Gökkuşağı Yazı - Sevim Ak Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Gökkuşağı Yazı kimin eseri? Gökkuşağı Yazı kitabının yazarı kimdir? Gökkuşağı Yazı konusu ve anafikri nedir? Gökkuşağı Yazı kitabı ne anlatıyor? Gökkuşağı Yazı PDF indirme linki var mı? Gökkuşağı Yazı kitabının yazarı Sevim Ak kimdir? İşte Gökkuşağı Yazı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Sevim Ak
Yayın Evi: Günışığı Kitaplığı
İSBN: 9786059952866
Sayfa Sayısı: 228
Gökkuşağı Yazı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Otizmli bir kardeş, bir fil ve bir kaykaycı! Gel çık işin içinden!
Çağdaş çocuk edebiyatımızın en sevilen yazarlarından Sevim Ak, son romanıyla Günışığı Kitaplığı okurlarını selamlıyor. Otizmli kardeşini yaşamının merkezi kılabilen bir çocuğun narin kalbine dokunan yazar, olaylar karşısında sesi gür çıkmayanların sunabildiği sessiz ve derin sevgiyi duyumsatıyor. Modern zamanların işi başından aşkın yetişkinleriyle, çocukların naif dünyası arasındaki farkı büyük bir ustalıkla vurgulayan kitap, sorumluluk duygusu üzerine düşündürüyor. Gülümseten rastlantılar ve tatlı heyecanlarla renklenen, umudun ve sevginin her zorluğun üstesinden geleceğini hatırlatan roman, yalın ve etkileyici anlatımıyla her yaştan okurda iz bırakacak nitelikte.
Çalışma hayatına gömülmüş anne babasının görevlerini üstlenmiş Melisa, koşup oynama isteğini ötelemek, otizmli kardeşiyle ilgilenmek zorundadır. Üstelik, aksilikler de peşini bırakmaz. Ama o yaz, yaşamına aniden giren Bubik adlı fil ve kaykaycı çocuk, yedi rengi de beraberinde getirir. Melisa ve yeni arkadaşı, yetişkinlerin karmaşık dünyasını anlamaya çabalarken, kendilerini tanıma yolunda da cesur adımlar atarlar..
(Tantım Bülteninden)
Gökkuşağı Yazı Alıntıları - Sözleri
- Kalbimi kaşıyan karıncalar, sizi seviyorum
- Uçan baloncuda bile çalışamam ben. Sevdiğim balon satılırsa gözyaşlarımı kim siler?
- Günlerimi dolduran, yüklendiğim sorumluluklar mı yalnızca?
- Pembeye çalan yanaklarım, içimin sıkıldığının işareti mi, trampet çalan kalbimden yansıma mı yoksa?
- İçimde fokurdayan okyanusu ele vermekten korkuyordum.
- Kalbimi kaşıyan karıncalar, sizi seviyorum!
- Adını bilmediğim o enerji küpü, yüreğime kemirgen bir kurt salmıştı.Benim içimde onunkine benzemeyen bir çocuğun olduğunu anlamıştım...
- Ben bu dünyada fazlayım!
- Ben sular seller gibi ağlıyordum babam hiç denemediği işi yapıyor ,saçlarımı okşuyordu." üzülme, geçecek... bu günlerin keyfini sür... yan gelip yatmanın güzelliğini yaşa." peki kardeşim ne olacak peşinden adım atmazsam başına neler geliyor "sen çok iyi bir ablasın Göksu emeğini boşa çıkarmaz merak etme " " ay ay o cadımı dedim içimden
- Yakına bakmayı abartırsan, kahramanı kendin olan öykülerin dışında kalırsın.
- Yakından, ortadan, uzaktan, bir buradan bir şuradan görmeyi öğrenirken, yüreğimdeki trampetin sesini de duyabiliyorum artık.
Gökkuşağı Yazı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Sevim Ak ve Gökkuşağı Yazı… . Melisa, çok yoğun bir anneye ve çok çok yoğun bir babaya sahiptir. Bu yüzden otizmli kardeşi hep ona emanet edilmiştir. Kardeşinin uyumasından, uyanmasından, başına bir şey gelmemesinden Melisa sorumludur. Annesi işe gitmediği günlerde sürekli odasında çalışır, çevirmendir. Babası ise aşçı olacakken yanlış mesleği seçmiş ve bunun da acısını çıkarırcasına her aklı estiğinde kendi macerasına kapılan bir adamdır. Anne ve babasının ne yazık ki Melisa’ya pek fazla tahammülü yoktur, o büyük kardeştir ve her şeyi doğru yapmalıdır. Evde başına buyruk davranma hakkı kardeşi Göksu’nundur. Bu arada Melisa bu göz kulak olma görevini hayatının her alanına taşır. Görme engelli Fidan ile yakın arkadaştır ve onun gözleri olur. Fidan ise ona hayal gücü ile farklı dünyaların kapılarını açar. Bir gün Melisa ve dedesi dedesinin Bubik isimli bir fille kurduğu dostluk ve filin bakımı sebebiyle hastaneye giderler. Hava yağışlıdır ve Melisa düşer ve iki bacağında da birden çatlak meydana gelir. Bu durumdan sonra ailesinin ona karşı tavrında birtakım değişiklikler başlar. Bu değişiklikler Bubik ve o yaz tanıştığı kaykaycı çocukla artar. Melisa için gökkuşağı gibi bir yaz olacaktır. . Kitap küçük boyutlu bir kitap ve 228 sayfa olmasına rağmen çabuk bitiyor. Ben bu kitabı okurken çok öfkelendim. Özellikle anne ve babası kitabın başlarında beni çok kızdırdı. Ancak farklılıkların zenginlik olduğunu göstermesi ve duyarlılık aşılaması bakımından kitabı çok sevdim. Daha önce de okumuştum ama zaman geçince unutuyorum bazen. İlk okuyuşumda kitabı 8. sınıflara uygun görmüştüm ve hatta bu kitaptan kitap okuma sınavı yapmıştım. Şimdi düşünüyorum da 6’dan itibaren uygun olabilir. Beni muallâkta bırakan nokta Melisa’nın annesini çok sigara içmesi… Fakat olumsuzları söylemeden olumsuz olduklarını belirtmek zor. Hem de çocuklar gerçek hayatta zaten sigara kullanan ebeveynlere sahip olabiliyor. Yani esasında çok yabancı oldukları bir şey değil. Bu yüzden 6. sınıftan itibaren tavsiye edebileceğimi düşünüyorum. Özellikle ilk tavsiye edeceğim kitaplardan biri bu kitap olacak çünkü çocukların duyarlılık kazanması çok önemli. Ailevi olayların anlatıldığı kitapların büyükler tarafından da okunmasını tavsiye ederim ayrıca. . Keyifli okumalar dilerim. . (Semantikitap)
Gökkuşağı yazı: Deli dolu bir kitaptı.İnsanın içindeki yaratıcılığı ortaya çıkarıyor.Kitabın güzel akıcı ve eğlenceli olduğunu söyleyebilirim.Melisa adındaki kızın otizmli kardeşine bakarak geçirdiği zamanları ve bir olay sonucu hayatında olan büyük bir değişimi anlatıyor. (Zeo)
Gökkuşağı Yazı PDF indirme linki var mı?
Sevim Ak - Gökkuşağı Yazı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Gökkuşağı Yazı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Sevim Ak Kimdir?
Kimya mühendisliği ve biyokimya uzmanlığı eğitimi gördü. 1985 yılından beri çocuk edebiyatıyla ilgilenmektedir. 1987 yılında, Redhouse Yayınları tarafından basılan ilk kitabı Uçurtmam Bulut Şimdi ile Akademi Kitabevi Öykü Ödülü’nü kazandı. Öyküleri Kırmızı Fare, Doğan Kardeş, Bando, Milliyet Kardeş, Başak Çocuk, Vakıf Çocuk, Kırmızı Bilye gibi çocuk dergilerinde yayımlandı. TRT’nin Portakal ve Zıpzıldır adlı çocuk programları için öyküler ve senaryolar yazdı. 1999’da, Arnavutluk’ta yayımlanan Balkan Yazarları Seçkisi’nde (Tregime) Benim Adım Titi adlı öyküsü Arnavutça olarak yer aldı. Düşlere Sobe adlı çocuk oyunu İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahnelendi. 17 Ağustos 1999 depreminden sonra Tel Aviv Belediyesi Ruh Sağlığı Merkezi ve Marmara Üniversitesi Vakfı işbirliğiyle yürütülen Marmara Depremi Psikososyal Rehabilitasyon Projesi, yazarın çocuk korkularıyla ilgili 13 öyküsünden yola çıkılarak başlatıldı. Doğu ve Güneydoğu’daki çocuklarla gerçekleştirdiği yaratıcı okuma ve öykü yazma çalışmalarının sonuçları Fransa’da Lignes D’ecritures’in çeşitli sayılarında yayımlandı. Kırık Şemsiye adlı resimli öykü kitabı Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nce 2006 yılının en iyi resimli kitabı seçildi.kitapları çocuklar için ilgi çekici ve güzeldir
Sevim Ak Kitapları - Eserleri
- Vanilya Kokulu Mektuplar
- Domates Saçlı Kız
- Uçurtmam Bulut Şimdi
- Çilekli Dondurma
- Babamın Gözleri Kedi Gözleri
- Mahalle Sineması
- Sıcak Çikolatalı Yolculuklar
- Sakız Kızın Günleri
- Penguenler Flüt Çalamaz
- Lodos Yolcuları
- Az Buçuk Teo
- Dörtgöz
- Gemici Dedem
- Saçlarında Soru İşaretleri
- Gökte Biri Var
- Toto ve Şemsiyesi
- Dalgalar Dedikoduyu Sever
- Pembe Kuşa Ne Oldu
- Şarkını Denizlere Söyle
- Karşı Pencere
- Toto'nun Sınıfı
- Gazete Fısıltıları
- Puf, Pufpuf, Cuf, Cufcuf ve Cino
- Gökkuşağı Yazı
- Horoz Adam ve Korsan
- Puldan Taştan Lahanadan
- Gözlerinde Güneş Var
- Melo
- Duvarlar Resim Olsa
- Güneşin Çocukları
- Sen, Ben ve Elma Ağacı
- Ada ve Adam
- Kırık Şemsiye
- Eskiler Alırım!
- Yıldızlar Nereye
- Sirk Kızı
- Dünyanın En Şişmanı
- Küçük Sırlar
- Anahtar Öyküler
- Bir Tanışma Öyküsü
Sevim Ak Alıntıları - Sözleri
- "Ah, şu gözler! Mıknatıs mübarek! Bana zıt gelen ne varsa çekiyor. Şu pis kılıklı adam da neyin nesi?" (Lodos Yolcuları)
- “Geçmiş geçmişte kalmış, hanımım. Rüzgar esti, geçti gitti, de olsun bitsin. Şimdi elinde ne var? Şu an, öyle değil mi? Haaa... Şu anı dolu dolu yaşamaya bakmazsan gözünün musluğu kesilmez.” (Lodos Yolcuları)
- Topla çikar o kadar boş bir dünyası var demek ki (Az Buçuk Teo)
- "İnsanlık için önemli şeyler başaran ölümsüzleşir." "Kimler yani?" "Atatürk." (Gözlerinde Güneş Var)
- Ayakkabılar rastgele bir ezginin, bir balonun, bir kuşun, tren sesinin peşinden korkusuzca sürüklenip gidiyorlardı. (Saçlarında Soru İşaretleri)
- En harika şeyler kaybettiklerimizdir. (Vanilya Kokulu Mektuplar)
- "Sıradan bir yaşamı olan çoktur. Ama 'kafama koydum, tutkularımın, hayallerimin peşinden gideceğim' diyen kaç kişi çıkar?" (Gözlerinde Güneş Var)
- “Ortaçağda üç işçi tapınak inşaatında taş kırıyorlarmış. Bir adam yanlarına yaklaşmış. ‘Ne yapıyorsunuz,’ diye sormuş işçilere. Birinci işçi, ‘Taş kırıyorum,’ demiş, ikinci işçi, ‘Rızkımı çıkarıyorum,’ demiş, üçüncü ise, Güzel bir tapınak inşa ediyorum, demiş. “ (Lodos Yolcuları)
- "dünyayı, insanları tanımak yetmez. dünyayı değiştirmek de gerekir." (Vanilya Kokulu Mektuplar)
- Gerçek bir kitap kurdu. Sevdiği kitabı bir başkasına okutmazsa içi rahat etmez. Daha doğrusu kendini kitap okumuş saymaz. (Vanilya Kokulu Mektuplar)
- Kendi yaptığın eşyayı kullanmanın zevki başkadır .Mobilyacıdan alınanlar üzerinde bir değişiklik yapmaya kalksan sırıtır , bir şeye benzemez.Kendi yaptığın eşyayı istediğin gibi değiştirebilirsin... (Babamın Gözleri Kedi Gözleri)
- Arkamı dönüp gitmek kurtuluşumdu (Az Buçuk Teo)
- "Yeni sokak fenerim sen olur musun, baba?" (Babamın Gözleri Kedi Gözleri)
- Biri çıkıp da büyüyünce ne olmak istersin dese, "Hımm... Müzikli dondurmalar satan bir dükkanda çalışmak isterim," derim. Yaladıkça şarkı söyleyen bir dondurmadan güzel ne var? (Domates Saçlı Kız)
- "Haaa, bak... müziğin ve masalın dili evrenseldir. Anlatış tarzı kendini dinletir, anlaşılır kılar. Sözün müziğini, bedenin dilini izler, anlayabilirim. Anlatana bağlı." (Sen, Ben ve Elma Ağacı)
- hayat ne zor diye düşündü kaz. "yerinde sayan kaybediyor." (Puf, Pufpuf, Cuf, Cufcuf ve Cino)
- ○●~Ben karanlıktan korkardım aslında, içi doludur karanlığın. Ama neyle dolu olduğunu göremezsin.~●○ (Babamın Gözleri Kedi Gözleri)
- Bir mahalleye, kimsenin tanımadığı, evsiz takımından bir adam çıkagelir; döşeğini bir köşeye serer oraya yerleşir. Bu garip adam, mahallenin bütün düzenini değiştirecektir. Apartmanın şişko çocuğu Aykut, sokaklarda kağıt helva satan satılmış, apartman sakinleri güzin hanım, emekli sami bey, ister istemez bu yeni adamın neden değişikliğe bir ucundan katılırlar. Bir gün deli lodos, ortalığı altüst eder. Herşey birbirine karışır, herkes kendini başka bir yerde bulur ... (Lodos Yolcuları)
- "Değiştiremiyorsan değiş! Kendini sev! Iyi beslen! Güzelleş! Hedefin için her yolu dene!!" (Saçlarında Soru İşaretleri)
- " " Tam bir milyon sekiz kere Sarmaşık Sokak'taki akasya ağacını kesmeyin " diye yazdım . (Toto ve Şemsiyesi)