok sevdim! Dahi, geek, hacker'lardan oluşan bilim insanı, akademisyen, ordu mensubu, mühendis ve hatta hippi gruplarının dijital devrimi nasıl gerçekleştirdiğine ilişkin, okurken yakın tarihimizle ilgili keyifli bir belgesel izliyormuşsunuz etkisi bırakan ve benim gibi bir teknoloji tutkunuysanız, sonuna yaklaştıkça bitecek oluşuna daha çok üzüleceğiniz doyurucu bir dijital çağ biyografisi. Walter Isaacson, yazar olarak Steve Jobs, Einstein, Kissinger gibi son yüzyıla damgasını vurmuş kişilerin kahramanı olduğu detaylı biyografi kitaplarıyla tanınıyor. Ülkemizde "Geleceği Keşfedenler: Dijital Çağın Biyografisi" başlığıyla Domingo Yayınevi tarafından yayınlanan çalışmasının merkezindeyse önceki eserlerinden farklı olarak tek bir kişi yok; bunun yerine, Isaacson'ın ölçülü anlatımıyla hayatını yapay zekaya ve makine-insan ortak yaşamının geliştirilmesine adamış yenilikçilerin dijital devrimi nasıl gerçekleştirdiğini, başından sonuna nakış gibi ince ince işlenmiş tarihsel bir kurgu üzerinden okuma şansı yakalıyoruz. Kitabın kapağını görünce benim gibi, "Teknoloji dünyasının popüler figürlerinden beslenen, sonuç olarak kapağındaki kişilerin dehasından ve tek başlarına dünyamızı nasıl değiştirdiklerinden dem vuracak başka bir güzelleme daha mı" diye düşünerek kitabın içeriğiyle ilgili kuşkuya kapılabilirsiniz. Ancak dünyanın ilk kadın programcısı olarak kabul görmüş Ada Lovelace ile başlayıp, yine Lovelace'in makine-insan ortak yaşamına ilişkin güçlü vizyonu çerçevesinde gelişen düşünce ve fikirlerle noktalanan bu uzun ama keyifli serüven, kapağındaki yenilikçilerin dışında başka birçok önemli kişiye ve onların teknolojik devrime yön veren çalışmalarına sırayla yer vererek kuşkularınızı silip süpürüyor. Bilgisayarlar, programlama, transistör, mikroçip, video oyunları, internet, kişisel bilgisayar, yazılım, çevrimiçi yaşam ve Web başlıkları altında, bu saydıklarımızın nasıl tek tek kişilerin değil de yenilikçi, aydın ve girişimcilerden oluşan grupların ortak çalışmasının eseri olduğunu güzel ve etkileyici bir dille anlatıyor kitap. Ordu ve devletle çalışan akademisyenler, oda büyüklüğündeki ilk bilgisayarları programlayan kadın kodcular, teknolojinin devlete değil topluma ait olması gerektiğini savunan hippiler, bilgisayar odalarında zaman paylaşımlı terminallerin başında sabahlayan aykırı kolej öğrencileri ve çevrimiçi toplulukların gelişmesine katkı sağlayan internet öncüleri... Dijital devrimin arkasındaki insanlara ve gerçekleştirdikleri yeniliklere ilişkin her şey bu kitapta... Teknoloji ve tarih meraklısı tüm kitap tutkunlarına rahatlıkla öneririm. (Kemal Ersin Yılmaz)

Kitabı okurken içinde yaşadığımız Dijital Çağ'a erişmemizi sağlayan merdivenleri adım adım yazarla birlikte tırmandığımı hissettim. Özellikle son yetmiş yılda yarı iletken teknolojisinin gelişmesiyle birlikte kişisel elektronik cihazlara ulaşabilir hâle geldik bununla birlikte ağlara bağlanarak; tüm bilgi kaynaklarına, sosyal ağlara erişebilir duruma ulaştık. Dahilerin fikirleri kadar; iş birliği içinde yapılan bilimsel ekip çalışmaları, devletlerin bilime desteği, toplumsal olayların etkisi, fikirlerin uygulamaya ve ürüne dönüştürülebilme becerisi gibi bir çok faktör yapılan yeniliklerin bugüne ulaşmasını sağladı. Kitabın kapağını ilk gördüğümde klasik biyografi kitapları aklıma gelmişti fakat kesinlikle öyle değil anlatılmak istenen fikirler en temelden ele alınıp derinlemesine sürükleyici bir roman havasında anlatılmış. Teknoloji ve bilim meraklılarının kesinlikle okuması gereken bir kitap. Okumak için bu kadar geç kalmış olmama üzüldüm. (Cemal Bay)

Kitabın Yazarı Walter Isaacson Kimdir?

Walter Isaacson (20 Mayıs 1952) bir biyografi yazarı . Aspen Enstitüsünün Başkanı ve CEO'su, CNN'de Yönetici ve Time'da Editör. Henry Kissinger, Benjamin Franklin, Albert Einstein ve Steve Jobs'un biyografilerini yazmıştır.

Walter Isaacson Kitapları - Eserleri

  • Steve Jobs
  • Leonardo da Vinci
  • Einstein
  • Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi
  • Benjamin Franklin
  • Einstein / Bir Dahinin Yaşamı

  • The Code Breaker

Walter Isaacson Alıntıları - Sözleri

  • “Cumartesileri çıplak erkekleri görebileceğin hamama git.” (Leonardo da Vinci)
  • Düşmekten veya yara almaktan hiç korkmadım. Beni korkutan bunca şey boşunaymış dedirtecek noktaya ulaşmış olmaktı ve ben tam olarak o noktadayım. (Benjamin Franklin)
  • '' Fizikçi olmasaydım, muhtemelen müzisyen olurdum. Müzik dinlerken sıkça düşünürüm, hayallerimi müzik eşliğinde kurarım. Hayatımı müzik üzerine kurabilirdim. Müzik alanında önemli ve yaratıcı şeyler ortaya çıkarır mıydım bilmem ama kemanımla çok mutlu bir hayat geçireceğim kesindi. '' (Einstein / Bir Dahinin Yaşamı)
  • Leonardo hem kalemi hem de neşteri ustalıkla kullanıyordu.Keskin gözlem gücünün kuvvetli görsel hafızasıyla birleşmesi sayesinde geçmişteki tüm anatomi metinlerine eşlik eden çizimlerden çok daha başarılı çizimler ortaya çıkardı. (Leonardo da Vinci)
  • Nasıl yaşamam gerektiğini anlamaya başladığımda, Nasıl ölmekte olduğumu gördüm. (Leonardo da Vinci)
  • "Cinsel ilişkiye saldırgan ve gergin giren erkeğin çocukları hırçın ve güvenilmez olur," diye yazar, "fakat iki taraf da büyük bir aşk ve tutkuyla ilişkiye girerse doğacak çocukları son derece zeki, muzip, hayat dolu ve sevimli olacaktır." (Leonardo da Vinci)

  • Leonardo gözlemleri teorilere dönüştüren kilit öğenin matematik olduğunu iyice kavramıştı. Doğanın, kanunlarını yazarken kullandığı dildi matematik. "Bilimde matematiğin uygulanamadığı hiçbir kesinlik yoktur," diyordu. (Leonardo da Vinci)
  • Hiç hata yapmayan kişi, yeni hiçbir şey denememiştir. (Einstein / Bir Dahinin Yaşamı)
  • '' Belli bir yaştan sonra kitap okumak, zihni onun yaratıcı özelliklerinden saptırır. Çok kitap okuyup da, beyninin çok azını kullanan herhangi biri, düşünmenin tembel alışkanlıklarını edinir. Tıpkı vaktinin çoğunu tiyatroda geçirip, kendi hayatını yaşamaktansa, başkalarının hayatını yaşamaya özenen birisi gibi. '' (Einstein / Bir Dahinin Yaşamı)
  • Einstein, Sir Issac Newton'un yasalarının evrenin bütün boyutlarını tam olarak yönetemediğinin ilan edilmesinin tarihsel öneminin farkındaydı. Daha sonra o an hakkında şunları yazacaktı: "Newton, bağışla beni. Kendi yaşadığın çağda üstün bir düşünce yeteneğine ve yaratıcı güce sahip olan bir insanın yapabileceğinin en iyisini yaptın." (Einstein)
  • Düşmanlarınızı sevin çünkü kusurlarınızı yalnız onlar açıkça söyleyebilir.  (Benjamin Franklin)
  • "Ben onun üstünde yürüdüğü toprağa taptım ki şunu da söylemek zorundayım, bu gizlemeye çalıştığım bir şey değildi." (Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi)
  • "İyi insanlar, tek başlarına," diye yazmıştı, " birlikte yaptıklarından daha az şey yapabilirler." (Benjamin Franklin)

  • Jobs'ın babası ona kusursuzluk arayışında olan birinin görünmeyen parçaların bile işçiliğine özen göstermesi gerektiğini öğretmişti. (Steve Jobs)
  • "Yaptıklarımla olduğu kadar, yapamadıklarımla da gurur duyuyorum." (Steve Jobs)
  • "Jobs'ın şöyle tuhaf bir yeteneği var: İhtiyacımız olduğunu bilmediğimiz cihazlar üretiyor ve sonra birden onlarsız yaşayamaz hale geliyoruz." (Steve Jobs)
  • '' Bence insanların kişilikleri her zaman eksik değerlendirilmiştir. Eminim, doğa bizlere farklı yetenekler bahşetti. Çok büyük yeteneklere sahip olup da, sessiz sakin, gözden uzak yaşayan insanlar olduğuna da eminim. Bu insanları es geçip, aralarında birkaçını yüceltip onlara üstün insan muamelesi göstermek bana hiç adil gelmiyor. Benim yazgım da böyle aslında. Çalışmalarımın ve başarılarımın popüleritesiyle gerçek olan arasındaki tezat oldukça gülünç. '' (Einstein / Bir Dahinin Yaşamı)
  • Gemide yolcularla parasına dama oynarken "şaşmaz bir kural" geliş­tirdi. "İki oyuncu eşit yetenekte ise ortaya yüksek para koy. Parayı çok seven çoğunlukla kaybeder. Çünkü oyunu kazanma endişesi kafasını ka­rıştırır." Bu kuralın diğer mücadelelerde de geçerli olduğunu düşünüyordu: Fazla korkan taraf avunmaya çekilir ve böylece saldırı avantajını kaybeder. (Benjamin Franklin)
  • "Bir cemaatin en tehlikeli ikiyüzlüsü, hukuk için İncil'i terk eden kişidir. Hukukla İncil'i birbirine sokan bir kişi bütün ülkeyi dinle kandırıp sonra da hukukla yok edebilir. "4 (Benjamin Franklin)
  • “Başarı rahatlığı getirir, rahatlık başarısızlığı. Sadece paranoyak olan hayatta kalır.” (Geleceği Keşfedenler Dijital Çağın Biyografisi)

Yorum Yaz