Geriye Dönenler - Gülten Dayıoğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Geriye Dönenler kimin eseri? Geriye Dönenler kitabının yazarı kimdir? Geriye Dönenler konusu ve anafikri nedir? Geriye Dönenler kitabı ne anlatıyor? Geriye Dönenler PDF indirme linki var mı? Geriye Dönenler kitabının yazarı Gülten Dayıoğlu kimdir? İşte Geriye Dönenler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Gülten Dayıoğlu
Yayın Evi: Altın Kitaplar
İSBN: 9789754057973
Sayfa Sayısı: 192
Geriye Dönenler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Son yirmi yılda Türk toplumu benzeri görülmedik bir olay yaşadı. Bu olay ekonomik nimetleri yanında, ruhsal ve toplumsal bunalımları da birlikte getirdi. Adı "Almancıya" çıkan "gurbetçi"lerimiz, yurtlarını, ailelerini, tüm sevdiklerini geride bırakıp, ekmek kapısı edindikleri Almanya'ya gittiler, çalıştılar... ve artık dönüyorlar."Geriye Dönenler", Almanya potasından geçip yurda kesin dönüş yapan insanlarımızın çok yönlü sorunlarını öyküleştirmektedir. İçine düştükleri kültür çatışması, topluma uyumsuzluk çalkantısı ve ruhsal açmazlar, bu kitapta çarpıcı kesitlerle sergileniyor.Öyküler köy, kasaba ve kent kesimlerinde yetişkin, genç ve çocuklar arasında yapılan araştırmalara dayanılarak oluşturulmuş, öykülere kaynak olan röportajlardan örnekler de kitaba eklenmiştir.
Toplumumuz yüzyıllardır, gericilik girdabından kurtulma ve modernleşme, çağdaşlaşma sancıları çekiyor. Yurtdışı işçi göçü, bu olguya ayrı bir boyut getirdi. Köyünden çıkıp Avrupa`nın göbeğine düşen Türk insanının acı tatlı, gülünç ya da korkunç hatta ürkü verici deneyimleri, gericilikle ilericilik arasında yaşayan iniş ve çıkışlara, ilginç örnekler oluşturdu. Özellikle göç kurbanı çocuklar ve gençler, uyum sorunları yüzünden çok acı çektiler. Örneğin, yüzkızartıcı bekâret kontroluyla sona eren masum gönül ilişkileri, küpe takan, saç uzatan delikanlıların toplum dışına itilmesi, kızlara zorla yaptırılan evlilikler, toplum içinde tutunabilme, insan katarına katılabilme çabaları yüzünden yaşanan bunalımlar. Ve daha neler neler!..
Uyum sorunlarıyla kuşatılmış, Ortaokul ve Liseli Gençlerle yapılan röportajlara ve yaşamda süregelen Gerçek Olaylara dayanılarak oluşturulan bu öyküleri okurken çok şaşıracaksınız. Zaman zaman yüreğiniz burkulacak ya da gülmekten kendinizi alamayacaksınız. Öykülerde her ne kadar Almancı denilen yurttaşlarımızın başından geçenler anlatılıyorsa da onların yaşadıkları, toplumumuzun doğası gereği, halen pek çok kişi tarafından yaşanmakta. Bu yüzden kitabı okurken, bazı serüvenlerin içinde kendinizi bulacak ya da pek çok tanıdık kişi ve olayla yüz yüze geleceksini.
Geriye Dönenler Alıntıları - Sözleri
- "Devletin kolu uzun derler ya, hiç bizden yana uzadığı yok."
- Sanki içinde ışıl ışıl parlayan bir lamba vardı da, birileri düğmesini çevirip söndürmüştü.
- Geriye dönemem artık bu kadar fazla
- "Of dedikçe sanki ağzından alev fışkırıyordu."
- "Hep günübirlik yaşıyor bizimkiler!"
- "Suç kimsede değil kendimde!.."
- "Yahu, nedir bu milletin çilesi?"
- "Zaten benim yazgım eğri yazılmıştır. Her işimde bir terslik çıkar."
- "Neler umduk, neler bulduk..."
- "En iyisi biraz boş vermek..."
- "En iyisi biraz boş vermek..."
- Tevekkülün eşeğini kurt yemez.
- "En iyisi biraz boş vermek..."
- Masallarda olduğu gibi birdenbire Türkiye'de olağanüstü gelişmeler başgösterse .Ülkem kısa sürede Almanya'dan daha varlikli bir ülke olsa... Bizlerse, Almanlara insanca kucak açsak.. Tüm dünyada Türk ulusunun Alman işçileri kardeşce bağrına basışi övgüyle anilsa. Bende böyle bir ülkenin vatandaşı olarak,gögsümü gere gere övünebilsem! Kimbilir ne denli mutlu olurdum...
- “...Umut garibin ekmeğine katık...”
Geriye Dönenler İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Geriye Dönenler: Toplumumuz yüzyıllardır, gericilik girdabından kurtulma ve modernleşme, çağdaşlaşma sancıları çekiyor. Yurtdışı işçi göçü, bu olguya ayrı bir boyut getirdi. Köyünden çıkıp Avrupa nın göbeğine düşen Türk insanının acı tatlı, gülünç ya da korkunç hatta ürkü verici deneyimleri, gericilikle ilericilik arasında yaşayan iniş ve çıkışlara, ilginç örnekler oluşturdu. Özellikle göç kurbanı çocuklar ve gençler, uyum sorunları yüzünden çok acı çektiler. Örneğin, yüzkızartıcı bekaret kontroluyla sona eren masum gönül ilişkileri, küpe takan, saç uzatan delikanlıların toplum dışına itilmesi, kızlara zorla yaptırılan evlilikler, toplum içinde tutunabilme, insan katarına katılabilme çabaları yüzünden yaşanan bunalımlar. Ve daha neler neler!.. Uyum sorunlarıyla kuşatılmış, Ortaokul ve Liseli Gençlerle yapılan röportajlara ve yaşamda süregelen Gerçek Olaylara dayanılarak oluşturulan bu öyküleri okurken çok şaşıracaksınız. Zaman zaman yüreğiniz burkulacak ya da gülmekten kendinizi alamayacaksınız. Öykülerde her ne kadar Almancı denilen yurttaşlarımızın başından geçenler anlatılıyorsa da onların yaşadıkları, toplumumuzun doğası gereği, halen pek çok kişi tarafından yaşanmakta. Bu yüzden kitabı okurken, bazı serüvenlerin içinde kendinizi bulacak ya da pek çok tanıdık kişi ve olayla yüz yüze geleceksin. (Hasan Savuk)
Gitmek mi yoksa kalmak mı?: 9 farklı hikaye fakat hepsinde aynı veya benzer dertler,sıkıntılar var. Her hikayede Türkiye’den Almanya’ya giden işçileri ve onların çektiği sıkıntıları dile getirmiş yazar. Kitabın en sonunda da Gençlerle ve Ailelerle Söyleşiler bölümünü almış yazarımız. Kitaptaki hikayeler o kadar iyi kurgulanmış ve anlatılmış ki gerçekçiliğinden kuşku duymuyor gibi oldum. Her öyküsünde sıla özlemi çeken, cebini doldurduktan sonra memleketine dönme planı yapan bir tip var. Fakat büyük umutlarla dönenler, büyük hayal kırıklıkları yaşamaktadır. Almanya’da Türk oldukları için, Türkiye’ye döndüklerinde ise Alman gibi davrandıklarını düşündükleri için hep dışlanan bir kesim olmuştur gurbetçiler bu kitapta. Kuşaklar arasındaki fark, ülkeler arasındaki bariz ayrılıklar, özellikle yetişkinlerin dünya telaşından üzerindeki etkisini yitirdiği tarzı ve düşüncesi değişen-dönüşen çocuklar,kültür ve medeniyet anlayışındaki zıtlıklar, umutlar, kırılan hayatlar, yeni düzene düştükten sonra dönüp eski düzene alışmaktalar zorluklar... Gülten Dayıoğlu, Geriye Dönenler’de yaşanan sıkıntıları çok güzel bir formda ele almıştır. Kitabı bitirdikten sonra insan ister istemez kendine şu soruyu soruyor: “Gitmek mi, yoksa kalmak mıdır zor olan?” (Hakan K.)
Birçok akrabası gurbetçi olan biri olarak açıkça belirtebilirim ki Gülten Dayıoğlu o insanların çektiği sıkıntıları çok gerçekçi bir dille ele almış. Türkiyedeki bizler için güzel ülkelerde rahat yaşayan insanlar sayılan gurbetçilerimizin kendi tabirleriyle o ülkelerde kendilerini misafir gibi hissetmeleri, döndüklerinde vatan dedikleri ülkede çektikleri sıkıntılar ve daha niceleri çok lirik bir şekilde gayet başarılı yansıtılmış. Yeni kuşaklarla birlikte atılmaya başlanmış olsa da ilk kuşak gurbetçilerin hayatlarında pek çok dram saklı. Gidilen ülkede dışlanmak üstüne döndüğünde kendi ülkende de dışlanmak zor olsa gerek. (küçük kara balık)
Geriye Dönenler PDF indirme linki var mı?
Gülten Dayıoğlu - Geriye Dönenler kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Geriye Dönenler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Gülten Dayıoğlu Kimdir?
Gülten Dayıoğlu 1935'te Kütahya'nın Emet ilçesinde doğdu. İstanbul'da Atatürk Kız Lisesi'ni bitirdi. Bir süre Hukuk Fakültesi'nde öğrenim gördü. Dışarıdan sınavlara girerek ilkokul öğretmeni oldu. On beş yıllık hizmetten sonra 1977'de istifa etti. Romanlar öyküler radyo ve televizyon oyunları yazdı. 1965'ten beri eğitim ve öğretim sorunlarıyla ilgili görüşlerini Cumhuriyet ve Milliyet gazeteleri ile çeşitli dergilerdeki yazılarıyla dile getiriyor. Daha çok çocuk edebiyatıyla uğraştı. 1963-1971 yıllarında çocuklar için birer hikâyelik yirmi altı küçük kitap yayınladı. Altı-dokuz yaş grubu için 20 kitaplık "Ece ile Yüce" isimli bir de dizi hazırladı. ÖDÜLLERİ: 1965 Yunus Nadi Yarışması Öykü Ödülü ikinciliği Döl ile 1974 Arkın Çocuk Edebiyatı Yarışması armağanı 1987 Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı Ödülü Gül Gelin adlı öyküyle 1987 Kültür ve Turizm Bakanlığı Çocuk Edebiyatı Ödülü Kafdağının Ardına Yolculuk ile 1989 İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Romanı Ödülü Parpat Dağının Esrarı ile 1990 Altın Kitap Ödülü ESERLERİ: ÖYKÜ: Döl (1970) Geride Kalanlar (1975) Geriye Dönenler (1986) ÇOCUK KİTAPLARI: ROMAN: Fadiş (1971) Dört Kardeştiler (1971) Sunanın Serçeleri (1974) Yurdumu Özledim (1977) Ben Büyüyünce (1979) Dünya Çocukların Olsa (1981) Ölümsüz Ece (1985) Kafdağının Ardına Yolculuk (1987) Parpat Dağının Esrarı (1989) Midas Kartalının Gözleri (1991) Tunadan Uçan Kuş (1992) Yeşil Kiraz (1992) ÖYKÜ: Uçan Motor (1965) Kırmızı Bisikletin Binicisi (1965) Leylek Karda Kaldı (1979) Şenlik Günü (1983) Kır Gezisi (1983) Azat Kuşu (1984) Deli Bey (1984) Kumluktaki Yavru Martı (1984) Sıcak Ekmek (1984) Uçurtma (1984) Neşeli Boyacı (1988) Küskün Ayıcık (1989) Yaşanmış Hayvan Öyküleri I-II (1991) Leylek Karda Kaldı (1991) BİLİMKURGU: Akıllı Pireler (1982) Işın Çağı Çocukları (1987) GEZİ: Bambaşka Bir Ülke Amerikaya Yolculuk (1990) Efsaneler Ülkesi Çine Yolculuk (1990) Kangurular Ülkesi Avustralyaya Yolculuk (1991) Doğal Güzellikler Ülkesi Kenyaya Yolculuk (1993)
http://www.gultendayioglu.com/
Gülten Dayıoğlu Kitapları - Eserleri
- Yeşil Kiraz 1
- Fadiş
- Mo'nun Gizemi
- Sekizinci Renk
- Dört Kardeştiler
- Suna'nın Serçeleri
- Yeşil Kiraz 2
- Ölümsüz Ece
- Gökyüzündeki Mor Bulutlar
- Işın Çağı Çocukları
- Mo'nun Gizemi 2 - Otran
- Ben Büyüyünce
- Midos Kartalı'nın Gözleri
- Tuna'dan Uçan Kuş
- Ganga
- Yurdumu Özledim
- Parbat Dağı'nın Esrarı
- Akıllı Pireler
- Mo'nun Gizemi 3 - İkizler
- Dünya Çocukların Olsa
- Yada’nın Gizilgücü
- Alacakaranlık Kuşları
- Sıcak Ekmek
- Kafdağı'nın Ardına Yolculuk
- Kıyamet Çiçekleri
- Uçurtma
- Geride Kalanlar
- Kır Gezisi
- Okyanuslar Ötesine Yolculuk
- Neşeli Boyacı
- Azat Kuşu
- Yaşanmış Hayvan Öyküleri 1
- Kırmızı Bisiklet
- Mısır'a Yolculuk
- Deli Bey
- Bambaşka Bir Ülke Amerika'ya Yolculuk
- Gizemli Güvercin
- Geriye Dönenler
- Kumluktaki Yavru Martı
- Hindistan'a Yolculuk ve Nepal Gezisi
- Uçan Motor
- Şenlik Günü
- Kayıplara Karışmak
- Efsaneler Ülkesi Çin'e Yolculuk
- Küskün Ayıcık
- Yoksa Sen misin?
- Meksika'ya Yolculuk
- Kenya'ya Yolculuk
- Yaşanmış Hayvan Öyküleri 2
- Mo'nun Gizemi 1
- Cambaz Parası
- Kangurular Ülkesi Avustralya'ya Yolculuk
- Yaşadıklarım ve Düşlediklerim
- Gizemli Buzullar Kıtası Antarktika ve Patagonya'ya Yolculuk
- Akgüvercin İle Yeşilsalkım'ın Aşkı
- Yalan Üç Ayaklıdır
- Güney Pasifik Adaları'na Yolculuk
- Damdaki Korkuluklar
- Ece, Yüce ile Nasıl Baş Edecek?
- Leylek Karda Kaldı
- Kangurular Ülkesi Avustralya’ya Yolculuk
- Ece Okula Başladı
- Mo'nun Gizemi 2
- Ece Abla Oluyor
- Ah Şu Televizyon
- Ablalar Yaramazlık Yapar mı?
- Ece'den Mektup Geldi
- Yada'nın Gizilgücü
- Yaşanmış Hayvan Öyküleri 3
- Ece Kümese Girip Bitlendi
- Duvardaki Gölgeler
- Kıskanç Bebekler
- Ay Dede Kime Gülümsüyor?
- Yüce Kim Biliyor musunuz?
- Minik Fide Çiçek Açtı
- Ece'nin Çorapları Çok Gülünç
- Çok Gülünç Bir Şey Oldu
- Ece'nin Turist Arkadaşları
- Ece'nin Kardeşi Doğdu
- Ece Yazar Olmak İstiyor
- Annem Beni Sevmiyor mu?
- Anneler Çocuklarını Çok Sever
- A Takımı - İz Sürmeyi Öğreniyor
- Yüce Nasıl Kanatlandı?
- Yanardağın Yankısı
- A Takımı-Köpek Otelinde Dönen Dolaplar
- A Takımı Doğuyor
- A Takımı / Koş Cılızım Koş
- A Takımı-Cılızımın Başı Dertte
- A Takımı - Çokbilmiş Kahraman Oluyor
- A Takımı - Kayıp Çocuğun Peşinde
- A Takımı - Sibiryalı Kurnaz Tilki ile Karabey
- A Takımı ile Veda Şenliği
- A Takımı - Astronot Köpek Laika'nın Anısına
Gülten Dayıoğlu Alıntıları - Sözleri
- Çılgınca savaş tutkularına kapılarak, yaşam kaynakları olan dünyayı, yakıp yıktılar. Kavurup kül ettiler. Artık insanoğluna dünya haram. Açlıktan birbirimizi yemeğe kalkışmadan, onurla ölebilirsek ne mutlu bize!.. (Işın Çağı Çocukları)
- Kitap okuyan insanın düş kurma ve yaratı gücü artıyor. Bu özellik de insanı başarıya götürüyor. (Mo'nun Gizemi)
- "Koskoca ülkede tek başına tutsak kalmış gibiydi." (Yurdumu Özledim)
- Eğer insanlara insan sevgisi öğretilebilseydi, uluslar, birbirleriyle savaşmaz, tersine tüm güçlerini birleştirerek, doğanın yıkıcı güçlerine, açlığa ve hastalıklara karşı kendilerini savunma yolları ararlardı. (Kumluktaki Yavru Martı)
- “Herkes, yaşamını sürdürmek için bir yol seçmişti. Yaşamak güzel. Güçlü bir amaç için çalışmak, yaşamı daha da güzelleştirmiyor.” (Fadiş)
- "Onu çok özlüyorum.." (Ece'den Mektup Geldi)
- “...Umut garibin ekmeğine katık...” (Geriye Dönenler)
- Başını yana çevirerek gözlerini kaçırdın benden.Belki parası yoktur,diye geçirdim içimden.Seni utandırmamak için çabucak geçip gittim (Cambaz Parası)
- Bu kuşlar geçmişte, çok uzun yıllar yeryüzünde yaşamışlar. Sonra soyları tükenmiş. (Yaşadıklarım ve Düşlediklerim)
- "Dünya büyük, üstelik üzerinde hepimize yer var. Canlılar birbirlerinin yaşam ortamlarına göz dikip savaşmazlarsa, dünyada rahat rahat yaşanabilir." (Yurdumu Özledim)
- İnsanoğlu evrendeki varlıklara şunu yapar bunu eder, diye yakınıp duruyoruz. İnsanoğlunun insanoğluna yaptıklarını bilseniz, yakınmak şöyle dursun, dünyalı olmaktan utanç duyar, insanlarla iç içe ve onların kanlarıyla beslenerek yaşadığınız için yerin dibine geçerdiniz. (Akıllı Pireler)
- İnsanlar, insanlık dışı eylemleriyle yazık ki, doğa ve öteki canlılar karşısında saygınlıklarını yitirdiler. (Mo'nun Gizemi 2 - Otran)
- (...) Nine telâşla atıldı. "Kalk da azıcık su iç. Korkudan sütün kaçmaya kalkar. Sonra hemen oğlanı emzir. Lohusa odası tekin değildir derler... Şeytan, lohusanın çevresinde kırk gün dolanırmış." Şerife Gelin kuşkuyla sordu. "Neden?" "Yeni doğan insan yavrusunu kıskandığı için besbelli. Doğana ve doğurana kötülük etmek için fırsat kollarmış. Öyle derler büyüklerimiz." (Ben Büyüyünce)
- Yüreklerimiz bile makineleşti. (Dünya Çocukların Olsa)
- Selim, neye uğradığını anlayamamıştım.Acı içinde çırpınarak bağırmaya başladı: _Anneanneciğim yetiş! Yanıyorum yetiş! (Uçan Motor)
- Uçsuz bucaksız denizin ortasında, yerle gök arasında kalmış iki insanın yakarışlarını ancak Tanrı duyabilirdi. (Suna'nın Serçeleri)
- En sevinçli ânında bile, içinin derinliklerinde bir tedirginlik beliriyordu. (Dört Kardeştiler)
- Öfkelenirsen, yenilirsin. (Yeşil Kiraz 2)
- "Bilgi akışını böldün." (Yoksa Sen misin?)
- "Dert girmeye görsün insanın içine." (Geride Kalanlar)